ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
TheMarker בשיתוף "כמהזה?" בדקו את המודמים סלולריים ואת חבילות הגלישה שמציעות חברות הסלולר.
המדריך לגולש הסלולרי בלפטופ
13/10/09, בר חיון, TheMarker
במקומות רבים בישראל האינטרנט האלחוטי עדיין אינו זמין ■ כפתרון חברות הסלולר מציעות מודמים סלולריים וחבילות גלישה מתאימות ■ בדקנו בעזרת אתר Kamaze מה החבילה המשתלמת ביותר ולאילו משתמשים היא מתאימה ■ זהירות: זה יעלה לכם ביוקר אם תצאו מגבולות ישראל
עם השימוש הגובר והולך בשירותים מקוונים והתלות במידע באינטרנט, ערכו של מחשב נייד ללא יכולות גלישה נהפך לנמוך ביותר. זו הסיבה שכיום אין כמעט לפטופ שאינו נמכר עם קליטת רשת אלחוטית (WiFi). ואולם, מצב פריסת הרשת האלחוטית רחוק ממושלם ועד היום, אפילו בבתי קפה מסוימים, אפשר להיתקע בלי אפשרות לגלוש.
חברות הסלולר - פרטנר, פלאפון וסלקום - מציעות מודמים סלולריים וחבילות גלישה שונות, המאפשרים לגלוש מכל מקום בו יש קליטה סלולרית. בעזרת נציגי אתר kamaze.co.il - אתר השוואת מחירים בתחומי סלולר, אינטרנט, שיחות לחו"ל, טלוויזיה רב ערוצית וטלפון - בדקנו אילו מודמים וחבילות גלישה מציעות שלוש החברות ואם יש מקרים שבהם חבילת גלישה עם מודם סלולרי משתלמת יותר מהחבילות עם תשתית ADSL או כבלים.
-
איזה מודם הכי משתלם?
החברות מציעות מודמים שונים למכירה, רובם בעלי חיבור USB, בחלוקה ל-36 תשלומים חודשיים ועם התחייבות לחבילות הגלישה המוצעות.
באורנג' כדאי ZtE
חברת אורנג' היא היחידה שמציעה זיכוי על עלות המודם שלה. התנאי (על הנייר) הוא התחייבות לשנה וחצי על החבילה הכוללת תעבורה חודשית של 5,000 מגה-ביט. בפועל, אם רוצים להמשיך לקבל את ההחזרים החודשיים על המודם, צריך להתחייב לשלוש שנים. מבין המודמים שאורנג' מציעה, דווקא הזול ביותר - של ZTE - הוא החדש והאיכותי יותר, וניתן להשתמש בו גם כדיסק-און-קי רגיל אם מוסיפים לו כרטיס זיכרון. במוקד המכירות של אורנג' הציעו לנו קודם את המודמים האחרים, שהם פחות כדאיים בשל היותם מיושנים יותר ויקרים ב-180 שקל.
באחרונה אורנג' החלה לשווק גם "מודם TV", המאפשר בנוסף לגלישה באינטרנט גם צפייה בשידורי טלוויזיה באיכות דיגיטלית בערוצים הפתוחים - 1, 2, 33, 10 ו-99. המודם עולה 1,404 שקל (ב-36 תשלומים) עם התחייבות לאחת מחבילות הגלישה למשך 18 חודשים.
בסלקום כדאי Telit סלקום מציעה שלושה מודמים - שלושתם זולים יותר מאלה שאצל המתחרות, אך אין עליהם זיכוי חודשי. אם בוחרים במודם של Telit, חבילת הגלישה זולה יותר - 118.90 שקל לחודש, במקום 129.80 שקל. אמנם מהירות ההעלאה של המודם הזה נמוכה יחסית (384 קילו-ביט בשנייה) ואינה מגיעה למה שחבילת הגלישה מספקת (1.2 מגה-ביט בשנייה), אבל היא לרוב מספיקה למשתמש הסביר.
סלקום היא גם היחידה שמציעה חבילת גלישה ללא התחייבות, ובמידה והלקוח מגיע עם מודם סלולרי משלו, מדובר בתשלום חד פעמי בסך 151.30 שקל עבור כרטיס SIM. בעוד עלות המודמים הסלולריים בשוק נעה בין 600 ל-1,000 שקל, המודם של סלקום נמכר ב-364 שקל בלבד.
בפלאפון אין הבדל מהותי בין המודמים פלאפון מציעה שני מודמים, שאין ביניהם הבדל מהותי. עלותם היא הגבוהה ביותר מבין המודמים של שלוש החברות, אך בשקלול כולל - בהשוואה לסלקום לפחות - התשלום החודשי דומה לזה של סלקום.
אז איך בוחרים חבילה משתלמת?
מהירות ההורדה המוצהרת של סלקום ופרטנר היא 2.8 מגה-ביט בשנייה, בעוד שפלאפון מצהירה על טווח מהירות של 2.7-7.2 מגה-ביט. באורנג' מצהירים על מהירות העלאה של 384 קילו-ביט בשנייה, לעומת 1.2-2.0 מגה-ביט בשנייה בסלקום ובפלאפון. בפועל, אצל כל החברות לא מדובר בקצב אחיד של מהירות הורדה והעלאה, שכן המהירות תלויה גם ביכולות המודם וגם, בעיקר, בקרבה הפיסית לאנטנה סלולרית.
אך ההבדל המשמעותי ביותר בין חבילות הגלישה השונות אינו במהירות, בייחוד בהתחשב בעובדה שמהירות ההורדה הנפוצה באינטרנט הביתי היא 1.5 מגה-ביט בשנייה ומהירות ההעלאה היא 150 קילו-ביט בשנייה. החבילות שונות זו מזו בעיקר בנפח התעבורה החודשית שלהן: באורנג' המגבלה היא 5 ג'יגה-בייט, בפלאפון 10 ג'יגה-בייט ובסלקום אין הגבלה.
כדי להחליט מה מידת התעבורה החודשית המספיקה עבורכם, ומי החברה שנותנת את ההצעה הכי משתלמת, צריך לדעת מהו דפוס השימוש שלכם. במגה-ביט אחד, לדוגמה, ניתן לקבל כ-100 אימיילים רגילים ללא קבצים או להשתמש במשך שעה במסנג'ר; 4 מגה-ביט יאפשרו לכם, לדוגמה, להוריד קובץ מוסיקה MP3 באורך של כ-3 דקות. חשוב לזכור כי כל החבילות מיועדות לגלישה בישראל בלבד; גלישה באמצעות המודם הסלולרי בחו"ל במשך 10 דקות כרוכה בתוספת תשלום שעלולה להסתכם באלפי שקלים. לדוגמה, גלישה חד פעמית לעמוד הבית של אתר וואלה או Ynet, תעלה כ-150 שקל.
למשתמשים עד 5 ג'יגה בחודש - עדיפה החבילה של אורנג'
לדברי אורנג', נפח של 5 ג'יגה בחודש אמור להספיק לכ-3 שעות גלישה יומית ממוצעת, הכוללת שימושים נפוצים כמו הורדה של כ-12 אימיילים ושל אלבום מוסיקה אחד וצפיה במשך כ-10 דקות בסרטוני יוטיוב. לגולשים שאלה דפוסי השימוש שלהם, ניתן לומר שאורנג' מספקת את החבילה המשתלמת ביותר, בהתחשב בעובדה שבחישוב החיוב מול הזיכוי היא מספקת את החבילה הזולה ביותר - כמעט 700 שקל פחות בשנה בהשוואה למתחרותיה, בהנחה שהצרכן נשאר עם אורנג' שלוש שנים (אחרת הוא יפסיק לקבל זיכוי על המודם ואז העלות תגדל).
החבילה של אורנג' זולה גם בקנה מידה של אינטרנט ביתי. ליאת נחום מאתר kamaze ציינה כי עלויות האינטרנט בתשתית ביתית עם מהירות הורדה של 2.5 מגה-ביט בשנייה הן 90-120 שקל לחודש (תלוי באיזה תשתית).
למשתמשים כבדים יותר עדיפה חבילה של סלקום או פלאפון
אם דפוסי השימוש שלכם דורשים נפח תעבורה גדול יותר מזה שפרטנר מציעה, מומלץ לבחור בחבילות של פלאפון או סלקום. העלות הכוללת בשתי החברות זהה כמעט, בהתחשב בכך שעבור רוב הגולשים תעבורה בנפח של 10 ג'יגה לחודש, שמציעה פלאפון, משמעותה כמעט כמו תעבורה ללא הגבלה, שאותה מציעה סלקום.
החבילות האלה יקרות יותר בהשוואה לאינטרנט הביתי (כ-10 שקלים יותר לחודש, בהשוואה לחבילה ביתית במהירות 3 מגה), אם כי בתנאים של קליטה סלולרית מלאה כשניצול מהירות ההורדה הוא במלואו, ניתן לומר שהחבילה של פלאפון אף זולה יותר. עם זאת, יהיו לא מעט צרכנים שבעבור תוספת של 120 שקל בשנה ישמחו להחליף את האינטרנט הביתי באפשרות לגלוש מכל מקום בארץ (עם קליטה, כמובן).
כדאי רק לזכור שהשימוש במודם סלולרי כרוך בקרינה, ממש כמו בשימוש בטלפון סלולרי, ולכן מומלץ להימנע מלהניח את הלפטופ על הברכיים בזמן הגלישה באינטרנט.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]