דלג לתוכן
סקירה זו הינה מארכיון ואינה עדכנית. לסקירות עדכניות עבור לעמוד  חבילות סלולר

קרינה מהסלולרי: כך תמנעו מסכנות מיותרות

נענע10 וכמהזה?: האם הקרינה הסלולרית מסוכנת? איך להפחית את הקרינה הנספגת בגוף? איזה מכשירים פולטים פחות קרינה ואיזה יותר? כל הסכנות והדרך להימנע מהן

4 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה

קרינה מהסלולרי: כך תמנעו מסכנות מיותרות 

17/9/10, סתיו יפה, נענע 10

האם הקרינה הסלולרית מסוכנת? כיצד ניתן להפחית את הקרינה הנספגת בגוף? איזה מכשירים פולטים פחות קרינה ואיזה יותר? כל הסכנות והדרך להימנע מהן.

ההשפעות הבריאותיות של הקרינה ממכשיר הסלולר נחקרות רבות בשנים האחרונות. הקרינה אשר פולטים מכשירי הסלולר הינה קרינה אלקטרומגנטית (כמו זו שפולט המיקרוגל אם כי ברמה פחותה), בלתי מייננת, והשפעתה הוודאית היחידה על רקמות, כלומר על רקמות ראשנו, היא חימום. 

טרם נמצא קשר וודאי בין חימום רקמות ברמה שמתרחשת בעקבות שיחה בסלולר לבין סרטן, אם כי בהחלט ייתכן שלא עבר די זמן מאז כניסתו של השימוש האינטנסיבי בסלולרי לחיינו. לסרטן כידוע לוקח שנים להתפתח, ולכן, תוצאות וודאיות יותר יהיו רק בעוד כמה שנים.

בינתיים מדווח על זינוק משמעותי במקרי סרטן בבלוטות הרוק. בנוסף, מתחיל להסתמן כי לקרינה הסלולרית יש קשר לכאבי ראש, לפגיעה בפוריות הגבר (לכן מומלץ לא לשים את הסלולר בכיס המכנסיים), ויש חשש מחשיפה של ילדים לקרינה הסלולרית מפני שרקמותיהם רכות ורגישות יותר לקרינה זו.

משרדי בריאות בכל העולם ממליצים להימנע מקרינה ישירה של הסלולר באמצעות עזרים כמו דיבורית רגילה או דיבורית בטכנולוגיית בלוטות', שימוש ברמקול המובנה במכשירים או באוזנייה, כמו כן יש המלצה להרחיק את הסלולרי מהגוף כאשר לא משתמשים בו, ובעת שיחה ללא עזרים לא להצמידו אל האוזן, אלא להחזיקו במרחק של כמה סנטימטרים ממנה.

ישראל - המכשירים בטיחותיים לשימוש

רמת הקרינה שהמכשיר פולט נמדדת באמצעות SAR (Specific Absorption Rate), ובעברית- שיעור ספיגה סגולית. ה-SAR מודד את הקרינה הנספגת ברקמה בראש האדם ביחידות של ואט לקילוגרם. התקן האמריקאי דורש שה-SAR במכשיר לא יעלה על 1.6 ואט לקילוגרם. כל מכשירי הסלולר המשווקים בישראל עומדים בתקן זה, ולכן, לכאורה אין הבדל בבטיחות השימוש בניהם- כולם בטוחים לשימוש. בפועל, יתכן ובעתיד יהיו שינויים בהגדרות וכן תהיה משמעות להבדלי הקרינה בין המכשירים השונים. אף על פי שבינתיים לא מייחסים חשיבות רבה להבדלים בקרינה בין המכשירים השונים, אנו ב"כמהזה?" אספנו את כל נתוני הקרינה של המכשירים המשווקים כיום, לנוחיותכם.

נגדיר כאן קרינה נמוכה כאשר ה- SAR נמוך מ-0.70, קרינה בינונית כאשר ה- SAR בין 0.71 ל-0.99, כקרינה גבוהה מכשירים בהם ה-SAR הינו בין 1.00 ל-1.29, וכקרינה גבוהה מאוד מכשירים בהם רמת ה-SAR הינה מעל 1.30. שוב נזכיר שכל המכשירים המשווקים בישראל עומדים בתקן האמריקאי המחמיר יחסית, התקן האירופאי מתיר רמות SAR גבוהות יותר עד 2.00 קילו ואט, אך בישראל לא משווקים מכשירים שרמת הקרינה בהם הינה מעל 1.6 SAR, לכן אפילו המכשירים שסווגו בטבלה תחת "קרינה גבוהה מאוד" הינם מכשירים בטיחותיים לשימוש. עם זאת, יש לציין כי רמת הקרינה היא בגדר הערכה מפני שדיוק תוצאת בדיקת הקרינה תלוי במידה רבה בקפדנות ובשיטה שבה בוצעה המדידה.

קרינה נמוכה
SAR נמוך מ-0.70
קרינה בינונית
SAR בין 0.71 ל-0.99
קרינה גבוהה
SAR בין 1.00 ל-1.29
קרינה גבוהה מאוד          
SAR גבוה מ-1.30
נוקיה: N97, F7020, F6600 נוקיה: N86, 7230, 3710, 5800, 2330 נוקיה: 5230, 2730, אקספרס מיוזיק, E75, C6730 נוקיה: E72  ,E66
סוני אריקסון: האזל, T707, יארי סוני אריקסון: איינו סוני אריקסון: נייט, W595, W705, ויואז', C510, W995, ELM סוני אריקסון: סאטיו
סמסונג: C5130, אולטאט טאצ', אומניה, S3600, E1310 סמסונג: נובה, מג'יק טאצ', ספיקה, מונט, 6703, מיני טאצ', טאצ'וויז    
מוטורולה: מיילסטון, I890 מוטורולה: I9, I856 מוטורולה: I877  
LG: קוקי LG: פופקורן אפל: אייפון 3GS רים: בלקבארי בולד, ובלאקברי בולד 9700
HTC: לג'נד HTC: מג'יק    

בטבלה ניתן לראות ראשית שלאייפון קרינה גבוהה יחסית, וכך גם לבלקבארי בולד, ולנוקיה E72. רבים ממכשיריה של סוני אריקסון מתאפיינים בקרינה גבוהה יחסית.  לעומת זאת כל המכשירים המשווקים בישראל כרגע על ידי סמסונג ו-LG וגם HTC הם מכשירים עם קרינה נמוכה יחסית, וגם נוקיה משווקת כרגע לא מעט מכשירים עם קרינה נמוכה יחסית, ובניהם מכשירים פופולאריים ומתקדמים כמו ה-N97 וה-N96.

כיצד תספגו פחות קרינה סלולרית?

1. להרחיק מהגוף: המכשיר פולט קרינה כל הזמן, גם כאשר אינכם מדברים אך במיוחד כאשר הוא מצלצל, ולכן, כאשר הוא אינו בשימוש יש להניח אותו הרחק מהגוף ובשום אופן לא לשים אותו בכיס המכנסיים. במהלך שיחה רמת הקרינה גבוהה יותר, ולכן מומלץ לא להצמיד את המכשיר לאוזן במהלך שיחה אלא להרחיק אותו מספר סנטימטרים מהאוזן ובכך להקטין את רמת הקרינה. כמובן שמומלץ להשתמש בעזרים אשר מרחיקים את המכשיר מהאוזן כמו אוזנייה, דיבורית והרמקול במכשיר- שימוש בעזרים כאלה מקטין משמעותית את החשיפה של רקמות ראשכם לקרינה סלולרית.

2. קשיים בקליטה: באזורים כפריים אשר נמצאים רחוקים מאנטנות, קרינת המכשיר גבוהה ביחס למקומות אשר האנטנות קרובות אליהם. לכן, אם אתם יודעים שסמוך למקום מגוריכם יש אנטנה של חברת סלולר אחת אך לא של האחרות, שקלו לבחור לדבר באמצעות החברה הסלולרית שהאנטנה שלה קרובה למקום מגוריכם. באופן כללי במקומות בהם יש קשיי קליטה, כדאי להשתדל לדבר פחות, המכשיר מתאמץ לקלוט ופולט קרינה גבוהה יותר.

3. לא לילדים: אף על פי שלא ברור חד משמעית שהקרינה הסלולרית אכן גורמת לסרטן, משרדי הבריאות ברחבי העולם יצאו בהמלצות בעיקר לגבי ילדים, אשר מגבילות את גיל התחלת השימוש בסלולר, אוסרות על שימוש בסלולר בבתי ספר ועוד. ידוע כי קרינה משפיעה ביתר שאת על ילדים מפני שרקמותיהם רכות יותר. לכן, נסו לדחות את השימוש של הילד בסלולר לגיל המאוחר ביותר שתוכלו. יש הטוענים שלא כדאי להחזיק את הילד בידיים (למשל להניק אותם) בזמן שאתם משוחחים בסלולר, ויש בטענות אלה היגיון.

4. דברו מטלפון קווי: לאחרונה התפרסמו מחקרים שגם הטלפון האלחוטי בבית פולט קרינה, אבל נראה כי היא פחותה מזו שפולטים המכשירים הסלולריים. אם אתם מבצעים שיחות ארוכות (למשל במשרד), כדאי לשקול להשתמש בטלפון קווי "של פעם", כלומר, לא אלחוטי. כך תחסכו גם קרינה וגם עלויות של שיחה מהסלולר, כי הרי בחיוג מטלפון נייח לנייח אחר או לנייד העלויות לרב זולות יותר לעומת חיוג מנייד.  בהקשר של קרינה מטלפון קווי אלחוטי, חשוב לציין  שמשרד הבריאות ממליץ שלא להתקין את בסיסי הטלפונים האלחוטיים בחדרי שינה או בחדרי עבודה בהם נמצאים חלק ניכר מהזמן, וכמו כן, כאשר הטלפון לא בשימוש להחזירו לטעינה בתחנת הבסיס.

5. הוציאו את האנטנה מהרכב: המכשיר פולט יותר קרינה בתוך רכב סגור (מפני שהוא מתאמץ לקלוט), לכן אם יש לכם דיבורית ברכב, את האנטנה התקינו מחוץ לרכב ולא בתוכו.

סקירה זו הינה מארכיון ואינה עדכנית. לסקירות עדכניות עבור לעמוד  חבילות סלולר

תגובות