דלג לתוכן
סקירה זו הינה מארכיון ואינה עדכנית. לסקירות עדכניות עבור לעמוד  חבילות סלולר

חרגתם? עכשיו תשלמו

כמה עולה לכם החריגה מחבילות השיחות והגלישה בסלולר? מתברר שהרבה. בדיקת "ממון" ואתר "כמה זה?"

6 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה

חרגתם? עכשיו תשלמו

22/07/2011, יהודית יהב, "ממון" בשיתוף "כמה זה?"

כמה עולה לכם החריגה מחבילות השיחות והגלישה בסלולר? מתברר שהרבה. בדיקת "ממון" ואתר "כמה זה?"

לפני כשבועיים חזר יואב הצעיר מטיול בן שבועיים במרכז אמריקה. החשבון שקיבל מחברת פרטנר הרס לו את הטיול: 11 אלף שקל על גלישה באינטרנט באייפון החדיש שלו, מבלי שאפילו גלש. הכל רק מעדכוני אפליקציות אוטומטיים.

לאחר התמקחות עקשנית עם החברה, הצליח להוריד את הסכום למחצית. "אין ברירה, אנחנו משלמים לרשת מקומית", אומרים בפרטנר. "ללקוח נשלחו מספר הודעות התראה בדבר גלישה, ומשלא יצר קשר עם החברה, פעלנו באופן יזום לחסימת השירותים בחו"ל כדי למנוע חיובים נוספים". מכיוון שמדובר בהודעות קופצות שנעלמות כעבור שניות, יואב לא ראה אותן. בכל מקרה, הוא אומר, יותר הוא לא ייקח טלפון לחו"ל.

חברות הסלולר אוהבות לשווק לנו מסלולים וחבילות לפי תשלום חודשי קבוע עבור כמות מוגדרת מראש של דקות שיחה, הודעות או נפח שלישה. מבחינתן זוהי דרך התנהלות מעולה: כך מובטחת להן הכנסה חודשית קבועה. מבחינת הצרכן זו מלכודת דבש, שכן לעולם הוא לא ידע כמה עולה הצריכה האמיתית שלו, ובמקרים רבים גם לא ידע מראש כמה ישלם אם ינצל את החבילה עד תום וימשיך לשוחח, לשלוח הודעתו ולגלוש. על חריגות כאלה, מתברר, משלמים הרבה, הרבה מאוד.

יש דרך להימנע מההוצאה, אילו החברות היו טורחות ליידע את הלקוח שהוא מתקרב לסוף החבילה, או לפחות שעבר אותה. חלק מהחברות אמנם עושות זאת - אבל לא תמיד כך אנחנו מופתעים לקבל חשבונות עתק, שלא לקחנו אותם בחשבון.

גם ההתראות של החברות על ניצול החבילה, אם הן נשלחות, לא מגיעות תמיד ב- SMS, שאותו אפשר לראות בכל עת. ההתראות של אורנג' למשל, "קופצות" על המסך ונעלמות בתוך שניות. אם במקרה המשתמש לא פתח את הטלפון באותה העת, או הסב את מבטו - ההתראה לא הגיעה אליו.

בשיתוף אתר "כמה זה?", העוסקת בהשוואת מחירי טלפון, סלולר, אינטרנט, כבלים ולווין, בדקנו כמה תעלה החריגה, ואיך אפשר להימנע מהתשלומים המפתיעים האלה.

חבילות שיחות והודעות

בנק דקות והודעות מבוסס על תשלום חודשי קבוע על כמות מסוימת של דקות והודעות. במסלולים האלה קשה מאוד לחשב כמה עולה בפועל דקת שיחה או הודעה. בנוסף, אומרת ליאת נחום, מנהלת התוכן של אתר "כמה זה?", "אם הלקוח לא ניצל את מלוא החבילה, התשלום פר דקה יוצא גבוה יותר, ואם הוא חרג מהחבילה - העלות בחריגה גבוהה מאוד. רוב החברות מתריעות על סכנת חריגה רק בחו"ל. למה לא להוסיף התראה לקראת ניצול מלא של חבילות גם בארץ? הרי הטכנולוגיה קיימת".

מבדיקה שערכנו עולה, שעלות דקה או הודעה בחריגה מהחבילות בכל החברות גבוהה ב- 50 אג' לפחות מהעלות בתוך החבילה, הנעה בין 13 ל- 40 אג' לדקה. בנוסף: רק סלקום שולחת התראה על סכנת חריגה בארץ ובחו"ל.

חברה עלות לדקה/הודעה בתוך החבילה עלות בחריגה התראה על ניצול החבילה
פרטנר 13-40 אג' דקה: בין 59-65 אג'. הודעהן: 65 אג' אין
פלאפון 12-49 אג' דקה: 59 אג'. הודעה: 62 אג' אין
סלקום 12-40 אג' דקה: 65-69 אג'  הודעה: 65 אג' אפשר לקבל התראות בניצול של 75% ו-95% (ברישום מוקדם, ללא תשלום)
מירס 10-22 אג' דקה: 39-51 אג' הודעה: 33 אג' אין
*טווח העלות בתוך המסלול נלקחה לפי חישוב בניצול מלא של החבילות הפופולאריות המוצעות על ידי חברות הסלולר

גלישה באינטרנט

אם אתם גולשים מהנייד, אתם בטח מכירים את החיוב על חבילת הגלישה. בתחילה, כל חבילות הגלישה חויבו לפי נפח, ובחריגה ממנו גבו תשלום גבוה מאוד. לפני כמה חודשים עברה סלקום לתמחור חבילות הגלישה לפי מהירות ולא לפי נפח, ללא חיוב על חריגה בנפח. בימים אלו הצטרפה גם פלאפון והיא מציעה חבילות גלישה לפי מהירות. בחבילות האלה, אם הלקוח גולש מעבר לנפח מסוים שאותו קבעה החברה - החברה פשוט מאיטה מאוד את מהירות הגלישה עד שהלקוח לא יכול לגלוש כרגיל. באורנג' החבילות עדיין מתומחרות לפי נפח וכל חריגה עולה לכם ביוקר.

חברה עלות בחריגה מנפח הגלישה התראה על ניצול החבילה
פרטנר 2.5 שקלים לכל 1 מגה שתי התראות, בניצול של 75% -95% מהחבילה
פלאפון האטת קצב הגלישה למהירות נמוכה של 200Kb אין
סלקום אין חיוב, יש האטת קצב הגלישה אין
מירס 3 אג' לכל 1 קילובייט (30.72 שקלים לכל 1 מגה) יש
 *בפרטנר – חיוב החריגה הוא עד לסכום של 299 או 499 שקלים בחריגה בהתאם לחבילה של הלקוח.

ומה קורה בחו"ל?

בחו"ל הכללים משתנים, ועלות חריגה גבוהה מאוד ובקלות עלולה להגיע למאות ואלפי שקלים, גם אם רכשתם חבילה. הדרך היחידה להימנע מתשלומים אלה, היא למצוא פתרון תקשורת פרטי, כמו כרטיס סים. אלא שמרבית המשתמשים כל כך רגילים למכשיר שלהם, שהם מתקשים להיפרד ממנו בחו"ל. לכן כל מה שנותר זה לא להתעלם ולשים לב להודעות של החברות המתרות על סכנת החריגה. חבל שרק פרטנר וסלקום נוהגות לשלוח התראות ולא פלאפון.

אגב, כשאתם נמצאים בחו"ל, העלויות מחושבות לפי דקה מלאה ולא לפי שניות כמו בארץ. כלומר, גם אם השיחה בפועל הייתה פחות מדקה, תחוייבו על דקה, מה שמעלה עוד יותר את התשלום בעת החריגה.

חברה עלות בתוך החבילה עלות בחריגה מהחבילה התראה על ניצול החבילה
פרטנר דקה: כ- 5 שקל. הודעה: כ- 1.5 שקל ארה"ב: 22.90 שקל לדקה יש
תאילנד: 14 שקל לדקה
צרפת: 21.75 שקל לדקה
הודעה ליעדים אלו: 2.90 שקל
פלאפון דקה/הודעה: 1.6-2.5 שקל ארה"ב: 10.90 שקל לדקה אין
תאילנד: 11.90 שקל לדקה
צרפת: 9.90 שקל לדקה
הודעה ליעדים אלו: 2.50 שקלים
סלקום דקה: 1.4-2.5 שקל. הודעה: 1.2-1.4 שקל דקה: בתוך מועד החבילה 8.90 שקל, מעבר לתוקף החבילה 11.9 שקל יש
עלות מסרון ליעדים אלו: 2.75 שקלים
 *העלויות המוצגות של המסרונים הם בתוך הרשתות, לפני תוספת תשלום על משלוח הודעה לרשת אחרת.

 אשר לגלישה באינטרנט מהסלולרי בחו"ל, כאן המלכודת הגדולה מכולן. דווקא בחו"ל, כאשר אנחנו זקוקים למידע אינטרנטי שוטף, מחירי הגלישה בשמיים, וכמובן גם מחירי החריגה. החבילות מחושבות לפי נפח גלישה, ומספיק שתפתחו כמה דפים ותדפדפו באתר כלשהו - וכבר השתמשתם ב- 5 מגה והחשבון קפץ למאות שקלים.

יתרה מזו, מכיוון שהסמארטפונים נוהגים לעדכן אפליקציות באופן שוטף, הם לא ממש מודעים לעובדה שהגיעו לארץ זרה, וממשיכים לעדכן ולעדכן. העדכונים האלה, שנעשים אוטומטיים ללא ידיעת המשתמש, מנצלים הרבה נפח - ומגיעים לאלפי שקלים.

 
חברה עלות בתוך החבילה עלות בחריגה מהחבילה התראה על ניצול החבילה
פרטנר 8.5-14 שקל לכל 1 מגה בארה"ב ואירופה, 16-28 שקל לכל 1 מגה במזרח הרחוק 85 שקל לכל 1 מגה בארה"ב, אירופה ותאילנד יש, פעמיים
פלאפון 3.5-4 שקל לכל 1 מגה בארה"ב ואירופה, 36-50 שקל לכל 1 מגה במזרח הרחוק 7-8 שקל לכל 1 מגה בארה"ב ואירופה, 80 שקל לכל 1 מגה במזרח הרחוק אין
סלקום 4.75-7.6 שקל לכל 1 מגה בארה"ב, אירופה ותאילנד חריגה בתקופת החבילה: 12.90 שקל לכל 1 מגה, ללא חבילה או כשהחבילה כבר לא בתוקף: 90 שקל לכל 1 מגה בארה"ב, אירופה ותאילנד יש, פעמיים

טלפונים נייחים

גם חברות הטלפוניה ראו כי טוב והחלו להציע מסלולים. כך, למשל, בזק מציעה מבצע של 600 דקות שיחה בחודש למשך חצי שנה במחיר של 49.90 שקל לחודש, כולל שירותי שיחה מזוהה ותא קולי. ומה קורה אם הצרכן חורג מ- 600 הדקות? הוא ישלם לכל דקת שיחה את העלות הרגילה של בזק. כלומר 5-11 אגורות בשיחה לטלפון נייח (תלוי בשעות השיא או השפל) ו-14.76 אגורות בשיחה לניידים (בכל שעות היום). בזק לא טורחת להודיע על התקרבות לחריגה מהחבילה, אבל מאפשרת ללקוחות לעקוב אחר פירוט החשבון באינטרנט.

המסלול הפופולרי של הוט הוא 1,000 דקות שיחה ליעדים נייחים בכ-40 שקל לחודש, אך אם חורגים משלמים 12.90 אגורות לדקה. כאן הלקוח יכול לבדוק במהלך החודש כמה דקות ניצל, באמצעות התקשרות למוקד או לשירות הלקוחות.

טיפים: כך לא תחרגו

לעיתים במקום חבילת שיחות והודעות עדיף מסלול שבו יש תשלום קבוע לדקה ולהודעה, ומשלמים רק על הדקות שמדברים וההודעות ששולחים. זה מתאים רק למי שממעט מאוד בדיבור (כ-100 דקות/הודעות בחודש).

עשו לכם מנהג לבדוק באמצע כל חודש את מצב ניצול החבילה שלכם כדי לדעת אם אתם מתקרבים לחריגה.

כשאתם בחו"ל ולא בענייני עסקים, נסו לצמצם כמה שיותר שימוש בנייד, ועדיף לשלוח הודעות על פני שיחות. וזכרו שגם שיחה של כמה שניות תחייב אתכם בדקה שלמה. אפשרות מומלצת היא לרכוש כרטיס סים בארץ היעד, המחירים זולים מאוד וכמעט ללא הגבלה.

תגובות

פרטנר: " אורנג' שולחת התראות בחו"ל למגוון סוגי חבילות, ובארץ התראות לחבילות הגלישה. במקביל, החברה מספקת ללקוחותיה פלטפורמות מגוונות לעדכון מיידי במצב חשבונם, כמו my orange, המותקנת על כל מכשיר, וכן באמצעות חיוג לכוכבית ייעודית. לרשות המעוניינים בשליטה מלאה על חשבון הסלולר עומדות תוכניות עם הגבלת תקציב ומגוון תוכניות פרי-פייד אטקרטיביות".

פלאפון: "אפשר להתעדכן בכל עת ביתרת החבילות בפורטל פלאפון או בשיחת חינם 199* בארץ או 444* בחו"ל.

סקירה זו הינה מארכיון ואינה עדכנית. לסקירות עדכניות עבור לעמוד  חבילות סלולר

תגובות