ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
שוקלים הרשמה לקופת חולים אחרת? חזרתם לארץ משהות ממושכת בחו״ל? השתחררתם מהצבא או אולי נולד לכם תינוק חדש? אספנו עבורכם את כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא רישום לקופת חולים, למעבר קל, חלק ומהיר
חוק ביטוח בריאות ממלכתי בישראל קובע שכל תושב ותושבת חייבים להיות רשומים לאחת מארבעת קופות החולים בישראל: קופת חולים מאוחדת, מכבי שירותי בריאות, לאומית שירותי בריאות, או שירותי בריאות כללית. מכניסת ההרשמה לתוקף, אתם יכולים לקבל את כל השירותים הרפואיים באמצעות הקופה שבה אתם מבוטחים. במודל הביטוח הישראלי חלה חובה להיות מבוטחים בקופת חולים ציבורית והביטוחים הפרטיים יכולים להיות רק כמוצר משלים, אך לא במקום. הכנו עבורכם מדריך שמפרט איך מבצעים רישום תינוק לקופת חולים, מה אתם צריכים לעשות אם אתם מעוניינים להחליף שירות ולבצע הרשמה לקופת חולים חדשה, הרשמה לקופת חולים אחרי צבא, ועוד טיפים שיקלו על הרישום.
אם אתם כאן איתנו, אתם בגיל שאתם יכולים לקרוא, ולכן אנחנו מניחים שאתם כבר חברים בקופת חולים ומעוניינים להירשם לקופת חולים אחרת. הנה כל הדרכים להירשם לקופות החולים בישראל:
1. רישום לקופת חולים דרך אתר כמהזה בריאות: פשוט משאירים פרטים כאן בטפסים בעמוד ונציג הקופה שתבחרו יחזור אליכם בהקדם עם כל הפרטים ויסייע לכם בביצוע מעבר.
2. הרשמה לקופת חולים בסניפי הדואר: ניתן להצטרף לקופות החולים באחד מסניפי הדואר, שם תתבקשו למלא טופס מעבר ולשלם עמלה עבור השירות. ניתן ליצור קשר עם מוקדי הקופות לקבלת הטפסים מראש כדי להגיע לדואר מוכנים ולחסוך זמן.
3. רישום דרך הביטוח הלאומי: ניתן להרשם לקופת חולים דרך אתר הביטוח הלאומי, הדבר מצריך תשלום בכרטיס אשראי. במקרים מסוימים לא ניתן להירשם לקופות החולים בדואר או באתר הביטוח הלאומי ואז יש להגיע אחד הסניפים. כך למשל במקרים של תושבים שחזרו לישראל והתושבות חודשה, תושבים במעמד ארעי, עולה חדש שלא הצטרף לביטוח הבריאות ב-90 הימים הראשונים מיום העלייה, כך גם בנוגע לאסירים משוחררים, ובמקרים שיש לבדוק את המעמד בביטוח הלאומי.
לאחר הלידה, המוסד לביטוח לאומי משייך את התינוק באופן אוטומטי לקופת החולים של ההורה שמקבל את קצבת הילדים. ברוב המקרים מדובר באם התינוק, אך המצב מעט שונה במקרים של משפחות חד מיניות. אין צורך להגיש בקשת רישום תינוק לקופת חולים באופן ידני, וקופות החולים מאפשרות לבצע את ההרשמה היישר מהאתרים שלהן. במקרים שבהם שני ההורים חברים באותה הקופה או שמעוניינים שהתינוק יקבל שירותים מהקופה שבה מקבל או מקבלת הקצבה מבוטחים - לא צריך לעבור שום הליך מול הביטוח הלאומי.
ומה עושים אם ההורים מבוטחים בקופות שונות ומעוניינים להעביר את התינוק לקופת החולים של ההורה השני? במקרה זה יש לבצע רישום יילוד לקופת חולים דרך אתר הביטוח הלאומי. התהליך דומה לזה שתיארנו קודם לכן, אך יש צורך בזיהוי שני ההורים עם שני כרטיסי אשראי על שם כל אחד מהם. אם אין כרטיס לשני ההורים, ניתן לבצע רישום תינוק לקופת חולים בסניף הדואר, בתשלום. שני ההורים חייבים להגיע עם תעודה מזהה כדי להשלים את ההליך.
מעבר לקופת חולים אחרת אפשרית בתנאי ששם התינוק כבר עודכן במשרד הפנים, ושגילו מעל שבועיים. עד גיל 6 חודשים המעבר לקופת החולים של ההורה השני נעשית באופן מיידי ללא הצורך להמתין לתקופות המעבר הקבועות בחוק. לא ניתן לבצע רישום תינוק לקופת חולים שבה אף אחד מההורים אינו חבר.
צעירים שהגיעו לגיל 18 הופכים לבגירים מבחינת קופות החולים. החברות בקופת החולים דרך ההורים ממשיכה באופן אוטומטי ולא צריך לעשות דבר אם מעוניינים להישאר בה. אולם אם אתם מעוניינים לבצע רישום לקופת חולים חדשה, אפשר לעשות זאת תוך 6 חודשים מיום ההולדת ה-18 ללא המתנה למועדי ההרשמה. ביום ההולדת ניתן להחליף אמצעי תשלום לכרטיס אשראי אישי או הוראת קבע לחשבון הבנק, או כמובן לתת להורים להמשיך לשלם :) שימו לב, ביום הזה הגישה של ההורים לתיק הרפואי שלכם תיחסם.
ומה קורה עם הגיוס לצה״ל? חיילים בסדיר או בקבע עוברים לקבל שירותי בריאות במסגרת משרד הביטחון והם נפלטים מקופות החולים הציבוריות. החוק קובע כי חיילים משוחררים חוזרים לקופת החולים שלהם קודם לגיוס באופן אוטומטי. אין צורך לנקוט בפעולה מסוימת, צה״ל מעביר את המידע ישירות לביטוח הלאומי. אם קופת החולים טוענת כי אין לה מידע על השחרור, ניתן לשלוח צילום תעודת שחרור לאגף הביטוח והבריאות בביטוח הלאומי ובתוך 24 שעות תחודש החברות. שחרור מצה״ל הוא הזדמנות טובה לשקול רישום לקופת חולים אחרת, וניתן לעשות זאת גם לפני השחרור כדי שהחברות תתחיל באופן מיידי ללא המתנה.
כל קופות החולים מציעות ביטוחים משלימים שנקראים שירותי בריאות נוספים, או בקיצור שב״ן. לכל אחת מהקופות שני רבדים של ביטוח משלים - תחתון ועליון. אלו הביטוחים של כל קופה:
כללית: מושלם זהב ומושלם פלטינום
מכבי: מכבי זהב ומכבי שלי
לאומית: לאומית כסף ולאומית זהב
מאוחדת: מאוחדת מגן ומאוחדת שיא
עבור רוב שירותי הבריאות הנוספים שקיימים בביטוחים המשלימים קיימת תקופת המתנה שנקראת תקופת אכשרה, זמן שנמשך בין 3-12 חודשים (ולעיתים גם יותר). המשמעות היא שיש שירותים מסוימים שתוכלו לקבל רק לאחר שחולפת תקופת האכשרה. אם היה לכם ביטוח משלים בקופת החולים הישנה, תקופת הוותק תחשבת לכם בעת הרשמה לקופת חולים חדשה והצטרפות לביטוח המשלים בה, כל עוד אינכם יורדים ברובד הביטוחי.
משרד הבריאות קבע שישה מועדי מעבר בשנה ותקופות הרשמה לקופות החולים, באופן הבא:
החל מ-16 בספטמבר עד 15 בנובמבר ניתן להירשם לקופות החולים וההרשמה תיכנס לתוקף ב-1 בינואר.
החל מ-16 בנובמבר עד 15 בינואר ניתן להירשם וההרשמה תיכנס לתוקף ב-1 במרץ.
מ-16 בינואר עד 15 במרץ חלה תקופת ההרשמה למועד המעבר של 1 במאי.
מ-16 במרץ עד 15 במאי ניתן להירשם למועד המעבר של 1 ביולי.
מ-16 במאי עד 15 ביולי אפשר להירשם למועד המעבר של 1 בספטמבר.
ומ-16 ביולי עד 15 בספטמבר חלה תקופת ההרשמה לקופת חולים שנכנסת לתוקף ב-1 בנובמבר.
בתוך תקופת המעבר ניתן לבטל את הבקשה, אך לאחר מכן יש לבצע מעבר קופת חולים מחדש. ניתן לעבור בין קופות החולים עד פעמיים בשנה. המעבר מתבצע ללא תשלום. עד מועד המעבר השירותים הרפואיים יינתנו על ידי קופת החולים הישנה, ללא תנאים וללא אפליה כלשהי בשל המעבר.
אזרחים ששהו בחו״ל תקופה ממושכת שבה חדלו מלהיות תושבים, לא שילמו ביטוח בריאות וביטוח לאומי, ושבו לישראל לאחר יותר מ-18 חודשים של שהות רצופה בחו״ל לא זכאים לקבל שירותים רפואיים לתקופה של עד 6 חודשים לאחר החזרה לישראל. קטינים, חיילים משוחררים, עולים חדשים, ואנשים שהוכרו כאזרחים עולים פטורים מתקופת ההמתנה, כמו גם אזרחים שלא ניתקו תושבות ושילמו את דמי הביטוח לאורך כל התקופה.
הרשמה לקופת חולים עבור תושבים חוזרים יכולה להיעשות רק דרך סניפי הביטוח הלאומי לצורך קביעת התושבות. בטופס יש למלא גם את קופת החולים שאליה מעוניינים להירשם, ופקיד הביטוח יחשב את תקופת ההמתנה. החישוב הוא חודש המתנה עבור כל שנת מגורים בחו״ל, אך לא יותר מחצי שנה. אם חזרתם לארץ אחרי ארבע שנים ולא שילמתם את דמי הביטוח, זמן ההמתנה הוא ארבעה חודשים. אם חזרתם אחרי שש שנים או יותר, הזמן הוא שישה חודשים.
את תקופת ההמתנה ניתן לפדות תמורת 12,210 (נכון לינואר 2022), אך ניתן להצטרף לביטוחי בריאות פרטיים שחלק מקופות החולים מציעות, כמו מכבי Wellcome, תוכנית תושבי חוץ של מאוחדת, וחברות הביטוח הפרטיות.
קודם כל מזל טוב! אם שני ההורים רשומים באותה קופת חולים, השיוך מתבצע אוטומטית לאותה הקופה. ניתן לבצע רישום יילוד באתר הקופה שלכם. אם כל אחד מההורים בקופה אחרת אך אתם מעוניינים שהתינוק יהיה בקופה של ההורה מקבל הקצבה, אין בעיה - מדובר באותו הליך. רישום תינוק לקופת חולים של ההורה השני אפשרי החל מגיל שבועיים ובתנאי שהעברתם את שם התינוק למשרד הפנים.
משרד הבריאות החליט על שש תקופות הרשמה בשנה שבהן ניתן לעבור בין קופות החולים, את התאריכים המלאים תוכלו לקרוא בפירוט בסקירה. אם העברתם בקשת רישום לקופת חולים חדשה והתחרטתם במהלך התקופה, אין בעיה - אפשר לבטל. הרשמה לקופת חולים חדשה ניתן לבצע עד פעמיים בשנה.
כחודש וחצי לאחר היום האחרון של כל תקופת הרשמה, הרישום לקופת החולים החדשה נכנס לתוקף. עד לאותו היום תוכלו להמשיך לקבל שירותים רפואיים מקופת החולים הישנה. חיילים משוחררים, בני 18 עד 18 וחצי, תינוקות עד גיל חצי שנה, ועולים חדשים שנרשמים לקופת החולים ב-90 הימים הראשונים לעלייתם פטורים מתקופת ההמתנה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]