דלג לתוכן

הרפורמה במשק החשמל: כך תפחיתו את חשבון החשמל ומה התחולל בשנת 2024?

שוק אספקת החשמל נפתח לתחרות עם חברות חשמל חדשות שמציעות הנחה על מחיר חשמל ביתי. אילו חברות כבר פועלות בישראל, מדוע כדאי לכם לעבור לאחת החברות החדשות כבר היום, כיצד התפתחה הרפורמה ב-2024 והיכן ישראל עומדת בהשוואה למדינות אחרות? מבט מקיף שיחסוך לכם מאות שקלים בשנה

4 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

רוצה לקבל הצעה לחשמל במחיר מוזל?

ביוני 2018 אושרה רפורמת החשמל בישראל במטרה לפתוח את השוק לתחרות, להקים חברות חשמל חדשות, ולהפחית מחיר חשמל ביתי. שנתיים לאחר מכן, בסוף יוני 2020, ניהול מערכת החשמל הופרדה מחברת החשמל, והוקמה חברת נגה, חברת ניהול המערכת, כדי לאפשר את פתיחת מקטע אספקת החשמל לתחרות. מאז ועד היום קיבלו יותר מ-40 חברות רישיון לאספקת חשמל, אך בינתיים, רק שבע חברות חשמל חדשות החלו לספק שירות. יותר מחמש שנים חלפו מאז ההכרזה על רפורמת החשמל, וזהו זמן מצוין לבדוק היכן עומדת הרפורמה היום, אילו חברות פועלות, כמה בתים כבר מחוברים לחברות החדשות וכיצד הרפורמה משפיעה על מחיר חשמל ביתי. נפרק את הנושאים אחד אחד באופן הכי ברור שאפשר, כדי שבסוף הקריאה תבינו מה יוצא לכם ממעבר בין חברות חשמל.

מה המטרה של רפורמת החשמל?

מערכת החשמל בישראל מורכבת מארבעה מקטעים, שעד לפני שנים ספורות חברת החשמל שלטה בכולם: ייצור החשמל, הולכתו מאתרי הייצור דרך קווי הולכה לתחנות המשנה, חלוקת החשמל והעברתו מתחנות המשנה לצרכנים, ואספקת החשמל ללקוחות, כלומר המכירה שלו כולל הפקת חשבוניות וגבייה. כיום קיים שלב נוסף הודות להתפתחות טכנולוגיות שמאפשרות אנרגיה מתחדשת, והוא אגירת חשמל.

רפורמת החשמל קובעת שחברת החשמל צריכה להישאר מונופול במקטעי ההולכה החלק ממקטע החלוקה, כלומר כל מה שקשור בתשתיות ובתחזוקתן, ובתחומים אלה יש צורך אפילו לחזק את החברה. מנגד, אין שום סיבה למונופול במקטעי הייצור והאספקה. מקטע ייצור החשמל נפתח לספקים נוספים כבר לפני מספר שנים, ובמסגרת זאת חברת החשמל אולצה למכור חלק מתחנות הכוח שלה. כיום, חברת החשמל אחראית לייצור כ-60% מהחשמל, והחברות הפרטיות משלימות 40% נוספים, כשהמטרה היא לצמצם עוד יותר את חלקה של חברת החשמל לכ-30%. כל יצרני החשמל, כולל החברה הוותיקה, מוכרים את החשמל לנגה. 

המקטע האחרון בשרשרת הוא מקטע האספקה, והוא המשמעותי ביותר כרגע עבור הצרכנים. אלו הן אותן חברות חשמל חדשות שמציעות מחירים תחרותיים בהשוואה לחברת החשמל, עם הנחה על מחיר חשמל ביתי. נגה מוכרת לחברות החשמל החדשות חשמל עם מחיר קוט"ש סיטונאי קבוע, והן מציעות לאזרחים הנחה על מחירו על פי מסלולים שונים.

רפורמת החשמל

אילו חברות חשמל חדשות פועלות בישראל?

אם קראתם בשנתיים האחרונות עיתונים כלכליים, בוודאי נתקלתם בלא מעט כתבות על חברות חדשות שקיבלו רישיון ספק חשמל מרשות החשמל. בנוסף לחברת החשמל, יותר מ-40 ספקים נוספים קיבלו רישיון, אך בשלב זה רק ארבע חברות מספקות שירות מלא, ושתיים נוספות נמצאות בשלב הפיילוט. 

אלה חברות חשמל שמספקות שירות לצרכנים:

אלקטרה פאוור (סופר גז): כאן תוכלו לבחור בין כמה מסלולים שונים המקנים הנחה קבועה בכל שעות היום, הנחה בחשמל בשעות מסוימות של היום או הנחה בלילה (תלוי מסלול). בכל המסלולים אין התחייבות מצדכם לתקופה כלשהי.

פזגז: חברת הגז הוותיקה הצטרפה אל חברות החשמל החדשות והיא מציעה שני מסלולי חשמל.

אמישראגז: חברת גז נוספת שהצטרפה אל חברות החשמל החדשות, והיא מציעה מסלול אחד עם הנחה קבועה על החשמל.

סלקום: חברת הסלולר שהפכה לקבוצת תקשורת גדולה, מצטרפת גם היא אל חברות החשמל החדשות תחת המותג סלקום Energy. לקוחות סלקום יכולים לבחור בין ארבעה מסלולי חשמל בהתאם לצריכה הביתית.

פרטנר פאוור (פרטנר חשמל): קבוצת התקשורת פרטנר החלה לשווק חבילות חשמל תחת המותג Partner Power ומציעה ללקוחות שלוש חבילות חשמל מגוונות. 

הוט אנרג'י: חברת התקשורת המוכרת לכולנו מתחום הטלוויזיה, האינטרנט והמובייל הצטרפה למהפכת החשמל והחלה לשווק חבילות חשמל לכלל הצרכנים וגם חבילות חשמל בלעדיות ללקוחות קיימים של החברה. 

בזק energy (בזק אנרג'י):  חברת התקשורת הישראלית המספקת שירותי טלפון ואינטרנט, החלה לשווק גם חשמל תחת המותג בזק energy. שלושה מסלולי חשמל עם הנחות משתנות בהתאם למסלול. 

חלק מהחברות מציעות מעת לעת מבצעים נוספים ומוגבלים בזמן. 

איך מתקדמת הרפורמה בחשמל?

חלקים נרחבים מהרפורמה כבר יושמו במלואם, כמו למשל הקמת אותה חברת נגה, פרסום מסמך עקרונות לתחרות במקטע הייצור, התייעלות בחברת החשמל לקראת המשך צמצום משמעותי בכוח אדם בשל פתיחת השוק לתחרות ושינוי מבני פנימי, ומכירת חלק מהאתרים שעל חברת החשמל למכור. אבל החלק שמעניין אתכם באמת הוא פתיחת מקטע האספקה לתחרות, ובכך נתמקד כעת. 

מה חסם צרכנים ממעבר לחברות חשמל חדשות ומה השתנה בקיץ 2024?

הדבר הראשון היה מודעות לאפשרות המעבר בין חברות חשמל. גם כיום חלק מהציבור לא מודע לכך שחברת החשמל הוותיקה כבר אינה האופציה היחידה, אז הנה - עכשיו, אתם שאתנו כאן, כבר יודעים. החסם השני היה הצורך במונה חכם. התוכנית היא להתקין 600 אלף מונים חכמים בשנה, כך שרק ב-2028 כל המדינה אמורה להיות מכוסה. בלי מונה חכם לא היה אפשר לעבור בין החברות שמוזילות מחיר חשמל ביתי, אך זה השתנה ביולי 2024, כאשר עוד שלב ברפורמה אפשר את המעבר של כלל הצרכנים לחברות החשמל החדשות. כך, גם אם אין לכם מונה חכם (אלא בסיסי), יש שתי אפשרויות – האחת, לחכות עד שיתקינו כזה במקום מגוריכם/ לבקש באופן יזום מחברת החשמל ואז להתחבר לחבילה שבה אתם מעוניינים, או השנייה, להתחבר לאחת מחבילות החשמל שפתוחות לכלל ולא דורשות מונה חכם. 

כאן נכנס חסם נוסף שעדיין קיים- הזמן. כשאנחנו מזכירים את הביטוי "ניוד בין ספקי שירות", אנחנו מיד חושבים על מהפכת הסלולר שמאפשרת לנו כיום לעבור בין החברות השונות באופן מידי. המעבר מחברת החשמל אל חברות החשמל החדשות מורכב יותר וארוך יותר. 

וחסם אחרון חביב, שגם עדיין נוכח הוא הטלת ספק וחוסר אמון בכך שחברות חשמל חדשות מסוגלות לתת שירות שכזה. תנו לנו להסיר לכם את החשש לחלוטין. חברת החשמל תמשיך להיות המונופול שמחזיק בתשתיות ובהולכת החשמל לבתים, זה לא שהחשמל שמגיע לדירה שלכם שונה מהחשמל שמגיע לשכן מלמעלה שמחובר לספק אחר. גם אחרי המעבר לאחת מחברות החשמל החדשות, עדיין חברת החשמל היא האחראית הבלעדית על תיקון תקלות ברשת החשמל, כך שאם יש תקלה או הפסקת חשמל, יש לפנות למוקד 103 כפי שהיה עד היום. 

מהם היתרונות של הלקוח עם המעבר לחברות חשמל חדשות?

מחיר: כבר היום, לא משנה לאיזו חברה תצטרפו ובאיזה מסלול חשמל תבחרו - ההנחה על מחיר קוט"ש מבטיחה שסכום החשבונית הסופי יהיה נמוך ממחיר חשמל ביתי דרך חברת החשמל, משום שעל חברת החשמל נאסר להציע הנחות. זאת, כדי לאפשר לחברות החדשות להיות תחרותיות. חברות חשמל חדשות צריכות "לריב" על תשומת הלב שלנו, ולכן הן חייבות להציע הנחה על מחיר קוט"ש. 

מבחר מסלולים ותוכניות: חברות חשמל חדשות מגיעות עם נקודת מבט צרכנית, והמונים החכמים יוכלו לאפשר להן להתאים ללקוחות חבילות באופן אישי. היתרון הגדול של מונה חכם הוא שהספקיות אליהם ומקבלות ממנו תשדורות כל 15-30 דקות. באופן הזה, הן לומדות על צריכת החשמל שלכם ובעתיד יוכלו להמליץ על המסלול המשתלם ביותר עבור כל צרכן ספציפי, ואפילו לבנות חבילות בהתאמה אישית. הציפייה היא שבהמשך הדרך, ובמיוחד לאחר רישות כל המדינה עם מונים חכים, היא לקצר את זמני המעבר בין חברות חשמל, כך שלא תצטרכו לאבד זמן יקר לפני שאתם מתחילים לחסוך כסף. אך מעבר ליתרונות המונה החכם, גם אם ברשותכם מונה בסיסי, יש מבחר מסלולים בחברות החשמל שניתן להתנייד אליהם וליהנות מהנחה על החשמל. 

שירות לקוחות: חברות חשמל חדשות מציעות שירות לקוחות טוב, משום שהן חייבות לשכנע אותנו לעבור אליהן ולהישאר אצלן. כל מסלולי החשמל ניתנים בשלב זה ללא כל התחייבות, כך שאם אינכם מרוצים מהשירות, אפשר לעבור לחברה אחרת או לחזור לחברת החשמל. 

איך אנחנו בהשוואה לעולם?

בהשוואה לרוב המדינות המפותחות, מדינות ה-OECD, אנחנו משתרכים מאחור. כך למשל, בבריטניה הרגולציה על שוק החשמל בבריטניה הוקלה כבר בשנות ה-90, מה שהוביל לגידול משמעותי במספר ספקיות החשמל, ולהוזלה במחיר לצרכנים. כיום פועלות באי קרוב ל-40 ספקיות שרוכשות את החשמל בשוק הסיטונאי, ומוכרות לאזרחים. 

בגרמניה קיים שילוב בין חברות אזוריות לפי המדינות השונות שמרכיבות את גרמניה, לבין חברות לאומיות שפועלות בכל 16 המדינות. שוק החשמל הופרט בסוף שנות ה-90, כשחלק מהחברות פרטיות ואחרות ציבוריות. כ-90 חברות חשמל מציעות שירות בכל המדינה, לצד מאות חברות אזוריות. המעבר בין החברות נעשה בקלות מעוררת קנאה. 

יוון חיכתה עד שנות ה-2000 כדי להפוך את השוק לתחרותי, וכיום פועלות כ-20 חברות חשמל שמעניקות הנחות על מחיר חשמל ביתי לצרכנים. המבנה ביוון דומה לזה של ישראל, כשחברת החשמל הוותיקה המקומית לא יכולה להציע הנחות על מחיר קוט"ש בהשוואה לחברות המתחרות. אפילו בלוקסמבורג הזעירה פועלות מספר חברות חשמל כדי לעודד את התחרות.

מאילו חברות תרצו לקבל הצעה לחשמל במחיר מוזל?

יש לבחור לפחות חברה אחת
יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד
יש לבחור באפשרות אחת

לחצו להצטרפות באתר החברה:

אולי יעניין אותך גם:

השוואת מחירי חשמל: מי החברות שמציעות הנחה בחשמל

הרפורמה בתחום החשמל הצמיחה חברות חדשות המתחרות על הלקוחות ומציעות מסלולי חשמל שונים עם הנחות משתנות, איך ניתן לבצע השוואת מחירי החשמל? ואיך לדעת מה...

האם ניתן להתנייד בין חברות חשמל גם ללא מונה חכם?

משרד האנרגיה, רשות החשמל, נגה וחברת החשמל החלו בהליך לקידום שימוע שיאפשר לצרכנים לעבור בין חברות חשמל גם אם ברשותם מונה ישן החל מקיץ 2024

איך אפשר לחסוך בחשמל? 7 המכשירים הכי בזבזניים

מכשירי חשמל הפכו לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו. חלקם, כמו מזגן בקיץ, הכרחיים ממש, ואחרים, כמו מדיח כלים או מייבש כביסה מציעים נוחות שקשה לוותר...

בין רפורמת החשמל למונה חכם: מושגים שחייב להכיר

מה זה קוט"ש, איך פתאום יש מספר חברות חשמל, האם גם אנחנו זכאים להנחה בחשמל, מה זה ניוד ומעבר, ועוד מושגים שאם רק תכירו, תוכלו גם אתם להפחית את מחיר...

רפורמת החשמל

הרפורמה בתחום החשמל כבר פה וניתן לעבור בין ספקי החשמל השונים בקלות, מיהן החברות שנכנסו שוק החשמל? ואיך אפשר להצטרף? המשיכו לקרוא

איך לחסוך בחשמל בבית? טיפים לחיסכון בחשבון חשמל

עליית המחירים נוגעת בכל תחומי החיים ותעריף החשמל לא חף מכך. גם הצריכה שמשתנה מעונה לעונה משפיעה רבות על החשבונית בסוף החודש. בסקירה הבאה אספנו כמה...

תעריף חשמל ביתי בישראל: כמה אנחנו משלמים?

איך נקבעים תעריפי החשמל בישראל, ממה מורכב מחיר החשמל שאנחנו משלמים, איך משתנה התעריף לפי עונות השנה וזמני הצריכה ביום, ואיך אנחנו יכולים להפחית את...

מהו מונה חשמל חכם ואיך הוא עוזר לנו לחסוך?

אם תעברו לאחת מחברות החשמל החדשות, תוכלו להוזיל את חשבון החשמל שלכם ולהמתיק במעט את הגלולה המרה של עליות המחירים. חברות החשמל החדשות יכולות לספק...

מהפכת החשמל יצאה לדרך: הכירו את החברות החדשות

מהיום אפשר להתנתק מחברת החשמל ולהצטרף למבצעים ולחבילות של חברות כמו פזגז, אלקטרה פאוור (סופר גז),אמישראגז, סלקום ומתחרות חדשות שינסו להוריד את חשבון...