מכון נוירופידבק - אימון המוח לתפקוד מיטבי. גישת טיפול חדשנית המסייעת להתמודד עם מתח, דאגה, חרדה, הפרעות שינה, ויסות רגשי, שיפור יכולת הריכוז ועוד....
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
ישנו אזור במוח שאחראי על חווית הטראומה. נוירופידבק זוהי שיטה לאמן את אזורי המוח המעורבים בתסמיני הטראומה ולהחזיר אותם לתפקוד אופטימלי. כל הפרטים על טיפולי נוירופידבק לפוסט טראומה בסקירה הבאה.
פוסט טראומה נחשבת 'פציעה שקופה'. מי שמתבונן מהצד, יתכן שכלל לא יבחין בה, לעיתים, גם מי שחווה את הטראומה לא יהיה מודע אליה, מה שבטוח, הפרעה זו אמיתית ושכיחה, ולא רק בקרב חיילים ויוצאי צבא, ויכולה להתפתח אצל כל אדם שנחשף למוות, איום ממשי על החיים, תאונה, אלימות מינית, בין אם בחשיפה ישירה לאירוע, ובין דרך אדם קרוב שחווה את האירוע הטראומתי, ובין אם רק בעקבות חשיפה לפרטים ועיסוק חוזר ונשנה באירוע.
פוסט טראומה היא הפרעה המשתייכת לקבוצת הפרעות החרדה וכוללת שלוש קבוצות סימפטומים מרכזיות.
• סימפטומים של חווית האירוע הטראומתי מחדש – שחזור האירוע באופן לא רצוני, זיכרונות חודרניים ומעיקים, פלשבקים, מתח פיסי ונפשי בעת מפגש עם פרטים המזכירים את האירוע הטראומטי, סיוטים, תחושה שהאירוע מתרחש בשנית.
• סימפטומים של הימנעות –המנעות ממפגש עם אנשים, מקומות, חפצים שמזכירים את האירוע, נסיעה ברכב, הדחקת מחשבות ורגשות שמזכירים את הטראומה, תחושת ניתוק רגשי ואדישות, היעדר עניין בחברה, אנשים או פעילויות, פגיעה בזיכרון – שכחה של חלקים מרכזיים מהאירוע הטראומטי.
• סימפטומים של עוררות מוגברת – קשיי הירדמות ושינה, עצבנות או התפרצויות זעם, רגישות יתר לרעשים וריחות. סימפטומים אלו הופכים ללא ספק את החיים לסבל מתמשך, ופוגעים במרבית המקרים במכלול היבטי חיים משמעותיים, תפקוד תעסוקתי, לימודי ובין אישי.
טראומה יכולה לפגוע בהיבטי חיים משמעותיים, הן אצל מבוגרים והן אצל ילדים.
חשוב להקשיב למי שחווה טראומה, אך להגיב בצורה רגועה ולא לשדר חרדה ובהלה.
כאשר יש בהלה, תחושת חוסר אונים וקריסה נפשית, חשוב להגיש תמיכה וסיוע ולא להכנס לסערת רגשות.
טראומה משפיעה פעמים רבות על יציאה משגרה, לכן חשוב מאוד לעשות מה שניתן כדי לחזור לשגרה, ולא לתת לגיטימציה להימשכות הקיפאון.
מי שחווה טראומה חש פעמים רבות חסר כוחות. דרך יעילה להתגבר על כך היא להתמקד יחד איתו בתגובה החיובית המיידית שלו תוך כדי ולאחר האירוע הטראומתי. פעולה זו משדרת "אני מסוגל, אני יכול, אני אתגבר על זה"
ילדים חווים את האירוע הטראומתי בעוצמה גבוהה משל מבוגרים והתגובה שלהם יכולה להיות חריפה יותר.
ילדים שחוו טראומה יכולים לסבול מהפרעות שינה, בכי, שעות ערות רבות, שחזור האירוע ודקלום משפטים הקשורים לאירוע, הם פעולות שמסייעות להם להרגיע את החרדה באופן רגעי.
כאשר הסימפטומים נמשכים ולא חולפים, ואיתם הפגיעה התפקודית, ואין חזרה לשגרה, חשוב מאוד לגלות ערנות ולפנות לטיפול.
אחת הדרכים היעילות להתגבר על טראומה היא לאמן את אזורי המוח המעורבים בחווית הטראומה ובסימפטומים ולהחזיר את פעולת המוח לפעילות מייטבית.
ישנו אזור במוח שאחראי על חווית הטראומה. נוירופידבק זוהי שיטה לאמן את אזורי המוח המעורבים בתסמיני הטראומה ולהחזיר אותם לתפקוד אופטימלי.
בשלב הראשון, ממפים את הפעילות המוחית כדי לזהות האם ישנה חריגות תפקודית באחד מאוזרי המוח. פעולה זו מתבצעת בטכנולוגיה מתקדמת (בדיקת QEEG שאינה פולשנית).
בשלב השני, מתאימים תכנית טיפולים אישית, פרוקוטול טיפולים ייחודי לאימון אזורים ספציפיים במוח.
בשלב השלישי, מתחילים להתאמן. הטיפול מתבצע על ידי צפיה בסרט, משחק, כאשר חיישנים עוקבים אחרי גלי המוח של המטופל שמקבל משוב, מתי מוחו מתקרב למצב רצוי ומתי לא, כך הוא לומד לזהות את גלי המוח שלו ולהחזיר את הפעילות המוחית על ידי אימונים חוזרים ונשנים למצב אופטימלי.
הטיפול אינו פולשני בשום צורה.
ככל שהמוח מתורגל להשגת מצב נוח ויעיל יותר, כך הוא נעשה טוב יותר בהשגת המטרה. כמו בלימוד כל מיומנות אחרת, הדבר פשוט דורש זמן וחזרה. את השפעתו החיובית של אימון המוח במצבי טראומה ניתן לראות בתוך פרק זמן קצר והיא נשמרת לטווח ארוך. כשנוצרה "למידה" המוח זוכר אותה. התהליך דומה ללימוד רכיבה על אופניים, כשהמוח לומד לשלוט במיומנות הזו הוא אינו שוכח אותה.
יעילות טיפול נוירופידבק בפוסט טראומה הוכחה מדעית ומחקרית.
כך לדוגמא במחקר בשם "נוירופידבק אלפא-תטא בהפרעת דחק פוסט-טראומתית קרבית"
(Medical Psychotherapy 1991;4:47– 60)
מחקר זה בדק עשרים ותשעה חיילים עם PTSD - פוסט טראומה קשה, הקשורה להשתתפותם במלחמת וייטנאם.
חמשה עשר מתוכם, שנבחרו באופן אקראי עברו מפגשי נוירופידבק - אימון המוחי, וארבעה עשר נוספים קיבלו טיפול רפואי סטנדרטי בלבד, הכולל גם טיפול אישי וקבוצתי.
תוצאות המחקר שהתפרסמו היו בין הטובות ביותר אי פעם שתועדו לטיפול בפוסט טראומה.
בקבוצה שטופלה באימוני נוירופידבק פחתו תסמיני ה PTSD, וכן פחתו התלונות הגופניות, הדיכאון והחרדה, והשימוש בתרופות.
פרט חשוב לגבי המחקר, בבדיקה חוזרת שנערכה להם בשנים שלאחר הטיפול, 12 מתוכם דיווחו על כך שהשיפור במצבם נשמר, וארבע עשר מתוכם דיווחו שהפחיתו את השימוש בתרופות.
לעומת זאת, כל משתתפי קבוצת הביקורת, ארבעה עשר משתתפים במחקר שלא קיבלו אימוני נוירופידבק, דיווחו על התגברות תסמיני ה-PTSD, והחמרה במצבם. כמה מהם נזקקו לאשפוז חוזר.
מחקר זה מהווה מדגם מייצג לשורת מחקרים מבוססים, שהוכיחו את יעילותו הרבה של אימון המוח במצבים השונים של טראומות. המחקרים כמו המחקר הזה הוכיחו שאימון מוחי הוא שיטת טיפול מתקדמת אשר בעזרתה ניתן להשתחרר מהטראומה ולשפר משמעותית את איכות החיים.
גישה טיפולית זו של אימון מוחי בפוסט טראומה מיושמת במרכזי בריאות נחשבים בארץ ובעולם, כך למשל ביה"ח הפסיכיאטרי במינכן, ביה"ח אוניברסיטאי בקולורדו ארה"ב, ביה"ח הפסיכיאטרי בקנזס ארה"ב ועוד. הטיפול מתבצע גם כסט טיפולים קבוע לחיילים בארצות הברית במסגרת תהליך שיקום לאחר אירועים טראומתיים שאירעו במסגרת השירות הצבאי.
בארץ, ניתן להשיג טיפולי נוירופידבק מתקדמים במרכז לשיפור תפקודי המוח "אלפא בריין סנטר", עם פריסת סניפים ארצית בירושלים, בני ברק\רמת גן, ואשדוד. במרכז שיטה ייחודית לאימון המוח המתקדמת בעולם, אנשי מקצוע ומטפלים מוסמכים לטיפול בטראומה.
*מאמר זה נכתב בשיתוף אלפא בריין סנטר.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]