דלג לתוכן

זכויות רפואיות של חולי קרוהן וקוליטיס

קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות כרוניות, כשקרוהן עלולה לפגוע גם בכל רקמה אחרת במערכת העיכול. לסובלים מהמחלות יש זכויות רפואיות בקופות החולים ובביטוח הלאומי, אך לא כולם דורשים אותן. ריכזנו עבורכם במקום אחד כל מה שקשור למימוש זכויות רפואיות, מקצבאות נכות ועד מיסים, כולל ילדים ונוער ושירות צבאי

4 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

מתעניינים בסיוע מקצועי במימוש זכויות רפואיות?

ישראל היא אחת משלוש המדינות המובילות בעולם במספר החולים במחלות מעי דלקתיות, עם כ-50 אלף חולים פעילים. שתיים מהמחלות הקשות הן קרוהן וקוליטיס, שיכולות לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים של הסובלים מהן. בזמן ההתפרצויות ייתכנו זכאויות לזכויות רפואיות ממערכת הבריאות, מהביטוח הלאומי, ומרשויות המס, וכן הטבות נוספות בתחום הדיור, התחבורה, והנחות בתשלומים שונים. מה שמשפיע על הזכאויות אלו גורמים כמו האם הדלקת פעילה, מצבה וחומרתה, הטיפול התרופתי שניתן, ומידת הפגיעה באיכות החיים. 

כמה מילים על קרוהן

מחלת קרוהן יכולה להתפרץ בכל אחד מחלקי מערכת העיכול, מחלל הפה ועד פי הטבעת, אבל בקרב רוב מוחלט מבין החולים, כ-75%, היא מתפרצת בחלק הסופי של המעי הדק, אזור המעבר בין המעי הדק למעי הגס. 40% עד 50% מהחולים נפגעים גם במעי הדק וגם במעי הגס, 15% עד 25% מהחולים נפגעים רק במעי הגס, ובמקרים נדירים נפגעות הקיבה או הוושט. 

ברוב המקרים הדלקת אינה רציפה, כלומר יש מוקדים דלקתיים לצד אזורים תקינים לאורך דופן המעי. הדלקת עלולה לפגוע בכל שכבות דופן המעי, מהרירית שהיא הציפוי הפנימי של המעי, ועד הקרום החיצוני שלו. זו מחלה כרונית שנמשכת כל החיים, אין לה תרופה, אלא רק דרכים להקל על התסמינים ולעצור את ההתפרצויות. אצל רוב החולים המחלה מתאפיינת בהתפרצויות והפוגות, ובקרב מיעוטים היא פעילה רוב הזמן, כמעט ללא הפוגות כלל.

וכמה מילים על קוליטיס

קוליטיס היא מחלה דלקתית כרונית שפוגעת ברירית של המעי הגס. האורך הפגוע משתנה בין החולים, אך הפגיעה מתחילה תמיד באזור פי הטבעת. בקרב חלק מהחולים הקטע הפגוע הוא סנטימטרים בודדים, אך יש חולים שנפגעים לכל אורך המעי הגס. קוליטיס היא מחלה כרונית עם תקופות פעילות ותקופות רמסיה - נסיגה. כיום קיימים טיפולים שמאפשרים לשלוט בתסמיני המחלה ולנהל אורח חיים רגיל. 

מה ההבדלים בין שתי המחלות

התסמינים הנפוצים של שתי המחלות הם שלשולים וכאבי בטן שנגרמים כתוצאה מדלקת במעי. בקוליטיס הדלקת היא רק במעי הגס, והיא גורמת לשלשול, לעיתים קרובות עם דם וקושי רב מאוד להתאפק ולשלוט על היציאות. במחלת קרוהן לעומת זאת, הדלקת שיכולה להיות קשה מאוד, מערבת את כל שכבות המעי והיא יכולה להיות בכל מקום במערכת העיכול. התסמינים כוללים כאבי בטן קשים, שלשולים, ולפעמים גם נזק ניכר לדופן של המעיים. הנזק הזה עלול לגרום להיצרויות במעי, חסימות מעיים, ונזקים נוספים שעלולים להוביל את החולים לניתוח ואף להוצאת סטומה, פתח מלאכותי שמוציא את קצה המעי מדופן הבטן ומאפשר הוצאת צואה אל שקית, כהחלפה זמנית או קבועה של פי הטבעת. 

זקוקים לסיוע מקצועי במימוש זכויות רפואיות? לחצו כאן ונציגי חברה מובילה בתחום יחזרו אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

תרופות לקרוהן וקוליטיס 

קרוהן וקוליטיס הן מחלות כרוניות, ולכן החולים בהן זכאים לתקרת תשלום ברכישת תרופות. לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, קופות החולים יכולות לגבות תשלום מחולים כרוניים עד תקרה מסוימת עבור תרופות, קבועות וחד פעמיות, בין שהן קשורות למחלה ובין אם לא. מעבר לתקרת התשלום קופת החולים תספק תרופות ללא תשלום. התשלום המרבי משתנה בין הקופות ונע בין 963 שקלים ל-1026 שקלים לרבעון (נכון לינואר 2021). חולים כרוניים בגיל פרישה שמקבלים תוספת השלמת הכנסה לקצבה, או קצבת זיקנה לנכה, ישלמו מחצית מהתקרה הקבועה.

במקרים שנקבעו לחולי קוליטיס וקרוהן דרגת נכות, הם עשויים להיות זכאים לפטור מתשלומים לקופות החולים. קיימת גם זכאות לקבלת קנביס רפואי (מריחואנה רפואית). עבור חולי קרוהן נקבעה תקרת תשלום ברכישת מזון תרופתי או ייעודי לפריטי מזון שבסל הבריאות, על-פי מרשם רופא או דיאטנית קלינית. 

זכויות רפואיות לקרוהן וקוליטיס מהביטוח הלאומי

בהליך תביעת מימוש זכויות רפואיות בביטוח הלאומי עבור קצבת נכות כללית לאנשים שסובלים ממחלות גסטרולוגיות, נקבעת דרגת הנכות הרפואית שלהם. הדרגה נקבעת בהתאם למצב המחלה, חומרת הדלקת, עוצמת ההתפרצויות, והפגיעה ביכולת ההשתכרות. זכאות לקצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי תינתן למי שנקבע לו אובדן כושר השתכרות בשיעור 50% לפחות. כדאי לדעת שגם מי שלא נמצאו זכאים לקצבת נכות יהיו זכאים לזכויות אחרות שניתנות בשל הנכות הרפואית. ילדים עשויים להיות זכאים במקרים מסוימים לגמלת ילד נכה, בהתאם לתנאי הזכאות של הביטוח הלאומי. 

שירות צבאי לחולי קרוהן וקוליטיס

חולי קוליטיס וקרוהן מסווגים כבעלי פרופיל 21 ומשוחררים משירות צבאי. ניתן להתנדב לשירות צבאי שאורכו 24 חודשים, שנתיים. 

מימוש זכויות רפואיות קרוהן וקוליטיס במיסים ודיור

בהתאם לדרגת הנכות ולדרגת אי-כושר שנקבעה להם, חולי קרוהן וקוליטיס עשויים להיות זכאים להטבות מס ותשלומים שונים, ובהם פטור ממס הכנסה, הנחה במס רכישה, הנחה בארנונה, נקודת זיכוי במס ההכנסה, ופטור מתשלום דמי ביטוח לאומי. בנוסף לאלו, עשויות להיות זכאויות לסיוע בדיור ציבורי, סיוע בתשלום שכר הדירה, ופטור מתשלום דמי הסכמה לרשות מקרקעי ישראל. הורים לילדים עם קרוהן או קוליטיס עשויים להיות זכאים להנחה בתשלום הארנונה. זכאויות נוספות כוללות הנחה בתחבורה ציבורית, הנחה בתשלומי טלפון קווי של בזק, והטבה בחשבון המים. 

קרוהן - מימוש זכויות רפואיות

מדוע לא כולם פונים למימוש זכויות חולי קרוהן וקוליטיס

אם אתם חולים בקרוהן או קוליטיס, או שיש לכם קרובי משפחה או חברים שסובלים מהמחלות, בוודאי התרשמתם מרשימת הזכאויות הארוכה בציינו. זכויות רפואיות יכולות להקל באופן משמעותי על איכות החיים ולשפר את רווחתם הכלכלית. זו הסיבה שכולנו משלמים דמי ביטוח לאומי, כדי שאם יש מצב שמחייב הוצאות כלכליות כבדות - יהיה מישהו שידאג לנו. 
הבעיה היא, וניתן לגמרי להבין מדוע זה קורה, שעם גילוי אחת מהמחלות האלה, רוב החולים מתמקדים קודם כל בתהליך השליטה במחלה ובתסמיניה, שהרי שמירה על הבריאות חשובה יותר מכסף. אולם הכסף והזכויות שמנינו לא נועדו להתעשרות ולעשיית רווח, אלא כדי לסייע לחולים להתמקד בבריאות עם כמה שפחות דאגות כלכליות. מובן לחלוטין מדוע לחולי קרוהן וקוליטיס אין סבלנות או חשק להתמודד עם מימוש זכויות רפואיות, הליך שכרוך בבירוקרטיה מול הרשויות, בזמן שהם צריכים להתרוצץ בין רופאים, טיפולים, ובתי חולים. אבל חלק לא קטן מהחולים כלל לא מודע לזכויות ולא יודע שהוא צריך לבקש אותן, ובכך החולים מפסידים סכומים שיכולים להיות משמעותיים. 

איך מגישים תביעת מימוש זכויות רפואיות

כדי להגיש תביעת מימוש זכויות רפואיות לביטוח הלאומי, עליכם לדאוג לבנות תיק רפואי שיורכב מכל המסמכים, הטפסים, והאישורים על המחלה שלכם. מומלץ להוסיף חוות דעת של רופא מומחה שמאשרת את מצב המחלה. הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי תקבע את אחוזי הנכות ובהתאם לכך את הזכאויות שלכם. אל תעגלו פינות, הגשה לוקה בחסר עלולה למנוע מכם זכויות שבהחלט מגיעות לכם.  

אם אתם סובלים גם מבעיות אחרות שאינן קשורות לקרוהן או קוליטיס - תעדו גם אותן, זה עשוי להעלות את אחוזי הנכות או לערוך חישוב משוקלל ולהגדיל את גובה הקצבה. את התביעה ניתן להגיש באופן עצמאי, או להיעזר בשירותיה של חברה למימוש זכויות רפואיות. היתרון בחברה שכזו הוא הורדת חלק נכבד מהבירוקרטיה מהראש שלכם, כך שלכם נשאר פנאי להתעסק אך ורק בבריאות שלכם. אנשי המקצוע יודעים לעשות סדר בתיק הרפואי שלכם ולהגיד לכם מהם סיכויי התביעה, והאם דרושים לכם טפסים ואישורים נוספים לפני הגשתה. חברות למימוש זכויות רפואיות לחולי קרוהן וקוליטיס יכולות לסייע גם במקרים שבהם כבר הגשתם תביעה באופן עצמאי והיא נדחתה, או שלא קיבלתם את מלוא הזכויות שלכם. דחיית הבקשה אינה סוף הסיפור, וניתן לערער על ההחלטה. 

זקוקים לסיוע מקצועי במימוש זכויות רפואיות? לחצו כאן ונציגי חברה מובילה בתחום יחזרו אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

מימוש זכויות רפואיות לחולי קרוהן וקוליטיס - שאלות ותשובות

אילו זכאויות מגיעות לחולי קרוהן וקוליטיס מקופות החולים?

קרוהן וקוליטיס הן מחלות כרוניות, ולכן החולים בהן זכאים לתקרת תשלום ברכישת תרופות. התשלום המרבי משתנה בין הקופות ונע בין 963 שקלים ל-1026 שקלים לרבעון. חולים כרוניים בגיל פרישה שמקבלים תוספת השלמת הכנסה לקצבה, או קצבת זיקנה לנכה, ישלמו מחצית מהתקרה הקבועה. קיימת גם זכאות לקבלת קנביס רפואי, ועבור חולי קרוהן נקבעה תקרת תשלום ברכישת מזון תרופתי או ייעודי לפריטי מזון שבסל הבריאות.

מהן הזכויות של חולי קוליטיס וקרוהן מהביטוח הלאומי?

דרגת הנכות נקבעת בהתאם למצב המחלה, חומרת הדלקת, עוצמת ההתפרצויות, והפגיעה ביכולת ההשתכרות. זכאות לקצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי תינתן למי שנקבע לו אובדן כושר השתכרות בשיעור 50% לפחות. גם מי שלא נמצאו זכאים לקצבת נכות יהיו זכאים לזכויות אחרות בשל הנכות. ילדים עשויים להיות זכאים לגמלת ילד נכה. 

אילו זכאויות נוספות ניתנות לחולי קרוהן וקוליטיס?

חולי קרוהן וקוליטיס עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה, הנחה במס רכישה, הנחה בארנונה, נקודת זיכוי במס ההכנסה, פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי, סיוע בדיור ציבורי, סיוע בתשלום שכר הדירה, פטור מתשלום דמי הסכמה לרשות מקרקעי ישראל, הנחה בתחבורה ציבורית, הנחה בתשלומי טלפון קווי של בזק, והטבה בחשבון המים. 

איך מגישים תביעה למימוש זכויות רפואיות?

יש לבנות תיק רפואי שיורכב מכל המסמכים, הטפסים, והאישורים על המחלה שלכם. מומלץ להוסיף חוות דעת של רופא מומחה שמאשרת את מצב המחלה. הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי תקבע את אחוזי הנכות ובהתאם לכך את הזכאויות שלכם. ניתן להיעזר בשירותיהן של חברות למימוש זכויות רפואיות. אם התביעה נדחתה ניתן לערער ולהגיש את הבקשה מחדש. 

מימוש זכויות רפואיות - סקירות בתחום

תתחילו לדרוש את הזכויות הרפואיות שמגיעות לכם!

זה יכול לקרות בעקבות תאונת עבודה, או אולי חלילה מחלה קשה או בעיה רפואית מתמשכת. אתם תוציאו סכומים גדולים ומשמעותיים של כסף על מגוון רופאים וטיפולים...

מימוש זכויות רפואיות - המדריך השלם

פגיעה בעבודה, קצבאות נכות, קצבת נכות ביטוח לאומי, קצבת ילד נכה, תו נכה, החזרים, הקלות ופיצויים - המדריך שעושה סדר בהטבות שמגיעות לכם ואתם אולי לא...

מימוש זכויות רפואיות הנובעות מאובדן כושר עבודה

הסקירה המלאה על הזכויות המגיעות במקרה של אובדן כושר עבודה: באילו מקרים אפשר להגיש תביעות אובדן כושר עבודה, מהם הקריטריונים למימוש הזכויות הרפואיות...

קצבת נכות נפשית - המדריך למימוש זכויות על רקע נפשי

זכאויות לקצבת נכות נפשית מגיעות גם לחלק מהמקרים הקלים והבינוניים של פגיעה נפשית כמו חרדה, דיכאון, מאניה דיפרסיה מתונה ועוד. כך תוכלו לממש את...

תגובות