ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
התמודדות עם סכרת- מה המשמעות של סוכר בדם, אילו הבדלים יש בין סוכרת סוג 1 לבין סוכרת סוג 2, איזו תזונה לסוכרת מומלצת, מה אומרת הרפואה המשלימה, וכל מה שאתם צריכים לדעת על מימוש זכויות רפואיות מהביטוח הלאומי
סכרת היא מחלה שבה רמת הסוכר בדם גבוהה וקיימת הפרעה בחילוף החומרים בגוף. הגוף לא מצליח לשמור על רמת סוכר תקינה והוא מגיע למצב של רמת סוכר גבוהה (היפרגליקמיה) או נמוכה (היפוגליקמיה). היפרגליקמיה עלולה לגרום נזק לאיברים חשובים בגוף עד כדי פגיעה בתפקוד. קיימים ארבעה סוגים עיקריים של המחלה: סכרת סוג 1, סכרת סוג 2, סכרת הריונית, וסכרת שנגרמת מסיבות שונות כמו פגם תורשתי בייצור האינסולין, או השתלת איבר, נטילת סטרואידים, וכדומה.
כ-435,000 אנשים חיים בישראל עם סוכרת. על פי ההערכות, כ-200,000 נוספים חיים עם סוכרת אך אינם יודעים על כך. המשמעות היא שסוכרת קיימת בקרב 5%-7% מכלל האוכלוסייה, והאחוז עולה בגיל מבוגר יותר. בעשורים האחרונים נראית עלייה בשכיחות סוכרת בשל העלייה בתוחלת החיים, מזון מעובד ועתיר סוכר שגורם לעלייה במשקל ואורח החיים.
זו אחת המחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בגיל הילדות והיא נובעת מהיעדר מוחלט של אינסולין. מצב זה נגרם מהרס התאים בבלוטת הלבלב האחראים להפרשת האינסולין. כשני שלישים מהמקרים של סוכרת סוג 1 מאובחנים לפני גיל 19. כרבע מהמקרים מאובחנים אצל אנשים מבוגרים יותר. זו מחלה בלתי הפיכה אך קיימות דרכי התמודדות עם סוכרת סוג 1, נגיע אליהן בהמשך.
גורמים לסוכרת סוג 1: מחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון תוקפת את הלבלב, מחלות נגיפיות (ויראליות) שגורמות לייצור חומרים דלקתיים שעלולים לפגוע בתאים בלבלב ולהרוס אותם, וכן נטיות תורשתיות כמו קרובי משפחה מדרגה ראשונה עם סוכרת סוג 1. גורם אפשרי נוסף אצל תינוקות הוא מחסור בוויטמין D.
תפקיד האינסולין הוא להחדיר גלוקוז לתאי הגוף. בסוג זה של סוכרת, הלבלב עדיין מייצר אינסולין אך האינסולין לא מצליח לעשות את עבודתו. סוכרת סוג 2 מופיעה לרוב אחרי גיל 40, אך היא יכולה להופיע בכל גיל. בשנים האחרונות חלה עלייה אפילו בקרב בני נוער בשל השמנת יתר. המצב לרוב בלתי הפיך, אך גם כאן יש דרכי התמודדות עם סוכרת. מצב טרום-סוכרת 2 הוא הפיך באמצעות שינויים באורח החיים.
גורמים לסכרת סוג 2: גיל, עודף משקל, מחסור בפעילות גופנית מספיקה, לחץ דם גבוה, וכן גורמים תורשתיים כמו בני משפחה שסובלים מסוכרת מסוג זה. בנוסף, אישה שלקתה בסוכרת היריון עלולה ללקות לאחר הלידה בסוכרת סוג 2 וכן ילדיה עלולים לסבול מהשמנת יתר ומסוכרת סוג 2.
אבחנת מחלת הסוכרת נעשית לרוב בבדיקות דם אקראיות. אם רמת הסוכר בדם מאוד גבוהה, כלומר יותר מ־250 מיליגרם לדציליטר, עלולים להופיע סימנים שאופייניים למחלה. לא נלאה אתכם במספרים המדויקים, אך ישנם שלושה מדדים שעל פיהם ניתן לקבוע האם אתם סובלים מעודף סוכר בדם. כשהערכים שנמצאים אינם תקינים, ייתכן שמדובר בסוכרת. ישנם שני טווחי ביניים של הערכים הללו, שנקראים מצב טרום-סוכרת.
בסוכרת סוג 1 הטיפול מבוסס כולו על מתן אינסולין מבחוץ משום שאין כלל תאי בטא. בסוכרת סוג 2 קיימים תאי בטא שעדיין מתפקדים, ולכן לא תמיד יש צורך בכך. אולם ככל שעובר הזמן נהרסים עוד ועוד תאי בטא, לכן לעיתים קרובות גם חולי סוכרת סוג 2 מגיעים למצב של טיפול באינסולין.
המוסד לביטוח לאומי מכיר במחלת הסוכרת וקובע אחוזי נכות לפי מידת חומרתה. קביעת הנכות עשויה להיות מושפעת גם מפגיעת המחלה באיברים שונים בגוף ומומחים למימוש זכויות רפואיות יכולים לסייע במיצוי הזכאויות.
אם המחלה מגבילה את כושר ההשתכרות תיתכן זכאות לקצבת נכות כללית. את הבקשה לקצבת נכות במקרים של סוכרת כדאי לבסס על בעיות נוספות שנלוות למחלה כדי לקבל הכרה באחוזים גבוהים יותר. כך למשל, אדם שמטופל בכדורים בלבד יקבל הכרה ברמה נמוכה של 10%. טיפול באינסולין כבר מכפיל את ההכרה ל-20%. במצבים חמורים יותר של חוסר תחושה ברגליים הנכות יכולה להגיע ל-65%. בנסיבות מסוימות של חוסר יכולת לעבוד אפילו בעבודה משרדית ניתן להגיע עד ל-100% נכות.
במצבים מסוימים, הורים לילדים עם סוכרת סוג 1 זכאים לגמלת ילד נכה. הזכאות קיימת בעיקר בתקופת הזמן של גילוי המחלה ותחילת הטיפול בה.
עוד על נושא זה ניתן לקרוא אצלנו בעמוד מימוש זכויות רפואיות.
ממש כמו אצל אנשים בריאים לחלוטין, דרך חשובה של התמודדות עם סוכרת היא תזונה שכוללת אוכל מגוון עם כל אבות המזון ובכמויות הדרושות לשמירה על משקל תקין (או הפחתה במשקל במידת הצורך). אולם ההבדל נעוץ בסוג הפחמימות שחולי סוכרת צורכים. מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה גורמים לעלייה תלולה ברמות הסוכר בדם ולכן יש להימנע מהם. תזונה לסוכרת ממליצה להימנע מממתקים, לחם לבן, שתייה ממותקת לסוגיה, וכדומה. מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות כמו לחם מחיטה מלאה, שיבולת שועל, גריסים, רוב סוגי הקטניות, ובטטה.
דיאטה לסוכרתיים מחלקת את הארוחות לשישה מועדים ביום, שלוש עיקריות ושלוש ביניים, כדי שלא יהיו תנודות גדולות לאורך היום ברמת הסוכר בדם. סוכרתיים שנוטלים תרופות או מזריקים אינסולין יקבלו המלצות בנוגע לזמני ההזרקה והארוחות והם תלויים אלה באלה.
מצב טרום סוכרת הוא הפיך, כלומר ניתן למנוע את הפיכתו לסוכרת סוג 2. יש לאמץ אורח חיים בריא שכולל גמילה מעישון, דיאטה לסוכרת ומעבר למשקל גוף תקין, ופעילות ספורטיבית גם אם אין ממש כוח לזה.
גמילה מסוכר: סוכר מוסיף קלוריות ריקות לתפריט שלנו, וכשהן מצטברות הן מובילות להשמנת יתר ולעלייה בשומן הבטני. בין שלל הבעיות הבריאותיות שנלוות לכך, נמצאות גם עמידות לאינסולין וסוכרת. צריכה מוגברת של סוכר שמקורו בפרוקטוז גורמת לכבד שומני ומובילה להתנגדות לאינסולין. לכן כבר במצב של טרום סוכרת מומלץ מאוד להיגמל מסוכר.
תזונה לטרום סוכרתיים: תזונה עשירה בירקות, בפירות, בדגנים מלאים, בקטניות, באגוזים, בגרעינים ובשמן זית. מותרת כמות מתונה של מוצרי חלב, ביצים, דגים ועוף. יש להימנע משתייה מתוקה כולל מיץ סחוט טרי, וכדאי להפחית ככל הניתן מסוכר פשוט, ובכלל זה סוכר חום, דבש, בירה שחורה, וכל סוגי המתוקים. מומלץ להימנע גם מבשר שמן מעובד, ולהפחית 5%-10% במשקל.
עברו לעמוד דיאטה אצלנו ותראו מגוון רחב של שיטות הרזיה וחברות אשר מסייעות בירידה במשקל ובאיזון רמות הסוכר בדם.
גמילה מעישון: המרכז האמריקני למניעת ובקרת מחלות (CDC) מצא שלמעשנים סיכון גבוה בעד 40% לפתח סוכרת סוג 2 בהשוואה ללא מעשנים. מעשנים שכבר יש להם סוכרת נמצאו כבעלי וסיכון גבוה יותר לבעיות עם מינוני האינסולין ושליטה על המחלה, וכן בסיכון מוגבר למחלות לב וכליה, ובעיות בריאותיות נוספות.
עוד בנושא זה תוכלו לקרוא אצלנו בקטגוריית גמילה מעישון.
בשנים האחרונות הפכו טיפולים בתא לחץ לכלי משמעותי לטיפול במגוון בעיות רפואיות ובהם גם סוכרת. תא הלחץ פועל בלחץ אטמוספרי גבוה ומוזרם אליו חמצן טהור. הזרמת החמצן נותנת מענה לחולי סוכרת במצבים של אספקת דם לא תקינה לרקמות ולאברים מסוימים. זרימת החמצן מסייעת לשיפור משמעותי בתפקוד הרקמות הפגועות. טיפול בתא לחץ עשוי לעזור גם במצבים של פצעים סוכרתיים ברגל ולמנוע הידרדרות לזיהום ונמק שמחייבים לכרות את הרגל. החמצן בתא הלחץ מסייע בתהליך הריפוי וסיכויי ההחלמה עולים. טיפולים בתאי לחץ מוצעים בבתי החולים וקיימת גם אפשרות לטיפול בחמצן באופן פרטי, אפשר לקרוא סקירות בנושא אצלנו בקטגוריית תא לחץ.
קופות החולים מציעות טיפולי רפואה משלימה שעשויים לסייע בטיפול במחלת הסוכרת. מצבי לחץ, חוסר תנועה, ותזונה לא בריאה עלולים להוביל לסוכרת גם אצל אנשים שאינם סובלים מעודף משקל. בין שלל הטיפולים המוצעים ניתן למנות הומאופתיה, דיקור סיני שמסייע לשמירה על איזון בסוכרת סוג 1 ויכול למנוע הידרדרות של סוכרת סוג 2, טיפולי מגע כמו רפלקסולוגיה, עיסוי רפואי, שיאצו ועיסוי לימפטי, ביופידבק, ועוד. כדאי לבדוק עם קופת החולים אילו טיפולים היא מציעה ומהן ההטבות בהתאם לביטוחים המשלימים שקיימים בה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]