ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
שבוע האינטרנט הבטוח, וזה בדיוק הזמן להגביר את המודעות לסכנות הנשקפות לילדים משימוש לא מבוקר ברשת האינטרנט.
הילדים שלנו נמצאים באינטרנט, והרבה. לקראת השבוע הלאומי לגלישה בטוחה, זה בדיוק הזמן להגביר את המודעות לסכנות הנשקפות לילדים משימוש לא מבוקר ברשת האינטרנט, ולקבל את מלוא המידע על אפשרויות ההגנה על הגלישה. בדיוק בשביל זה הכנו עבורכם מדריך מקיף.
במרבית המקרים, ילדים נחשפים לתכנים לא ראויים בתום לב בלחיצה על קישור בהיסח הדעת, בין אם זה פרסומת סמויה/מטעה ובין אם זו תמונות באנר קופצניות. בנוסף, ישנם גורמים עבריינים הפועלים ברשת במטרה ליצור קשר עם קטינים בנושא ניצול מיני, פלילי, לאומני וכתות למיניהן. ילדים מטבעם הם סקרנים ותמימים ושילוב זה בידי גורמים כאלו הוא מסוכן.
שיטה קלוקלת שנפוצה בתקופה האחרונה היא גם הפגיעה הנפשית בילדים באמצעות רשתות חברתיות ותוכנות צ'אטים בהם ילדים חשופים לפגיעה מצד חבריהם לספסל הלימודים וגם מצד אנשים זרים להטרדות, חרמות, הצקות ואלימות נפשית שיכולה לגרום לנזק בלתי הפיך לילדכם.
משרד התקשורת מחייב את כל כל ספקיות האינטרנט בישראל להציע שירות סינון בסיסי חינם ולידע את הלקוחות באפשרות זו (רוב החברות מעדכנות את הלקוח באמצעות הודעות בחשבונית החודשית של שירותי האינטרנט). השירות חוסם אתרים בעלי תכנים לא רצויים לילדים, כאשר ללקוח אין בחירה ספציפית של אתרים או שליטה על הסינון. השירות חוסם אתרים לפי תנאי סף שנקבעו מראש. בשירות סינון בסיסי, הלקוח לרוב פאסיבי ומקבל את השירות באופן אוטומטי על פי סינון מוגדר מראש על ידי החברה.
בנוסף לשירות הבסיסי, רוב החברות מציעות גם שירותי סינון מתקדמים בתשלום – בהם, בניגוד לשירות הבסיסי, הלקוח אקטיבי ויכול לסנן לפי העדפות אישיות. בין השירותים המוצעים בשירותי הסינון המתקדמים:
בחלק מהחברות, שירותי הסינון משפיעים על כל מי שגולש על אותה הרשת. חלקן אף מציעות תוכנות סינון נוספות שמיועדות להורדה למחשב (לעומת שירות הסינון המוצע באינטרנט).
חברות אלו הנן ספקיות אינטרנט בכל המהירויות הכוללות גם סינון אתרים כברירת מחדל. קהל לקוחותיהן הוא מכלל המגזרים: הכללי, הדתי או החרדי והן מתאימות לכל משפחה הרוצה להגן על הילדים מפני סכנות האינטרנט. ההבדל בין פתרונות הסינון שהוצגו לעיל אל מול תום, אינטרנט רימון ונט-צח הוא שפה רשת האינטרנט בה תגלשו מסוננת עוד לפני בחירתכם ברמת הסינון הרצויה. לדוגמא, לתום יש סינון תמונות וסרטונים חכם והגנה על כל רשת ה-WiFi בבית. אינטרנט רימון (internet rimon) מציעה 6 מסלולי רמות סינון החל מהרמה הנמוכה ביותר בה עדיין התוכן מסונן לבין הרמה הגבוהה ביותר בה הסינון הוא מרבי. תוכלו עדיין לגלוש באתרים דינמיים וברשתות החברתיות ובאתרי שיתוף קבצים, אך התוכן יהיה מסונן לתכנים שאינם ראויים לילדים. זה אומר שאם ילדכם יגלוש באתר חדשות רגיל ובאחד הדפים יש תמונה או טקסט שאינו הולם, הוא לא ייחשף לתכנים הלא ראויים. בנוסף, קיימים גם מסלולי אינטרנט אתרוג (מבית אינטרנט רימון) המיועדים לציבור החרדי.
היום, בניגוד לעבר, צריך לקחת בחשבון שהילדים שלנו גולשים וצופים בתכנים באינטרנט הסלולרי באמצעות הסמארטפונים. תשמחו לדעת שגם באינטרנט הסלולרי יש שירותי סינון חינם שחברות הסלולר מחויבות להציע, וגם אצלן מוצעים שירותי סינון מתקדמים בתשלום (בחלק מהחברות). כמו כן ישנן אפליקציות להגנה על הגלישה הסלולר כמו זו של חברת תום.
כידוע, ילדנו מתחזקים חשבונות פרטיים משלהם ברשתות החברתיות ובאפליקציות השונות ורצוי מאוד לעבור איתם על הגדרות הפרטיות של החשבונות. הגדרה נכונה של רמת פרטיות גבוה של החשבונות יכולה להוריד משמעותית את סכנת החשיפה של החשבון והתוכן שלו לזרים ולגורמים לא רצויים. במדריך להגדרות הפרטיות באפליקציות נבחרות תוכלו לקרוא מידע נוסף, לקבל המלצות ואף הוראות כיצד מומלץ להגדיר את החשבונות.
בנוסף לכל התוכנות והסינונים, חשוב ללמד את ילדכם הרגלי גלישה נכונים, מה מותר ואסור בעת הגלישה ולזהות סימני אזהרה. הכנו עבורכם כמה טיפים שיעזרו לכם להגן על ילדכם:
1. כאן לא נחדש לכם הרבה – חינוך, חינוך ושוב פעם חינוך. ישנה חשיבות גדולה מאוד לכך שתשוחחו עם הילדים שלכם על הסכנות באינטרנט, להבהיר להם כיצד עליהם לנהוג במידה ויתקלו בתכנים לא ראויים ולתת להם את התחושה שהם יכולים לספר לכם כל דבר שקורה ברשת בהקשר הרגשי. חשוב מאוד לשבת יחד עם הילדים ולגלוש איתם יחד מעת לעת, לתת להם לשתף אתכם בתכנים שהם אוהבים, לפרגן כשצריך. גם אם אתם "מאותגרי" אינטרנט חשוב לשבת עם הילדים ולתת להם ללמד אתכם.
2. להציב כללי התנהגות בעת גלישה באינטרנט: לעולם לא לספק פרטים מזהים על עצמם, לא להעביר תמונות למי שאינו מוכר להם אישית, לא לפתוח קבצים ותמונות מאנשים שלא מכירים, לא כל מה שכתוב באינטרנט הוא תמיד נכון ולעולם לא להיפגש עם אדם פיזית ללא ידיעתכם ואישורכם.
3. תוכנות מעקב ופיקוח אחרי גלישת ילדכם ברשת. הרשת עמוסה בתוכנות שאינן דרך ספקיות האינטרנט המפקחות אחר הגלישה של ילדכם, תוכלו למצוא אותן ברשת. חלקן בחינם וחלקן בתשלום כגון: פראלרט, פיורסייט, מורשת, בקרת הורים ועוד. בנוסף, כל ספקיות האינטרנט וגם בזק מציעות סינון אתרים אוטומטי בסיסי חינם וסינון יותר מתקדם בתשלום. גם בגלישה הסלולרית החברות מציעות שירותי סינון ויש ספקיות אינטרנט, כדוגמת תום ואינטרנט רימון, המציעות אינטרנט מסונן דינמי. אם הילדים שלכם גולשים במחשב הנמצא בחדרם לבד ונמצאים רוב היום לבד, האפשרות הזו מומלצת ונחוצה.
4. מיקום המחשב במקום מרכזי בבית הוא גם טיפ חשוב לגלישה חכמה. כך אתם יכולים להיות בקרבת הילדים בעת הגלישה.
5. בדיקת היסטוריית גלישה של הילדים, קריאת תכתובות ברשתות החברתיות, בתוכנות המסרים ובהודעות: יש הורים שיחשבו שזוהי חדירה יתרה לפרטיות הילדים אך אם מסתכלים על המקרים המפורסמים בתקשורת בהקשר של נזקי האינטרנט, כולנו היינו מעדיפים לדעת ולהגיב בזמן בטרם הפגיעה.
6. לשים לב לנורות אדומות: אם ילדכם נבהל ומכבה את המסך/סוגר את עמוד הגלישה כאשר אתם נכנסים לחדרו, אם בהיסטוריית גלישה גיליתם גלישה בדפים לא ראויים לגילו, שינוי בהתנהגות הרגילה והשוטפת של ילדכם, שיחות מוזרות שילדכם מקבל או שיחות ממספרים שאתם לא מכירים, שעות גלישה רבות בייחוד בשעות הלילה. לשים לב לנורות אלו ולשאול ולהתעניין במידת הצורך בנעשה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]