דלג לתוכן

גמילה - איך נפרדים מהרגלים רעים?

מוחו של האדם בנוי באופן כזה שנותן הוראות לפעולות ומעניק גמול ועונג על ביצוען. כתוצאה מכך אנו נולדים עם נטייה להתמכרויות, ולא משנה אם אלו התנהגויות או חומרים. כדאי שתדעו שההתמכרויות אינן גזירת גורל ויש אפשרויות גמילה מכל התמכרות.

3 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

כולנו מכורים למשהו: איך להיגמל מהרגלים רעים

המונח "גמילה" מתייחס לתהליך שבו אנו משתחררים מתלות כלשהי, השתחררות מכל סוג של התמכרות. תהליך הגמילה מתבצע באמצעות ירידה הדרגתית בשימוש או בהתנהגות עד להפסקה המוחלטת, ולפעמים ההפסקה המוחלטת היא הצעד הראשון. המטרה היא להביא את הגוף או המוח למצב שבו אין יותר תלות בחומר או בהתנהגות שמהם אנו רוצים להיגמל. 

ממה ניתן להיגמל?

לרוב אנו חושבים על התהליך בהקשרים של גמילה מסיגריות, גמילה מאלכוהול וגמילה מסמים. אולם התחום רחב הרבה יותר וישנם גם מכוני גמילה מסוכר, וגם גמילה מהתנהגויות כמו התמכרות למין, לקניות, לאינטרנט, לעבודה, ועוד. 

גמילה מעישון

אילו חברות מובילות בתחום הגמילה?

ישנן מספר חברות שמפעילות מרכזי גמילה פרטיים, בהתאם לסוג ההתמכרות שממנה אתם מעוניינים להיגמל. הנה כמה דוגמאות:

אלן קאר
אלן קאר היא רשת בין-לאומית לגמילה מהתמכרויות בתחומים שונים, המוכרות ביניהן הן גמילה מעישון וגמילה מאלכוהול, אך הרשת מקיימת גם סדנאות לירידה במשקל, שליטה בטכנולוגיות, וסדנאות לבני נוער. הרשת פעילה בישראל בתל אביב, חיפה, ירושלים, ובאר שבע.

מכון אברהמסון
מכון אברהמסון מפעיל תשעה מרכזי גמילה ברחבי הארץ בשיטה שפותחה בישראל על ידי אהוד אברהמסון. המכון מתמחה בגמילה מעישון ומסיגריה אלקטרונית, גמילה מסוכר ופחמימות, גמילה מאלכוהול וכן מצריכת קנאביס. 

מיינדטק

מיינדטק הינה חברת סטארט אפ ישראלית בולטת בתחומה, אשר מציעה גמילה מעישון בשיטת הקפסולה היחודית. כמו כן מציעה מיינדטק גמילה מסוכר ופחמימות.

קופות החולים
גם קופות החולים מפנות לסדנאות גמילה וחלקן אף הכשירו רופאים כדי ללוות את המבוטחים בתהליך הגמילה מעישון. במקרים של התמכרויות קשות כמו למשל לסמים או לאלכוהול, תיתכן הפנייה אל מרכז גמילה מטעם משרד הבריאות בתנאי פנימייה או בתנאים אמבולטוריים, כלומר המטופל מגיע מדי יום אל מכוני גמילה מאלכוהול לצורך הטיפול. 

תהליכי גמילה: איך עושים את זה?

קיימות מספר אפשרויות לגמילה

גמילה עצמאית: ישנם אנשים שמסוגלים להיגמל בעצמם ללא עזרה או תמיכה, באופן הדרגתי או בבת אחת. רואים את זה בעיקר במקרים כמו גמילה מעישון, ובכל מקרה התהליך לא מתאים לכל אחד ולא להתמכרויות קשות.

סדנאות וקבוצות תמיכה: מרכזי גמילה פרטיים מקיימים סדנאות שונות. אפשרות נוספת היא מרכז גמילה מטעם משרד הבריאות. 

טיפול פרטני: מכוני גמילה מאלכוהול או מסיגריות מקיימים גם טיפול פרטני שמסייע בגמילה הגופנית ובהתמודדויות הרגשיות הנלוות לכך. 

ישנם מכוני גמילה מעישון או גמילה מסוכר שמבטיחים כי כבר לאחר הטיפול הראשון תימנעו מסיגריות ומפחמימות. לעומת זאת בהתמכרויות הקשות יותר, מדובר בסדרת טיפולים שלעתים כלול בהם אשפוז, ובמקרים האלה הגמילה כוללת כמה שלבים:

השלב הפיזי: הגוף לומד מחדש כיצד לחיות ללא החומר שאליו אנחנו משתוקקים. זהו שלב לא פשוט שבו אסור לנו לתת לגוף את מה שהוא חושב שהוא רוצה על מנת להירגע.

השלב הרגשי: החומר שאליו אנו מכורים מספק אותנו בזמן של עצב, חרדה, כעס, וגם שמחה. בשלב הזה הגוף לומד להתמודד עם הרגשות הללו מבלי להזדקק לחומרים ממכרים.

שלב ההתאוששות: בשלב הזה מרגישים חדורי מטרה ומוטיבציה גבוהה להצליח בתהליך הגמילה. לצד זה, המטופל מרגיש בלבול וייתכן שטראומות מהעבר יצופו ויהפכו אותו לפגיע. טיפול נכון מסייע להתמודד עם הרגשות החדשים מבלי לחזור אל החומרים המזיקים. 

מה כדאי לקחת בחשבון בתהליך הגמילה?

מכירים את אלה שמספרים שביום אחד הם נגמלו מ-20 שנות עישון? אז כל הכבוד להם, אבל בדרך כלל זה אינו הסיפור ורוב הנגמלים יחוו קושי ותופעות שליליות, בעיקר בשבועות הראשונים. בכלל זה אפשר לציין השתוקקות לחומר שממנו נגמלנו, קשיי ריכוז, הפרעות שינה, כעס, תסכול, חרדה, ודיכאון. חשוב לזכור שהתופעות הללו יחלפו עם הזמן והעבודה הקשה שלכם תשתלם. 

מה יכול להעלות את סיכויי ההצלחה בתהליך הגמילה?

הרצון להיגמל: לפני הכל ומעל הכל - אתם צריכים לרצות בתהליך ללא כפייה. מרכז גמילה טוב ככל שיהיה עם צוות מקצועי משכמו ומעלה לא יוכל לסייע למטופל שלא מעוניין בטיפול. חשבו עבור מי אתם רוצים להיגמל - עבור בני הזוג, עבור הילדים, עבור החברים, וכמובן - עבור עצמכם. 

התמדה לאורך זמן: כל מי שאי פעם ניסה דיאטה מכיר את זה, התמדה בשבוע הראשון ונפילה שמגיעה אחר כך. זכרו שלא מדובר פה בספרינט של 100 מטרים, אלא בריצת מרתון.

תמיכה מהסביבה: הקיפו את עצמכם בחברים ובבני משפחה ושתפו אותם בתהליך כדי שהם ישמרו עבורכם על סביבה נקייה. אם אתם נגמלים מסיגריות אל תצאו לבר אפוף עשן. אם אתם נגמלים מאלכוהול דאגו שחבריכם יזמינו משקה קל. אם אתם נגמלים מסוכרים בקשו שהארוחה תוכן ממוצרים לא מעובדים. סביבה תומכת מסייעת מאוד להצלחת תהליך הגמילה. 

גמילה מעישון - חברות בתחום

גמילה מסוכר - חברות בתחום

גמילה מסוכר - השוואה >

עוד מידע על גמילה

גמילה מעישון - מה מציעות קופות החולים?

בסקירה הבאה מוצג כל המידע על סדנאות גמילה מסיגריות בקופות החולים: מה מציעה כל קופה, כיצד הסדנאות משתלבות עם תרופות, מה הם סיכויי הצלחה ועוד.

11 סיבות להפסיק לעשן עכשיו

הגיע הזמן להפסיק לעשן: אספנו עבורכם 11 סיבות שיגרמו לכם לכבות את הסיגריה בפעם האחרונה.

גמילה מעישון - איך מפסיקים לעשן?

עדיין מעשנים? הסקירה הבאה נכתבה עבורכם, על מנת לסייע לכם בדרך לגמילה המיוחלת. אספנו את כל המידע על הפסקת עישון דוגמת למה כדאי להפסיק, איך להפסיק...

גמילה מסוכר ופחמימות- איך עושים את זה?

גמילה מסוכר ופחמימות- כל מה שצריך לדעת על איך להיגמל מסוכר, מה כולל התהליך, מחיר הסדנה, והמקומות בהם ניתן לעבור גמילה מסוכר וגלוטן.

גמילה שאלות ותשובות

ממה ניתן להיגמל?

ניתן להיגמל מכל הרגל רע... הדברים הבולטים אשר אנשים רוצים להיגמל מהם הם: גמילה מסיגריות, גמילה מאלכוהול, גמילה מסוכר וגלוטן, גמילה מסמים, גמילה מפורנו, גמילה ממשחקי מחשב וגמילה מהימורים. 

כיצד מתבצע תהליך גמילה?

קיימות מגוון אפשרוית לתהליך גמילה, החל מגמילה עצמית דרך סדנאות, תרופות, גמילה במוסדות מיוחדים ועוד. מידע על תהליכים וחברות העוסקות בתחומי הגמילה השונים ניתן למצוא אצלנו בכמהזה בריאות בקטגוריית גמילה מעישון .

איזו חברות בארץ עוסקות בגמילה?

שחקנים בולטים בתחום הגמילה הן קופות החולים, אלן קאר ומכון אברהמסון, ולצדם מוסדות מומלצים לגמילה מסוגים שונים (אלכוהול, סמים, הימורים וכדומה) ועשרות חברות קטנות ומטפלים פרטיים. מידע על חלקם ניתן למצוא אצלנו בכמהזה בריאות.