דלג לתוכן

שימור דם טבורי

כל מה שרציתם לדעת על שימור דם טבורי: מה זה דם טבורי? איך שימור שלו יכול לעזור בעתיד? מה היתרונות והחסרונות של השימוש בו? איפה ואיך ניתן לאסוף ולשמור אותו?

2 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

הצטרפות לשימור דם טבורי

מה זה שימור דם טבורי?

דם טבורי הוא למעשה הדם שנשאר בחבל הטבור ובכלי הדם של השליה לאחר ניתוק התינוק מהם. בדם זה נמצאים תאי גזע / תאי אב, אשר יש להם פוטנציאל להתפתח למגוון סוגי תאים (תאי דם אדומים, לבנים, וטסיות דם) שיוכלו בעתיד לשמש לטיפול במחלות שונות הקשורות לדם ולמערכת החיסונית. שימור הדם הטבורי נעשה בבנק דם טבורי אשר יודע לשמור את מנת הדם בתנאים אופטימליים לצורך שימוש עתידי במקרה הצורך. אם עולה הצורך, יעשה הטיפול ע"י השתלת התאים מהדם הטבורי (בדומה להשתלת מח עצם) של המטופל עצמו או של אדם אחר שנמצא מתאים.

יתרונות וחסרונות בשימוש בדם טבורי

היתרון של השימוש בדם הטבורי לעומת השימוש במח עצם הוא שנדרשת רמה נמוכה יותר של התאמה בין התורם לנתרם, וכך תרומת הדם יכולה להתאים ליותר חולים. בנוסף, מנות הדם הטבורי זמינות לשימוש כשצריך, לעומת מנת מח עצם שדורשת תהליך מורכב יותר.

החסרונות בהשתלת דם טבורי הם שמספר התאים במנת דם טבורי נמוך יותר ממספר התאים במנת דם ממח עצם או דם היקפי ולכן ההתאוששות איטית יותר וישנה נטייה גדולה יותר לזיהומים. כמו כן, לא ניתן לתת מנה נוספת של תאים לבנים מאותו תורם לאחר ההשתלה, דבר שעשוי לשפר את הצלחת ההשתלה. ולבסוף, במידה וחלה התורם במחלה תורשתית, לא יהיה ניתן להשתמש בתרומה שלו.

איך אוספים דם טבורי?

איסוף הדם הטבורי נעשה ע"י הצוות המקצועי מיד לאחר הלידה וחיתוך חבל הטבור. שימור הדם הטבורי הוא בעדיפות אחרונה כך שאם קיים סיכון לאם או לילוד השימור לא יתבצע. לאחר איסוף הדם הוא עובר למעבדה לשלילת הימצאות של זיהומים. בבנק הדם הציבורי תעשה גם בדיקת רקמות שתסייע בעתיד להתאים את התרומה למטופל המתאים. לאחר מכן עובר הדם להקפאה. יש להחליט מראש על האיסוף והשימור של הדם הטבורי על מנת שהצוות יבצע את פעולת הלקיחה מיד בתום הלידה.

מה ההבדל בין בנק ציבורי לבנק פרטי?

בנק דם טבורי ציבורי אוסף ושומר דם טבורי לטובת הכלל וללא כל עלות מצד היולדת. הדם הטבורי עובר בבנק הציבורי בדיקות רחבות למציאת זיהומים וליקויים גנטיים, כאשר הבנק הציבורי עושה את מרב המאמצים להקפיא אך ורק מנות תקינות ואיכותיות. התרומה לבנק ציבורי נעשית לתועלת הציבור, לתורם אין זכויות על התרומה שנתן והיא תינתן למי שיזדקק לה בבוא היום.

לא בכל בתי החולים בארץ ניתן כיום לתרום לבנק דם טבורי ציבורי. במידה וזה חשוב לכם, כדאי לברר זאת טרם הלידה.

בנקי דם ציבוריים בישראל: מגן דוד אדום ותל השומר (בדמייך חיי- אינם אוספים דגימות חדשות אך ממשיכים לשמר את המלאי שקיים אצלם)

בנק דם טבורי פרטי שומר את מנות הדם עבור התורם ובני משפחתו בלבד בעלות כספית. במידה ויהיה צורך בעתיד תוכל המשפחה להשתמש במנת הדם הטבורי לטיפול בתורם או בבן משפחה. חשוב לדעת שישנן מחלות מסוימות (כגון מחלות חיסוניות, לוקמיה וכד') בהן השימוש בדם טבורי עצמי לא מומלץ.

שימור דם טבורי בבנק דם טבורי פרטי נעשה לרוב במסלולים של 20 או 40 שנה.

בישראל 3 בנקי דם פרטיים: טבורית, תא לחיים וקריוסייב

טוב לדעת שקופות החולים משתתפות בתשלומים של שימור דם טבורי, וכדאי לברר זאת מול הקופה בה אתם חברים.

מלאו פרטיכם ונציג שימור דם טבורי יחזור אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

שימור דם טבורי בבנק ציבורי

בנק דם טבורי ציבורי

שימור דם טבורי בבנק ציבורי הוא למעשה תרומה לציבור שתאפשר בעתיד אולי לסייע בטיפול במחלות סרטן ודם למי שיזדקק לכך. כל המידע על בנק דם טבורי ציבורי...

אולי יעניין אותך גם:

בדיקות הריון לפי שבועות

אילו בדיקות עושים במהלך ההריון, מתי צריך לעשות כל בדיקה, מה בוחנים בכל אחת מהבדיקות, וכמה זה עולה לך? ההריון היא תקופה מרגשת אך גם מבלבלת, אז כדי...

תגובות