ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
מדריך: היכן ניתן להקפיא ביציות, מה כולל התהליך, מה ההבדל בין הקפאת ביציות להקפאת עוברים, מדוע התהליך כדאי ומתי הוא מומלץ, מי יכולה להקפיא ביציות ועוברים, כמה זה עולה, ועוד תשובות לשאלות הכי חשובות
אחד הדברים הטובים בלחיות במאה ה-21 בישראל הוא תחום הפוריות, נשים יכולות להרות היום גם בגילאים מבוגרים מאשר בעבר, עם או בלי בן זוג, וזאת אודות לטכנולוגיות מתקדמות כמו זו של הקפאת ביציות למשל.
הקפאת ביציות או עוברים היא פרוצדורה רפואית אשר באה לגשר בין השעון הביולוגי של השחלות (שמייצרות פחות ופחות ביציות תקינות ככל שהגיל עולה, הירידה בכל שנה בין גיל 35 ועד 45 היא ירידה דרמטית), לשעון של הרחם אשר ממשיך לפעול בצורה תקינה עד גיל מאוחר, 66 ואף יותר.
המשמעות: נשים יכולות להרות מהביציות שלהן גם בגיל מאוחר, אם עשו תהליך לשימור פוריות בדמות הקפאת ביציות או הקפאת עוברים.
בשנת 2011 חלה מהפכה אמיתית בחוק המאפשר להקפיא ביציות. אם עד אז אפשרו לנשים להקפיא ביציות ועוברים מסיבות רפואיות בלבד, היום ישנה אפשרות לכל אישה בגיל 30-41 להקפיא ביציות מסיבות חברתיות. כלומר נשים שעדיין לא מצאו בן זוג או שמעוניינות בהורות מאוחרת מכל סיבה אחרת יכולות להקפיא ביציות ולהרות בזמן הנוח להן כשהן מוכנות לכך. ההבדל העיקרי בין הקפאת ביציות ועוברים מסיבות רפואיות לבין סיבות חברתיות נעוץ בכיסוי העלויות - קופות החולים אינן מכסות בביטוחי הבריאות שלהן שימור פוריות מבחירה, וקיים תשלום עבור התהליך ועבור שמירת הביציות עד לשימוש.
ניתן להקפיא ביציות ועוברים ב-21 בתי חולים ומרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ מהצפון עד הדרום: פוריה בטבריה, רמב"ם והכרמל בחיפה, העמק בעפולה, מאיר בכפר סבא, מדיקל סנטר בהרצליה, בילינסון בפתח תקווה, שיבא בתל השומר, איכילוב ואסותא בתל אביב, הדסה עין כרם, הדסה הר הצופים, ושערי צדק בירושלים, וולפסון בחולון, אסותא בראשון לציון, אסף הרופא בצריפין, קפלן ברחובות, סורוקה בבאר שבע, הלל יפה בחדרה, וברזילי באשקלון.
הקפאת ביציות מבוססת על הוצאת ביציות מגוף האישה, לרוב לאחר גירוי הורמונלי של השחלות שמוביל לייצור הביציות. במהלך הטיפול שנמשך עד שבועיים נדרשת האישה להזריק הורמונים. בזמן הזה מתבצע מעקב אחרי התפתחות הזקיקים בשחלה באמצעות בדיקות אולטרסאונד ודם. במועד המתאים מתחיל תהליך שאיבת הביציות, שנעשה בדרך כלל בהרדמה קצרה. דוקרים את הזקיקים ושואבים את הביציות עם הנוזל שבזקיק, ואת הנוזל מעבירים למבחנה שנשלחת למעבדה.
במעבדה בודקים את תקינות הביציות ואת מידת בשלותן. את הביציות התקינות שולחים להקפאה והן מאוחסנות במכלי חנקן נוזלי. כשהאישה מוכנה או מעוניינת להיכנס להריון הביציות יופשרו ויופרו בזרע בן הזוג או בתרומת זרע. העובר שנוצר בהפריה מוכנס בחזרה לרחמה של האישה.
בזמן הגירוי השחלות גדלות. בין תופעות הלוואי הצפויות שאינן מדאיגות וחולפות הן תחושת נפיחות, אי נוחות בטנית, כאבים קלים באזור הבטן התחתונה, כאבי ראש, עייפות, שינויי מצב רוח, בחילות, וסחרחורת. לאחר שאיבת הביציות ייתכן שתרגישי התכווצויות, דימום וגינלי קל, נפיחות בטנית, בחילה, וסחרחורת. אמנם מדובר בתהליך פולשני, אך שיעור הסיבוכים נדיר. הסיכון לתסמונת גירוי יתר שחלתי נמוך במיוחד.
בהקפאת ביציות מקפיאים את הביציות בלבד ולפני הכניסה להריון יש להפרותן. בהקפאת עוברים מקפיאים את הביצית כשהיא כבר מופרית לצורך הריון עתידי. לרוב הקפאת עוברים תיעשה מסיבות רפואיות, אך מקפיאים גם עוברים עודפים לאחר מחזור של הפריה חוץ גופית, וכך ניתן להשתמש בהם במחזור ההפריה הבא. אם הקפאת עוברים נעשתה עבור בני זוג, העוברים שייכים לשניהם. המשמעות, שהיא גם החיסרון לעומת הקפאת ביציות: החלטות על שימוש עתידי בעוברים המוקפאים מחייבות הסכמה של שני הצדדים. אישה שנפרדה מבן זוגה ויש לה בן זוג חדש לא תוכל להרות מהעוברים המוקפאים.
אישה יכולה לבחור להקפיא גם עובר אשר הפרייתו התבצעה ע"י תרומת זרע. מידע נוסף על תרומת זרע תוכלו למצוא אצלנו בקטגוריית בנק הזרע.
בעבר רוב הנשים הרו בשנות ה-20 המוקדמות לחייהן. בעולם המודרני נשים רבות לומדות, מפתחות קריירה, מחפשות בן זוג מתאים, ותכנון המשפחה נדחה למועד מאוחר יותר, לאחר שהן מגשימות את חלומותיהן האחרים ואת עצמן. אולם בזמן שגברים מייצרים זרע לאורך כל חייהם, אצל הנשים חלה ירידה בפוריות שמתגברת באופן משמעותי מגיל 35, עם צניחה של ממש לאחר גיל 40, עד שבגיל 45 כמעט שלא ניתן להיכנס להריון באופן טבעי.
כדי לנטרל את השפעות הגיל ניתן להקפיא חלק מהביציות כבר בגיל צעיר יחסית, שנות ה-30 המוקדמות (כאמור, ניתן עד גיל 41), ולהשתמש בהן מאוחר יותר. כיום, הודות להתפתחות והשתכללות שיטות הקפאת ביציות ועוברים, הסיכוי להריון תקין גבוה במיוחד וכמעט שאינו שונה מהריון טבעי עם עובר טרי.
הביציות או העוברים נשמרים בהקפאה למשך חמש שנים. ניתן להאריך את משך ההקפאה לחמש שנים נוספות בתשלום. אם בתום חמש שנים לא תתקבל מבני הזוג הוראה אחרת, ולאחר שבוצעה פנייה אליהם, העוברים יופשרו ויושמדו. גם ביציות מוקפאות נשמרות לחמש שנים, ולאחר מכן עלייך להחליט אם להמשיך להקפיאן או לא.
בתהליך הקפאת ביציות ועוברים סיכויי ההצלחה תלויים במספר גורמים, המשמעותי שבהם הוא גיל האישה בזמן ההקפאה. כדי להשיג הריון לאחר הקפאת ביציות דרושות 15 עד 20 ביציות. ככל שזמן ההקפאה מתמשך, כך נפגמת איכות הביצית והסיכוי פוחת, אך עדיין קיים. מחקרים מראים שהסיכויים של אישה בת 35 שהקפיאה ביציות להרות וללדת תינוק בריא מגיע עד 90%. אם הגעת לגיל 31 ואת ללא בן זוג או שאינך מעוניינת להרות בגיל הזה, כדאי לחשוב על הקפאת ביציות. בגיל 37 איכות הביציות כבר נמוכה משמעותית והסיכוי להפרייתן בעתיד פוחת, ולאחר גיל 41 כבר לא ניתן לבצע את התהליך. למרות זאת, אישה שהתחילה את התהליך לפני גיל 41 תוכל לסיימו גם לאחר שחצתה גיל זה. ניתן להשתמש בביציות המוקפאות עד גיל 54.
התשלום עבור הקפאת ביציות משתנה בין בתי החולים והמרכזים הרפואיים, שעובדים במודל תמחור שונה זה מזה. חלק מהמרכזים הרפואיים גובים מחיר כולל על שני מחזורי שאיבת ביציות (החוק מתיר עד ארבעה מחזורים), הקפאת הביציות ושמירתן לחמש שנים וטיפול, ומעקב צמוד על ידי רופא פריון. בתי חולים אחרים מציגים תעריף נפרד על כל שירות, כמו דמי פתיחת תיק שנע בין 300 ל-1,000 שקלים, תשלום על כל טיפול, תשלום על חדר ניתוח, שכר רופא, ועוד, ברוב המקרים עלות התרופות אינה כלולה במחיר. בחלק מהמרכזים הרפואיים שגובים מראש על שני מחזורי טיפול מציעים החזר חלקי אם הצליחו לשאוב 20 ביציות, המקסימום המותר על פי החוק, כבר במחזור השאיבה הראשון.
מי שמעוניינת בהקפאת ביציות ועוברים, עליה להיערך עם סכום שנע בין 12 אלף ל-17 אלף שקלים עבור התהליך עצמו, שכולל מחזור שאיבה, הקפאת ביציות, ושימורן. לכך יש להוסיף כ-3,000 שקלים עבור התרופות, ותשלום עבור חדר ניתוח, כ-2,500 שקלים נוספים.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]