
דיור מוגן היא מסגרת דיור מצוינת ומומלצת עבור בני הגיל השלישי העצמאיים. במסגרת הזו בנות ובני הגיל השלישי יכולים להמשיך לנהל שגרת חיים עצמאית מלאה תוך שמירה על פרטיותם מצד אחד, ומצד שני לגור בדירות יוקרתיות מוקפים בבני גילם, בעלי תחומי עניין משותפים, עם מתקני כושר ובריכות, חוגים ופעילויות העשרה רבות, והשגחה רפואית במקרה הצורך. הבעיה העיקרית שמונעת מרבים מהם להיכנס לבתי דיור מוגן הוא גובה הפיקדון. לשם כך חלק מבתי הדיור המוגן מציעים מסלול דיור מוגן בשכירות חודשית.
אילו אפשרויות תשלום מציעים בתי דיור מוגן
רשתות ובתי הדיור המוגן בישראל מציעים שני מסלולים עיקריים:
דיור מוגן בתשלום פיקדון: מסלול זה כולל פיקדון חד-פעמי שמשלמים עם הכניסה לבית. זהו פיקדון גבוה מאוד ששקול כמעט לרכישת דירה והוא נשחק באחוז מסוים מדי שנה, עד מקסימום שנקבע בין הדיירים לבין בית הדיור המוגן. ברוב המקרים מדובר בסכום שנע בין 2.5% ל-3% בשנה, לתקופה של עד 12 שנה (לפעמים גם פחות). בתום התקופה הפיקדון מפסיק להישחק, אך הוא לא מוחזר לדיירים אלא נשמר בידי הנהלת הדיור המוגן. אם הדיירים עוזבים את הבית מכל סיבה שהיא, שארית הפיקדון מוחזרת להם, ואם הם הולכים לעולמם בשיבה טובה - הפיקדון מוחזר ליורשיהם.
דיור מוגן בתשלום דמי כניסה: גם מסלול זה כולל פיקדון חד-פעמי, במקרה זה מופחת, והוא נקרא ״דמי כניסה״. הפיקדון נמוך באופן ניכר בהשוואה לפיקדון הרגיל, אך הוא נשחק במהירות גבוהה עד שחיקה מלאה, לרוב תוך חמש שנים או פחות. המשמעות היא שבתום התקופה לא נותר סכום כסף להשיב לדיירים או ליורשיהם, אך היתרון הוא שצריך לגייס הון פחות משמעותי כדי להיכנס לדיור מוגן.
דמי אחזקה חודשיים: בשני המסלולים שציינו קיימים גם דמי אחזקה שאותם משלמים מדי חודש לבית הדיור המוגן. דמי אחזקה חודשיים מכסים את כלל שירותי הבית שכלולים בחוזה, ובהם חוגים והרצאות, עלויות שמירה ואבטחה, עלות הצוות הרפואי, כיסוי הוצאות ניקיון השטחים המשותפים והדירות, עלות התחזוקה של כלל האזורים הפרטיים והציבוריים, שכר אנשי הצוות מכל ענפי הבית, ועוד. גובה דמי האחזקה נקבע בהתאם לגובה הדירה ולמספר הדיירים שבה - יחיד או בני זוג.
האופציה הנוספת: דיור מוגן בשכירות חודשית
בשנים האחרונות חלק מבתי הדיור המוגן החלו להציע מסלול תשלום נוסף שנקרא דיור מוגן בשכירות חודשית. במסלול זה אין כלל תשלום פיקדון או דמי כניסה חד פעמיים, אלא ממש כפי שהשם אומר - דיור מוגן בשכירות חודשית. היתרון של מסלול זה הוא שלא צריך לגייס שום הון, לא לפתוח תוכניות חיסכון, לא לשבור קרנות השתלמות, לא לבקש עזרה מהילדים או הנכדים, ואפילו לא למכור את הדירה הישנה אם יש כזו.
כמה עולה דיור מוגן במסלולים השונים
התשובה לשאלה כמה עולה דיור מוגן מורכבת מאוד, ולא ניתן לתת עליה כאן תשובה מדויקת. הסיבה לכך היא שכל בית דיור מוגן מרכיב מסלול שונה עבור כל אחד ואחת, והמשתנים רבים מאוד. הרוב המוחלט של בתי הדיור המוגן כלל לא מפרסמים מחירים באתריהם, משום שהמחיר הסופי נקבע בהתאם לגודל הדירה, מספר החדרים, הקומה שבה הדירה נמצאת, מפרט הדירה, האם נדרש שיפוץ או שמקבלים את הדירה כפי שהיא, מיקום הבית בארץ, ורמת המתקנים במקום. למרות זאת, אספנו כמה נתונים כלליים שיתנו לכם סדר גודל. שימו לב שהמחירים כאן התחלתיים, והשמיים הם הגבול בהתאם לרצונות ולשאיפות שלכם.
דיור מוגן במסלול דמי הפיקדון מתחילים ביותר מ-400 אלף שקלים בחיפה ובקריות לדירת חדר קטנה. בצפון ובשפלה המחירים לדירה בגודל דומה מתחילים ב-600 אלף, והמחירים במרכז דומים. דירות שניים ושלושה חדרים באזורים המבוקשים יכולות להתחיל ביותר מ-1.2 מיליון שקלים. ישנם בתי דיור מוגן עם דירות צמודות קרקע וחצר פרטית, שם מחיר דיור מוגן במסלול דמי פיקדון יהיה גבוה אף יותר מזה. מסלולי דמי כניסה יכולים להוריד את העלות החד-פעמית ב-30% עד 50% אחוז.
לעלות דמי הפיקדון או דמי הכניסה יש להוסיף את עלות דמי האחזקה. עבור דירות סטודיו המחירים ההתחלתיים נעים בין 4,500 ל-7,000 שקלים. שימו לב, לא מדובר ב״עד 7,000 שקלים״, אלא ״החל מ״, בהתאם למיקום בארץ ולבית הדיור המוגן והם יכולים להאמיר גם ליותר מכך. דירות שלושה חדרים מתחילות ב-11,000 שקלים ויכולות להגיע הרבה מעבר לכך בבתים היוקרתיים. רוב בתי הדיור המוגן מוסיפים 1,000 שקלים ומעלה לתשלום החודשי עבור דירה שגרים בה בני זוג, ללא קשר לגודלה.
וכמה עולה דיור מוגן בשכירות חודשית
התשלומים החודשיים של מסלולי דיור מוגן בשכירות חודשית יהיו גבוהים באופן משמעותי לעומת מחירי דמי האחזקה החודשיים במסלולי פיקדון ודמי כניסה. הסיבה לכך היא שדיור מוגן בשכירות חודשית כולל בתשלום אחד גם את עלות השכירות החודשית וגם את דמי האחזקה. דירות חדר קטנות מתחילת בכ-6,000 שקלים בחודש בחיפה ובשפה, יותר מ-8,000 שקלים בירושלים, בתל אביב ובערים אחרות במרכז, וכ-9,000 שקלים ומעלה בצפון.
דירות שלושה חדרים יכולות להתחיל ב-15,000 שקלים בתל אביב ובדרום, והשמיים, כאמור, הם הגבול, במיוחד בבתי דיור מוגן יוקרתי. ניתן למצוא בתי דיור מוגן בשכירות חודשית נמוכה יותר באזורים אחרים בארץ. גם כאן ישנה תוספת בדמי האחזקה החודשיים בדירות שבהן מתגוררים בני זוג.
למי מתאים דיור מוגן בשכירות חודשית
כפי שראיתם, התשלום עבור דיור מוגן בשכירות חודשית אמנם מוריד את הצורך בהון ראשוני עבור דמי פיקדון או דמי כניסה, אך התשלום החודשי גבוה הרבה יותר ולכן המסלול הזה לא מתאים לכל אחד. דיור מוגן בשכירות חודשית מתאים לאנשים שלא מעוניינים למכור את הדירה הישנה שלהם ולא רוצים לגייס הון ראשוני, או שאין להם דרך לגייס הון כזה. לעומת זאת, כן יש להם תזרים מזומנים חודשי גבוה.
תזרים מזומנים חודשי גבוה יכול להגיע באמצעות פנסיה גבוהה, או שכר דירה מהדירה הישנה שבאמצעותו אפשר לממן את השהות בבית הדיור המוגן. באופן הזה גם אין פיקדון שנשחק או נמחק, וגם הדירה ממשיכה להניב כספים ולהישאר כירושה לבני המשפחה או המוטבים.
אילו בתים מציעים דיור מוגן בשכירות חודשית
רשת בית בכפר: בית בכפר מציעה דיור מוגן בשכירות חודשית שנקרא אצלה ״מסלול ליסינג״. במסלול הזה אין תשלום דמי פיקדון או כניסה, אלא תשלום חודשי בלבד. מנגד, הרשת מציעה גם מסלול הפוך של תשלום חד פעמי בלבד, ללא דמי אחזקה חודשיים.
רשת אחוזות רובינשטיין: אחוזות רובינשטיין קוראת למסלול דיור מוגן בשכירות חודשית ״דיור מוגן ללא פיקדון״. העיקרון זהה, אין תשלום פיקדון או דמי כניסה, אך כן נדרשת הפקדת בטוחה בגובה 12 חודשים של דמי אחזקה. בניקוד למסלולי פיקדון, הבטוחה לא נשחקת והיא מוחזרת במלואה בהצמדה למדד.
בית בלב: רשת הדיור המוגן מקבוצת מכבי מציעה גם היא מסלול דיור מוגן בשכירות חודשית למי שלא מעוניין למכור את הדירה או לגייס הון ראשוני. הרשת מציעה מסלולי התקשרות נוספים כמו מסלול ללא שחיקה, מסלול ללא דמי אחזקה אלא רק תשלום חד פעמי, והתאמות נוספות באופן אישי לכל דייר ודיירת.
דיור מוגן בשכירות חודשית - שאלות ותשובות
דיור מוגן - חברות בתחום

דיור מוגן בבית

דיור מוגן במגדלי הים התיכון

פרוטיאה: רשת דיור מוגן יוקרתי

דיור מוגן במרכז עד 120

דיור מוגן משען

ההורים שלי: מומחים בבחירת דיור מוגן

בית גיל הזהב בתל אביב - דיור מוגן

דיור מוגן ברשת בית בלב
