ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
לאיזו קופת חולים התינוק משויך, מה עושים אם רוצים להעביר את הרך הנולד לקופת חולים אחרת, האם ניתן לבטח תינוק בקופת חולים ללא אחד מההורים ומה השלב שאחרי רישום תינוק לקופת חולים? בדקנו הכל ויש לנו תשובות
את לא צריכה שנפתח את הסקירה הזו במשפטים כמו ״לידת תינוק והגדלת המשפחה היא רגע מרגש ביותר בחיי ההורים״, את בטח כבר יודעת את זה בלעדינו. את גם לא צריכה שנספר לך על הלחצים שמגיעים בשלב הזה שמשתחררים מבית החולים ומגיעים הביתה עם תינוק חדש, במיוחד כשמדובר בילד הראשון, ומגלים שזהו - מעכשיו זה רק את, הפרטנר או הפרטנרית, והתינוק. אנחנו ממש לא באים להוסיף לסיר הלחץ, אלא להיפך - להרגיע ולתת מידע על רישום תינוק לקופת חולים, כדי שהקטע הבירוקרטי הזה יהיה הדבר הכי רגוע וחלק שיהיה לך בהמשך הדרך. גברים, הסקירה הזו מנוסחת בלשון נקבה כי ברוב המוחלט של המקרים נשים הן אלה שנשאו את הרך הנולד ברחמן, אבל אתם בהחלט מוזמנים לקרוא, זה מיועד גם לכם.
נתחיל בכך שכל תושבי ישראל חייבים להיות מבוטחים בביטוח רפואי ממלכתי באחת מארבעת קופות החולים - כללית, מכבי, לאומית או מאוחדת. לא ניתן להיות חברים בשתי קופות חולים, ולא ניתן להחליף את הביטוח הרפואי הממלכתי בביטוח בריאות פרטי. החובה הזו לא פוסחת על אף גיל, גם לא על תינוקות. המוסד לביטוח לאומי משייך באופן אוטומטי כל תינוק שנולד לקופת החולים של ההורה שמקבל עבורו את קצבת הילדים. השיוך מתבצע אחרי קבלת המידע על הלידה ממשרד הפנים.
זה קל במיוחד במצבים שבהם שני ההורים חברים באותה קופת חולים, אבל איך מתבצע רישום תינוק לקופת חולים אם כל אחד מההורים מבוטח בקופת חולים אחרת? אם ההורים מעוניינים שהילד יהיה מבוטח בקופה של ההורה שמקבל את הקצבה - אין בעיה. הבירוקרטיות מתחילות כשההורים מעוניינים לרשום את התינוק לקופת החולים של ההורה שלא מקבל את קצבת הילדים. במצב הזה יש לבצע רישום יילוד. רישום תינוק לקופת חולים במסגרת רישום יילוד מתאפשר רק אם שם התינוק כבר עודכן במשרד הפנים ושגיל היילוד מעל שבועיים.
את הרישום ניתן באחת הדרכים:
מעל גיל חצי שנה ועד גיל 18, ילדים יכולים לעבור בין קופות החולים על פי בקשת ההורים, לפי תקופות ההרשמה ומועדי המעבר הקבועים בחוק. חשוב להדגיש, עד גיל 18 ילד לא יכול להיות מבוטח בקופת חולים ללא חברות של אחד ההורים, לאחר גיל 18 כל אחד חופשי לעצמו.
יש גם מצבים ייחודיים שנוגעים אל רישום תינוק לקופת חולים כמו למשל צו בית משפט או הסכם גירושים. במצב כזה יש לשלוח את ההסכם או את הצו לתחום מרשם הבריאות וההעברת התינוק או הילד תתבצע באופן מיידי ללא קשר לתקופת המעבר שבחוק.
ברוב המקרים האם היא זו שמקבלת את קצבת הילדים, כך שאם רק האם רשומה במאוחדת או שני ההורים רשומים בקופה, רישום תינוק לקופת חולים מאוחדת יתבצע באופן מיידי. אם רק האב מבוטח בקופת חולים מאוחדת, לא הוא זה שמקבל את הקצבה, וההורים מעוניינים שהילד יהיה רשום בקופה - על שני ההורים לרשום את התינוק בסעיף "רישום יילוד ללא בוגר לקופת האב". אימו של היילוד צרכיה לחתום על המסמך גם היא.
רישום תינוק לקופת חולים כללית אפשרי רק אם לפחות אחד ההורים משויך לכללית. אם מדובר במקבל או מקבלת הקצבה, התהליך פשוט במיוחד:
אם ההורה שמקבל את קצבת הילדים לא מבוטח בכללית, יש לבצע קודם לכן את הרישום בביטוח הלאומי כפי שפירטנו ממש למעלה. תוך חודש מהלידה לאחר רישום תינוק לקופת חולים כללית, יגיעו לביתכם שני כרטיסי לקוח ליילוד כדי שלכל אחד מההורים יהיה כרטיס זמין. הקופה מאפשרת מיד לאחר רישום תינוק לקופת חולים כללית לבחור רופא או רופאת ילדים בפריסה ארצית רחבה של מרכזי בריאות הילד, לצד רופאי ילדים עצמאיים בהסדר עם הקופה.
אם אימו של התינוק מבוטחת במכבי, או שני ההורים, או ההורה שמקבל את הקצבה במקרים שזו לא האם מבוטח במכבי, הביטוח הלאומי מבצע באופן אוטומטי שיוך של התינוק לקופה. ניתן להשלים רישום תינוק לקופת חולים מכבי באפליקציית מכבי, באתר מכבי אונליין, במוקד מכבי, או במרכזים הרפואיים של מכבי. אם רק האב שאינו מקבל את קצבת הילדים במכבי ואתן מעוניינות להעביר את התינוק אליו, יש להשלים רישום יילוד בסניף הדואר או באתר הביטוח הלאומי כפי שפירטנו קודם לכן. המעבר עד גיל 6 חודשים מתבצע מיידית, ולאחר מכן לפי מועדי המעבר הקבועים בחוק.
את הכרטיס המגנטי עבור התינוק תקבלו תוך 30 יום ממועד רישום תינוק לקופת חולים מכבי, אך אל דאגה - בזמן הזה ניתן להגיע לרופאים ללא הצגת הכרטיס. ניתן לצרף את התינוק לביטוחים המשלימים מכבי זהב או מכבי שלי גם אם ההורים לא רשומים לשירותים הללו, אך אם ההורים כן רשומים, התינוק יקבל פטור מתקופת ההמתנה לזכאויות השונות.
בדומה לקופות האחרות, גם רישום תינוק לקופת חולים לאומית מתאפשר ללא בעיות אם ההורה שמקבל את הקצבה או שני ההורים מבוטחים בקופה. אם רק האב רשום בלאומית ולא הוא זה שמקבל את קצבת הילדים, יש לבצע רישום יילוד כדי לבצע את המעבר. ניתן לעשות זאת ללא עלות באתר הביטוח הלאומי או בסניף הדואר בעלות של 16.50 שקלים. עד גיל 6 חודשים הרישום מתבצע מיידית וללא תקופת רישום או המתנה. לאחר גיל 6 חודשים, רישום תינוק לקופת חולים לאומית יכול להתבצע בהתאם לתקופות ההרשמה הקבועות בחוק.
לא משנה באיזו קופת חולים את מבוטחת ולאיזו התינוק משויך, השלב הבא הוא ביקור בטיפת חלב. ההמלצה היא להגיע לטיפת חלב לאחר 10 עד 14 ימים מהלידה כדי לפתוח עבורו תיק ולוודא את משקלו. חשוב לדעת שמרכז טיפת חלב אינו רק מקום לקבלת חיסונים, אלא גם מרכז בדיקות גדילה והתפתחות שבו תוכלי לקבל מידע חשוב מאוד בנושאים מגוונים, כולל תזונה ובטיחות.
ניתן לרשום את התינוק באמצעות האתר של המוסד לביטוח לאומי. יש להצטייד בכרטיסי האשראי של שני ההורים, כל אחד עם כרטיס אישי על שמו, לצורך זיהוי. אם אין לשני ההורים כרטיס אשראי, ניתן לעשות זאת באחד מסניפי הדואר. שיוך לקופת החולים מתבצע באופן אוטומטי לקופת החולים של מקבל קצבת הילדים, בדרך כלל מדובר באמא. ניתן להשלים את ההרשמה ואת בחירת הרופא באתר קופת החולים, באפליקציה, או בסניפי הקופה.
רישום תינוק לקופת חולים באתר הביטוח הלאומי נעשה ללא תשלום, אך יש להזין כרטיסי אשראי לצורך זיהוי. הרישום באמצעות סניפי הדואר נעשה בתשלום שעומד על 16.50 שקלים נכון לדצמבר 2022, המחיר עשוי להשתנות מעת לעת.
אם ההורים מעוניינים לרשום את התינוק לקופת החולים של האב שאינו מקבל את קצבת הילדים, יש לבצע רישום יילוד. ניתן לבצע רישום תינוק לקופת חולים במסגרת רישום יילוד רק לאחר עדכון שם התינוק במשרד הפנים ושגילו של הרך הנולד מעל שבועיים. עד גיל חצי שנה הרישום נעשה באופן מיידי ללא תקופות ההמתנה וההרשמה הקבועות בחוק.
ניתן להעביר את התינוק בין קופות החולים של ההורים גם לאחר גיל חצי שנה, אולם במקרים אלו המעבר יתבצע בהתאם לתקופת ההרשמה הקבועות בחוק. עד גיל 18 הילד חייב להיות מבוטח באחת מקופות החולים שבהן מבוטחים ההורים. לא ניתן להיות מבוטח בקופה שבה אף אחד מההורים אינו חבר.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]