דלג לתוכן

קצבת נכות נפשית - המדריך למימוש זכויות על רקע נפשי

זכאויות לקצבת נכות נפשית מגיעות גם לחלק מהמקרים הקלים והבינוניים של פגיעה נפשית כמו חרדה, דיכאון, מאניה דיפרסיה מתונה ועוד. רוצים לדעת עוד על תביעת נכות נפשית? כך תוכלו לממש את זכויותיכם לקצבאות

5 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

לפנייה לחברה למימוש זכויות רפואיות

לא כולם יודעים שאפשר לקבל קצבת נכות נפשית לא רק במצבים קשים שכרוכים באשפוז, אלא גם במקרים קלים ובינוניים בתחום פגיעות הנפש. זכויות רפואיות על בסיס נכות נפשית ניתן לקבל במקרים של חרדה, דיכאון, סיכזופרניה, ומאניה דיפרסיה. נכון, התהליך עלול להיות ארוך ומסורבל, ולא תמיד יהיה קל להוכיח את הפגיעה. הקושי הזה גורם ללא מעט זכאים לוותר על זכויותיהם ובכך הם מפסידים תמיכה כלכלית משמעותית. במדריך הזה נסייע לכם בהכרת הזכויות והקצבאות הרלוונטיות. בתחום הנפש מומלץ במיוחד לפנות לקבלת מחברה המתמחה בכך. הייעוץ הראשוני הינו ללא עלות. 

איך אפשר להגיש תביעת נכות נפשית לביטוח לאומי וכיצד ניתן להגיש בקשה לסל שיקום?

קביעת נכות רפואית למתמודדים עם פגיעות נפש יכולה להיעשות באחת משתי הדרכים הבאות:
1. תביעה לקצבת נכות מהביטוח הלאומי: בדרך זו ניתן לקבל קצבת נכות נפשית מהמוסד לביטוח לאומי וכן הטבות שונות מגופים אחרים שחלקן אינן מותנות בזכאות לקצבה.
2.פנייה לפסיכיאטר שהוסמך לכך: דרך זו פתוחה עבור המבקשים לקבל רק את שירותי סל השיקום של משרד הבריאות ואינם מעוניינים לפנות אל המוסד לביטוח לאומי.

הליך קביעת נכות למתמודדי נפש - קצבת נכות נפשית ביטוח לאומי

1. הכנת מסמכים לקראת התביעה: יש להצטייד בחוות דעת של פסיכיאטר ובמכתב סיכום אשפוז, אם היה כזה. מי שסובל מיותר מליקוי אחד, מומלץ להכין מכתבים וחוות דעת עבור כל הליקויים, זה עשוי להגדיל את אחוזי הנכות ואת הקצבה. יש לצרף כל מסמך נוסף שיכול לחזק את הזכאות לקצבה. 
2. הגשת התביעה: במקרים של פגיעות נפשיות קלות ובינונית, מגישים את התביעה במסלול הרגיל. במקרים שנקבעה נכות נפשית של 40% ומעלה ניתן להגיש את הבקשה במסלול המהיר למקרים מיוחדים. יש להגיש את התביעה בתוך שנה מיום אבחון המחלה.
3. ועדה רפואית: לאחר הגשת התביעה תוזמנו להופיע בפני הוועדה, שתקבע את אחוזי הנכות המגיעים לכם. 
4. קבלת תשובה: התשובה נשלחת בדואר עם קביעת הנכות ודרגת אי כושר. 
5. קבלת הקצבה או ערעור: אם הבקשה התקבלה, מתחילה הזכאות לקצבה בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו, לאחר 90 יום ממועד קביעת דרגת אי הכושר. אם הבקשה לא התקבלה או שחל חוסר שביעות רצון מאחוזי הנכות שנקבעו, ניתן לערער על כך תוך 60 יום. 

קביעת נכות על ידי פסיכיאטר שהוסמך לכך

ניתן לפנות לפסיכיאטרים שהוסמכו לכך על ידי משרד הבריאות. קביעת אחוזי הנכות על ידי פסיכיאטר תקפה לקבלת סל השיקום של משרד הבריאות בלבד, ואינה קובעת זכאות לזכויות מטעם גופים אחרים. 

האם להגיש תביעת נכות נפשית לביטוח הלאומי לבד או באמצעות חברה למימוש זכויות רפואיות?

ניתן כמובן להגיש תביעת קצבת נכות נפשית לבד, וניתן באמצעות חברה למימוש זכויות רפואיות. צריך לקחת בחשבון שבהרבה מקרים שפגיעת הנפש היא מתונה יחסית כמו חרדה, דיכאון וכן מצבים מתונים של מאניה דיפרסיה או סכיזופרניה, יהיה מאתגר יותר להוכיח את הפגיעה הנפשית, מומלץ להיעזר בשירותיה של חברה מקצועית כדי לקבל את מלוא הזכויות. לפי חוק בישראל התשלום לחברות אלה הוא רק לאחר הצלחה כאחוז מסוים מגובה הקצבה, אין עלות לפתיחת תיק וכו'. במקרים רבים הכסף שמושקע בטיפול דרך חברה שכזו יחזור אל המבקשים לא רק בחיסכון של בירוקרטיה, אנרגיה וזמן בהגשת הבקשה, אלא גם על ידי קבלת קצבאות שהם לא היו מודעים להן, והטבות שכלל לא ידעו עליהן. אגב, גם אם הגשתם את הבקשה בעצמכם והיא נדחתה – ניתן לפנות במקרה הזה לחברה למימוש זכויות שתעבור על התיק מחדש ותדע איך להגיש ערעור שיתקבל. 

דיכאון אחוזי נכות

אוכלוסיית היעד לקבלת קצבת נכות נפשית

תושבי ישראל בגירים (מגיל 18 ומעלה) המתמודדים עם לקויות נפש שנקבעו על ידי המוסד לביטוח הלאומי, וכוללות בין השאר גם את המצבים הבאים:
דיכאון - הפרעות במצב הרוח
הפרעות חרדה
סכיזופרניה
פוסט טראומה - PTSD
מאניה-דיפרסיה
ועוד.

קצבת נכות כללית לנפגעי נפש

לקצבת נכות כללית זכאים תושבי ישראל מגיל 18 ועד גיל פרישה, עקב ליקוי רפואי - גופני, נפשי או שכלי שפוגע ביכולתם לעבוד ולהשתכר. קצבת הנכות נועדה להבטיח הכנסה מינימלית לקיום, כפיצוי על אובדן הכושר לעבוד ולהשתכר. חשוב לדעת כי לקצבת נכות כללית זכאים אלו שלא מקבלים שכר מעבודה או שהכנסתם נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע במשק. 

סל שיקום למתמודדי נפש

נפגעי נפש שנקבעו להם לפחות 40 אחוז נכות נפשית בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי, זכאים לפנות אל ועדת השיקום האזורית בבקשה לקבלת שירותים במסגרת סל השיקום של משרד הבריאות. סל השיקום כולל מסגרות, הטבות, ושירותים בתחומי הדיור, התעסוקה, הלימודים והפנאי, ועוד. יש לפנות אל ועדת השיקום האזורית כדי לקבל את הזכאות. 

אחוזי נכות נפשית לפי מצבים נפשיים שונים: 

דיכאון אחוזי נכות

דיכאון היא הפרעת נפשית נפוצה בעולם המערבי. לצערנו, שיעורי המחלה בישראל בשנים האחרונות נעים כלפי מעלה. הדיכאון מתבטא בשינויים נוירו-פיזיולוגיים במוח, בתפקוד הפיזיולוגי וגם על ידי שינויים נפשיים. במקרים רבים מדובר בהפרעה מעיקה שפוגעת באיכות החיים. כשבאים לקבוע אחוזי נכות בגין דיכאון, הוועדה מתחשבת בסוגי הדיכאון השונים, בתסמינים של התובע, האם הם זמניים או קבועים, ועוד. 
לדוגמה, מי שתסמיני הדיכאון אצלו קלים, הסימנים הקליניים מתבטאים בהפרעות בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וההגבלה של עושר העבודה בינונית, דרגת הנכות שתיקבע לו תעמוד על 20%. אחוזי נכות של 100% ייקבעו לסובלים ממחלה פעילה שמצריכה השגחה מתמדת או אשפוז מלא. בין שני קצוות אלה יש אפשרויות נוספות, גודל הקצבה נקבע לפי אחוזי הנכות, אותם קשה יחסית (אך אפשרי!) להוכיח במקרה של דיכאון בניגוד למחלות שניתן לראות בצורה מוחשית את הפגיעה הפיזית שלהן בתפקוד. 

פוסט טראומה אחוזי נכות

הפרעת דחק פוסט-טראומטית היא הפרעת חרדה פסיכיאטרית שנגרמת כתוצאה מחוויית אירוע טראומתי חד-פעמי. בין הגורמים להפרעה פוסט-טראומטית: מוות של אדם קרוב בעקבות תאונת דרכים, תאונת עבודה, קרבות, פיגועים, מוות אלים, אסונות טבע, ותקיפות מיניות. ההפרעה יכולה להופיע זמן רב לאחר האירוע עצמו, והסימפטומים יכולים להימשך שנים ואף להחמיר עם הזמן. 

אחוזי נכות לפוסט טראומה נקבעים בהתאם לתסמינים ולחומרתם, באופן הבא:
הפרעה נפשית מזערית עם כושר תפקודי תקין -  5%.
הפרעה נפשית עם כושר תפקוד בעל הפרעה קלה - 10%.
הפרעה נפשית עם כושר תפקודי בעל הפרעה בינונית - 20%.
כשלהפרעה הנפשית מתלוות הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעות בריכוז, בחשיבה, ובתחומים נוספים באופן שמגביל את הכושר התפקודי בצורה ניכרת - 30%.
כשלהפרעה הנפשית מתלווים קשיים בקיום קשרים בין-אישיים והפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעה בריכוז, בחשיבה, ובתחומים נוספים באופן שמגביל את הכושר התפקודי באופן קשה - 50%.
כשיש הפרעה קשה בקיום יחסים בין-אישיים, בבחינת המציאות ובשיפוט, וכן הסימנים שציינו קודם לכן - 70%.
מצב חמור ביותר עם אי יכולת מוחלטת לתפקד באופן עצמאי, עד כדי צורך באשפוז או במתן סיוע יומי - 100%.

מאניה דיפרסיה אחוזי נכות

מאניה דיפרסיה היא הפרעה נפשית המאופיינת בתנודות קיצוניות במצבי הרוח. יש תקופות שבהן מרגישים כל-יכולים עד כדי חשיבה שהחולה על-אנושי ובלתי פגיע. בתקופות אחרות התחושה היא של דיכאון עמוק עד כדי מחשבות אובדניות. אמנם רבים מהחולים חווים מצב מאוזן לאורך זמן, אך אחרים סובלים מקשיי תפקוד חמורים שמאפשרים קבלת אחוזי נכות וזכויות.
אחוזי נכות למאניה דיפרסיה לסובלים מקשיים מסוימים מבחינה רגשית וחברתית, עשויים להגיע ל-20% או ל-30%. עבור אלו הזקוקים לשימוש קבוע בתרופות ובמקביל הם בעלי כושר עבודה נמוך מאוד, עשויים לקבל אישור ל-50% נכות. במקרים קשים של אשפוז או השגחה מתמדת, ניתן להגיע ל-90% או 100% נכות. 

סכיזופרניה אחוזי נכות

סכיזופרניה הינה מחלת נפש הגורמת לכך שהחולה מאבד את יכולת השיפוט והתובנה. בתקופות בהן המחלה לא מאוזנת תרופתית ופעילה, לא ניתן לתפקד באופן תקין וברוב המקרים לא ניתן לעבוד. בניגוד לדעה הקדומה, לא מדובר בפיצול אישיות אלא במגוון רחב של הפרעות שונות הנובעות מלחצים סביבתיים, פציעות, טראומה, בעיות בהתפתחות המוח, גורמים תורשתיים, ומחלות אחרות. 

אחוזי נכות לסכיזופרניה נקבעים באופן הבא:
קיימת עצמאות בתפקודי היום יום עם הגבלה קלה של כושר העבודה בעבודות הדורשות כישורים מורכבים או הגבלה קלה בתפקוד החברתי - 10%.
מצב פוסט פסיכוטי עם סימנים קבועים, עצמאות בתפקודי היום יום, קיימת הגבלה בינונית בעבודה הדורשת כישורים מורכבים, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי - 25%.
סימני ליקוי ניכרים, הגבלה של כושר העבודה והפרעה בולטת בדפוסי ההתנהגות והתפקוד הנפשי והחברתי - 40%.
סימנים פסיכוטיים, הגבלה ניכרת של כושר העבודה, הפרעה קשה בתפקוד - 50%.
מצב פסיכוטי, קיימת תלות בזולת בתפקודי היום יום ובניהול ענייני היום יום או קיים צורך באשפוז יום ממושך - 70%.
הזדקקות להשגחה מתמדת או לאשפוז מלא וכן תלות מלאה בעזרת הזולת - 100%.

לסיוע מקצועי בתחום מימוש זכויות רפואיות מלאו פרטים כאן

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

קצבת נכות נפשית - מידע נוסף בתחום

סובלים מנכות נפשית? מגיעה לכם עזרה כספית!

זכויות מתמודדי נפש מעוגנות בכמה חוקים, בהם חוק הביטוח הלאומי. אתם יכולים לקבל קצבת נכות, שיקום מקצועי, מימון ללימודי מקצוע וסיוע בשוק העבודה, קצבת...

מימוש זכויות רפואיות - עוד בתחום

מימוש זכויות רפואיות הנובעות מאובדן כושר עבודה

הסקירה המלאה על הזכויות המגיעות במקרה של אובדן כושר עבודה: באילו מקרים אפשר להגיש תביעות אובדן כושר עבודה, מהם הקריטריונים למימוש הזכויות הרפואיות...

תתחילו לדרוש את הזכויות הרפואיות שמגיעות לכם!

זה יכול לקרות בעקבות תאונת עבודה, או אולי חלילה מחלה קשה או בעיה רפואית מתמשכת. אתם תוציאו סכומים גדולים ומשמעותיים של כסף על מגוון רופאים וטיפולים...

תג נכה | תו נכה

תג נכה - מידע על תהליך הגשת הבקשה, חברות המסייעות בכך, הטבות נוספות אשר התו מקנה, מחלות ומצבים רפואיים אשר מקנים זכאות לתו ועוד.

מימוש זכויות רפואיות לסובלים מפוסט טראומה

פיגוע טרור, תאונה קשה, תקיפה אלימה, אונס, עדות למראות קשים מנשוא, כל אלה עלולים להוביל להתפתחות הפרעת דחק פוסט טראומטית.

מימוש זכויות רפואיות - המדריך השלם

פגיעה בעבודה, קצבאות נכות, קצבת נכות ביטוח לאומי, קצבת ילד נכה, תו נכה, החזרים, הקלות ופיצויים - המדריך שעושה סדר בהטבות שמגיעות לכם ואתם אולי לא...

מימוש זכויות רפואיות לסובלים ממיגרנה

המוסד לביטוח לאומי החליט להכיר במיגרנה כמחלה שמזכה באחוזי נכות ולכן גם בזכויות רפואיות. מה זה אומר מבחינת הסובלים מכאבי ראש חזקים במיוחד, ואיך...

מימוש זכויות רפואיות לסובלים מדיכאון

דיכאון היא הפרעה נפשית שעלולה לפגוע ביכולת להתפרנס. אנשים שהביטוח הלאומי הכיר בהם כזכאים לנכות נפשית יהיו זכאים לקבלת קצבת נכות וגמלות נוספות בשל...

מימוש זכויות רפואיות לסובלים מחרדה

חרדה היא הפרעה נפשית שממנה סובלים בין 5% ל-10% מהאוכלוסייה, ובחלק מהמקרים היא עלולה לפגוע ביכולת להתפרנס. בדקנו איך תוכלו לממש זכויות רפואיות במצבי...

נכות נפשית - שאלות ותשובות

בגין אילו מצבים ניתן לקבל קצבת נכות נפשית?

ישנם מספר מצבים נפשיים המזכים בקצבת בריאות נפשית (אחוזי הנכות נקבעים לפי חומרת המצב) בינהם: דיכאון, הפרעות חרדה, הפרעות במצב הרוח, מאניה דיפרסיה, סכיזופרניה ופוסט טראומה. 

מה גובה הקצבה עבור נכות נפשית?

גובה הקצבה משתנה כאמור לפי חומרת המצב. תוכלו לקרוא פרטים נוספים ותיאור של אחוזי הנכות האפשריים בגין כל אחד מהמצבים הנפשיים בסקירה מעלה.

כיצד מגישים את הבקשה לקצבת נכות נפשית?

ההליך לאישור קבלת קצבת נכות נפשית יכול להיות מסורבך וארוך. מומלץ לקצר ולהקל על התהליך באמצעות ליווי של חברה למימוש זכויות רפואיות המתמחה בכך. תוכלו לפנות לחברה כזו ע"י מילוי טופס לנציג בסקירה זו. 

האם ניתן לקבל זכויות נוספות מעבר לקצבה על רקע נפשי?

כן יש הטבות וזכויות נוספות מעבר לקצבה. מומלץ להתייעץ עם חברות המתמחות בכך אצלנו בכמהזה בריאות. אחת הזכויות למשל היא תג חניה לנכה על רקע נפשי, תוכלו לקרוא על כך עוד בסקירת תג נכה

כיצד נקבעים אחוזי נכות נפשית?

אחוזי נכות נפשית יכולים להיות מועטים דוגמת 20% ועד 100% נכות נפשית. מידת הנכות נקבעת על ידי ועדה מיוחדת של ביטוח לאומי. קביעתם לוקחת בחשבון את מידת לפגיעה בתפקוד היומיומי. מומלץ להתכונן היטב לפני המפגש עם הועדה, בהרבה מקרים עדיף לעשות זאת בעזרת  חברה המתמחה בתחום. 

תגובות