דלג לתוכן

ניפט, מי שפיר, או סיסי שליה? כך תבחרו

בשנים האחרונות בדיקת דם כחלופה לבדיקת מי שפיר צברה פופולריות רבה. רגע לפני שאתן מחליטות איזו בדיקה נכונה עבורכן, ריכזנו לכן מידע על מה זו כל בדיקה, ההבדלים ביניהן, היכן ניתן לעשות את הבדיקה ומאיזה שבוע, כמה זה עולה ומה רמת האמינות של הבדיקות

4 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

מתעניינת בבדיקת NIPT?

בדיקת סיסי שליה ודיקור מי שפיר הן בדיקות שמבצעים במהלך ההריון כדי לזהות מומים כרומוזומליים בעובר, כמו למשל תסמונת דאון, ושל מגוון מחלות גנטיות. בשנים האחרונות נוספה בדיקת דם כחלופה לא פולשנית לבדיקות האחרות ובעיקר לבדיקת מי שפיר. הבדיקה מוכרת בשם ניפט, ובאנגלית - NIPT, זו למעשה בדיקת סקר שמספקת הערכה סטטיסטית בנוגע לסיכוי שהעובר סובל מהתסמונות שכלולות בבדיקה. כל אחת משלוש הבדיקות מתבצעת באופן שונה ובשלב אחר של ההריון ולכל אחת מהן יתרונות וחסרונות. ריכזנו את כל המידע על כל אחת מהבדיקות כדי שתוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכן. 

ניפט, מי שפיר, וסיסי שליה - מה כוללת כל בדיקה?

בדיקת מי שפיר: מי שפיר הם הנוזל שמקיף את העובר שגדל בשק השפיר ברחם. הנוזל מגיע מההפרשות והשתן של העובר ונושרים אליו תאים עובריים מהעור, ממערכת העיכול, וממערכת הנשימה. החומר הגנטי של העובר, ה-DNA שלו, נמצא בכרומוזומים שבתוך התאים העובריים. ניתן לגדל את התאים במעבדה ולערוך בהם בדיקות גנטיות וכן לבדוק את המבנה הכרומוזומלי של העובר. 

בדיקת דיקור מי שפיר נותנת מידע מלא על כל חריגה במבנה הכרומוזום ובסך הכרומוזומים בתא של העובר. המידע הזה נותן תוצאות ודאיות בכל הקשור לתסמונת דאון, טריזומיות ותסמונות גנטיות אחרות, ומחלות תורשתיות. במסגרת דיקור מי שפיר מוצעת גם בדיקה חדשה, בדיקת צ'יפ גנטי, שמאפשרת לבדוק גם חלקים קטנים בכרומוזום שלא ניתן לראותם בבדיקת מיקרוסקופ. בדיקת צ'יפ גנטי עם בדיקת מי שפיר רגילה נותנת תוצאות ברמת דיוק של פי חמישה לפחות לעומת בדיקת מי שפיר רגילה בלבד. בצורה כזו אף ניתן לזהות כ-20% ממקרי האוטיזם שמתבטאים בתסמונות כרומוזומליות.

בדיקת סיסי שליה: בדומה לדיקור מי שפיר, בדיקת סיסי שליה מאבחנת מומים כרומוזומליים בעובר ומחלות גנטיות אחרות במהלך ההריון. הכרומוזומים של העובר נבדקים וניתן לאבחן חסרים ותוספות במספר הכרומוזומים כמו עודף בכרומוזום 21 שגורם לתסמונת דאון, וגם תוספות או חסרים חלקיים בכרומוזום מסוים. הרופא או הרופאה המטפלים יחליטו אם לבצע את הבדיקה בגישה נרתיקית או בגישה בטנית על סמך מיקום השליה וניסיונם. הגישה הנרתיקית עלולה לעורר אי נוחות וייתכנו גם כאבים, לעומת הגישה הבטנית שנוחה יותר. 

בדיקת ניפט: הבדיקה נותנת הערכה סטטיסטית בנוגע לסיכוי של העובר להיוולד עם תסמונת דאון וגם בנוגע לתסמונות גנטיות אחרות, שהנפוצות שבהן הן תסמונת אדוארדס - עודף בכרומוזום 18, תסמונת פטאו - עודף בכרומוזום 13, והפרעות שנגרמות כתוצאה משיבוש במספר כרומוזומי המין. בבדיקות ניפט ניתן גם לדעת את מין העובר. 

מתעניינת בבדיקת NIPT? מלאי פרטים ונציג NIPT יחזור אלייך בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

מתי ניתן לעשות את הבדיקות

בדיקת nipt ניתן לעשות החל מהשבוע ה-10 עד השבוע ה-26, למעט חברה אחת שמאפשרת את הבדיקה כבר מהשבוע ה-9. אין מניעה רפואית לעשות את הבדיקה גם לאחר השבוע ה-26, אך מתקופת הריון זו כבר לא ניתן לנקוט בצעדים מניעתיים ולכן לתוצאה אין חשיבות. 

בדיקת סיסי שליה ניתן לבצע בין השבועות ה-11 וה-13 ובדיקת מי שפיר החל מהשבוע ה-16 עד השבוע ה-23. אם בחרתן בבדיקת ניפט, מומלץ לעשות אותה מוקדם ככל הניתן כדי שאם התוצאות יהיו חריגות ניתן יהיה לעשות בדיקת מי שפיר. תוצאות בדיקת ניפט מגיעות עד שבועיים ולעיתים פחות, דיקור מי שפיר מגיע תוך שלושה שבועות, ובדיקת סיסי שליה מגיעה תוך שבועיים. ניתן בתוספת תשלום לקבל תוצאות חלקיות לגבי תוספות או חסרים של כרומוזומים ספציפיים לאחר 48 שעות. 

מי שפיר

היכן ניתן לעשות את הבדיקות

בדיקות סיסי שליה ומי שפיר נעשות בבתי חולים ובמרכזים רפואיים הפרוסים ברחבי הארץ. חלק מהבדיקות מכוסות במסגרת סל הבריאות במצבים מסוימים, ובמצבים אחרים הן במימון המבוטחת. אם יש לך ביטוח משלים ברובד העליון, תיתכן זכאות להחזר. בדיקת ניפט נעשית על ידי חברות פרטיות וכל אחת מהן מפעילה מרכזי דגימה ומרפאות שבהן ניתן לתת את דגימת הדם. חלקן מפעילות שירות אחות עד הבית באזורי השירות. 

כמה עולות בדיקות לפני הריון

מי שפיר: הבדיקה ללא עלות עבור נשים מעל גיל 35 לאחר וסת אחרונה או לנשים מתחת לגיל 35 שבבדיקות ההריון התגלה נתון חשוד והייעוץ הגנטי הפנה אותן לדיקור מי שפיר. עלות הבדיקה תעמוד על כ-3,000 שקלים בממוצע, המחיר נחלק לתשלום עבור הרופא שמבצע את הבדיקה, תשלום עבור בית החולים, ותשלום עבור המעבדה. נמצאו מחירים גבוהים יותר ונמוכים יותר מזה, וחלק מהמרכזים הרפואיים גובים מחיר שכבר כולל את התשלום עבור המעבדה. הביטוחים המשלימים של קופות החולים מציעים החזרים שנעים בין כמה מאות שקלים ועד יותר מ-2,000 שקלים, תלוי בסוג הביטוח, בקופה המבטחת, ובהסדר עם הרופאים. 

סיסי שליה: מימון במסגרת סל הבריאות ניתן באופן דומה לבדיקה מי שפיר. עלות הבדיקה הכוללת נעה בין 4,700 ל-7,000 שקלים לפני הנחות והחזרים שמגיעים במסגרת הביטוחים המשלימים או הסדרים בין בתי חולים ומרכזים רפואיים עם קופות החולים. 

בדיקת דם ניפט: עלות הבדיקה משתנה בין החברות ובהתאם למסלולים השונים שכל חברה מציעה. כל החברות בודקות את שלוש התסמונות הנפוצות ביותר - תסמונת דאון, תסמונת אדוארדס, ותסמונת פטאו, וכן תסמונות שקשורות לכרומוזומי המין. המחירים נעים בין 3,000 ל-5,500 שקלים וניתן לסבסד את העלות במסגרת סל ההריון לבעלות ביטוחים משלימים בקופות החולים. אם ברשותך ביטוח פרטי, חלק מהפוליסות כוללות כיסוי לבדיקה ולכן מומלץ לבדוק את התנאים.  

מה רמת האמינות של הבדיקות

מי שפיר היא בדיקה אבחנתית והאבחון מדויק ב-100% מהבדיקות. המידע שמתקבל מסיסי שליה מגיע בדרגת אמינות זהה למי שפיר, למעט מקרים נדירים במיוחד שמצריכים לבצע לאחר מכן גם דיקור מי שפיר. מצב זה נגרם כשיש קושי טכני לאחר הדיגום. לעומת שתי הבדיקות הללו התשובה שמציעה בדיקת NIPT היא סטטיסטית, זו בדיקת סקר ולא בדיקה אבחנתית. רמת האמינות של זיהוי תסמונת דאון מעל 99.9%, אך רמת הדיוק של כרומוזומים אחרים נמוכה יותר. 

היתרונות של כל אחת מהבדיקות

מי שפיר: דיוק של כמעט 100% בזיהוי מאות תסמונות כרומוזומליות בעובר. זו בדיקה שמאפשרת לאם להיות ממש בראש שקט בנוגע לתסמונות ומחלות קשות. 

סיסי שליה: התשובה מתקבלת בשלב מוקדם של ההריון, כך שאם מתקבלת תוצאה לא תקינה ניתן לסיים את ההריון בפעולה קלה יחסית. זאת לעומת מי שפיר שעלול להיות כרוך בלידה מוקדמת. 

בדיקת ניפט: בניגוד לשתי הבדיקות האחרות, בדיקת NIPT אינה בדיקה פולשנית, אין סיכוי להפלה או לגרימת נזק לעובר, וההערכה הסטטיסטית ניתנת בדיוק סביר. 

מתעניינת בבדיקת NIPT? מלאי פרטים ונציג NIPT יחזור אלייך בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

בדיקת ניפט, מי שפיר או סיסי שיליה- שאלות ותשובות

מה ההבדל בין בדיקת ניפט לבדיקות מי שפיר וסיסי שליה?

בדיקת nipt היא בדיקת סקר שנותנת הערכה סטטיסטית בנוגע לסיכוי של העובר להיוולד עם תסמונת דאון ותסמונות גנטיות אחרות. מי שפיר וסיסי שליה הן בדיקות אבחנתיות שנותנות מידע מלא על כל חריגה במבנה הכרומוזום ובסך הכרומוזומים בתא של העובר.  המידע נותן תוצאות ודאיות בכל הקשור לתסמונת דאון, טריזומיות ותסמונות גנטיות אחרות, ומחלות תורשתיות.

כמה עולות בדיקות ניפט, מי שפיר, וסיסי שליה?

בדיקת מי שפיר עומדת על כ-3,000 שקלים בממוצע, המחיר נחלק לתשלום עבור הרופא שמבצע את הבדיקה, תשלום עבור בית החולים, ותשלום עבור המעבדה. בדיקת סיסי שליה נעה בין 4,700 ל-7,000 שקלים לפני הנחות והחזרים שמגיעים במסגרת הביטוחים המשלימים או הסדרים בין בתי חולים ומרכזים רפואיים עם קופות החולים. שתי הבדיקות ניתנות בחלק מהמקרים במימון ציבורי במסגרת סל הבריאות. בדיקת דם ניפט נעה בין 3,000 ל-5,500 שקלים. 

מה רמת האמינות של הבדיקות?

מי שפיר היא בדיקה אבחנתית והאבחון מדויק ב-100% מהבדיקות. המידע שמתקבל מסיסי שליה מגיע בדרגת אמינות זהה למי שפיר, למעט מקרים נדירים במיוחד שמצריכים לבצע לאחר מכן גם דיקור מי שפיר. NIPT היא בדיקה סטטיסטית, זו בדיקת סקר ולא בדיקה 

מתי ניתן לעשות את הבדיקות?

בדיקת ניפט ניתן לעשות החל מהשבוע ה-10 עד השבוע ה-26, למעט חברה אחת שמאפשרת את הבדיקה כבר מהשבוע ה-9. בדיקת סיסי שליה ניתן לבצע בין השבועות ה-11 וה-13 ובדיקת מי שפיר החל מהשבוע ה-16 עד השבוע ה-23. אם בחרתן בבדיקת ניפט, מומלץ לעשות אותה מוקדם ככל הניתן כדי שאם התוצאות יהיו חריגות ניתן יהיה לעשות בדיקת מי שפיר.

הריון ולידה - סקירות בתחום

בדיקות גנטיות לפני הריון - המדריך המלא

אחד הדברים הראשונים שצריך לחשוב עליו בעת תכנון הקמת משפחה הוא בדיקות גנטיות. מדוע חשוב שכל אחת ואחת יעברו את הבדיקה, אילו בדיקות ניתן לעשות, אילו...

בדיקת מי שפיר | דיקור מי שפיר

בדיקת מי שפיר מסוגלת לשלול חשד לתסמונת דאון ולאתר מחלות גנטיות ומומים אחרים בעובר. למי כדאי לעשות את הבדיקה, איך עושים דיקור מי שפיר, מתי עושים אותו,...

סל היריון: איזו קופה הכי משתלמת?

כשרק חלק מהבדיקות כלולות בסל הבריאות הממלכתי, חודשי ההיריון החודשים שלאחר הלידה עלולים להיות יקרים מאוד. בדקנו אילו שירותים מציעה כל קופת חולים, מה...

בדיקת NIPT - השוואת מחירים

בישראל קיימות כמה חברות שמבצעות בדיקת דם פשוטה שנקראת NIPT. האם הבדיקה יכולה להחליף דיקור מי שפיר? באילו חברות ניתן לעשות את הבדיקה, כמה היא עולה,...

תגובות