דלג לתוכן

בדיקת מי שפיר | דיקור מי שפיר

בדיקת מי שפיר מסוגלת לשלול חשד לתסמונת דאון ולאתר מחלות גנטיות ומומים אחרים בעובר. למי כדאי לעשות את הבדיקה, איך עושים דיקור מי שפיר, מתי עושים אותו, ואיך למזער סכנות - כל התשובות כאן

4 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

מהי בדיקת מי שפיר?

מי שפיר הם נוזל שמקיף את העובר שגדל בשק השפיר ברחם. מקור הנוזל מגיע מהפרשות ושתן העובר. אל מי השפיר נושרים תאים עובריים מהעור, ממערכת העיכול, וממערכת הנשימה. בתאים הללו נמצאים הכרומוזומים עם ה-DNA, החומר הגנטי של העובר. את התאים האלה ניתן לגדל במעבדה ולהשתמש בהם לצורך בדיקות גנטיות ובדיקת המבנה הכרומוזומלי של העובר. בדיקת מי שפיר בודקת את המטען הגנטי והיא מסוגלת לאבחן תסמונת דאון וכן כל עודף או חוסר של מקטעים כרומוזומליים.

למי כדאי לעשות דיקור מי שפיר?

לנשים שנכנסו להיריון מעל גיל 35.
לנשים עם סיכון מוגבר ללידת תינוק או תינוקת עם תסמונת דאון לאחר בדיקת הסינון, ללא קשר לגילן.
כשגנטיקאי מגלה ממצאים לא תקנים באולטרה-סאונד וממליץ על בדיקת מי שפיר.
כשקיים סיכון יתר למחלה תורשתית כפי שנקבע בייעוץ הגנטי.
כשיש חשד למום פתוח בדופן הבטן עקב רמה גבוהה של חלבון עוברי בדם האם, או בתעלה העצבית.

מתי עושים בדיקת מי שפיר?

ניתן לבצע דיקור מי שפיר לאחר השבוע ה-16 להיריון ועד השבוע ה-22 ושישה ימים. לא מבצעים את הבדיקה בשלב מוקדם יותר בגלל שהסיכון לסיבוכים ופגיעה בהיריון גבוה יותר בשלביו הראשונים. על פי תקנות בריאות העם, ניתן לבצע בדיקת מי שפיר מתחילת השבוע ה-23 והלאה רק באישור גנטיקאי מוסמך שיינתן בכתב.

איך עושים את הבדיקה?

בדיקת מי שפיר מתבצעת באופן סטרילי תחת בקרת אולטרה סאונד כדי לבחור את המיקום המתאים להחדרת המחט מבלי לפגוע בעובר. לאחר חיטוי העור מחדירים מחט דקה דרך דופן הבטן לשק השפיר וממנו שואבים בין 20 ל-40 סמ"ק נוזל. במרבית המקרים הבדיקה מסתיימת לאחר כמה דקות, אך בכל מקרה מומלץ להרבות במנוחה ולהימנע מעבודה מאומצת ב-48 השעות הבאות.

צ'יפ גנטי

לצד השיטה המסורתית של גידול תאים עובריים במעבדה לצורך בדיקת המבנה הכרומוזומלי של העובר תחת מיקרוסקופ (קריוטופ), מתבצעת גם בדיקת צ'יפ גנטי, בדיקה של שינויים קטנים בכרומוזומים. הבדיקה הזו יכולה לאתר שינויים גנטיים מזעריים והיא ניתנת ללא תוספת תשלום. 
בדיקת צ'יפ גנטי מאפשרת לזהות מאות תסמונות של פיגור שכלי שלא ניתן לאתר בבדיקה הסטנדרטית, וכן חלק ממקרי האוטיזם. השיטה החדשה מסוגלת לבחון מספר עצום של מקטעים גנטיים על גבי הצ'יפ בשיטות מולקולאריות, מה שמעלה את הרזולוציה של בדיקת הכרומוזומים פי 100 לעומת קריוטופ. 

מתי מתקבלת תשובה?

תוצאה של בדיקת מי שפיר מתקבלת כעבור שבועיים עד שלושה שבועות, בהתאם לקצב גדילת תאי העובר במעבדה. במקרים נדירים שבהם התאים גדלים לאט יותר, נדרש זמן ארוך יותר לקבלת התשובה. ישנם מכוני בדיקה שמבטיחים תשובה תוך שבוע עד עשרה ימים. אם קיים חשד גבוה לבעיה, ניתן לבצע בדיקת FISH (פיש) שבודקת מספר כרומוזומים עיקריים ולקבל תשובה לאחר 48 שעות. בדיקה זו כרוכה בתשלום נוסף.

האם בדיקת מי שפיר כואבת?

הכאב שנגרם בזמן דיקור מי שפיר אינו שונה מכאב שכרוך בבדיקת דם. אחרי הבדיקה ייתכן שתרגישי כאב קל במקום הדיקור. במקרים מסוימים יתכנו גם התכווצויות קלות ב-24 השעות שלאחר הבדיקה. ניתן להקל על הכאבים בעזרת אקמול, אך בכל מקרה יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

הסיכונים בביצוע דיקור מי שפיר

1. לפי מחקרים שונים קיים סיכון נמוך להפלה שנע בין 1 ל-400 עד 1,000, כלומר עשירית עד רבע אחוז. 

2. זיהום רחמי קשה שעלול להסתיים במקרים נדירים באובדן הרחם. במקרים נדירים ביותר בדיקת מי שפיר עלולה לגרום למות האם. 

3. לעיתים נדירות התאים לא גדלים כלל או שמספרם אינו מספיק לבדיקה. כשזה קורה, בני הזוג או האם צריכים להחליט אם לבצע בדיקה חוזרת או להסתפק בתוצאות הבדיקות הבלתי ישירות, בהן בדיקת החלבון העוברי וסריקת המערכות המדוקדקת.

4. במקרים מסוימים נמצאת בעיה כרומוזומלית, שמשמעותה וביטויה לאחר הלידה לא ברורים לחלוטין. מצבים אלו עלולים להקשות על ההחלטה לגבי המשך ההיריון או הפסקתו.

5. אם מתקבלת תשובה שלעובר יש מחלה כלשהי ומחליטים על הפסקת ההיריון, ייתכן צורך בלידה מוקדמת בבית החולים בהתאם לגיל ההיריון, בשבועות 21-19.

כמה עולה בדיקת מי שפיר?

הזכאות לבדיקת מי שפיר תלויה בגיל המבוטחת. נשים מתחת לגיל 35 אינן זכאיות למימון דיקור די שפיר אלא אם ניתנת הפניה מגנטיקאי. במקרה כזה הבדיקה תהיה ללא עלות. נשים מגיל 35 ומעלה זכאיות לביצוע הבדיקה במסגרת סל הבריאות במימון מלא.

סבסוד בדיקת מי שפיר בביטוחים המשלימים בקופות החולים

כללית מושלם זהב: החזר בגובה 75% מההוצאה בפועל במכון פרטי שאינו בהסדר עד 1,469 שקלים לדיקור. במכון שבהסדר קיימת השתתפות עצמית בגובה 800 שקלים לדיקור.

כללית מושלם פלטינום: השתתפות עצמית של 400 שקלים לדיקור. אצל רופא שאינו בהסדר יינתן החזר במסגרת חבילה לנשים בהיריון.

מכבי זהב: השתתפות עצמית של 800 שקלים לעובר בבית חולים עם רופא שבהסדר, עד 1,600 שקלים במקרה של היריון מרובה עוברים. בבדיקה שלא במסגרת ההסדר, הזכאות עומדת על החזר בגובה 80% מסך ההוצאה עד מקסימום 1,400 שקלים. 

מכבי שלי: אפשר לממש את הזכאות של חבילת היריון ולידה ולקבל החזר נוסף על היתרה לאחר מימוש הזכאות במכבי זהב. ההחזר הוא עד 75% מהסכום הנותר ולא יותר מ-2,000 שקלים.

מאוחדת עדיף ושיא: השתתפות עצמית שנעה בין 503 ל-697 שקלים לבדיקה. החזר על בדיקת מי שפיר במכון חיצוני בגובה 75% מהעלות עד 1,420 שקלים. 

לאומית כסף: השתתפות עצמית בגובה 800 שקלים בביצוע רופא במכון הסדר. בביצוע בדיקה במכון עם רופא מטעם המבוטחת קיימת השתתפות עצמית של 550 שקלים למכון והמבטחת משלמת בנוסף עבור הרופא. במכון שאינו בהסדר המבוטחת זכאית ל-80% החזר עד 1,236 שקלים. 

לאומית זהב: השתתפות עצמית בגובה 400 שקלים במכון הסדר. השתתפות עצמית של 300 שקלים למכון בבדיקת רופא מטעם המבוטחת, הבדיקה כרוכה בתשלום של המבוטחת לרופא. במכון שאינו בהסדר קיימת זכאות ל-80% החזר עד 2,395 שקלים. 

זכאות לבדיקה במימון קופות החולים או משרד הבריאות:

כשגיל האם בהתחלת ההריון 35 ומעלה, משרד הבריאות יממן את הבדיקה ללא כל תשלום או השתתפות עצמית. המימון כולל את כל התהליך.

בהיריונות מתרומת ביצית או מהקפאת עוברים (IVF קודם) חישוב הגיל יעשה לפי מועד ההפריה במקרה של הקפאת עוברים או גילה של תורמת הביצית.

נשים שגילן מתחת ל-35 בזמן הכניסה להיריון ושעשו בדיקות סינון אשר מראות סיכון מוגבר והבדיקה הומלצה להן על יד גנטיקאי, במקרה זה קופת החולים של האישה תממן את בדיקת מי השפיר.
בכל מצב שרופא גנטיקאי או יועץ גנטי מוסמך מוצא סיבה רפואית לביצוע בדיקת מי שפיר לנשים מתחת לגיל 35, יממן משרד הבריאות את התהליך.

האם קיימת חלופה לבדיקת מי שפיר?

ניתן לעשות באופן פרטי בדיקת NIPT, בשמה המלא - Non Invasive Prenatal Test, בדיקת טרום לידה לא פולשנית. בדיקת ניפט הינה בדיקת דם שנלקח כמו בבדיקה רגילה. לא מדובר בבדיקה אבחנתית שנותנת תוצאה חד משמעית כמו מי שפיר, אלא בבדיקת סקר שבה מתקבלת הערכה סטטיסטית בנוגע לסיכוי לתסמונת דאון בעובר וכן מחלות גנטיות נוספות. את הבדיקה ניתן לבצע החל מהשבוע העשירי להיריון. 

אולי יעניין אותך גם:

בדיקת NIPT - השוואת מחירים

בישראל קיימות כמה חברות שמבצעות בדיקת דם פשוטה שנקראת NIPT. האם הבדיקה יכולה להחליף דיקור מי שפיר? באילו חברות ניתן לעשות את הבדיקה, כמה היא עולה,...

שימור דם טבורי

כל מה שרציתם לדעת על שימור דם טבורי: מה זה דם טבורי? איך שימור שלו יכול לעזור בעתיד? מה היתרונות והחסרונות של השימוש בו? איפה ואיך ניתן לאסוף ולשמור...

NIPT - בדיקת דם ניפט במקום מי שפיר?

בדיקת NIPT - האם ניתן לעשות בדיקת דם ניפט במקום דיקור מי שפיר? למי הבדיקה הזו מתאימה, מתי כדאי להיעזר בה, אילו חברות פועלות בתחום, איך זה עובד, וכמה...

סל היריון: איזו קופה הכי משתלמת?

כשרק חלק מהבדיקות כלולות בסל הבריאות הממלכתי, חודשי ההיריון החודשים שלאחר הלידה עלולים להיות יקרים מאוד. בדקנו אילו שירותים מציעה כל קופת חולים, מה...

תגובות