מכון א"מ הדרך מציע טיפולי נוירופידבק המבוססים על מיפוי ושיפור הפעילות המוחית אצל ילדים, נוער ומבוגרים המתמודדים עם מצבים שונים, תוך יצירת תוכנית...
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
דיכאון הוא אחד הגורמים המרכזיים לנכות נפשית בישראל ובעולם. התרופות לטיפול בדיכאון אכן מפחיתות תסמינים, אך הן לא חפות מתופעות לוואי. טיפול נוירופידבק עשוי לסייע בטיפול בדיכאון ללא תסמינים שליליים. כך זה עובד
אם אתם מחפשים טיפולים חדשניים ולא פולשניים לטיפול בדיכאון, ייתכן שכבר שמעתם על נוירופידבק. נוירופידבק היא שיטת שמשלבת טכנולוגיה עם מחקרים מתחום מדעי המוח. כאן נתמקד באיך עוזרים טיפולי נוירופידבק לסובלים מדיכאון, אבל אם אתם רוצים לקרוא על הטיפולים בהרחבה גם למצבים אחרים תמצאו את כל אצלנו בקטגוריית נוירופידבק. רק נספר בקצרה שהגישה הטיפולית הזו מניחה שהמוח הוא פלסטי וניתן לשינוי באמצעות מתן משוב על הפעילות החשמלית במוח.
דיכאון היא הפרעה נפשית כרונית ונפוצה מאוד בישראל ובעולם. לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO) יותר מ-240 מיליון אנשים ברחבי העולם סובלים מדיכאון. במחקר שבוצע בישראל ב-2019 אחד מכל שלושה ישראלים העיד כי הוא או היא סבלו מדיכאון. דיכאון משפיע על הרצון שלנו לעשות דברים אפילו בתחומים שאנחנו אוהבים, ואת התשוקה מחליפים אדישות וחוסר עניין. כל דבר נראה חסר טעם ויש תחושה שרק מעליכם יושב ענן שמוריד גשם. ישנם סוגים שונים של דיכאון: דיכאון קליני/מג'ורי אקוטי, דיכאון דיסטמי או דיסטמיה שהינו דיכאון ברמה בינונית לאורך זמן, דיכאון פסיכוטי, דיכאון אחרי לידה ועוד.
בהרבה מהמקרים ההפרעה גורמת לסבל לא רק לאדם שסובל ממנה, אלא גם לסביבתו ולבני המשפחה.
הטיפולים המסורתיים והמוכרים נגד דיכאון עוזרים להפחית תסמינים אצל חלק מהמטופלות והמטופלים, אך לא לכולם ולא באותה מידת יעילות. חלק מהמטופלים לא מגיבים טוב לטיפול ולאחרים לוקח זמן ממושך עד שמוצאים את המינון הנכון של הכדור הנכון. גם כשהטיפול התרופתי עוזר והתסמינים נעלמים, הם עלולים לחזור עם הפסקת נטילת התרופות.
דיכאון היא הפרעה שבין יתר הגורמים, נובעת מפעילות לא סדירה במוח. הבשורה הגדולה היא שנוירופידבק, שיטת אימון למוח, נמצאה יעילה גם לטיפול בדיכאון. המטופל, ביחד עם הקלינאי, מאמנים את המוח לפעול באופן הטוב ביותר, ובזמן המפגש המטפל מווסת את הפעילות הלא סדירה עד שהיא הופכת לנורמלית באופן דומה לאדם שלא סובל מדיכאון. מטופלים בנוירופידבק מדווחים על הקלה ניכרת בתסמינים כמו עייפות, בעיות בתיאבון, חוסר החשק והאנרגיה, והפרעות שינה. בתום הטיפול חוזרים לשגרה תקינה ואורח חיים פעיל, והתסמינים לא חוזרים בסיום המפגשים.
המטפל מצמיד גלאים (אלקטרודות) לראש המטופל והם קולטים את הפעילות החשמלית במוח. נדגיש שמדובר בטיפול לא פולשני, כלומר אין החדרת מחטים והגלאים קולטים אותות מהמוח ולא להיפך. בשלב הראשון יתבצע מיפוי מקיף לאזורי המוח התקינים ואלו שלא עובדים בצורה אופטימלית. המחשב מעבד את האותות שמתקבלים מהמוח ובהתאם לכך ייקבע פרוטוקול הטיפול.
במהלך הטיפול מנטרים את פעילות המוח בזמן אמת ומתקבל משוב, פידבק. משוב חיובי ניתן על סוג רצוי של פעילות מוחית, ואילו משוב שלילי ניתן על סוג פעילות שאינו רצוי ובאופן הזה מאמנים את המוח לפעול באופן הרצוי. אין הכנה מוקדמת או כל פעולה מיוחדת אחרת טרום המפגש, הטיפול לא כרוך בכאבים, וכן אין צורך בהפסקת טיפולים אחרים או שינוי תרופתי כלשהו. סדרת טיפולים נעה נקבעת באופן אישי בהתאם לאבחון המטופל. מחקרים מראים ששיפור קל מגיע לאחר כחמישה מפגשים, והוא הולך ומשתפר ככל שמתקדמים.
טיפולי נוירופידבק לא כרוכים בתופעות לוואי שלעיתים עלולות להיות קשות יותר מהתסמינים שבהם התרופות אמורות לטפל. בניגוד לכדורים, בתום סדרת טיפולי נוירופידבק אין רגרסיה, חזרה לאחור, והתוצאות הטובות נשמרות לאורך זמן ממושך מכיוון שהמוח כבר התאמן לשמור על הפעילות התקינה.
אין תשובה זהה עבור כולם. במפגש הראשון ייערך מיפוי מלא של המוח ובו המאבחן יראה אילו אזורים פועלים באופן תקין והיכן במוח מתבצעת פעילות בלתי סדירה. לאחר מכן ייקבע פרוטוקול טיפולי ויוחלט על מספר המפגשים הדרוש. לרוב שיפור קל מורגש מהטיפול החמישי ושיפור ניכר לאחר הטיפול ה-15.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]