דלג לתוכן

רשלנות רפואית בהריון ולידה

במקרים שבהם הצוות הרפואי שמלווה את ההריון והלידה מתרשל במסגרת תפקידו ובכך נגרם נזק לאם או ליילוד, תיתכן עילה להגשת תביעה וקבלת פיצויים. מתי תהיה רשלנות בהריון, באילו מקרים ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית בלידה, ואיך עושים את זה?

3 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

נפגעתם מרשלנות רפואית?

אין דבר משמח יותר בחייה של משפחה מלידה של תינוק או תינוקת חדשים וחמודים. כבר בתקופת ההריון נמצאת האישה תחת פיקוח הדוק ומעקב שכולל עשרות בדיקות כדי לוודא בריאות תקינה עד הלידה ולאחריה. אבל מה קורה אם הלידה לא מסתיימת בחיוך של הקלה? מקרים של רשלנות רפואית בהריון או בלידה עשויים להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית שמזכה בפיצויים.

מקרים של רשלנות רפואית בהריון

כבר בשלב תכנון ההריון נשים עוברות בדיקות גנטיות במטרה למנוע רשלנות רפואית בייעוץ גנטי. במהלך ההריון הרופאים צריכים להמליץ על מגוון בדיקות, לזהות ממצאים שעלולים להתריע על מומים, ולשלוח להפניות המתאימות. הנה כמה דוגמאות למקרים שבהם תיתכן רשלנות רפואית בהריון:

  • אי הפניה לבדיקות וייעוץ גנטי: כאמור, כבר בשלב תכנון ההריון מומלץ לערוך בדיקת סקר גנטי. אם מדובר בהריון שני ומעלה וכבר בוצעה בעבר בדיקה שכזו, הרופא צריך לעדכן אם קיימות בדיקות חדשות ולתת לאישה לבחור האם היא מעוניינת לבצע בדיקה חדשה. על הרופא לעדכן כי קיימות בדיקות סקר חדשות ובמידת הצורך לבצע בדיקות אלה טרם ההריון. ישנם מקרים שיש להפנות לסקר גנטי במהלך ההריון, אם מתקבלים ממצאים חריגים בבדיקות כמו סקירת מערכות. 
  • אי מתן הפניה לבדיקות המתאימות: בין הבדיקות הרבות שנשים בהריון עוברות נכללות בדיקות גנטיות, שקיפות עורפית, חלבון עוברי, מי שפיר, סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת, ועוד בדיקות אפשריות רבות. לא כל הבדיקות נמצאות בסל הבריאות וקופות החולים לא ממנות את כולן במסגרת סל ההריון של הביטוחים המשלימים, ועל הרופא ליידע את האישה ולהסביר את כל האפשרויות העומדות בפניה, כולל בדיקות בתשלום מלא. 
  • אי מתן הפניה לבדיקות בזמן: חלק מהבדיקות ניתן לבצע רק בטווח זמנים ספציפי לפי שבועות, ויש חשיבות למתן ההפניה הרלוונטית בזמן. 
  • פענוח שגוי של ממצאי הבדיקות: מקרים של פענוח שגוי עלולים להוביל ללידת תינוק שלוקה בפיגור שכלי, בתסמונת דאון, או בתסמונות מולדות אחרות באופן שמתקיימת עילה לתביעת רשלנות רפואית בהריון.
  • חוסר אבחון מומים בבדיקת אולטרסאונד: במהלך ההריון מומלץ לבצע שלוש בדיקות אולטרסאונד. במקרים של ממצאים חריגים יש להפנות לבדיקות מקיפות יותר, כמו סקירת מערכות מורחבת שניתנת בתשלום למטופלות פרטיות, בדיקה שבוחנת איברים שאינם כלולים בסקירה הבסיסית ויכולה לזהות מומים.

רשלנות רפואית בלידה

מקרים של רשלנות רפואית בלידה מתרחשים אם הצוות הרפואי שיילד את האישה התרשל בבחירת סוג לידה לא מתאים, התעלם מסימני מצוקה עוברית או לא טיפל בהם נכון, והתרשלויות נוספות שכתוצאה מכך האם או התינוק נפגעו. הנה דוגמאות לרשלנות בלידה:

  • אי‌ ‌ביצוע‌ או מעבר מאוחר לניתוח‌ ‌קיסרי:‌ ‌‌אם‌ העובר חווה מצוקה משמעותית ולידה וגינלית לא מתקדמת, על ‌הצוות‌ ‌לקבל‌ ‌החלטה‌ ‌בתוך‌ ‌דקות‌ ‌בודדות‌ ‌ואפילו‌ ‌שניות למעבר ללידה בניתוח קיסרי. ‌ייתכן‌ שבחירה‌ ‌בניתוח‌ ‌קיסרי‌ באופן מיידי הייתה מונעת ‌את‌ ‌הפגיעה‌ ואת מצב ‌רשלנות‌ ‌רפואית‌ ‌בלידה‌.‌ העיכוב עלול להוביל לנזק מוחי עם השלכות חמורות. 
  • רשלנות בהליך הרפואי: שימוש בציוד רפואי שאינו מתאים, טעות בפירוש המוניטור שמתריע על מצוקה עוברית, מינונים שגויים של משככי כאבים או מזרזי לידה. לדוגמה, שימוש לא נכון במכשיר הוואקום או במלקחיים כדי לסייע בחילוץ התינוק באופן שיוצר לחץ בלתי הפיך על ראש היילוד, דבר שמוביל לפגיעה מוחית או לעיוות הגולגולת בשל הפעלת כוח מוגזם. 
  • כליאת כתפיים: במצב זה הלידה לא יכולה להתקדם בגלל שכתפיו של התינוק לכודות אולם ראשו כבר עבר דרך תעלת הלידה. הגוף לא יכול לעצור את הלידה וההתכווצויות מפעילות לחץ על ראש התינוק, צווארו, וחבל הטבור שלי. זהו מצב חירום שכל עיכוב בטיפול עלול לגרום לפגיעות קשות בתינוק. 
  • פגיעה לאחר הלידה: בחלק מהמקרים גם לאחר שההריון והלידה היו תקינים והסתיימו בשלום, היילוד נקלע למצוקה שדורשת תגובה מהירה מצד הצוות הרפואי. בין הדברים שיש לתת להם תשומת לב: צבעו של התינוק, דופק, נשימה, שרירים, ורפלקסים. חוסר התייחסות או עיכוב בטיפול עלולים לגרום לפגיעה מוחית שניתן היה למנוע. זו עשויה להיות עילה לתביעת רשלנות רפואית בלידה. 

מתי ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בהריון ולידה

רשלנות רפואית בהריון ובלידה כפופה לתקופת ההתיישנות בדיני נזיקין שעומדת על שבע שנים. המשמעות היא שאם במקרה שלכן יש עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית, ניתן לעשות זאת עד שבע שנים מקרות המקרה הרשלני. היילוד יכול להגיש תביעה עד שבע שנים לאחר שמלאו לו 18, כלומר עד גיל 25. לכן חשוב מאוד להתחיל כמה שיותר מהר באיסוף המסמכים וההוכחות שנגרמה רשלנות רפואית כדי להגדיל את הסיכויים לפסיקה לטובתכם ולפיצויים. בכך יכול לעזור עורך דין לדיני נזיקין שמומחה במקרי רשלנות רפואית בהריון ולידה. 

מה חשוב לדעת לפני הגשת תביעת רשלנות רפואית בהריון או בלידה

כדי להוכיח שנגרם נזק כתוצאה מרשלנות רפואית בלידה או בהריון יש להוכיח כי הצוות הרפואי התרשל, נזק נגרם לתינוק, וכי קיים קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק. כלומר לא מספיק רק שהאם או העובר טופלו בהתרשלות, יש להוכיח שנגרם נזק ויש קשר סיבתי בין מעשה ההתרשלות לנזק שנגרם. אם נעשה מעשה התרשלות אך לא נגרם נזק - לא ניתן להגיש תביעה לפיצוי. אם נגרם נזק אך הוא נעשה בגלל גורם אחר שאינו התרשלות הצוות, גם במקרה כזה לא ניתן להגיש תביעה. 

בכל מקרה, אם קיים חשד שנגרם נזק לאם או לעובר כתוצאה של פעולה רשלנית של הצוות הרפואי, יש להתחיל מיד באיסוף כל המסמכים, האישורים, והטפסים הרלוונטיים. עורך דין רשלנות רפואית יוכל לסייע באיסוף וניתוח החומרים, ולהעריך את סיכויי ההצלחה של התביעה והאם ניתן להמשיך אותה ובאיזה אופן. חשוב לציין כי תביעות מסוג זה עשויות להתנהל זמן ממושך וחולף זמן רב בין התחלת התהליך עד לקבלת הפיצויים, ולכן כדאי להתחיל באיסוף החומרים מהר ככל הניתן. 

איזה פיצוי ניתן לקבל בתביעת רשלנות רפואית בלידה או בהריון?

השופטים קובעים מהו גובה הפיצוי בהתאם לכל מקרה ונסיבותיו. בין הפרמטרים הרבים שאליהם מתייחסים, כלולים גם מידת הרשלנות הרפואית שבוצעה, מידת הפגיעה באם או בעובר, גובה ההוצאות הרפואיות כתוצאה מהרשלנות, מידת הכאב והסבל, עוגמת נפש, קיצור תוחלת החיים, אובדן הנאות החיים ועוד. ישנם מקרים שעשויים להסתכם בפסיקה של יותר ממיליון שקלים, וישנם מקרים שמסתיימים בכמה מאות אלפי שקלים. 

לייעוץ בנושא רשלנות רפואית: מלאו פרטיכם ונציג יחזור אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

רשלנות רפואית בהריון ולידה - שאלות ותשובות

מהי רשלנות רפואית בהריון?

בין המקרים הרבים נכללים גם אי הפניה לייעוץ גנטי כבר בשלב תכנון ההריון, אי מתן הפניה לבדיקות מתאימות כמו שקיפות עורפית, חלבון עוברי, מי שפיר, סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת, ועוד בדיקות אפשריות, אי מתן הפניה לבדיקות בזמן, פענוח שגוי של ממצאי הבדיקות, חוסר אבחון מומים בבדיקת אולטרסאונד, ועוד. 

באילו מקרים מתקיימת רשלנות רפואית בלידה?

אם הצוות הרפואי שיילד את האישה התרשל בבחירת סוג לידה לא מתאים, התעלם מסימני מצוקה עוברית או לא טיפל בהם נכון, אי‌ ‌ביצוע‌ או מעבר מאוחר לניתוח‌ ‌קיסרי, רשלנות בהליך הרפואי, שימוש בציוד רפואי שאינו מתאים, טעות בפירוש המוניטור שמתריע על מצוקה עוברית, מינונים שגויים של משככי כאבים או מזרזי לידה, כליאת כתפיים, ופגיעה לאחר הלידה. 

תוך כמה זמן צריך להגיש תביעת רשלנות רפואית בהריון ולידה?

רשלנות רפואית בהריון ובלידה כפופה לתקופת ההתיישנות בדיני נזיקין שעומדת על שבע שנים. כלומר ניתן לעשות זאת עד שבע שנים מקרות המקרה הרשלני, אולם היילוד יכול להגיש תביעה עד שבע שנים לאחר שמלאו לו 18, כלומר עד גיל 25. 

מהו גובה הפיצוי במקרים שהתביעה מתקבלת?

השופטים מתייחסים למגוון פרמטרים ובהם: מידת הרשלנות הרפואית שבוצעה, מידת הפגיעה באם או בעובר, גובה ההוצאות הרפואיות כתוצאה מהרשלנות, מידת הכאב והסבל, עוגמת נפש, קיצור תוחלת החיים, אובדן הנאות החיים ועוד. כל מקרה נקבע לגופו, אך ישנם מקרים שעשויים להסתכם בפסיקה של יותר ממיליון שקלים, וישנם מקרים שמסתיימים בכמה מאות אלפי שקלים. 

עורכי דין מומחים לרשלנות רפואית

רשלנות רפואית - סקירות בתחום

נפגעי רשלנות רפואית? תבעו זיכוי כספי!

נפגעי רשלנות רפואית זכאים לקבל פיצוי כספי. החיים עם נזק שנגרם כתוצאה מטיפול רפואי רשלני טומנים בחובם קשיים רבים. בעזרת עורך דין רשלנות רפואית ניתן...

רשלנות רפואית המדריך המלא

מהי רשלנות רפואית, מתי ניתן להגיש תביעה, אילו חומרים ומסמכים יש לאסוף כדי להוכיח רשלנות רפואית, את מי ניתן לתבוע, מהם שלבי התהליך, האם צריך להשתמש...

תגובות