ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
אילו אפשרויות שיקום קיימות אחרי שבץ מוחי: כל מה שאתם צריכים לדעת על תהליך השיקום, מה יכול לעזור בתהליך, אילו זכויות רפואיות מגיעות מהביטוח הלאומי, ומהם הטיפולים החדשניים ביותר בתחום שבץ מוחי בישראל.
אירוע מוחי הוא הגורם העיקרי לנכות מתמשכת אצל מבוגרים. שבץ הוא גורם התמותה השלישי הנפוץ ביותר אחרי מחלות לב וסרטן. בישראל לוקים באירוע מוחי כ-15 אלף בני אדם מדי שנה. כ-30% מהם מתים בשבועות הראשונים שלאחר מכן, מספר דומה של חולים מחלימים מהר יחסית ולא נזקקים לאשפוז שיקומי, ו-40% הנותרים סובלים ממגבלה שמצריכה שיקום אחרי שבץ. למרות הדימוי של שבץ כמחלה שרק מבוגרים מאוד סובלים ממנה, יותר ויותר גברים ונשים מתחת לגיל 65 ואף צעירים בשנות ה-30 לחייהם מאושפזים בבתי החולים השיקומיים.
חשוב לציין שתהליך השיקום משתנה בין המטופלים בהתאם לחומרת האירוע, למצב הבריאותי הכללי, לגיל, למחלות רקע ככל שיש כאלו, ובגורמים נוספים. ובכל זאת ניתן לומר שבמרבית המקרים האשפוז הראשוני שלאחר האירוע המוחי נמשך עד שבוע. אם ישנם סיבוכים או שמדובר בשבץ קשה במיוחד שמלווה בתרדמת, האשפוז יהיה ממושך יותר. בחלק מבתי החולים קיימת יחידת שבץ ובאחרים האשפוז יהיה במחלקה נוירולוגית או פנימית. לאחר האשפוז הראשוני, שלב השיקום עצמו תלוי בחומרת המקרה.
הזכאויות במסגרת סל הבריאות הממלכתי ניתנות על ידי קופות החולים. תוכנית שיקום אחרי אירוע מוחי תותאם למטופלים תוך יומיים עד שבוע מיום השחרור מבית החולים. הזכאויות מיועדות לשיקום נוירולוגי לנפגעי שבץ מוחי במסגרות שאמורות להביא את המטופל או המטופלת לתפקוד מרבי. משך הזכאות הוא עד שלושה חודשים. ועדה מקצועית של קופת החולים יכולה לאשר הארכה. אלו הזכאויות:
פיזיותרפיה: ללא הגבלה כמותית לאורך תקופת הזכאות.
ריפוי בעיסוק: ללא הגבלה כמותית לאורך תקופת הזכאות.
קלינאית תקשורת: עד 20 טיפולים בשלושת החודשים הראשונים.
פסיכותרפיה: עד 60 טיפולים בשנתיים לאחר האירוע, 30 בכל שנה.
עירוב טיפולים: 12 טיפולים משולבים של פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, וקלינאית תקשורת לאחר שלושת חודשי הזכאות ועד שנה.
זכאויות במסגרת ביטוחים משלימים: קופות החולים מציעות טיפולים בתשלום מופחת שכוללים ריפוי בעיסוק, ריפוי בדיבור, טיפול בתנועה, הידרותרפיה (שיטת טיפול במים), פיזיותרפיה, ועוד.
נוירופידבק היא שיטת טיפול חדשנית לשיקום אחרי אירוע מוחי. בשיטה זו ניתן ללמד את המוח איך לפעול בצורה מיטבית. מדובר בטיפול לא פולשני וללא תרופות, שמתבסס על התניה. המטופל או המטופלת צופה בסרט ובזמן הזה המחשב קורא את פעילות גלי המוח. בכל פעם שהפעולה תקינה הסרט נראה באופן ברור, וכשיש פעילות לא רצויה הסרט נראה באופן מטושטש. באופן הזה ניתן לאמן את המוח לפעולה מיטבית. מדובר בסדרת טיפולים ממושכת, במקרים של שבץ סביב 30 טיפולים ויותר. קופות החולים אינן מסבסדות בשלב זה טיפולי נוירופידבק, אך ניתן לבדוק עם הביטוחים הפרטיים האם קיימת השתתפות כלשהי.
מערכת ריקבריקס היא טכנולוגיה חדשה שמסייעת לשורדי שבץ מוחי הסובלים מבעיות כרוניות להשיב יכולות שאבדו, כמו שימוש ביד או ברגל, לפחות באופן חלקי. קסדה בעלת 16 אלקטרודות מונחת על ראש המטופל ומנתחת פעילות מוחית. כך מזהה המערכת איזו פעולה פיזית המטופל מדמיין שהוא מבצע. דמות דמיונית מוצגת על מסך מול המטופל ואפליקציה ממוחשבת מתרגמת את גלי המוח וגורמת לדמות לבצע את הפעולות שהוא דמיין. אלקטרודות חשמליות שולחות זרם חשמלי לאיבר שהמטופל דמיין שהפעיל וכך התפקוד משתפר. הטיפול מיועד לכל אדם שעבר שבץ מוחי מחודשיים לפני תחילת הטיפול, ועד העבר הרחוק מאוד, גם 30 שנה לפני הטיפול. המטופלים צריכים להיות בעלי יכולת הבנה של פקודות בסיסיות, ומתקשים בתפקודי שגרת היום-יום ובפעולות תנועה פשוטות. מחקר שבוצע באוסטריה מראה שיפור אצל 96% מהמטופלים.
טיפול בתא לחץ לאחר שבץ נחשב לטיפול ניסיוני שעדיין לא הוכח באופן מספק מבחינה אמפירית. הטיפול עשוי לעזור בשיקום מוטורי אצל חלק מהחולים שלקו בשיתוק שנגרם משבץ מוחי איסכמי. תא הלחץ עשוי לעזור בבעיות זיכרון שנוצרו בשל האירוע המוחי ובעידוד עוררות מוטורית. טיפול בתא לחץ כאפשרות שיקום אחרי אירוע מוחי לא מוכר על ידי משרד הבריאות ולכן ניתן באופן פרטי בלבד באחד המרכזים הרפואיים הגדולים או במרכזים פרטיים אשר מאפשרים את הטיפול.
הזכאויות שכלולות בסל הבריאות לא עולות כסף למטופל. בעיה נוצרת עבור מטופלים שזקוקים להמשך טיפולים, בין אם מסורתיים ובין אם חדשניים, גם לאחר תום שלושת החודשים. במקרים אלו, שהם כלל לא מעטים, נדרשת הוצאה שיכולה להגיע לאלפי שקלים. הביטוחים המשלימים של קופות החולים משתתפים בחלק מההוצאות. אם יש ברשותכם ביטוח פרטי, מומלץ לבדוק האם הוא מכסה טיפולי שיקום אחרי שבץ.
בחלק ממקרי השבץ המוחי ייתכן שמגיעות זכאויות מטעם המוסד לביטוח הלאומי ורשויות המס. אם לאחר האירוע המוחי מופיעה מגבלה זמנית או קבועה, ניתן לקבל קצבת נכות כללית. לשם כך יש לפנות קרוב ככל הניתן למועד האירוע לביטוח הלאומי. ניתן להתחיל בתהליך עוד לפני השחרור מהמסגרת השיקומית.
ועדה רפואית לנכות כללית בודקת את הזכאות. בנוסף לגובה אחוזי הנכות, רופא הוועדה קובע גם את תאריך תחילתה של הנכות הרפואית, ואם היא זמנית או לצמיתות. ישנן זכויות שונות הניתנות עקב נכות רפואית גם למי שלא נמצאו זכאים לקצבת נכות, כמו זכאויות לשיקום מקצועי וסיוע בלימודים.
מי שנקבעו להם 100% נכות רפואית או יותר מ-89% לפי חישוב מיוחד, עשויים לקבל זכאות לפטור ממס הכנסה.
נפגעי שבץ מוחי שהוכרו כבעלי נכות קבועה במוסד לביטוח לאומי זכאים גם לסיוע כספי ברכישת מכשירים או בהשאלתם:
● כיסאות גלגלים ידניים או ממונעים.
● טיולונים.
● מערכות ישיבה לכיסאות גלגלים.
● מזרני אוויר חשמליים למניעת פצעי לחץ.
● מנופים ביתיים.
● הליכונים וקביים.
שימו לב, במקרים של אירוע מוחי לפני גיל פרישה - מומלץ לפנות ליעוץ אצל חברה למימוש זכויות רפואיות - היעוץ הראשוני במרבית החברות הינו ללא עלות. בחלק מהמקרים התנהלות בעזרת חברה מול הרשויות וחברות הביטוח תניב קצבאות גבוהות יותר וגם תחסוך זמן ואנרגיה.
שיקום אחרי אירוע מוחי קל: לאחר שבץ קל מאוד השיקום נמשך בין כמה שבועות לחודשים בודדים.
אירוע קל עד בינוני: תהליך השיקום נמשך כחצי שנה.
אירוע בינוני עד קשה: תהליך השיקום עשוי להימשך שנה ואף יותר.
שיקום אחרי אירוע מוחי קשה: לאחר השחרור מבית החולים ייתכן שיקום במרכז שיקום במשך שלושה חודשים. לאחר מכן קיימות אפשרויות של אשפוז יום, שיקום ביתי על ידי פיזיותרפיסט של קופת החולים, או באופן פרטי. ברוב המקרים יידרשו התאמות בבית למצב החדש. בהתאם למצב הקיים, ייתכן מעבר למוסד סיעודי.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]