דלג לתוכן

בדיקת מי שפיר - המדריך המלא

מי שפיר היא בדיקת הריון שמאשרת או שוללת חשד למגוון מחלות גנטיות ובראשן תסמונת דאון. כמה עולה בדיקת מי שפיר ולמי היא מגיעה ללא תשלום, מה בדיוק נבדק בדיקור, יתרונות בדיקת מי שפיר, האם יש סכנות וממה צריך להיזהר, האם ניתן לבחור רופא ומי הם הרופאים המובילים בתחום?

6 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

מתעניינת בבדיקת מי שפיר?

בדיקת מי שפיר היא אחת מבדיקות ההריון החשובות ביותר. הבדיקה נותנת שקט נפשי ומסירה חששות בכל הנוגע למחלות ומומים גנטיים בתהליך ללא כאב משמעותי, למרות שזו בדיקה פולשנית. לא מעט נשים חוששות מדיקור מי שפיר, בדיקה שיצא לה שם של בעלת סיכון מסוים, אך בהמשך נסביר מדוע הסכנה הזו כבר כמעט שאינה רלוונטית בימינו. יתרונות הבדיקה, שגם אותם נפרט בהמשך, מאפשרים לגלות האם לעובר יש מומים כרומוזומליים ובהם תסמונת דאון, ולהגיע להחלטה באשר להמשך ניהול ההריון. אנחנו יודעות, תקופת ההריון היא תקופה עמוסת לחצים, פחדים, ותקווה שהכול יעבור בשלום. כדי להוריד לך חרדה אחת מהראש ריכזנו עבורך במקום אחד את כל המידע שאת צריכה כדי לבחור איפה לעשות בדיקת מי שפיר עם מקסימום ביטחון ומינימום סיכון.

למי כדאי לעשות בדיקת מי שפיר

דיקור מי שפיר מומלץ לכל אישה בהריון ובכל גיל משום שהבדיקה מאפשרת לאשר או לשלול חשד למגוון עצום של מומים, מחלות גנטיות, וזיהומים שהתפתחו בגוף העובר. ככל שגיל האישה ואב התינוק עולה, גם הסיכויים למומים עולים. כך למשל, עד גיל 29 הסיכוי הוא 1 ל-1,500 לידות, בין גיל 30-34 הסיכוי כבר 1 ל-800 לידות, בגיל 35-39 אנחנו מגיעות כבר ל-1 ל-385 לידות, ובמקרים של הריון מעל גיל 45 המספר נוסק ל-1 ל-30 לידות. 

מי שפיר מומלצת במיוחד לנשים עם סיכון מוגבר ללידת תינוק עם תסמונת דאון לפי תוצאות של בדיקות הסינון, כשמתגלים ממצאים לא תקינים בבדיקת אולטרסאונד ובהמלצת גנטיקאי, וכשקיים סיכון יתר למחלה תורשתית שאותה ניתן לבדוק בהתאם לקביעת הייעוץ הגנטי. במקרים מסוימים, שמיד נפרט, הבדיקה ניתנת ללא תשלום ומכוסה באופן מלא על ידי ביטוח הבריאות בסל הבסיסי של קופת החולים, ובמקרים אחרים הבדיקה מתבצעת בתשלום. 

מתי עושים בדיקת מי שפיר?

בדיקת מי שפיר ניתן לעשות לאחר השבוע ה-16 להיריון ועד השבוע ה-22 ושישה ימים. לא ניתן לבצע את הבדיקה לפני מועד זה, ואם יש צורך בבדיקת מי שפיר בשלב מאוחר יותר של הריון הדבר כרוך בהמלצה בכתב של גנטקאי מוסמך.

מתעניינית בבדיקת מי שפיר? מלאי פרטים ויצרו עמך קשר בהקדם ממרפאה מובילה

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

למי מגיע דיקור מי שפיר בחינם

משרד הבריאות מאשר בדיקת מי שפיר בחינם במצבים הבאים:
נשים מעל גיל 35: כשגיל האישה הוא 35 ומעלה בכניסה להריון לפי מחזור אחרון יינתן מימון מלא ללא כל תשלום מצד האישה. התשלום מכסה את כל התהליך, כולל בדיקות מעבדה, קבלת התוצאות, וייעוץ גנטי הקשור לתוצאות. גילן של נשים בהריון מתרומת ביצית או מהקפאת עוברים (IVF קודם) יחושב לפי מועד ההפריה במקרה של הקפאת עוברים, או גילה של תורמת הביצית.

נשים עד גיל 35: כשבדיקות הסינון מראות סיכון מוגבר וגנטיקאי ממליץ עד הבדיקה, קופת החולים תממן את הבדיקה. אם יש  סיבה רפואית אחרת ויועץ גנטי ממליץ על הבדיקה, משרד הבריאות יממן את התהליך.

בדיקות נוספות: בהתאם להמלצות של הגנטיקאי האחראי במקום הבדיקה, ייתכן מימון של המדינה לבדיקות נוספות, כמו למשל בדיקה לאבחון מחלות תורשתיות. 

האם ניתן לבחור את הרופא שמבצע את הבדיקה

התשובה לשאלה תלויה בקופת החולים שלך, ואם מדובר בבדיקה שמגיעה לך במימון ציבורי או במימון פרטי שלך. ברוב המקרים, במצב של מימון של משרד הבריאות או קופת החולים במצבים שציינו קודם, הבדיקה תבוצע בבית חולים ציבורי או בבתי החולים של רשת אסותא, ללא אפשרות בחירת רופא. בכל המקרים שבהם אין זכאות למימון, תוכלי לבחור את הרופא או הרופאה באופן פרטי.

אם יש לך את אחד הביטוחים המשלימים הבאים - כללית מושלם פלטינום, מכבי שלי, מאוחדת שיא, לאומית זהב, תוכלי לקבל החזר כחלק מסל ההריון בהתאם לתקרה שנקבעה בסל. גם הביטוחים המשלימים ברובד הנמוך יותר עשויים להציע מסלולי השתתפות עצמית או החזרים לבדיקת מי שפיר. אם יש לך גם ביטוח בריאות פרטי, כדאי לבדוק את תנאי הפוליסה ולראות מה כלול בסל ההריון של חברת הביטוח. 

מה זה צ׳יפ גנטי ולמי מגיעה הבדיקה

צ׳יפ גנטי היא אחת הבדיקות המתקדמות ביותר שתוצאותיה יכולות לחזות בדיוק רב מאוד את האפשרות למחלות ומומים גנטיים בעובר. הצ׳יפ הוא מכשיר בגודל של בול דואר על מצע זכוכית דקיק שבו תאים רבים, וכל אחד מהם מכיל מידע שנוגע לרצף כרומוזומלי מסוים באדם. כמות הבדיקות הגנטיות שניתן לערוך בו זמנית היא אדירה, והדיוק גדול פי 100 בהשוואה לשיטה מהדור הישן. 

עד הצ׳יפ הגנטי גידלו את התאים העובריים שהוציאו במי השפיר בתנאי מעבדה, ובדקו אותם באמצעות קריוטיפ. בדיקת צ׳יפ גנטי יכולה לאתר שינויים גנטיים מזעריים וברוב המקומות השיטה הזו החליפה את הקריוטיפ. הזכאות לבדיקה זהה לבדיקת מי שפיר, והיא ניתנת ללא תוספת תשלום. 

למה כדאי לעשות בדיקת מי שפיר

רמת דיוק: האפשרות לטעות בבדיקת מי שפיר היא מזערית ביותר ורמת הוודאות גבוהה מכל בדיקה אחרת, קרוב ל-100% במאות תסמונות של העובר. 
היחידה שבודקת את הכרומוזומים של העובר: שאר הבדיקות, כמו למשל סקירת מערכות, חלבון עוברי, שקיפות עורפית, בדיקת ניפט ועוד, גם אם נותנות חיזוי טוב יחסית (במיוחד בשילוב של כמה בדיקות), עדיין אינן מספקות תמונה מלאה בנוגע למבנה הגנטי של העובר. 

שקט נפשי: דיקור מי שפיר יכול להוריד את מפלס הלחץ ולתת שקט נפשי להמשך ההריון. 

מזהירים אותי מסכנות, יש לי סיבה לחשוש?

הסכנה העיקרית שממנה מזהירים לקראת בדיקת מי שפיר היא הפלה ביחס של 1 ל-200, כחצי אחוז. הנתון הזה נקבע לפני שנים רבות כשהדרך שבה היו עורכים את הבדיקה הייתה הרבה פחות מתקדמת מהטכנולוגיה כיום. היום הרופא מחדיר את המחט לרחם תוך שימוש באולטרסאונד ובעבר הדיקור נעשה על פי תחושה של מיקום העובר. הרופא שביצע את הבדיקה פעל לפי תחושה, כך שהיה יותר מקום לטעויות ולבצע מספר ניקורים עד ההצלחה. 

היום, לעומת זאת, החדרת המחט נעשית באופן מדויק בהתאם להנחיית אולטרסאונד ושאיבת מי השפיר מהירה יותר. הסיכון להפלה נמוך משמעותית מהמספר המפחיד הקודם ועומד היום על כ-0.1% - חמישית ממה שנהוג לחשוב. גם המחט שמוחדרת קטנה יותר ממה שאת בוודאי מדמיינת, היא לרוב תהיה בגודל של 9 ס״מ, אך יש רופאים שמשתמשים במחטים ארוכות יותר. בכל מקרה, רק חלק מהמחט מוחדר לדופן הבטן משום שהמרחק בינה לבין שק מי השפיר נע בין 2 ל-5 מ״מ. 

ככל שמיומנות ומקצועיות הרופא שמבצע את הבדיקה גבוהה יותר והוא בעל ניסיון רב יותר, ההליך יהיה קצר יותר, לא יהיה צורך בדיקורים נוספים, והכל יסתיים ללא כאבים משמעותיים. כשאת בוחרת רופא מומחה בעל שם בתחום, הסיכון להפלה או לכל תקלה אחרת זניח במיוחד.

בדיקת מי שפיר באסותא

ניתן לבצע בדיקת מי שפיר בארבעה מרכזים רפואיים של הרשת - בתל אביב, בראשון לציון, בחיפה, ובבאר שבע, בהם מפעילים מכוני דיקור מי שפיר עם רופאים מומחים נחשבים בתחום. בכל בתי החולים של רשת אסותא ניתן לעשות דיקור מי שפיר בהתאם לקריטריונים של משרד הבריאות עם טופס 17, או באופן פרטי. הנחות וזכאויות ניתנות למטופלות פרטיות בביטוחים הפרטיים של מכבי וכללית, ובהסדר מיוחד למבוטחות לאומית. 

מי הם הרופאים המובילים בתחום

פרופ׳ שלמה ליפיץ: מומחה למיילדות וגניקולוגיה, מומחה בדיקורי מי שפיר, סיסי שלייה וסקירת מערכות. מלמד בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב ומבצע דיקור מי שפיר באסותא רמת החייל.

פרופ׳ יואב ינון: מנהל היחידה לרפואת העובר בבית החולים שיבא ובעל מומחיות וניסיון רב בביצוע דיקורי מי שפיר. המרפאה פועלת ברמת החייל. 

פרופ׳ יוסי שלו: פרופ׳ שלו עוסק ברפואת נשים משנת 1978 והוא מבצע דיקור מי שפיר כבר יותר מ-40 שנה. המרפאה של פרופ׳ שלו פועלת בעשרים השנים האחרונות בתל אביב, והוא מבצע דיקור מי שפיר באסותא רמת החייל. 

פרופ׳ רלי הרשקוביץ: מנהלת מחלקת נשים ויולדות א' בסורוקה, לצד תפקידים נוספים בבית החולים. במרפאתה היא מקיימת בדיקות הריון רבות, ודיקור מי שפיר היא מבצעת בבית החולים אסותא בבאר שבע. 

ד״ר גדעון פייט: רופא בכיר ביחידת האולטרסאונד במיילדות וגינקולוגיה בבית החולים ליס, ורופא הבית בבית חולים אסותא. מבצע עשרות דיקורי מי שפיר בחודש. 

ד״ר איתן מרדכי: רופא הבית של בית החולים אסותא בראשון לציון ובמבצע שם בדיקות מי שפיר. 

פרופ׳ בועז ווייס: נבחר באופן קבוע ברשימת הגניקולוגים הטובים בישראל של מגזין פורבס. 

ד״ר רוני אברהמי: מומחה ביילוד וגניקולוגיה, וברפואת נשים, מבצע בדיקות מי שפיר באסותא חיפה. 

ד״ר אור יריב: רופא בכיר ביחידת האולטרסאונד בבית חולים לנשים באיכילוב. ליחידה זו מופנות מספר רב של נשים לצורך קבלת ייעוץ לממצאים חריגים שהתגלו במהלך ההריון.

ד״ר נילי ינאי: מבצעת דיקור מי שפיר כבר יותר מ-40 שנה, מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. 

פרופ׳ ירון צלאל: מומחה למיילדות וגינקולוגיה ומבצע דיקורי מי שפיר בבית החולים אסותא. כותב ומפרסם מאמרים רבים בספרות המקצועית ומרצה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.

בדיקת מי שפיר

מתי מתקבלות תשובות הבדיקות

מאז המעבר לבדיקת צ׳יפ גנטי, התשובות מתקבלות במהירות יחסית ויש מקומות שמבטיחים תשובה תוך עשרה ימים. את התוצאה תקבלי בדואר אך ייתכן שייצרו איתך קשר עוד קודם לכן כדי לעדכן אותך בתוצאות. אם לא קיבלת תשובות תוך שלושה שבועות, כדאי ליצור קשר עם המקום שבו ביצעת את הבדיקה. 

ישנם מקומות שמאפשרים, בתוספת תשלום, לבצע בדיקת FISH שמספקת תשובה חלקית תוך 48 שעות בנוגע לכמה כרומוזומים עיקריים, בהם כרומוזום 21 שעודף בו, שלושה כרומוזומים במקום שניים, גורם לתסמונת דאון. שימי לב, לא מדובר בבדיקה שמחליפה מי שפיר אלא נעשית בנוסף עד לקבלת התשובה המלאה. הבדיקה מומלצת במקרים שבהם יש חשד גבוה לבעיה ולזמן ההמתנה לתשובה יש משמעות, כמו למשל סמוך לשבוע 24, גיל החיות. 

כמה עולה בדיקת מי שפיר וצ׳יפ גנטי

עלות בדיקת מי שפיר וצ׳יפ גנטי יכולה להגיע לכמה אלפי שקלים, בהתאם למקום שבו את מבצעת את הבדיקה ובהתאם לתוכנית התשלומים של המקום. הבדיקה עצמה מורכבת משלושה מרכיבים - תשלום עבור הרופא המדקר (בין 800 ל-3,000 שקלים), תשלום לבית החולים שבו נעשית הבדיקה (בין 800 ל-2,000 שקלים), ותשלום למעבדה שמפענחת את הבדיקה (בין 400 ל-1,000 שקלים). ישנם מקומות שמחיר בית החולים כולל כבר את רכיב המעבדה וברוב המקרים התשלום עבור בית החולים והמעבדה יהיה כ-1,600 שקלים ביחד. העלות הכוללת תיסוב סביב 3,000-4,000 שקלים. מומלץ לבדוק עם קופת החולים, הרופא המטפל, וחברת הביטוח על החזרים שמגיעים במסגרת הביטוחים המשלימים, הפרטיים, והסכמים עם קופות החולים. בדיקת FISH תייקר את העלות הסופית.

מה צריך לעשות לאחר הבדיקה

לבדיקה עצמה עלייך להגיע עם מלווה וכדאי שתגיעי עם שלפוחית שתן ריקה. אם את נוטלת תרופות קבועות, שאלי את הרופא או הרופאה שמטפלים בך בנוגע להפסקת נטילת התרופות לפני הדיקור. לאחר ההמתנה מומלץ לנוח 20-25 דקות בחדר ההמתנה. ב-24 השעות הבאה כדאי לנוח בבית, וניתן לבצע פעולות שגרתיות כמו ישיבה מול הטלוויזיה או המחשב, מקלחת, ועוד. לאחר מכן ועד 72 שעות לאחר הבדיקה ניתן להתנהג כרגיל, לצאת מהבית, לנהוג, ולעבוד, אך יש להימנע ממאמץ משמעותי כמו הרמת חפצים כבדים. הרופא שמבצע את הבדיקה עשוי לתת לך הוראות אחרות והן אלה שקובעות איך עלייך להתנהג. 

ייתכנו תופעות לוואי חולפות כמו כאבים קלים במקום הדיקור ותחושת התכווצויות של הרחם. הרבי בשתייה והקפידי על מנוחה. יש לפנות מיד לרופא נשים או למיון גניקולוגי אם ההתכווצויות הופכות לסדירות וכואבות יותר על אף המנוחה והשתייה, אם קיים חשש לירידת מים, ואם חום הגוף עולה על 37.5 מעלות. 

מתעניינית בבדיקת מי שפיר? מלאי פרטים ויצרו עמך קשר בהקדם ממרפאה מובילה

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

בדיקות הריון - סקירות בתחום

ניפט, מי שפיר, או סיסי שליה? כך תבחרו

בשנים האחרונות בדיקת דם כחלופה לבדיקת מי שפיר צברה פופולריות רבה. רגע לפני שאתן מחליטות איזו בדיקה נכונה עבורכן, ריכזנו לכן מידע על מה זו כל בדיקה,...

בדיקות הריון לפי שבועות

אילו בדיקות עושים במהלך ההריון, מתי צריך לעשות כל בדיקה, מה בוחנים בכל אחת מהבדיקות, וכמה זה עולה לך? ההריון היא תקופה מרגשת אך גם מבלבלת, אז כדי...

בדיקת NIPT - השוואת מחירים

בישראל קיימות כמה חברות שמבצעות בדיקת דם פשוטה שנקראת NIPT. האם הבדיקה יכולה להחליף דיקור מי שפיר? באילו חברות ניתן לעשות את הבדיקה, כמה היא עולה,...

בדיקות גנטיות לפני הריון - המדריך המלא

אחד הדברים הראשונים שצריך לחשוב עליו בעת תכנון הקמת משפחה הוא בדיקות גנטיות. מדוע חשוב שכל אחת ואחת יעברו את הבדיקה, אילו בדיקות ניתן לעשות, אילו...