דלג לתוכן

בדיקות הריון לפי שבועות

אילו בדיקות עושים במהלך ההריון, מתי צריך לעשות כל בדיקה, מה בוחנים בכל אחת מהבדיקות, וכמה זה עולה לך? ההריון היא תקופה מרגשת אך גם מבלבלת, אז כדי שיהיה קצת יותר קל עשינו עבורך סדר בבלגן וארגנו את כל המידע לפי שבועות

5 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

בדיקות הריון - המדריך השלם

אילו בדיקות עושים במהלך ההריון, מתי צריך לעשות כל בדיקה, מה בוחנים בכל אחת מהבדיקות, וכמה זה עולה לך? ההריון היא תקופה מרגשת אך גם מבלבלת, אז כדי שיהיה קצת יותר קל עשינו עבורך סדר בבלגן וארגנו את כל המידע לפי שבועות

מהרגע שבו גילית שאת בהריון, החיים משתנים ורגשות שלא הכרת קודם לכן מציפים את הנפש. יחד עם ההתרגשות והשמחה מגיעים גם חששות לשלום העובר. פתאום מכל עבר ישאלו אותך נשים אחרות אם עשית את הבדיקה הזאת ואת הבדיקה ההיא, והנה הבדיקה שאסור לך לדלג עליה. הרבה בדיקות, המון שמות, ואין-ספור המלצות, ואת רק רוצה שיבטיחו לך שהחודשים הבאים יעברו בשלום ושהלידה תהיה קלה ותסתיים עם תינוק או תינוקת בריאים. כדי להוריד קצת ממפלס הלחץ, אספנו את כל הבדיקות שאת צריכה לדעת עליהן וסידרנו אותן לפי שבועות. כך תוכלי להחליט אילו בדיקות באמת נחוצות עבורך ומה פחות חשוב לך. 

בדיקות לפני הריון

כבר כשאתם מתכננים להיכנס להריון, מומלץ לעבור בדיקות סקר גנטיות ובירורים נוספים. בדיקות אלו מומלצות גם אם לא ידועות לכם מחלות גנטיות במשפחות שלכם. חלק מבדיקות סקר גנטיות מומלצות לכל הזוגות ולשני בני הזוג, ואחרות מומלצות לפי המוצא של כל אחד מבני הזוג. יש בדיקות שניתנות במסגרת קופות החולים, אך ניתן לבצע בדיקות סקר גנטיות מורחבות גם באופן פרטי. הבדיקות הפרטיות מעריכות את הסיכוי לשלל מחלות גנטיות נדירות. בני זוג שיש במשפחותיהם מחלות גנטיות או תורשתיות, שיופנו לייעוץ גנטי טרום-הריוני. 

שבוע 4: בדיקת הריון

ערכות ביתיות הן דרך זמינה ודיסקרטית לביצוע בדיקת הריון. אם הן מבוצעות בצורה נכונה על פי הוראות היצרן, יום לאחר איחור המחזור, ועם השתן הראשון של הבוקר, האמינות של הבדיקות גבוהה. אם אינך בטוחה בתוצאה או שנראה קו חלש, כדאי לעשות בדיקת דם לגילוי הריון. בדיקת הדם, שנקראת גם בדיקת בטא, היא הבדיקה המדויקת ביותר לגילוי הריון. 

שבוע 6 עד 12: בדיקת דופק 

בדיקת הדופק היא בדיקת האולטרסאונד הראשונה בהריון. בבדיקה הרופא בודק האם שק ההריון נמצא ברחם או מחוץ לו, כמה עוברים יש, וכמה זמן ההריון כבר נמשך (גיל ההריון), וכמובן את הדופק של העובר כדי לוודא שהוא חי. הבדיקה נערכת במרפאת רופא נשים ולא נדרשת הכנה מיוחדת. 

שבוע 10 עד 26: בדיקת NIPT

בדיקת NIPT היא בדיקת דם לא פולשנית, בדיקת סקר שבה מתקבלת הערכה סטטיסטית בנוגע לסיכוי לתסמונת דאון בעובר. רמת האמינות של הבדיקה נעה בין 99% ל-99.9%. בדיקת ניפט לא מסכנת את האם או את העובר ומבחינת האם זו בדיקה ככל בדיקת דם רגילה. בנוסף לגילוי מוקדם של תסמונת דאון, בדיקת NIPT מגלה גם תסמונת אדוארדס שנובעת מעודף כרומוזום מספר 18, תסמונת פטאו שנובעת מעודף כרומוזום מספר 13, הפרעות כתוצאה משיבוש במספר כרומוזומי המין כמו תסמונת טרנר אצל נקבות ותסמונת קליינפלטר אצל זכרים. 

בדיקת NIPT מומלצת לנשים בהריון שלא מעוניינות לעשות בדיקת מי שפיר. אמנם רמת האמינות אינה 100% כמו בבדיקת מי שפיר, אך הבדיקה נותנת רמת דיוק של יותר מ-99% לתסמונת דאון ויותר מ-80% בתסמונות האחרות. מומלץ לבצע את הבדיקה בשלב מוקדם, החל מהשבוע העשירי של ההיריון. ניתן לערוך את הבדיקה בכל שלב בהריון, אך מומלץ לעשות זאת כמה שיותר מוקדם החל מהשבוע ה-10 (או בשבוע ה-9 היכן שמתאפשר), כדי שבמקרה של תוצאה חשודה יתאפשר לערוך בדיקת מי שפיר או סיסי שליה בטווח האפשרי. יתרון נוסף של בדיקת ניפט: התוצאה מגיעה תוך 7-14 ימים, כך שכבר בשבוע ה-12 ואולי אפילו קודם תוכלי לדעת את מין העובר. 

כמה עולה בדיקת NIPT? בישראל פועלות מספר חברות פרטיות שעושות את הבדיקה והמחירים נעים בין  בין 3,000 ל-6,000 שקלים. החברות מציעות מסלולים שונים שכוללים בדיקה רגילה ומסלול מורחב שמייקר את העלות. קופות החולים מכסות את העלות באמצעות סלי ההריון שלהן בסכום של 2,000 שקלים. חלק מהביטוחים הפרטיים מכסים את הבדיקה הזו ויש לבדוק את הפוליסה שלכן. 

מתעניינת בבדיקת NIPT? מלאי פרטים כאן ונציגי החברה/ות שתבחרי יחזרו אלייך בהקדם.

יש לבחור לפחות חברה אחת
יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

שבוע 11 עד 13: סיסי שליה ושקיפות עורפית

בדיקת סיסי שליה: מטרת הבדיקה לאתר מחלות גנטיות וכרומוזומליות אצל עוברים בסיכון. הרופא ייקח דגימה של תאים מהשליה באמצעות מחט בגישה בטנית או וגינלית. הבדיקה נערכת מוקדם יותר מדיקור מי שפיר כך שניתן לפעול בהקדם אם מתגלים מומים, אך הסיכון להפלה כפול לעומת מי שפיר, אחוז לעומת חצי אחוז. 

שקיפות עורפית: את הבדיקה ניתן לקיים מהשבוע ה-11 ועד השבוע ה-13 ושישה ימים להריון. בבדיקה מודדים את עובי הנוזל שמצטבר בעורף העובר ובשילוב עם בדיקת סקר ביוכימי של דם האם ניתן להעריך את רמת הסיכון מבחינה סטטיסטית לתסמונת דאון. 

שבוע 13 עד 17: סקירת מערכות מוקדמת

מטרת הבדיקה להעריך את התפתחות העובר ולאתר מומים מבניים. בסקירה הראשונה בודקים את שלמות הגוף ומערכות הגוף ומוודאים תפקוד תקין. כבר בסקירה המוקדמת ניתן לאבחן חלק משמעותי מהמומים המולדים. הבדיקה נעשית לרוב בגישה נרתיקית, אך לעיתים דרך הבטן או בשילוב של שתי הדרכים. סקירת מערכות מוקדמת אינה כלולה בסל הבריאות. 

בדיקת NIPT

שבוע 16 עד 20: חלבון עוברי

מטרת בדיקת חלבון עוברי, שנקראת גם תבחין משולש, היא להעריך סיכון לתסמונת דאון, מומים במוח ובתעלת העצבים, בדופן הבטן, ועוד. הבדיקה בוחנת שלושה חלבונים בדם האם. בשקלול התוצאה עם גיל העובר, גיל האם, משקלה, ונתונים נוספים, ניתן לאתר יותר מ־65% מהעוברים המצויים בסיכון לתסמונת דאון. ניתן לערוך תבחין מרובע על ידי צירוף של הורמון נוסף לבדיקה ולהעלות את אחוז הגילוי לעד 75%. התבחין המשולש ניתן בהשתתפות עצמית ואילו התבחין המרובע כרוך בתשלום נוסף. ניתן לעשות את הבדיקה עד השבוע ה-20 ושישה ימים להריון. 

שבוע 16 עד 23: בדיקת מי שפיר

בדיקת מי שפיר בודקת את המטען הגנטי של העובר והיא מסוגלת לאבחן תסמונת דאון וכן כל עודף או חסר של מקטעים כרומוזומליים. בדיקת מי שפיר מתבצעת באופן סטרילי תחת בקרת אולטרסאונד כדי לבחור את המיקום המתאים להחדרת המחט ללא פגיעה בעובר. את המחט מחדירים דרך דופן הבטן לשק השפיר וממנו שואבים בין 20 ל-40 סמ"ק נוזל. ניתן לבצע את הדיקור לאחר השבוע ה-16 ועד השבוע ה-22 ושישה ימים להריון. 

שבוע 19 עד 24: סקירת מערכות מאוחרת

בדיקה מקיפה דומה לסקירת מערכות מוקדמת, אך כעת האיברים כבר גדולים ומפותחים יותר וניתן לזהות בעיות באופן ברור יותר. גם אם כבר עשית סקירה מוקדמת מומלץ לעשות סקירת מערכות מאוחרת, שכן ישנן מערכות שמתפתחות רק לאחר השבוע ה-15 להריון וחלק מהמומים מתפתחים מהשבוע ה-20 להריון. 

שבוע 24 עד 28: העמסת סוכר, בדיקות שתן, דם, ונוגדנים

את העמסת הסוכר עושים כדי לאתר נשים בסיכון לסוכרת הריונית. לנשים בעלות Rh שלילי עושים גם בדיקת נוגדנים ל־Rh. בנוסף יש לעשות ספירת דם ובדיקות שתן. 

שבוע 30 עד 32: סקירת מערכות שלישית - בדיקה אופציונאלית

בדיקה זו אינה נפוצה, אולם בשנים האחרונות יותר ויותר נשים בוחרות לעשות אותה, היא אינה בסל ומתבצעת באופן פרטי (בחלק מהמקרים ניתן לקבל החזר מהביטוחים המשלמים בקופות החולים ו/או מביטוחי הבריאות הפרטיים. בסקירה זו עוברים שוב על איברי העובר ובודקים את התפתחותם התקינה כאשר הדגש הוא לרוב על חדרי המוח, השלד ומבנה הכליות, מערכת השתן והמעיים של העובר. יש מעט מחלות ומצבים בריאותיים יחודיים אשר לא ניתן לגלות בסקירת המערכות השניה, אלא רק בשלב זה של ההריון. 

שבוע 30 עד 34: הערכת משקל ובדיקת גדילה

בדיקת אולטרסאונד שבה מוודאים כי מצב העובר תקין, מה המנח שלו (אורכי, רוחבי, או אלכסוני), המצג של העובר (ראש או עכוז), קצב הגדילה, הערכת משקלו, והיערכויות נוספות לקראת הלידה.

שבוע 35 עד 37: תרבית ל-GBS

בדיקה לנשים עם גורמי סיכון לנשאות לחיידק ה־GBS. נשים בסיכון הן נשים עם עבר של לידות מוקדמות או תרבית חיובית ל־GBS בהריון קודם. התרבית נלקחת מהנרתיק ומהרקטום. 

שבוע 36 עד 40: ניטור עוברי

ניטור מצב העובר אצל האחות. הבדיקה מתבצעת אחת לשבועיים ונבדקים מדדים כמו לחץ דם, משקל, חלבון בשתן, בצקות, בדיקות אולטרסאונד שמעריכות את מצב העובר. הבדיקה ללא תשלום ומתבצעת כחלק ממעקב הריון תקין של קופות החולים.

החל משבוע 40: מעקב הריון עודף

אחרי שתהליך הלידה המשוער חלף, ההריון מוגדר "הריון עודף". בשלב זה יתקיימו בדיקות אולטרסאונד וניטור עוברי פעמיים בשבוע. הרופא ייקבע את אופי הלידה - רגילה או קיסרית, וכן האם יש צורך בזירוז להשראת לידה. 

*בחלק מהבדיקות, ייתכנו הבדלים קלים בטווח של שבוע בהמלצות לזמן הבדיקה בין קופות החולים. 
** אם את עדיין לא בהריון ורק בשלב התכנון, מומלץ לבדוק את סל ההריון בקופות החולים השונות ואולי גם לבצע מעבר בין קופות חולים בחלק מהמקרים.

בדיקת NIPT - סקירות בתחום

בדיקת NIPT - השוואת מחירים

בישראל קיימות כמה חברות שמבצעות בדיקת דם פשוטה שנקראת NIPT. האם הבדיקה יכולה להחליף דיקור מי שפיר? באילו חברות ניתן לעשות את הבדיקה, כמה היא עולה,...

בדיקת מי שפיר | דיקור מי שפיר

בדיקת מי שפיר מסוגלת לשלול חשד לתסמונת דאון ולאתר מחלות גנטיות ומומים אחרים בעובר. למי כדאי לעשות את הבדיקה, איך עושים דיקור מי שפיר, מתי עושים אותו,...

NIPT - בדיקת דם ניפט במקום מי שפיר?

בדיקת NIPT - האם ניתן לעשות בדיקת דם ניפט במקום דיקור מי שפיר? למי הבדיקה הזו מתאימה, מתי כדאי להיעזר בה, אילו חברות פועלות בתחום, איך זה עובד, וכמה...

בדיקות הריון לפי שבועות

אילו בדיקות עושים במהלך ההריון, מתי צריך לעשות כל בדיקה, מה בוחנים בכל אחת מהבדיקות, וכמה זה עולה לך? ההריון היא תקופה מרגשת אך גם מבלבלת, אז כדי...

בדיקות הריון - שאלות ותשובות

האם יש לבצע את כל בדיקות ההריון שקיימות?

אין חובה לבצע את כל בדיקות ההריון, אך מעקב סדיר מאפשר זיהוי מוקדם של בעיות בריאותיות, תסמונות, ומומים מולדים, ומעלה את הסיכוי להריון תקין וללידת תינוק בריא.

כמה עולה בדיקת NIPT - דנ"א עוברי?

עלות בדיקת ניפט נעה בין 3,000 ל-6,000 שקלים, בהתאם למסלול שבחרת ולמספר התסמונות שתבקשי לבדוק. כל המסלולים כוללים בדיקת תסמונת דאון, תסמונת אדוארדס, תסמונת פטאו, והפרעות כתוצאה משיבוש במספר כרומוזומי המין. תוכלו למצוא הרחבה בסקירת בדיקת NIPT השוואת מחירים. 

כמה עולות כל בדיקות ההריון הנדרשות?

חלק מהבדיקות כלולות בסל הבריאות לכל הנשים ובדיקות אחרות כלולות רק לנשים מעל גיל 35 או להריון בסיכון. ישנן בדיקות בהשתתפות עצמית, ובדיקות אחרות כרוכות בתשלום מלא לחברה הפרטית שמבצעת אותן או לבית החולים. למרות העלויות, הבדיקות מעלות את הסיכוי לעובר בריא, וניתן להפחית את העלויות באמצעות סלי הבריאות של קופות החולים בביטוחים המשלימים, או בביטוחים הפרטיים בהתאם לפוליסה.

בדיקת NIPT או דיקור מי שפיר?

בדיקת ניפט אינה כרוכה בסיכון העובר או האם מכיוון שזו בדיקת דם לא פולשנית, אחוזי הדיוק שלה גבוהים מאוד, אך אינם מוחלטים כמו אלה הניתנים בבדיקת מי שפיר. חשוב לעשות את הבדיקה מוקדם ככל הניתן כדי שאם התוצאות מחשידות, יהיה די זמן כדי לעשות בדיקות אבחנתיות כמו סיסי שליה או בדיקת מי שפיר. 

תגובות