ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
מחלת הסוכרת עלולה לגרום לסיבוכים בטווח המיידי אך גם לנזקים כבדים בטווח הארוך. מה הם הסיבוכים והנזקים האפשריים, אילו בדיקות חשוב לעשות כדי לצמצם פגיעה, ואילו זכויות רפואיות מגיעות לכם - כל מה שחשוב לדעת
סוכרת היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם המערבי, וגם אצלנו בישראל. כיום ידוע על כ-400 אלף חולי סוכרת, ועל פי ההערכות עוד 200 אלף חולים במחלה אך לא יודעים על כך. על חלק מנזקי הסוכרת מגיעות זכויות רפואיות ובמקרים מסוימים אפילו הטבות מס, ובחלק אחר ניתן לטפל ולהקל על הסיבוכים באמצעים שונים. אנשים עם סוכרת שמטפלים במחלה ומנהלים אורח חיים נכון יכולים להגיע לאיכות חיים טובה לאורך זמן ממושך, ועל נזקים בלתי הפיכים שכבר קיימים ניתן לממש זכויות באופן שמקל על המצב.
אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר של מחלת הסוכרת היא כף רגל סוכרתית. הנזקים האפשריים כתוצאה מהסיבוך הם זיהומים, נמק, וכיבים בכף הרגל. על פי ההערכות בין 4% ל-10% מקרב חולי סוכרת סובלים מכיבים. בחלק מהמקרים הזיהום או הנמק עלולים להסתיים בקטיעות גפיים. למעשה, במחצית ממקרי הקטיעה בבתי החולים קשורים בסיבוכים של כף רגל סוכרתית.
אנשים רבים סובלים מציפורן חודרנית לפחות פעם אחת בחייהם. בעוד שהטיפול בכך יחסית פשוט, אצל חולי סוכרת המצב עלול להידרדר ולהחמיר במהירות. מכיוון שחלק מחולי סוכרת סובלים מחוסר תחושה בכפות הרגליים, הם עלולים לפספס את היווצרות הציפורן החודרנית ואת תסמיני המצב כשהטיפול עדיין פשוט ולא כרוך בכאבים חזקים. הם שמים לב לכך רק כשישנה דלקת חמורה שגורמת לפגיעה בעצבים ובאספקת הדם לרגליים. בנוסף, תהליך הריפוי בקרב חולי סוכרת עלול להיות ממושך במיוחד, במיוחד לעומת אנשים בריאים.
טיפול בציפורן חודרנית וכן פדיקור לחולי סוכרת חייב להיעשות אצל רופא או רופאה מומחים בכך, ולא אצל פדיקוריסטית, שכן אין לבצע הליכים פולשניים לסובלים מרגל סוכרתית.
כדי למנוע סיבוכים ונזקים במצב של כף רגל סוכרתית, כדאי לבדוק את כפות הרגליים בכל יום ולחפש סימנים חשודים כמו נפיחות, חתכים ושריטות, אדמומיות, דימום, פצעים, והפרשות. יש לפנות באופן מיידי לרופא המטפל אם מוצאים סימנים אלה. מומלץ לרחוץ את כפות הרגליים פעמיים ביום במים פושרים או חמימים, אך לא חמים מדי או קרים מדי. טיפול ביבלות ובציפורניים חודרניות יש לבצע רק על ידי רופאים מוסמכים. כדאי להימנע מעומס על כפות הרגליים, לא לנעול נעליים צרות ולוחצות, ולהתאים מדרסים אם יש צורך. בנוסף מומלץ להיבדק באופן תדיר אצל אורתופד מומחה לכף רגל.
אחד הטיפולים החדשים שנכנסו לשימוש בשנים האחרונים כדי להתמודד עם רגל סוכרתית הוא טיפול בתא לחץ. במקרים מסוימים טיפול בתא לחץ עשוי לשפר ואף לרפא רגל סוכרתית. הטיפול נעשה על ידי אספקת אחוז חמצן גבוה לתאי הגוף ובכך מסייע להבראת הרגל הפגועה.
הנזק שמחלת הסוכרת גורמת לרגל הוא אספקת דם לקויה לגפיים. בתוך תא הלחץ הגוף מקבל חמצן רב, ואספקת החמצן היא זו שמשפרת את מצב הרגל הסוכרתית. לא מדובר בטיפול בודד אלא בסדרת טיפולים בתא לחץ, לרוב לא פחות מעשרה טיפולים, אך כל אחד ואחת בהתאם למצבם. בתוך התא מעלים בהדרגה את הלחץ והמטופלים עוטים מסכות חמצן. בסוף הטיפול משחררים את הלחץ בהדרגה, כך שאין תחושה לא נעימה כשיוצאים מהטיפול.
סיבוך נוסף של מחלת הסוכרת הוא האצת תהליכי טרשת עורקים. תהליכים אלו מתרחשים אצל כולנו עם הגיל, אך בקרב אנשים עם סוכרת עולה הסיכון להתקפי לב ולאירועים מוחיים. לכן מומלץ לחולי סוכרת לשמור על דיאטה מאוזנת ואף לעבור גמילה מעישון. איזון רמות הסוכר והיפטרות מהרגלים כמו עישון עשויים לסייע במניעת טרשת העורקים.
הסיבה העיקרית בעולם המערבי לאי ספיקת כליות, להשתלת כליות, ולדיאליזה היא מחלת הסוכרת. סוכרת גורמת לנזקים לכלי הדם הקטנים של הכליות עד כדי גרימת נזק משמעותי במערכת סינון הדם בכליות ובשתן. הפגיעה היא מתמשכת והתהליך נמשך שנים ובאופן הדרגתי. מנתונים בספרות הרפואית נראה שחולף בערך עשור מאבחון מחלת הסוכרת ועד גרימת הנזק לכליות. מה שמעלה את הסיכוי לפגיעה בכליות הם חוסר איזון של רמות הסוכר, עישון, דיאטה לא מאוזנת שגורמת להשמנה, לחץ דם גבוה, פגיעה סוכרתית בעיניים, ועוד. באמצעות בדיקת דם לגילוי חלבון בשתן ניתן לאבחן פגיעה בכליות זמן רב לפני שנגרם נזק חמור ובכך להקל על המצב.
גם כאן מומלץ לעבור גמילה מעישון, לעבור לדיאטה מאוזנת, ולנהל אורח חיים בריא. כמעט בכל תוכנית דיאטה מתבצעת גם התאמה לסוכרתיים עם מזונות לא מעובדים וללא עודף נתרן (מלח). אם יש בכך צורך, ישנן תרופות במרשם לאיזון לחץ דם שהוכחו כמפחיתות נזק לכליות.
סוכרת היא גם גורם מרכזי לעיוורון בקרב מבוגרים והסיבה העיקרית לעיוורון במדינות המפותחות. סוכרת מהווה גורם סיכון לפגיעה בחדות הראייה, לעלייה בלחץ התוך עיני - גלאוקומה, ולעכירות העדשה - קטרקט. חלק מסיבוכי הסוכרת כוללים נזקים בכלי הדם הקטנים של הרשתית, הרקמה בחלקה האחורי של העין. רקמה זו אחראית על קליטת הראייה והעברתה לעיבוד במוח. מומלץ לחולי סוכרת לערוך מעקב שנתי לכל הפחות אצל רופא עיניים על מנת מנוע פגיעה, לצמצם החמרה אם כבר יש פגיעה, ולמנוע עיוורון.
המוסד לביטוח הלאומי מכיר במחלת הסוכרת כמחלה שמזכה באחוזי נכות. את חומרת מחלת הסוכרת מודדים לפי רמות האיזון של ערכי הסוכר, אילו טיפולים דרושים כמו למשל כדורים, אינסולין, או תזונה מיוחדת, וסיבוכי המחלה. חולי סוכרת עשויים להיות זכאים לקצבת נכות כללית, קצבת שירותים מיוחדים, ובמקרים של קושי להתנייד בשל רגל סוכרתית גם לקצבת ניידות.
בנוסף, אדם החולה במחלת הסוכרת עם שלושה סיבוכים באיברי המטרה, כשכל אחד מהם עם 30% נכות לפחות, יקבל 100% נכות מהביטוח הלאומי עקב סיבוכי המחלה. איברי המטרה הם העיניים, מערכת העצבים, כלי דם גדולים וקטנים כולל מערכת קרדיו-וסקולרית, והכליות. אם הנכות תיקבע לתקופה של לפחות 185 ימים, יינתן לחולה פטור ממס ההכנסה.
חולים רבים לא מודעים לזכויות הרפואיות וההטבות שמגיעות להם וכלל לא פונים אל הביטוח הלאומי על מנת להכיר במחלה. אחרים מגישים את הטפסים באופן חלקי ולא מצהירים על נזקים שנלווים למחלה או לא יודעים שהנזקים האחרים קשורים לסיבוכי הסוכרת, וכך סכומי כסף גדולים להם הם זכאים כלל לא מגיעים אליהם. כדי למנוע זאת מומלץ לפנות לאנשי מקצוע של חברות למימוש זכויות, שיכולים לסייע בהגשת הטפסים באופן מלא, על מנת שתוכלו לקבל את הסכומים המקסימליים שהחוק קובע.
סוכרת עלולה לגרום לסיבוכים בעיניים, במערכת העצבים, בכלי הדם הגדולים והקטנים כולל המערכת קרדיו-וסקולרית, ובכליות. אחד הסיבוכים העיקריים הוא רגל סוכרתית, זיהומים, נמק, וכיבים שעלולים להוביל לקטיעת חלק מהרגל.
אחד הטיפולים החדשים שנכנסו לשימוש בשנים האחרונים כדי להתמודד עם רגל סוכרתית הוא סדרת טיפולים בתוך תא לחץ. הטיפול נעשה על ידי אספקת אחוז חמצן גבוה לתאי הגוף ובכך מסייע להבראת הרגל הפגועה.
כן, חולי סוכרת עשויים להיות זכאים לקצבת נכות כללית, קצבת שירותים מיוחדים, ובמקרים של קושי להתנייד בשל רגל סוכרתית גם לקצבת ניידות. חברות מימוש זכויות רפואיות מסייעות לחולי סוכרת למצות את זכויותיהם מול הביטוח הלאומי.
כן, במקרים מסוימים נזקי הסוכרת עשויים להביא ל-100% נכות, מה שמזכה בפטור ממס ההכנסה. חברות מימוש זכויות רפואיות יכולות לסייע בהגשת הטפסים לרשויות המס כדי לקבל את ההכרה הדרושה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]