ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
עדיין מעשנים? הסקירה הבאה נכתבה עבורכם, על מנת לסייע לכם בדרך לגמילה המיוחלת. אספנו את כל המידע על הפסקת עישון דוגמת למה כדאי להפסיק, איך להפסיק לעשן, מה הם סיכויי ההצלחה ועוד.
כולם יודעים שעישון בישראל הוא עסק לא זול, לא לכיס ולא למחיר הבריאות שהוא גובה מהמעשנים. הממשלה מטילה מס גבוה על מכירת סיגריות, מגבילה את אפשרויות הפרסום, ואוסרת מכירה לקטינים. למרות זאת, אחוז המעשנים בישראל גבוה - כמעט 1 מכל 4 גברים מעל גיל 21 מעשן, ומקרב הנשים המצב מעט יותר טוב, עם כ-15% מעשנות. הרבה חושבים על צמצום כמות הסיגריות או על גמילה מוחלטת מעישון, אבל לרוב קל יותר לחשוב מאשר להפסיק לעשן בפועל. אם אתם נמנים על אוכלוסיית המעשנים מומלץ לקרוא את הסקירה הבאה, היא עשויה לעזור לכם בדרך לגמילה מעישון המיוחלת.
הרבה מהאנשים שמעשנים אמרו שהם התחילו בקטן, כחלק משגרת החיים ואז לפתע מצאו עצמם מעשנים כמות גבוהה של סיגריות בכל יום ולא באמת מתייחסים למרכיבים שנכנסים לגופם עד שהם מתעכבים, חוקרים על כך ומייחלים ליום שבו יסיימו בהצלחה גמילה מסיגריות. כדי לסבר את אזנכם (או עינכם) נפרק לגורמים ממה מורכבת הסיגריה מלבד לטבק. החומר הממכר בטבק הוא הניקוטין (הקושי בהפסקת עישון כרוך בגמילה מניקוטין), אבל הניקוטין ממש לא לבד שם בסיגריה. בכל שאיפה נכנסים לגופם של המעשנים אצטון, ציאניד, נפטלין, קוטל חרקים DDT, פורמלין, בנזן, זפת, טרפנטין ועוד. עשן הסיגריה מכיל כ-70 קרצינוגניים שונים, אלו הם חומרים מסרטנים הנספגים בגוף. בסך הכל מכילה הסיגריה כ-350 חומרים רעילים וכ-7,000 כימיקלים.
מי שמעשן באופן קבוע מכיר את תחושת הרוגע שהצתת הסיגריה משרה עליו. אבל הנה מה שהסיגריות באמת מעוללות לגוף: אלרגיות, פגיעה בעור הפנים- האצה של הזדקנות העור, אסטמה בקרב ילדי מעשנים, מחלות כדי דם, לב, דרכי נשימה, אין אונות, סרטן, קיצור תוחלת החיים ועוד.
אנחנו לא פה כדי להלחיץ ובטח שמעתם על הנזקים גם קודם, אבל לדעתנו להיות מודעים זה דבר חשוב ואולי זה מה שיגרום לחשיבה מחודשת והתחלה נקייה.
ידע זה טוב ומודעות זה חשוב, אבל, איך מפסיקים לעשן?
בדרך כלל מעשנים עוברים כמה "גלגולים" החל מ- רק לחשוב על להפסיק לעשן אבל לא באמת לעשות עם זה משהו, להתכונן לגמילה ולהצהיר על שינוי ועד ל- לנסות באופן פעיל להיגמל מהסיגריות ולתחזק את היכולת להישאר ללא עישון. הנה כמה צעדים שיסייעו לכם להתחיל את התהליך:
ישנן כמה דרכים שיובילו להצלחת התהליך:
סדנת גמילה מעישון: ניתן להצטרף לסדנאות גמילה מעישון של חברות פרטיות כמו אלן קאר או סדנאות של קופות החולים. לכל סדנה שיטה שונה; בחלקן המשתתפים והמשתתפות לומדים איך לעמוד בפני הדחף לעשן ואיך להתמודד עם הקשיים שבהפסקה, אחרות מבטיחות להעלים את הדחף כליל.
מסטיק וסוכריות ניקוטין או מדבקת ניקוטין: מסייעים בגמילה מניקוטין, החומר הממכר בטבק. המדבקה משחררת ניקוטין בהדרגה והוא נשאר בגוף ברמה נמוכה וקבועה. כמות החומר קטנה לעומת סיגריה אך מספיקה כדי למנוע את הדחף לשלוף סיגריה מהחפיסה ולהציתה.
כדורים במרשם רופא: כדורי זייבן אינם מכילים ניקוטין אך מפחיתים תסמיני גמילה מעישון כמו עצבנות, כעס, חרדה, קשיי ריכוז, חוסר מנוחה ודיכאון. צ'מפיקס היא תרופה המכילה חומר שנקשר לקולטני הניקוטין במוח, מצמצמת תסמיני גמילה מסיגריות ומפחיתה תסמיני גמילה. שתי התרופות כלולות בסל הבריאות.
מעשנים רבים ישתתפו בגמילה מסיגריות יותר מפעם אחת בחייהם עד שיגיעו לגמילה מלאה. התרופות שהזכרנו נחשבות ליעילות בשבועות הראשונים, אך בחלוף הזמן יעילותן פוחתת והדחף לעשן חוזר. החברות הפרטיות מבטיחות אחוזי הצלחה גבוהים יותר ומנתונים שנאספו על ידי רופאים נמצא כי עד 60% ממי שהשתתף בסדנאות הצליחו להיגמל. ומה בנוגע לכוח רצון? זה כנראה לא מספיק - רק כ-5% ממי שנגמלו בכוחות עצמם הצליחו להישאר נקיים מסיגריות כעבור שנה.
קודם כל - את החיים! כבר לאחר 20 דקות מהסיגריה האחרונה הדופק ולחץ הדם שבים לערכים תקינים. חד תחמוצת הפחמן ייעלם מהגוף עוד ב-24 השעות הראשונות מרגע הגמילה מעישון וכעבור יממה נוספת הגוף יתנקה מניקוטין. באותו פרק זמן גם חוש הטעם והריח שנפגעו בזמן העישון מתאוששים, ובתוך שבועות בודדים תשתפר זרימת הדם בגוף. בחודשים הבאים יפחתו באופן משמעותי תסמינים כמו שיעול, עייפות, וקוצר נשימה, ותפקוד הריאות ישתפר גם הוא.
הצלחתם לעבור גמילה מעישון ואתם מתמידים לאורך זמן? נהדר! לאחר שנה פוחת הסיכוי ללקות בהתקף לב, כעבור חמש שנים הסיכוי לאירוע מוחי שווה לאנשים שלא עישנו מעולם, ובחלוף עשור פוחת בחצי הסיכוי ללקות בסרטן הריאות. הכסף שבוזבז על חפיסות סיגריות ועכשיו מתפנה הוא בונוס נעים, אבל שום סכום שבעולם לא קונה את השיפור הבריאותי המשמעותי שמחכה למפסיקים לעשן ממש מעבר לפינה.
אלן קאר
אלן קאר היא רשת בין-לאומית לגמילה מהתמכרויות בתחומים שונים, המוכרות ביניהן הן גמילה מעישון. בשיטת אלן קאר מבטיחים טיפול ללא תרופות וללא תחליפי ניקוטין. הרשת פעילה בישראל בתל אביב, חיפה, ירושלים, ובאר שבע, אך גם מציעה סדנאות דיגיטליות, סדנה אונליין-LIVE, וכן סדנאות פרטיות אחד על אחד.
מכון אברהמסון
מכון אברהמסון מפעיל תשעה מרכזי גמילה ברחבי הארץ בשיטה שפותחה בישראל על ידי אהוד אברהמסון. כמו בשיטת אלן קאר, גם כאן מבטיחים גמילה ללא כדורים ותחליפים, ומבטיחים שחרור מהדחף לעשן.
מיינדטק
מרכז מיינדטק מפעיל שני סניפים לגמילה מעישון. השיטה של מיינדטק להפסקת עישון פועלת על כל החושים וגורמת להפסיק לעשן תוך 90 דקות. בזמן הזה המטופל נמצא בחדר טכנולוגי ייחודי שבו ניגשים ישירות אל התת מודע בתהליכי NLP ומיינדפולנס.
קופות החולים
קופות החולים מקיימות סדנאות גמילה מעישון למבוטחיהן ואף הכשירו חלק מרופאי המשפחה כדי ללוות את המבוטחים בתהליך הגמילה מסיגריות. הקופות מפעילות גם מוקדי תמיכה טלפוניים למפסיקים לעשן.
הסדנאות במסגרת קופות החולים ניתנות למבוטחים לרוב ללא תשלום במסגרת הסל הקופתי. במקרה של תרופות במרשם, קיימת השתתפות עצמית בהתאם לכללי שירותי הבריאות שבהם אתם חברים. סדנאות גמילה מעישון כמו אלן קאר, מכון אברהמסון וחברות אחרות הן פרטיות ולכן גובות את מלוא המחיר. חלק ממכוני הגמילה כמו למשל אלן קאר, מציעים החזר או החזר חלקי במקרה של אי עמידה ביעדים.
נזקי העישון רבים וכוללים עלייה משמעותית בסיכון לסרטנים מסוגים שונים, עליית סיכון למחלות נוספות הקשורות במערכת הנשימה ובכלי הדם, קיצור תוחלת החיים, פגיעה בעור הפנים, פגיעה בשיניים, פגיעה בילדי המעשנים ועוד.
קיימות מספר שיטות גמילה אפשריות: גמילה עצמית בעזרת כוח רצון, גמילה בסדנאות, גמילה בעזרת רופא וטיפול תרופתי, היפנוזה ועוד.
חלק מהטיפולים והסדנאות מוצעים בחינם (למשל דרך חלק מקופות החולים). אחרים יכולים להגיע לעלות של בין 1000 ל-3000 ש"ח לסדנה או לטיפול פרטי. כמובן החיסכון כתוצאה מהפסקת עישון יכול לכסות במהרה את עלות הסדנה.
השחקנים הגדולים בתחום הגמילה מעישון הן קופות החולים, אלן קאר ומכון אברהמסון, לצד הרבה חברות ומטפלים פרטיים מומלצים. חלקם נסקרים אצלנו בכמהזה בריאות בקטגוריית גמילה מעישון .
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]