דלג לתוכן

הקפאת ביציות ועוברים

אישה שרוצה להביא ילדים לעולם אבל לא כעת, יכולה לשמור על זכותה לפוריות עתידית על ידי הקפאת ביציות. למי זה מתאים, איך זה עובד, כמה עולה התהליך, ומה זה הקפאת עוברים - כל מה שאת צריכה לדעת בסקירה הבאה

3 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

ליעוץ בנושא הקפאת ביציות

מי יכולה להקפיא ביציות?

כל אישה מגיל 30 ועד גיל 41 יכולה להקפיא ביציות, ללא קשר למצבה המשפחתי - נשואה, רווקה, גרושה, עם או בלי ילדים. עד שנת 2011 היה צורך בסיבה רפואית לביצוע התהליך, אולם באותה שנה חל שינוי והחוק מאפשר לנשים שמעוניינות להביא ילדים לעולם בשלב מאוחר יותר לשמור על הזכות לפוריות. מספר הטיפולים עומד על עד ארבע שאיבות או השגת 20 ביציות, לפי המוקדם. כל עוד התחלת בתהליך לפני שמלאו לך 41 - ניתן להשלים את הטיפול גם לאחר גיל זה. 

למה לעשות הקפאת ביציות?

תינוקת נולדת עם מספר קבוע וסופי של ביציות, בניגוד לגברים שממשיכים לייצר תאי זרע כל חייהם. לאורך השנים חלה ירידה בכמות הביציות ובאיכותן, כך שהסיכוי להיריון תקין ובריא הולך ויורד ככל שאישה מתבגרת. על פי התפיסה המקובלת, כניסה להיריון בגיל צעיר היא הדרך הטובה ביותר ללדת ילדים בריאים, אך שימור פוריות באמצעות הקפאת ביציות מאפשר לאישה להחליט מתי היא מוכנה להקים משפחה. כך נראית הסטטיסטיקה:
● 25% - הסיכוי להרות בכל חודש בשנות ה-20.
● 15% - הסיכוי להרות בכל חודש בשנות ה-30.
● 5% - הסיכוי להרות בכל חודש לאחר גיל 40.
● פחות מאחוז אחד - הסיכוי להרות לאחר גיל 45.
הקפאת ביציות בשנות ה-30 לחייך תאפשר לך להרות בגיל מאוחר יותר ללא צורך בתרומת ביצית מתורמת צעירה. 

הקפאת ביציות מחיר

איך נעשה תהליך הקפאת ביציות?

תהליך הקפאת הביציות מתחיל בגירוי שחלות שמוביל לייצור ביציות. עושים זאת עם זריקות הורמונליות שניתנות במשך שמונה עד 12 ימים, עד שמשיגים זקיקים גדולים דיים עם ביצית בשלה שניתנת להפריה. בזמן הזה מתבצע אולטרסאונד ובדיקות דם קפדני כדי לבחון את גודל הזקיקים והתאמת המינון התרופתי. את הזקיקים דוקרים בזה אחר זה ושואבים את הביציות יחד עם הנוזל שבזקיק. הנוזל מועבר למבחנה שנשלחת למעבדה. 
במעבדה מוציאים את הביציות ובודקים את מידת בשלותן. המתאימות נשלחות להקפאה. בתום הפעולה משתחררים הביתה וניתן להמשיך בעיסוקים כרגיל. כשתרצי להרות ולהפוך לאם - הביציות יופשרו ויחל תהליך הפריה חוץ-גופית (IVF). בגלל שמדובר באזור רגיש וכואב, התהליך מתבצע תחת הרדמה מלאה קצרה, פחות או יותר 20 דקות. לאחר התאוששות תשוחררי לביתך, כשעתיים מתחילת הטיפול. 

מהם סיכויי ההצלחה של התהליך?

שיעור ההריונות לאחר הקפאת ביציות והפשרתן עדיין נמוך משיעור ההצלחה המקובל בביצוע הפריה חוץ-גופית עם ביציות טריות או ביציות מופרות מוקפאות. גם אם הקפאת הביציות בוצעה בהצלחה, זה לא מבטיח היריון ולידה. שרידותן של הביציות המוקפאות לאורך תקופת הקפאתן איננה ידועה, אך יש רמזים שתקופת הקפאה ממושכת של יותר משלוש שנים עלולה לפגום באיכות הביצית הקפואה. ואחרי כל זה, מחקרים מראים כי הסיכויים של מטופלת בת 35 שהקפיאה 20 ביציות להרות וללדת נעים בין 73% ל-90%.

איפה עושים הקפאת ביציות?

חוק הקפאת הביציות בישראל מאפשר לכל יחידת IVF מוכרת בישראל לבצע את ההליך. בבתי החולים אסותא, איכילוב, הדסה, וולפסון, שיבא תל השומר, אסף הרופא, וכרמל נעשית הקפאת ביציות בשיטת ויטריפיקציה, תהליך הקפאה מהיר ביותר ושמירת הביציות בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות, מה שמעלה את סיכויי הישרדותן לאחר ההקפאה. 

הקפאת ביציות מחיר

עלות תהליך הקפאת ביציות משתנה בין בתי החולים והמרכזים הרפואיים השונים. ישנם מרכזים רפואיים שגובים מחיר כולל על כל התהליך כולל שמירת ביציות לחמש עד עשר שנים, ואחרים מפרקים את העלות לגורמים, כמו דמי פתיחת תיק, תשלום נפרד על כל טיפול, תשלום על חדר ניתוח, שכר רופא, עלות התרופות להכנה ההורמונלית, ועוד. 
ממוצע העלות הכוללת למחזור שאיבה, הקפאת ביציות, ושימורן נע בין 12 אלף ל-17 אלף שקלים. עלות תרופות ההכנה תנוע בין 3,000 ל-5,000 שקלים, והתשלום עבור חדר הניתוח עומד על כ-2,500 שקלים. ייתכן שהזקיקים יהיו ריקים ובמקרים אלה יהיה צורך במחזור טיפול נוסף.

זכאות להקפאת ביציות ללא תשלום

טיפולי הקפאת ביציות יינתנו במסגרת סל הבריאות במקרים האלה:

  • ילדות, נערות ונשים שאמורות לעבור טיפולים כימותרפיים או הקרנות בשל מחלת סרטן שעלולים לפגוע בפוריותן. הטיפולים יינתנו להולדת ילד ראשון ושני לבני זוג ללא ילדים מהנישואים הנוכחיים או לילדות, נערות ונשים ללא ילדים.
  • נשים עד גיל 39 עם סיכון מוגבר לאל וסת - הפסקת המחזור.
  • נשים שלבן זוגן בעיית פוריות קשה כמו איכות או ספירת תאי הזרע.
  • נשים שעומדות לפני כריתה מונעת של שחלות, נשאיות BRCA.
  • נשים שעומדות לפני ניתוח שעלול להסתיים בכריתת שחלות.

הקפאת עוברים

שיטה נוספת לשימור פוריות עתידית היא הקפאת עוברים. השיטה הזו כוללת הקפאה ואחסון של עוברים בטמפרטורה נמוכה לצורך היריון בעתיד. נהוג להקפיא עוברים במצבים שבהם נותרים עוברים עודפים בסיום מחזור הפריה חוץ גופית. לאחר הקפאת עוברים העוברים נשמרים ויכולים לשמש במחזורי טיפול עתידיים. ניתן לשמור עוברים בהקפאה עד חמש שנים ללא תשלום. 

הקפאת עוברים או הקפאת ביציות?

הקפאת עוברים היא שיטה יעילה להבטחת פריון עתידי ובעלת סיכויים גבוהים לשימור פריון, היריון ולידה תקינים. אולם בשיטת זו בשיטה זו יש צורך בבן זוג, זרע מתורם, או בן זוג להורות משותפת. העוברים שייכים לשני בני הזוג ושימוש עתידי מחייב הסכמה של שניהם. מטופלת שתיפרד מבן זוגה ותרצה להרות עם בן זוג חדש, לא תוכל לעשות שימוש בעוברים המוקפאים, וזהו חיסרון של הקפאת עוברים לעומת הקפאת ביציות. 

כמה זמן נשמרות ביציות בהקפאה?

הביציות נשמרות בהקפאה ביחידות להפריה חוץ גופית למשך חמש שנים. בתום התקופה, האישה שביציותיה נשמרו יכולה לבקש להאריך את התקופה בחמש שנים נוספות. אם לא תתקבל הודעה כזו בכתב ומראש - היחידה שבה נשמרות הביציות תשלח למטופלת התראה, ולאחר 60 ימים ניתן להפסיק לשמור את הביציות. כך הדבר גם במקרה של אי תשלום עבור הקפאת ביציות, שמירתן תופסק 60 ימים לאחר שליחת מכתב בנושא. 

ליעוץ בנושא הקפאת ביציות מלאו פרטיכם ונציג יחזור אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

שימור פוריות - עוד בתחום:

בנק הזרע | להיות אמא באמצעות תרומת זרע

בזכות בנק הזרע נשים רבות מגשימות את חלומן להיות אמהות. תרומת זרע היא תהליך נגיש וזמין לכל אחת. ניתן לפנות לבנק הזרע במגוון בתי החולים בארץ או במסגרות...