ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
הרפורמה בתחום החשמל כבר התחילה ולאחר פיילוט מוצלח נראה כי ניתן יהיה לעבור בין ספקי החשמל השונים כמו שמחליפים ספק אינטרנט או סלולר. מיהן החברות שייכנסו לשוק החשמל? ואיך אפשר יהיה להצטרף? המשיכו לקרוא
עדכון: דצמבר 2022
בקרוב נוכל לעבור בין ספקי חשמל שונים ממש כמו שמחליפים ספק אינטרנט או סלולר. אילו חברות נכנסו לשוק? מה הן מתכוונות להציע? איך אפשר להצטרף? וכיצד הרפורמה תוריד את חשבון החשמל של כולנו?
לא רבים מודעים לכך, אבל כבר מספר שנים שמתחולל שינוי אמיתי ועמוק במשק החשמל של ישראל. מחברת חשמל אחת ויחידה, שמחזיקה במונופול משלב ייצור החשמל ועד שלב אספקתו לבתים וגביית החשבון עבורו, משק החשמל בישראל עבר לשוק שבו פועלים גם יצרנים פרטיים. הישורת האחרונה של הרפורמה יצאה גם היא לדרך, ובמסגרתה נוכל לבחור ספק שירות ולעבור בין הספקים השונים, ממש כפי שאנחנו עושים עם חברות האינטרנט, הסלולר, והטלוויזיה.
לא עוד חברת חשמל אחת ויחידה
עד לפני שנים בודדות, חברת החשמל לישראל ייצרה 100% מהחשמל שנצרך במשקי הבית במדינה. בשנים האחרונות קמו יצרניות חשמל פרטיות וחמש תחנות כוח הופרטו או נמצאות בתהליך הפרטה. כיום חברת החשמל אחראית לייצור כ-60% מהחשמל בלבד, והנתון הזה צפוי להתכווץ ל-35% בהדרגה עד 2026.
אבל לא רק שיש כעת תחרות על הייצור, אלא גם תחרות על המקטע האחרון בשרשרת - אספקת החשמל במגזר הביתי. חברות שיהיו מעוניינות בכך ויעמדו בתנאים שהציבה רשות החשמל, יוכלו לקבל רישיון לאספקת חשמל ולהתחיל להתחרות על הכיס שלכם. לא עוד תעריף קבוע לכולם, אלא תעריפים משתנים, חבילות צריכה, ואפילו חבילות טריפל כפי שנהוג בשוק התקשורת.
אילו חברות יכולות לספק חשמל לצרכנים?
כדי לוודא שהספקים יוכלו לתת שירות ללא תקלות לצרכנים על הצד הטוב ביותר, מדינת ישראל הגדירה דרישות בסיס. בדרישות נכללים סעיפים כמו מערך הפקת חשבונות וגבייה, מאגר היסטוריית נתוני צרכן ומוקד שירות לקוחות. הדרישות הללו נועדו להבטיח שהחברות שיקבלו רישיון ספק חשמל יכולות להתנהל מול אלפי לקוחות ואף יותר, לתת שירות מקיף, ולהוציא חשבוניות תשלום עם מערך בילינג. כבר הזכרנו את חברות האינטרנט, הסלולר, והטלוויזיה, ולא סתם. ברשות החשמל רצו לראות את חברות התקשורת מגישות הצעות, שכן יש להן את היכולת לספק שירות שכזה. כמובן שגם חברות הגז נכנסו לתחרות.
מה מציעות ויציעו חברות החשמל החדשות לצרכנים?
היכולת שלנו לרכוש חשמל מספקים פרטיים, פותחת בפנינו חלון אפשרויות עצום של הנחות והטבות. הנה כמה דוגמאות לאיך זה יכול לעבוד:
חברות דלק וגז: גם חברות גז דוגמת אלקטרה פאוור (סופר גז), פז (פזגז), וסונול התחילו להתקדם בעניין ולהציע חבילות. חברות שמגיעות מתחום הדלק והגז יוכלו להציע גם הן חבילות משולבות של גז לבישול, דלקן לרכב, וחשמל.
חברות תקשורת: חברות שהביעו התעניינות בכניסה לתחום אספקת החשמל, שכבר עשו צעדים ראשונים (חלקן גם ביצעו פיילוטים) ושמתחילות לאפשר ללקוחות להתחבר אליהן הן סלקום, פרטנר, בזק ו- HOT. כל חברת תקשורת שתהיה מעוניינת בקבלת רישיון ספק, תוכל להציע חבילות טריפל שיכללו חבילת ערוצי טלוויזיה, תשתית אינטרנט, טלפון ביתי / קו סלולר וחבילת חשמל במחיר תחרותי.
למעשה, כל חברה שפועלת בתחום אחר ותקבל רישיון אספקת חשמל, תוכל להציע חבילות משולבות שמציעות הנחות והטבות ללקוחות שצורכים מהן כמה שירותים. אנחנו כצרכנים נוכל לבחור את ההטבה המשתלמת ביותר בהתאם לשימושים השונים בין כל אחד ואחת מאיתנו.
מונים חכמים - חשבונות נמוכים
פרויקט נוסף שישפיע על המחיר שאנחנו משלמים על החשמל הוא הסבת המונים ממוני החוגה הישנים למונים חכמים. המונים החכמים קוראים את נתוני הצריכה באופן רציף ונקראים מרחוק על ידי חברת החשמל, אוגרים את המידע, ומחוברים בתקשורת דו-כיוונית. באופן זה יכולה חברת החשמל לדעת כמה חשמל לספק לכל עיר ואפילו לכל שכונה, האם התושבים צורכים יותר חשמל בשעות מסוימות של היום ומתי השעות ה"מתות", ובהתאם למאפייני השכונה לווסת את אספקת החשמל הארצית.
איך זה ישפיע על החשבון שלכם? את המידע הזה יקבלו גם החברות החדשות בתחום, אלו שמספקות את החשמל ללקוחות. כל חברה תוכל להציע תעריפים מוזלים בהתאם למאפייני הצריכה העירוניים, השכונתיים, והפרטיים. לחברות החשמל השונות יינתנו כלים לניהול חכם של משק החשמל הביתי באופן שיוכל להוריד את גובה חשבון החשמל. רשות החשמל תקבע תעריף גג לשירות, והחברות יציעו מחירים שישתנו בהתאם לתחזיות הצריכה והביקוש.
מתי נוכל להתחיל לעבור בין ספקי חשמל?
כדי לא ליצור עומסים על מוקדי השירות ועל רשת החשמל וכדי לצמצם את האפשרויות לטעויות למינימום, המעבר לשוק התחרותי מבוצע בהדרגה. כך למשל, בשלב הראשון יכלו רק כ-80 אלף משקי בית להצטרף לספק חשמל חדש שאינו חברת החשמל. מעבר חברה יכול להתבצע רק במשקי בית שכבר הוחלף בהם מונה החוגה למונה חכם, חברת החשמל אחראית על תהליך פריסת המונים החשמליים (כ- 200 אלף מונים בשנה), אך אם לא תרצו להמתין עד שיגיעו לשכונתכם, תוכלו להזמין התקנת מונה חכם מחברת החשמל תמורת תשלום.
המונופול של חברת החשמל בתחום ייצור החשמל ואספקתו לבתים יצומצם באופן הדרגתי עד 2026, ואם הכול ילך כשורה עד אז נוכל לעבור בין ספקי חשמל ממש כפי שאנחנו עוברים בין ספקי טלפוניה ותקשורת. צרכנים ביתיים יוכלו לעבור בין ספקים מדי שנה, כך שאם לאחר שנה גיליתם שספק אחר מציע תוכנית צריכת חשמל זולה יותר, או חבילת טריפל משתלמת יותר עבור הצרכים שלכם, תוכלו לבצע את המעבר בקלות ממש כפי שאתם עושים בחברות הטלפון הסלולרי, למשל.
אין לכם מה לדאוג בנוגע לקבלת החשמל לדירה בזמן חילופי ספקים, שכן חברת החשמל שומרת על המונופול בתחום הולכת החשמל והפצתו. חברת החשמל מוליכה את החשמל שהיא מייצרת בעצמה או שיצרנים פרטיים מייצרים, מפיצה אותו על גבי הרשת שלה, ואת החשבון הסופי אתם מקבלים מספק השירות.
התחרות באספקת החשמל לבתים היא שינוי היסטורי במשק החשמל הישראלי, שבעקבותיו כל תושב ותושבת המדינה יוכל לבחור מאיזו חברה לרכוש חשמל. תקופת מונופול חברת החשמל מסתיימת, ועידן של תחרות אמיתית נפתח.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]