ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
אנשים רבים כלל לא מודעים לכך שהם זכאים לפטור ממס הכנסה ובכך מפסידים סכומים גדולים שמגיעים להם. במדריך שלפניכם נפרט מה זה פטור ממס הכנסה, למי מגיע פטור, איך מגישים בקשה לפטור ממס הכנסה, וכל מה שחשוב לדעת על הזכויות והתהליך
כל אדם עם הכנסה חייב לשלם מס על הכנסתו כשהיא מעבר לסכום מסוים. מדרגת המס הראשונה עומדת נכון לשנת 2021 על 10% מההכנסה, ומדרגות המס הולכות ועולות עד שמגיעות לדרגת 50% מס. אולם יש מצבים רפואיים שהמתמודדים איתם זכאים לפטור ממס הכנסה שיכול להגיע עד 100%, כלומר אפס תשלומי מיסים. אנשים רבים כלל לא מודעים לזכות הזו או חושבים שמחלתם אינה מזכה בפטור שעשוי להגיע לסכומים משמעותיים. כדי שלא תפספסו אף שקל שמגיע לכם על פי חוק, הכנו עבורכם מדריך שמפרט את הזכויות שלכם, למי מגיע פטור ממס הכנסה, איך מוציאים אישור פטור ממס הכנסה, וכל מה שאתם צריכים לדעת כדי לשמור את זכויותיכם.
פטור ממס הכנסה הוא הטבה שמוענקת לאנשים שנקבעה להם נכות רפואית בשיעור של 100% על ידי הביטוח הלאומי, או בשיעור של לפחות 90% בחישוב מיוחד. חישוב מיוחד הוא שקלול אחוזי נכות לאדם שסובל ממספר ליקויים רפואיים, שלכל אחד מהם נקבעים אחוזי הנכות בנפרד. השקלול מכונה ״חישוב מיוחד״ כיוון שלא מדובר בחיבור סכומים רגיל, אלא חישוב משוקלל שלהם.
בכל שנת מס נקבעת תקרת פטור להכנסות מיגיעה אישית ולהכנסות שאינן מיגיעה אישית, והזכאות ניתנת לאנשים שנקבעה להם נכות של 185 ימים ומעלה. המשמעות היא שמי שנכותו נקבעה באופן זמני לתקופה של 184 ימים ומטה לא זכאים לפטור, אף לא חלקי. מבוטחים שנקבעה להם נכות לתקופה של 185 ימים לכל הפחות ועד 364 ימים יקבלו זיכוי על תשלום המס השנתי באופן יחסי למספר ימי הנכות שנקבעו להם. ניתן לקבל החזרי מס באופן רטרואקטיבי עד שש שנים לאחור מיום הגשת בקשה לפטור ממס הכנסה.
גובה תקרת המס נכון לשנת המס 2021 עומד על 614,400 שקלים להכנסות מיגיעה אישית ו-73,560 שקלים להכנסות שלא מיגיעה אישית. התקרה משתנה מדי שנה, אך לרוב סביב סכום דומה.
כדי לקבל אישור פטור ממס הכנסה יש לעמוד בכמה קריטריונים בריאותיים שנקבעו על ידי הרשויות. אלו הם ארבעת תנאי הבסיס שיש לעמוד בהם:
מצב נוסף שמזכה בפטור ממס הכנסה הם בעלי תעודת עיוור או לקויי ראייה. בעלי תעודות אלה לא נדרשים לעבור ועדה רפואית כדי לקבל את הפטור וגם במקרים אלה ניתן להגיש את הבקשה עד שש שנים לאחור.
קיים מגוון רחב של מחלות ופגיעות שמקנות אישור פטור ממס הכנסה, ואלו הן ממש על קצה המזלג: גידולים סרטניים ממאירים, דלקת פרקים, חירשות וליקויי שמיעה, טרשת נפוצה, מחלות כבד וכליות, מחלות לב קשות, מחלות ריאה, סוכרת וסיבוכיה, עיוורון, פרקינסון, שיתוק ילדים. גם אם המצב הרפואי שממנו אתם סובלים לא מופיע כאן, ייתכן בהחלט שהוא מוביל לזכאות לפטור ממס הכנסה וחשוב לבדוק כל מקרה לגופו, כדי לא לפספס את הזכאויות שלכם.
חולי סרטן עם גידולים ממאירים נאלצים לעבור טיפולים קשים, בהם גם כימותרפיה והקרנות, החלמה ארוכה וקשה מניתוח, ובמקרים רבים המשך הטיפולים הכימיים גם לאחר הוצאת הגידול. התפקוד היומי שלהם מושפע מכך ויכולתם לעבוד ולהשתכר נפגעת לתקופה ארוכה. לא תמיד החולים מודעים לכך שהם זכאים לפטור ממס הכנסה שמוקנה להם מכך שהם מקבלים 100% נכות בשל המחלה. שימו לב! כל חולה סרטן שעובר טיפולים זכאי ל-100% נכות מהביטוח הלאומי, ומתוקף כך לפטור מלא ממס ההכנסה. חולי סרטן שהחלימו ושבו לשגרת החיים הרגילה שלהם ולא היו מודעים לזכות הזו בזמן אמת, יכולים להגיש בקשה לפטור ממס עד שש שנים לאחור. לדוגמה, בשנת 2022 ניתן להגיש בקשה לפטור ממס הכנסה על תקופת המחלה למי שהתמודד איתה משנת 2016 ואילך.
כדי לממש את הזכות לפטור ממס ההכנסה יש למלא טופס בקשה לפטור ממס. יש לצרף העתקים של פרוטוקול הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי או הרשות לזכויות ניצולי שואה שבה נקבעו אחוזי הנכות. במקרים שוועדה רפואית של מוסד אחר קבעה את הנכות, יש לצרף עותק של פרוטוקול הוועדה עם חותמת נאמן למקור. את הטופס ואת הפרוטוקול מגישים לפקיד השומה הסמוך למקום המגורים, חולי סרטן ומחלימים יכולים להגיש הכול באופן דיגיטלי.
ניתן לעשות את התהליך באופן עצמאי, וניתן להיעזר בשירותיה של חברה מקצועית למימוש זכויות רפואיות. לא מעט אנשים שזכאים לכספים שנועדו לסייע להם להתמודד עם ההוצאות הכרוכות בהתמודדות עם המחלה מוותרים על כך, אם מפחד מהתמודדויות בירוקרטיות ואם בשל חוסר פניות רגשית להתמודד עם הרשויות. זה מובן, בזמן שאתם או קרוביכם נאלצים להסתגל למצב של 100% נכות, הגיוני שתשקיעו את רוב מרצכם בטיפול ובהחלמה ולא בטפסים ומשרדנות. במקרים כאלה חברה למימוש זכויות שמתמחה בקבלת פטור ממס הכנסה יכולה להוריד מכם את הפן הבירוקרטי, ובזמן שאתם דואגים אך ורק לבריאות שלכם - יש מי שידאג לפן הכלכלי.
התהליך הזה פשוט למדי, לאחר שיחת ייעוץ עם נציג או נציגה, יינתן לכם שאלון רפואי מקיף שלאחריו מנהלת התיק שלכם תכין אתכם לוועדה. ניתן גם לקבל ייצוג מול רשויות המס על ידי יועצי מס או רואי חשבון מקצועיים, וכן תקבלו כל סיוע בבניית תיק רפואי וקבלת חוות דעת שיתמכו בבקשתכם. כיוון שלחברת מימוש זכויות יש אינטרס בכך שתקבלו את הכסף שמגיע לכם, החברה תפעל ככל יכולתה עד שהסכום ייכנס לחשבון הבנק שלכם.
תהליך בקשת הפטור ממס הכנסה אינו מהיר כפי שהיינו רוצים לקוות שהוא יהיה, והוא עלול להימשך מספר חודשים בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי. כשהוועדה הרפואית מחליטה וקובעת את אחוזי הנכות, נשלחת הודעה מהמוסד לביטוח לאומי אל התובע. כפי שציינו, 100% נכות מזכים בפטור ממס הכנסה, או 90% בחישוב מיוחד. ההחלטה יכולה להיות זמנית או לצמיתות, עתידית או רטרואקטיבית. במקרה של קביעת אחוזי נכות באופן רטרואקטיבית ניתן לתבוע החזרים על מס הכנסה עד שש שנים לאחור. את שש השנים מתחילים לספור מיום תשלום שובר הבקשה לפטור ממס ההכנסה.
אם הוועדה הרפואית קבעה נכות באחוזים נמוכים מאלו שמזכים בפטור, ניתן להגיש ערעור על ההחלטה עד 45 יום מיום התכנסות הוועדה. גם אם הגשתם את הבקשה באופן עצמאי, ניתן לפנות לחברה למימוש זכויות כדי להגיש את הערעור ולוודא שלא חסר אף פרט שפוגע בסיכויי קבלת התביעה שלכם.
לאחר קבלת האישור מהוועדה הרפואית, יש להגיש דוחות שנתיים על שנות המס הרלוונטיות. חשוב להגיש את הדוח באופן מלא ומדויק כדי למנוע עיכובים בזכאות, החזרים חלקיים, או אפילו היווצרות חובות בשל דיווח שגוי.
תובעים שנקבעה עבורם נכות זמנית יכולים לבקש דיון של ועדה רפואית נוספת כדי להאריך את תקופת הזכאות. ניתן לעשות זאת לקראת סוף תקופת הנכות שקבע הביטוח הלאומי. חשוב לציין כי הזכאויות הללו ניתנות רק עבור מי שנקבעה להם נכות רפואית בשיעור 100%, ולא לבעלי נכות תפקודית אפילו אם גם היא עומדת על 100%.
כל אדם שנקבעו לו 100% נכות רפואית, או 90% בחישוב מיוחד, זכאי לפטור ממס הכנסה. כדי לקבל את הזכות חייבת להיות הכנסה, הנכות הרפואית צריכה להינתן לתקופה של לפחות 185 ימים, והיא נקבעת לפי חוק הביטוח הלאומי או חוקים נוספים כפי שפירטנו בסקירה המלאה. גם מחזיקי תעודת עיוור או לקויי ראייה זכאים לפטור מלא ממס הכנסה עד לתקרה שנקבעת מדי שנה.
כן, אם הנכות נקבעה לתקופה של 184 ימים ומטה - אין זכאות לפטור ממס הכנסה. בנוסף חשוב להדגיש כי הפטור ניתן על אחוזי נכות רפואית בלבד, כלומר גם אם נקבעה לכם נכות תפקודית בשיעור של 100% - אין זכאות לפטור ממס הכנסה. אם הנכות הרפואית נקבעה באופן זמני, ניתן לבקש לכנס ועדה רפואית נוספת כדי להאריך את התקופה באופן שיאפשר זכאות לפטור, או יאריך את תקופת הזכאות.
כדי לקבל פטור ממס הכנסה יש למלא טופס בקשה ולצרף אליו את פרוטוקול הוועדה הרפואית שקבעה את אחוזי הנכות. במקרים שהוועדה הרפואית הייתה מטעם הביטוח הלאומי או הרשות לזכויות ניצולי שואה, יש לצרף העתק של הפרוטוקול. בכל המקרים האחרים יש לצרף עותק עם חותמת ״נאמן למקור״.
ניתן לבקש פטור מתשלומי מס הכנסה עד שש שנים לאחור. אם נקבעה לכם נכות קבועה בשנת 2014, תוכלו לבקש החזרים רק משנת 2015 (בשנת 2021), או משנת 2016 (בשנת 2022). אם היה לכם מצב רפואי שקבע לכם נכות זמנית, כמו למשל בשל מחלת הסרטן ולא הייתם מודעים לזכויותיכם, תוכלו גם במקרה הזה להגיש בקשה לפטור עד שש שנים לאחור מיום הבקשה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]