בדידות היא המגפה הקשה של אזרחים ותיקים במאה ה-21. גם קשישים שיש להם ילדים ונכדים אוהבים סובלים מבדידות, אולי גם סבא וסבתא שלכם מבלי שאתם בכלל יודעים...
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
בדידות בקרב אזרחים ותיקים היא נושא משמעותי שעלול להוביל לבעיות בריאות גופניות ונפשיות. אובדן יקירים, מוגבלות בניידות ותפקידים חברתיים משתנים הם רק חלק מהדברים שבני הגיל השלישי נאלצים להתמודד איתם. אולם על ידי פעילויות של מעורבות חברתית ופעילות בין-דורית אפשר לקדם הזדקנות בריאה ורווחה כללית
בדידות בקרב אזרחים ותיקים היא תופעה שכיחה בישראל ובמדינות רבות בעולם המערבי. התופעה הזו מתרחשת כשאנשים מבוגרים מרגישים תחושת בידוד חברתי ואפילו ניתוק בגלל מחסור בקשרים חברתיים. מצב של בדידות לאזרחים ותיקים מתאפיין בתחושות של עצב, ריקנות וכמיהה לאינטראקציות חברתיות משמעותיות שאולי אבדו בגלל פרישה לגמלאות, אובדן בן או בת זוג, חברים קרובים של עשרות שנים שהלכו לעולמם. מגבלות פיזיות שמשפיעות על ההתנהלות היומית, או שינויים אחרים בחיים.
לבדידות יכולה להיות השפעה עמוקה על הבריאות הפיזית והנפשית של אזרחים ותיקים. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 32% מבני 65 עד 74 סובלים מבדידות, כמעט שליש. ככל שמתבגרים המספר הזה עולה, ובקרב בני 75 ומעלה הוא כבר נוסק ל-42%. בני ובנות הגיל השלישי שחווים בדידות כרונית עלולים להיות בסיכון גבוה לפתח מצבים בריאותיים שליליים שיכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים.
אחת ההשלכות הנפוצות ביותר של בדידות בקרב קשישים היא דיכאון. קשישים שמרגישים בודדים מדווחים לרוב על תחושות של עצב, חוסר תקווה וחוסר מוטיבציה. רגשות אלו עלולים להוביל לתחושת ייאוש שיכולה להפריע ליכולת לשמור על הרגלים יומיים בריאים, כמו פעילות גופנית סדירה, אכילה בריאה והקפדה על נטילת תרופות. גם חרדה היא בעיה נפוצה בבריאות הנפש שקשורה לבדידות בקרב אזרחים ותיקים. חרדה כוללת תסמינים כמו אי שקט ועצבנות שעלולים להחריף עוד יותר את תחושות הבידוד והניתוק.
בדידות יכולה גם להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי, כשיש מחקרים שמצביעים על כך שבדידות כרונית מובילה לירידה בזיכרון, בקשב וביכולות פתרון בעיות. בנוסף, ישנן עדויות שמצביעות על כך שבדידות עלולה להגביר את הסיכון לפתח דמנציה, מצב שמשפיע על זיכרון, חשיבה והתנהגות.
לבדידות יכולה להיות גם השפעה משמעותית על הבריאות הגופנית. קשישים שחווים בדידות כרונית עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות כרוניות, ובהן מחלות לב, לחץ דם גבוה וסוכרת. ייתכן שיש להם גם מערכת חיסונית מוחלשת, מה שהופך אותם לרגישים יותר לזיהומים. לבסוף, בדידות כרונית עלולה להגביר את הסיכון למוות בטרם עת. בני גיל הזהב מבודדים חברתית ומנותקים מהקהילות שלהם עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח מצבים מסכני חיים או להיכנע למחלה כרונית בגלל מערכת חיסונית מוחלשת.
יש מספר סיבות אפשריות לבדידות בקרב אזרחים ותיקים. הסיבות הללו כוללות מגוון של גורמים פיזיים, רגשיים וחברתיים. הנה כמה מהגורמים הנפוצים ביותר לבדידות בקרב קשישים, עם הסבר על כל אחד מהם:
אובדן יקירים: ככל שאנחנו מתבגרים, יש סיכוי גבוה יותר שנחווה אובדן של בני זוג, בני משפחה וחברים. המבוגרים שזה קורה להם עלולים להרגיש מבודדים ומנותקים מהרשתות החברתיות שלהם, אלו של החיים האמיתיים, לא פייסבוק ואינסטגרם. האבל והעצב שמלווים לעיתים קרובות את האובדנים הללו יכולים להוביל גם לתחושות של דיכאון וחרדה.
בעיות בריאות: בעיות בריאות גופניות יכולות גם הן לתרום לבדידות בקרב קשישים. ככל שאנחנו מתבגרים, אנחנו עלולים לחוות מצבים בריאותיים כרוניים שמגבילים את הניידות שלנו או משפיעים על היכולת לעסוק בפעילויות חברתיות. זה יכול להוביל לבידוד חברתי, שבתורו עלול להחמיר בעיות בריאותיות קיימות.
פרישה מהעבודה: אנחנו בדרך כלל מדמיינים את הפנסיה כמשהו שיש לערוג אליו, סוף סוף לא צריכים לקום כל יום ולדווח לבוס. אולם במציאות המצב מעט שונה מהפנטזיה, ורבים מבני הגיל השלישי שפורשים מעבודתם עלולים לחוות גם תחושת אובדן וניתוק מעמיתיהם לשעבר לעבודה. המצב הזה יכול להיות מאתגר במיוחד עבור אלה שמצאו תחושת מטרה וזהות בעבודתם, שכן פרישה לגמלאות עלולה להשאיר אותם בתחושת חוסר סיפוק וניתוק מהרשתות החברתיות הקודמות שלהם.
ניידות מוגבלת: ניידות מוגבלת היא סיבה אפשרית נוספת לבדידות בקרב אזרחים ותיקים. אם אדם מבוגר אינו מסוגל לעזוב את ביתו או להשתתף בפעילויות חברתיות עקב בעיות ניידות, הוא עלול להרגיש מבודד ומנותק מהקהילה שלו. לא אחת אנחנו שומעים על בני גיל הזהב שלא יצאו מהבית במשך ימים ואף שבועות ארוכים בגלל שהם מרותקים לכיסא גלגלים והמעלית בבניין התקלקלה.
שינוי תפקידים חברתיים: ככל שאנחנו מתבגרים, אנחנו יכולים לחוות שינויים גם בתפקידים החברתיים ובמערכות היחסים שלנו. לדוגמה, נהפוך לפחות מעורבים בחיי בני המשפחה, או שהילדים הבוגרים שלנו יכולים להתרחק. זה בדרך כלל לא נעשה ממקום רע, אלא מהרצון לבנות קריירה, להקים משפחה חדשה, לחוות עולם. שינויים אלו עלולים להיות קשים להסתגל אליהם, ויכולים לתרום מאוד לתחושת בדידות ובידוד.
סטיגמה וגילנות: לבסוף, עמדות חברתיות כלפי הזדקנות קשישים יכולות לתרום לתחושות של בדידות ובידוד. רק תחשבו איך אנחנו מתייחסים למילה ״זקנים״, יש כאלה שמנסים להשתמש ב״קשישים״ כמילה מעודנת, אך משמעותה זהה ל״זקנים״ רק בארמית, ואיך אנשים מנסים לייפות את השם עם גיל הזהב, הגיל השלישי, ואזרחים ותיקים, רק אל תקרא לי זקן! הסטיגמה והגילנות שמתלוות לגיל הזה גורמים לבני הגיל השלישי להרגיש דחויים או מודרים מהקהילות שלהם בגלל סטריאוטיפים. זה יכול ליצור תחושה של ניתוק ובידוד, מה שמוביל לבדידות.
יש כבר מדענים שאומרים שהבן אדם שיחיה 200 שנים כבר נולד. וככל שתוחלת החיים ממשיכה לעלות, נושא הבדידות בקרב אזרחים ותיקים הופך לבעיה גדולה יותר ויותר. בנוסף, ככל שהחברה מתבגרת, עלולות להיות פחות הזדמנויות לאינטראקציות בין-דוריות ולקשרים חברתיים, מה שמחריף עוד יותר את תחושות הבידוד והניתוק. עם אוכלוסייה הולכת וגדלה של קשישים, חיוני לטפל בסוגיית הבדידות וההשפעות שלה על הבריאות הפיזית והנפשית כדי להבטיח שקשישים יוכלו ליהנות מאיכות חיים בריאה ומספקת.
ישנם מספר פתרונות אפשריים לטיפול בתופעה, הנה כמה דוגמאות לאסטרטגיות שיכולות להיות יעילות בקידום קשרים חברתיים והפגת בדידות לאזרחים ותיקים:
הגברת המעורבות החברתית: פתרון אפשרי אחד הוא הגדלת הזדמנויות לקשישים לעסוק בפעילויות חברתיות. מרכזים קהילתיים, מרכזים למבוגרים וארגונים אחרים יכולים לספק מגוון פעילויות כמו שיעורי התעמלות קבוצתיים, אומנויות ומלאכות, ותוכניות חינוכיות. בנוסף, טיולים חברתיים כגון טיולים למוזיאון, קונצרטים או אירועי ספורט יכולים לעזור לקשישים להרגיש מחוברים לקהילות שלהם ומעורבים עם העולם הסובב אותם.
עידוד פעילויות בין-דוריות: פעילויות בין-דוריות יכולות גם הן להועיל עם הפגת הבדידות בקרב קשישים. תוכניות שמקשרות בין קשישים לדורות צעירים יותר, כמו הדרכה, חונכות או הזדמנויות התנדבותיות, יכולות לספק תחושת מטרה והגשמה לקשישים גם בתקופת החיים הזו. פעילויות אלו יכולות גם לטפח מערכות יחסים משמעותיות עם דורות צעירים, להפחית את תחושת הבידוד והניתוק שחווים קשישים רבים, ממש לשמור על ראשם ונפשם צעירים. חלק מהפעילות הזו יכול להיות אפילו סתם להגיע לביתו של קשיש מסוים ביום קבוע ובשעה קבועה, כדי לנהל שיחת חולין רגילה שבה שני הצדדים מתעניינים זה בשלומו של זה.
שיפור גישה לתחבורה: ניידות מוגבלת מהווה חסם משמעותי למעורבות חברתית עבור קשישים רבים. תחבורה ציבורית נוחה יותר, או אפילו שירותי תחבורה בקהילה, איסוף והחזרה של הקשישים מביתם אל מרכזי יום לאזרחים ותיקים, מתנדבים שיגיעו להסיע אותם כדי לשמור עליהם פעילים. מתנדבים אלה יכולים גם לקחת את הקשיש או הקשישה לקניות, להסתובב איתם בסופר מרקט או ברשתות הפארם, לערוך את הקניות בשקט ובשלווה, ולנהל שיחה תוך כדי.
מתן שירותי בריאות הנפש: חשוב לספק שירותי בריאות הנפש לקשישים המתמודדים עם בדידות ובעיות נפשיות נלוות. ייעוץ, טיפול או קבוצות תמיכה יכולים לספק סביבה בטוחה ותומכת לקשישים לחלוק את רגשותיהם. שירותים אלו יכולים גם להפחית את הסטיגמה והבושה שיכולים להיות קשורים לבדידות.
התמודדות עם בדידות בקרב אזרחים ותיקים דורשת גישה רב-גונית ורב-מערכתית שכוללת הגדלת הזדמנויות למעורבות חברתית, קידום פעילויות בין-דוריות, טיפוח קשרים, שיפור הגישה לתחבורה ומתן שירותי בריאות הנפש. על ידי יישום רעיונות אלו, קהילות יכולות לפעול להפגת בדידות לאזרחים ותיקים, ולקדם הזדקנות בריאה ורווחה כללית.
מרכזים קהילתיים יכולים לספק מגוון פעילויות ותוכניות לקשישים, כמו שיעורי התעמלות קבוצתיים, אומנויות ומלאכות, תוכניות חינוכיות וטיולים חברתיים. פעילויות אלו יכולות לעזור לקשישים להרגיש מחוברים יותר לקהילות שלהם ומעורבים עם העולם הסובב אותם.
פעילויות בין-דוריות יכולות לספק לקשישים הזדמנויות להתחבר עם הדורות הצעירים, כמו הזדמנויות חונכות או התנדבות. פעילויות אלו יכולות לספק תחושת מטרה והגשמה, ובמקביל גם לטפח מערכות יחסים משמעותיות שיכולות להפחית תחושות של בידוד וניתוק.
ניידות מוגבלת היא מחסום משמעותי למעורבות חברתית עבור קשישים רבים. שיפור הגישה לתחבורה יכול להקל על קשישים להשתתף בפעילויות חברתיות ולשמור על קשרים חברתיים.
טכנולוגיה יכולה לספק לקשישים הזדמנויות חדשות לחיבור חברתי ומעורבות. פלטפורמות וידאו צ'ט יכולות לאפשר לקשישים להתחבר עם חברים ובני משפחה שגרים רחוק, בעוד שרשת חברתית יכולה לספק פלטפורמה לחיבור עם אנשים אחרים בכל גיל שחולקים תחומי עניין דומים. בנוסף, ישנן קהילות מקוונות ופורומים רבים שבהם קשישים יכולים להשתתף, שמספקים תחושת אחווה ותמיכה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]