ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
אילו חברות פועלות בתחום הסיעוד, מה ההבדל בין עובדים זרים למטפלים ישראלים, מתי מטפל סיעודי לא מספיק וחייבים השגחת אחות, מה הזכאויות ומה עושים אם הזכאות לא מאושרת, איך בוחרים חברת סיעוד מומלצת וכמה עולה מטפל סיעודי - מדריך
אנשים שנקלעו למצב סיעודי תלויים בעזרת אחרים בביצוע פעולות יומיות שעבור רובנו נחשבות פשוטות וקלות לביצוע. התלות באדם אחר לביצוע כל הפעולות היא מצב לא פשוט גם מבחינה פיזית וגם מבחינה נפשית. כל תושב ותושבת בישראל מבוטחים במסגרת הביטוח הלאומי ומספר לא מבוטל מאיתנו הוסיפו את הביטוח הסיעודי של קופות החולים. חלקנו הוספנו גם ביטוח פרטי, כדי לוודא שבקרות המקרה הסיעודי נוכל לקבל, אנחנו או בני המשפחה, תמיכה מלאה ומעטפת שירותים שתשפר את איכות החיים מבלי להיות תלויים בחברים ובקרובים. כל הביטוחים - הביטוח הלאומי, קופות החולים, והביטוחים הפרטיים, כוללים קבלת שירות באמצעות חברות סיעוד.
בישראל פועלות מספר חברות סיעוד, חלקן בפריסה ארצית רחבה וחלקן מקומיות, כאן נציין את הגדולות שבהן שנותנות שירותי סיעוד בפריסה ארצית:
מטב סיעוד: עמותה ללא כוונות רווח שעוסקת בעיקר בתחום הסיעוד והטיפול בקשישים. מטב סיעוד פועלת באמצעות 40 סניפים ברחבי הארץ, והיא נותנת שירותי סיעוד במסגרת הביטוח הלאומי וללקוחות פרטיים, כולל לנזקקים לטיפול 24 שעות ביממה.
דנאל סיעוד: חברה ציבורית מהגדולות והוותיקות בישראל בתחום הסיעוד, עם 32 סניפים ברחבי הארץ. דנאל מתמחה בכל מה שקשור לייעוץ וטיפול סיעודי, הסדרת תנאי העסקת עובד זר, סיעוד פרטי ועזרה סיעודית לקשישים, נכים ומוגבלים.
תגבור שירותי סיעוד: חברת כוח אדם ארצית שנותנת גם שירותי סיעוד ב-33 סניפים מקריית שמונה עד אילת. תגבור מספקת שירותי סיעוד לפי חוק סיעוד בביטוח הלאומי או שירותי סיעוד פרטיים כולל עזרה במטלות היומיות.
אתגר סיעוד: שירותי סיעוד במסגרת חברת אתגר משאבי אנוש. אתגר סיעוד מציעה שירותי סיעוד וטיפול בצרכים אישיים רחצה, ניקיון אישי, האכלה סיוע ועזרה בצרכי משק הבית ניקיון, בישול וכביסה, וכן שירותי עובדים זרים לזכאים לטיפול סיעודי יומי.
מסד סיעוד: חברה המתמחה במתן שירותי סיעוד והשמת עובדים זרים. בנוסף החברה נותנת ייעוץ מקצועי בנושא קבלת ביטוח סיעודי מהגורמים השונים ומסייעת בקבלת הזכאויות.
מתן סיעוד: חברת מתן שירותי בריאות מספקת שירותי טיפול, סיעוד, בריאות, ורווחה. הטיפול ניתן על ידי מטפלים ומטפלות ישראלים או זרים, דוברי שפות שונות. העובדים מותאמים ללקוח על פי דרישות וצרכים אישיים.
ישנן חברות סיעוד נוספות, כמו מתן חן שירותי סיעוד, עמל סיעודית, עמותת בבית, טופ כוח אדם, מנפאוור קר, ואחרות.
שפת התקשורת: עובדים ועובדות מישראל מדברים עברית, כך שצפויים פחות קשיי תקשורת. רוב חברות הסיעוד מציעות מטפלים מקומיים דוברי שפות נוספות, כמו רוסית וערבית. בנוסף אין הבדלי תרבות כפי שעלולים להיות בבחירה במטפל או מטפלת זרה.
מקצועיות והכשרה: חברות סיעוד בוחרות בעובדים זרים שעברו הכשרה מקיפה במדינת המוצא שלהם, והם עוברים הכשרה נוספת בישראל. מטפלות ומטפלים ישראלים עשויים להיות מסורים לא פחות מעובדים זרים, אך ההכשרה הפורמלית שונה.
טיפול 24 שעות ביממה: בסעיף הזה נראה שיש יתרון לעובדים זרים, מכיוון שהם מגיעים על מנת לגור בבית המטופל ומקבלים בו חדר משלהם. עובדים מקומיים לרוב פחות ירצו לשהות בבית של אדם זר לאורך כל תקופת הטיפול, אך זה עשוי להשתנות מאדם לאדם.
תנאי שכר: כל מטפל סיעודי, זר או ישראלי, זכאי לתשלום של שכר מינימום לפחות, אך עובדים ישראלים צפויים לדרוש שכר גבוה יותר מזרים. כך או כך, ההעסקה צריכה לעמוד בדרישות החוק בנוגע לימי חופשה, דמי הבראה, ותשלום מיסים. כשמעסיקים עובד זר יש לקבל היתר העסקה מרשות האוכלוסין וההגירה, זה כמובן לא קיים במקרה של עובדים מקומיים. עבור עובדים זרים יש לרכוש גם ביטוח רפואי פרטי, מכיוון שהם לא כלולים בביטוח הבריאות הממלכתי בישראל.
אי אפשר לקבוע בפסקנות מה עדיף - מטפלים ומטפלות ישראלים או זרים. חברות סיעוד יוכלו לייעץ לכל מטופל ולבחון כל מקרה לגופו, כדי להתאים את המטפלת הנכונה עבור כל צורך לפי הזכאויות והתקציב.
ישנם מקרים שבהם באופן זמני המטפלת הסיעודית לא מספיקה ויש צורך להזמין השגחת אחות. זה קורה בעיקר במקרים שלאחר ניתוח, זה יכול להיות בימים הראשונים באשפוז בבית החולים, והמשך טיפול בבית. אחות פרטית יכולה לנהל מעקב אחר קבלת ולקיחת התרופות בזמן, והיא תהיה ערה לכל שינוי במצב הבריאותי שכן יש לה הכשרה מקצועית שאין למטפל סיעודי. חברות סיעוד מציעות גם שירותי אחות שמעניקות טיפול במחלה או בפציעה כמו טיפול בפצע כירורגי, טיפול תוך ורידי או תזונתי, זריקות, ומעקב בריאותי כללי. מידע נוסף תוכלו למצוא בסקירה אודות אחות פרטית, ובעמוד אשפוז ביתי.
גמלת הסיעוד יכולה להינתן כסל שירותים עבור המבוטח, והיא יכולה להיות כספית. אלו השירותים שכלולים במסגרת גמלת סיעוד:
עזרה של מטפל אישי: עובד זר או ישראלי שיסייע בהלבשה, באכילה, ברחצה, בהחלפת מוצרי ספיגה ומצעים, בניידות בבית ובחוץ, בהשגחה כללית למניעת סכנה, ובעזרה בניהול משק הבית.
ביקור במרכזי יום לאזרחים ותיקים: ביקור יומי במרכז בהתאם לרמת הזכאות שנקבעה. הביקור כרוך בתשלום מופחת.
מוצרי ספיגה חד-פעמיים: אספקה של מוצרים אלה שאותם ניתן להזמין באופן עצמאי.
לחצן מצוקה: כפתור מצוקה ומשדר שמותקנים בבית המטופל או המטופלת ומעביר קריאה לעזרה ישירות למוקד המאויש.
שירותי כביסה: שירות איסוף הכביסה מהבית, כיבוס, ייבוש, קיפול הכביסה, והחזרתה לבית. התשלום נקבע לפי רבע שעת זכאות בשבוע לכל 5 ק״ג כביסה.
גמלה כספית: ניתן להחליף חלק מיחידות השירות בגמלה כספית, בהתאם לרמת הגמלה שנקבעה (בין 1 ל-6). אלו שמעסיקים מטפל צמוד 12 שעות ביממה לפחות שישה ימים בשבוע יכולים לבחור לקבל את כל גמלת הסיעוד בתשלום כספי, או לשלב גמלה כספית עם שירותים אחרים. חברות סיעוד יכולות לסייע בייעוץ איך הכי מומלץ לקבל את הגמלה לפי המקרה הפרטי שלכם.
קודם כל נסו למצות את כל האפשרויות לזכאות לגמלת סיעוד - דרך הביטוח הלאומי, דרך קופות החולים, באמצעות קרנות כמו הקרן לרווחת ניצולי שואה, והביטוחים הפרטיים אם יש לכם כזה. לאחר שכל האפשרויות האלו מוצו, עדיין תוכלו לקבל שירותי סיעוד באופן פרטי. חברות סיעוד נותנות שירותי סיעוד פרטיים עם מכלול השירותים ובהם מטפלות פרטיות, אחות פרטית, אחות לילה או לאחר ניתוח, ועוד.
עובדות ועובדים בסיעוד זכאים לכלל הזכויות שזכאים להם עובדים שכירים, כמו למשל שכר מינימום לפחות 5,300 שקלים בחודש למשרה מלאה, החזרי הוצאות נסיעה, דמי הבראה, ימי חופשה וחגים, דמי מחלה, תשלומים לביטוח הלאומי, תשלום ביטוח פנסיה, וביטוח רפואי פרטי במקרים של עובדים זרים. לרוב השכר באמצעות חברות סיעוד נע בין 5,500 ל-7,500 שקלים בחודש, לא כולל הוצאות המחיה והזכאויות להחזרי ההוצאות ופיצויים. גם כשמחשבים את כלל העלויות, זה יוצא פחות מאשפוז במוסד סיעודי פרטי והמטופלים נשארים בביתם ובסביבה המוכרת להם.
כשאתם מחפשים חברת סיעוד מומלצת, בדקו אם חברת הסיעוד כתובה ברשימת ספקי שירותי סיעוד של הביטוח הלאומי, משרד הרווחה, או קופת החולים שבה אתם מבוטחים. חברות סיעוד שנמצאות ברשימה הזו עומדות בקריטריונים מסוימים שחברות אחרות לא נדרשות לעמוד בהם.
דבר נוסף שחשוב לבדוק, הוא אם לחברת הסיעוד יש רישיון ממשרד הכלכלה והתעשייה (לשעבר משרד התמ"ת). בדקו בקפדנות את תנאי החוזה לפני שאתם חותמים, ואל תתביישו לבדוק יותר מחברה אחת לפני שאתם מקבלים את ההחלטה.
התשובה לשאלה הזו אישית וקשורה גם בזמינות המשפחה לטפל ותמוך במטפל הסיעודי, להחליף אותו בחופשות שלו וכו'. יש דירות ובתים שערוכים שמתאימות יותר לטיפול סיעודי, ויש דירות שהתאמתן לצרכים של קשיש סיעודי תעלה הרבה מאוד כסף, ולפעמים גם כלל בלתי אפשרית. שהות בבית אבות סיעודי בדרך כלל יקרה יותר מאשר טיפול בבית, אולם זה תלוי בבית האבות הספציפי ובעזרה אפשית שמגיעה לחלק מהקשישים מהמדינה. כאן תוכלו לקרוא על בתי אבות סיעודיים, ולהבין כמה עולה בית אבות סיעודי.
כדאי לדעת שיש גם מחלקות סיעודיות במסגרת דיור מוגן, פתרון זה יכול להתאים כאשר אחד מבני הזוג הופך סיעודי בעוד השני עצמאי ומחפשים פתרון שיתן בטחון ונוחות לשניהם. פתרון זה אינו זול, אבל הרבה משפחות בוחרות בו כי הוא הנוח ביותר עבורן. כאן תוכלו לקרוא על דיור מוגן מחירים.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]