ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
עוד ועוד אנשים מגלים את יתרונות הטיפולים בתא לחץ שנמצאו כמסייעים במיתון תסמינים של שורת מחלות ובעיות רפואיות. המחקר בתחום טיפול בתא לחץ נגד הפרעות חרדה עדיין בראשיתו, אך מעדויות של אנשים שהתנסו בטיפול עולות תוצאות מעודדות. הנה הדברים החשובים שאתם צריכים לדעת על תא לחץ וטיפול בחרדה
בשנים האחרונות עוד ועוד אנשים שסובלים מהפרעות כמו התקף חרדה והפרעות נוספות תחת קבוצה זו מחפשים טיפולים אחרים בנוסף לטיפול התרופתי או במקומו. אחד הטיפולים שרבים שוקלים הוא טיפול בתא לחץ שנמצא כיעיל לשורה ארוכה של מצבים רפואיים. לא מדובר ברפואה אלטרנטיבית, אלא בטיפול שמשפר תסמינים פיזיולוגיים רבים, שלאחר הבראת האיברים והרקמות הפגומים ישנה השפעה חיובית גם על הנפש. נדגיש כבר כעת כי המחקר המדעי בתחום עדיין בחיתוליו, אך כבר מתקבלות עדויות שטיפול בתא לחץ מסייע לשיפור תסמינים שאופייניים חרדה, ובהם הפרעת פוסט טראומה, שיפור הפרעות שינה, ועוד.
גם אם תנסו למצוא אדם בוגר שמעולם לא סבל מחרדה, תתקשו למצוא אחד כזה. חרדה היא מצב לחלוטין נורמלי, אך הבעיה היא כשהתגובה לחרדה אינה מידתית. התקף חרדה גורם ללחץ בחזה, לדפיקות לב מואצות, לרעד ולקוצר נשימה, ותסמינים נוספים שדומים לתסמינים של התקף לב, למרות שזה לא המצב. לפי מחקרים בארצות הברית, כשליש מהאוכלוסייה סבלה או תסבול בעתיד מאיזושהי הפרעת חרדה.
הפרעות חרדה היא קבוצה של הפרעות שכוללות סוגים שונים של חרדה, כמו חרדה חברתית, אגורפוביה, הפרעות אובססיביות שונות, פוביות שונות, הפרעת דחק פוסט טראומטית, וחרדה כללית. הביטוי הכי מוכר של ההפרעות הללו הוא התקף חרדה, אך גם בלעדיו איכות החיים נפגמת. סימנים שמעידים על הפרעת חרדה יכולים להיות תחושת פאניקה תמידית, מצוקה ללא הפסקה ובאופן לא מידתי, הימנעות מעשיית דברים בגלל פחד, ואי-עשיית דברים או פעולות באופן שפוגע באיכות החיים ובתפקוד.
הגישה הרפואית תרופתית באה לתקן את חוסר האיזון ברמת המוליכים העצביים במוח באמצעות תרופות. הגישה התרופתית לא מטפלת במקור הבעיה ולכן ברוב המקרים החרדה חוזרת אחרי שמפסיקים ליטול את התרופה. יש תרופות שמעלות את רמת הסרוטונין במוח ואחרות מעכבות את הקליטה ואת הפירוק של הסרוטונין והנוראפינאפרין והן ניתנות למספר חודשים עד שנים. תרופות אחרות ניתנות לזמן מוגבל או כעזרה ראשונה נפשית והן משמשות גם ככדורי שינה. הטיפול התרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי שעלולות להיות חמורות אף יותר מהתסמינים שבהם אנו רוצים לטפל, וכך נגרמות בעיות נוספות שעלולות לצרף לחרדה גם דיכאון.
אמנם יש מעט מחקרים והם אינם נרחבים בתחום השפעת תא לחץ על חרדה, אך התוצאות שלהם מעודדות. כך למשל במחקר משנת 2017 שנערך על 29 יוצאי צבא עם זעזוע מוח כתוצאה מפיצוץ מצאו החוקרים שלאחר 40 טיפולים בתא לחץ חל שיפור בזיכרון, בקשב, בהפחתת תסמיני דיכאון וחרדה כולל מחשבות אובדניות, תסמיני PTSD, ועוד. עוד קודם לכן, במחקר משנת 2011 על 16 אנשי צבא עם הפרעת דחק פוסט טראומטית ניכר שלאחר 40 טיפולים חלה ירידה בתסמינים רבים כולל התקף חרדה.
אם הלחץ בחוץ הוא 1 אטמוספירה והאוויר שאנחנו נושמים כולל כ-20% חמצן בלבד, בתא חמצן הלחץ האטמוספרי גבוה יותר והחמצן מוזרם בריכוז של עד 100%. באופן הזה הגוף מטפל בעצמו באופן טבעי, החמצן מוזרם למחזור הדם ולרקמות, וכך משקם את הגוף מבחינה פיזית ונפשית. במהלך הטיפול מסיסות החמצן בדם עולה וכך כמות החמצן שמגיעה לרקמות בגוף עולה פי 20 ואף יותר. הגוף מרפא את הבעיות הפיזיולוגיות וגם את התופעות שגרמו למוח להיכנס למצב של חרדה.
טיפול תרופתי עלול להיות כרוך בתופעות לוואי לא פשוטות, בחלק מהכדורים מדובר בתלות שנמשכת בין חודשים לשנים, ואחרים נחשבים לעזרה ראשונה נפשית. לאחר סיום הטיפול התסמינים עלולים לחזור. טיפול בתא לחץ מרפא את הגוף ותוקף את מקור הבעיה, כך שהתוצאות נשמרות לאורך זמן.
תא לחץ אינו טיפול בשיטת זבנג וגמרנו וכדי לראות יעילות יש לרכוש סדרה. לאחר האבחון יימסר מספר הטיפולים המומלץ, כשמחקרים מראים יעילות לאחר 40 טיפולים, אך ייתכן שיוצעו סדרות עם פחות טיפולים או יותר.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]