ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
איך מתמודדים עם אכילה רגשית ובעיקר איך שמים למעגל הזה סוף? מה עושים כאשר כוח הרצון להפחית במשקל לא עוזר, אילו תהליכים יכולים לסייע, ואיך משנים הרגלים בשילוב של קואוצ'רית עם דיאטנית?
כמה פעמים קמתם בבוקר והכרזתם כלפי עצמכם "מהיום דיאטה"? כמה שיטות כבר ניסיתם, בין אם לבד ובין אם בעזרת תמיכה, הורדתם והורדתן מספר קילוגרמים לא מבוטל, אבל אז הגיעה הנפילה וההצלחה נמחקה כלא הייתה? לא משנה אם מדובר בעודף משקל של קילוגרמים בודדים או השמנת יתר שמסוכנת באמת לבריאות, כוח הרצון לבדו לא מספיק כדי לעצור את המעגל של אכילה רגשית. בסקירה שלפניכם נבין איך להפסיק אכילה רגשית, מהי בכלל אכילה רגשית, אילו כלים יש כדי להתמודד עם המצב, ואיך מגיעים לתוצאות וגם שומרים עליהן לכל החיים. זכרו שלא מדובר כאן בשיטת זבנג וגמרנו, אין פה דיאטת כסאח, לא מדובר בשיטה הזולה ביותר, אבל כן יש תוצאות והצלחות באחוזים גבוהים.
פעם, כשחיינו במערות או נדדנו בין השדות, אכלנו על מנת להזין את הגוף בדלק ולספק לו מקור אנרגיה. בחיים המודרניים של העולם המערבי ניתקנו את הצורך באכילה מתחושת הרעב והפכנו אכילה לפעולה שמונעת מצורך רגשי. הארוחות מנחמות אותנו כשאנחנו עצובים, כועסים, חוזרים מדייט כושל, מאוכזבים, נכשלים בעבודה או בלימודים, מקבלים חדשות רעות - אנחנו מעניקים לעצמנו פיצוי בדמות אוכל. אבל גם כשאנחנו מצליחים במשהו, אנו נותנים לעצמנו פרס בדמות משהו מתוק או ארוחה טובה. השיטה הזו של אכילה כפיצוי או פרס עושה לנו טוב על הלב בטווח המיידי, אך בטווח הבינוני והארוך הנזקים לא מאחרים להגיע.
אין תחושת שובע: קרה לכם שסיימתם לאכול, אבל המשכתם לחזור למקרר ולחפש בו משהו חדש? כמה נשנושים אכלתן בין הארוחות? כמה חטיפים הוצאתם מהמכונה בעבודה כדי להילחם בעייפות של ארבע אחר הצהריים? יצא לכם לפתוח את המקרר ולחפש בו שוקולד ממש אחרי שהתעוררתם מהשינה? בזמן של אכילה רגשית תחושת השובע מיטשטשת והאכילה נובעת מרגש.
רגשות אשם: אין כמעט מי שלא מכיר או מכירה את זה - התנפלנו על מה שיש במקרר, אכלנו בתיאבון, חיסלנו קופסה של גלידה, ואז זה מגיע. הרגשה שלילית, הלקאה עצמית, "מה עשיתי לעצמי", "בשביל מה הייתי צריכה את זה", במיוחד אם האכילה מגיעה בתקופת דיאטה. התחושה הזו יכולה לגרום גם להפסקת הדיאטה, כי "אם כבר הרסתי לעצמי, אז אני אוכל עוד", ואת המעגל הזה קשה לשבור.
השמנה: גם אנשים רזים היום שנכנסים למעגל של אכילה רגשית יכולים להעלות במשקל. בגיל מסוים מערכת חילוף החומרים מתפקדת כבר פחות טוב, ומי שהשוויץ בעבר ביכולת לאכול "מה שבא לי בלי להעלות במשקל", מגלה שזה כבר לא המצב. זה קורה במיוחד אם מנגנון הרגש מוצא סיפוק במאכלים עתירי סוכר ושמן, אך דלים בערכים תזונתיים.
הפרעות אכילה: במקרים קיצוניים, אכילה רגשית עלולה להתפתח להפרעות אכילה בדמות הקאות, צומות ארוכים בין ארוחות, ובעיות נוספות.
התמודדות עם אכילה רגשית לא יכולה להתבצע בשיטת דיאטת כסאח, עם הבטחה להורדה משמעותית תוך שבוע. הקילוגרמים ישובו במהירות ו"נפצה" את עצמנו באוכל ריק מערכים תזונתיים כי "גם ככה אנחנו משמינים". תהליך יעיל לעצירת המעגל כולל קביעת יעד הפחתה שלוקח גורמים אישיים בחשבון. הנה כמה דוגמאות:
הרזיה מבוקרת: קביעת יעד להפחתה במשקל ולאחר מכן תוכנית שמירה על המשקל. כלומר התהליך לא נפסק עם ההגעה ליעד, אלא נמשך גם לאחר מכן.
דיאטה קלה לביצוע: תפריט שכולל את כל אבות המזון, בלי התנזרות מפחמימות, בלי מוצרי דיאט עם טעמי לוואי, ובלי איסורים על מאכלים אהובים, עם מתכונים פשוטים לביצוע, ולא כאלה שמצריכים הסמכת שף עם מוצרים שקשה למצוא ברשתות השיווק.
נתונים אישיים: תפריט שמתחשב בסדר היום של כל אחד ואחת. לא כולנו אוהבים לבשל, חלקנו אוכלים הרבה בחוץ, וסדר היום של כל אחד ואחת מאיתנו שונה. הדיאטות הכלליות לא מתחשבות בנתונים הללו.
תמיכה ומסגרת: תמיכה דינמית ורציפה היא דבר חשוב. תוכנית טובה של התמודדות עם אכילה רגשית תכלול תמיכה תזונתית ורגשית בטלפון, בווטסאפ, במיילים אישיים, זאת לצד קבוצות פייסבוק סגורות עם תכנים מעשירים.
דיאטניות מקצועיות: כדי להפסיק אכילה רגשית, חשוב להיעזר בדיאטנית מקצועית שתיתן מענה יומי לשאלות, לעצות, לתחליפים ראויים לאוכל לא בריא, כזו שתהיה זמינה באופן יומי ותעניק ליווי צמוד.
בשנים האחרונות התפתח תת-ענף בעולם האימון האישי, קואוצ'ינג שעוסק בתזונה והרזיה. באמצעות קואוצ'ינג אפשר לייצר תהליך שמביא לשינוי הרגלים ממקום עמוק. תהליך עמוק שכזה יביא לתוצאות טובות יותר גם בתזונה ובמזון שאנו מכניסים לגופנו, אך גם במקומות נוספים בחיים באמצעות ההבנה של מה גורם לאכילה רגשית.
ישנן תוכניות של התמודדות עם אכילה רגשית שמשלבות פגישה שבועית עם קואוצ'רית, מאמנת אישית, שבמהלכה אפשר למצוא את הקשיים שמונעים מאיתנו להצליח להפחית במשקל או לשמור עליו, לעצור את ההתנגדויות המודעות והלא מודעות שחוסמות אותנו מלהצליח, עד שמגיעים לשחרור ולהצלחה.
הנה דוגמה לתהליך של הפסקת אכילה רגשית:
רוב תוכניות הדיאטה כוללות פן אחד של שמירה על תזונה, כמו שיחה שבועית עם דיאטנית או קבוצת תמיכה שבועית. בין המפגשים אתם ואתן לבד, או עם תמיכה מוגבלת. תהליך עמוק שמלמד איך להפסיק אכילה רגשית וכולל שיחה יומית עם הדיאטנית, משוב יומי ופגישה שבועית עם קואוצ'רית יעלה יותר מקבוצות התמיכה הנפוצות. המחיר יכול להגיע גם לכמה מאות שקלים בחודש עם או בלי התחייבות לתקופות שונות, אבל התמורה למחיר גבוהה מאוד.
נסו לחשב כמה עולה פגישה אישית רגילה עם מאמן אישי ועל כך להוסיף עלות של דיאטנית. כשעושים כל דבר כזה בנפרד, העלות יכולה להגיע לאלפי שקלים בחודש. תוכנית התמודדות עם אכילה רגשית שמשלבת בתוכה כחלק מהחבילה דיאטנית, קואוצ'רית, אפליקציה מתקדמת, ומעגל תמיכה על בסיס יומי אולי עולה יותר מקבוצת תמיכה שבועית, אך מובילה לתוצאות טובות יותר ומחזירה את ההשקעה במהירות בבריאות שלכם.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]