עו"ד בנו גליקמן מומחה בייצוג לקוחות בתחום רשלנות רפואית בהריון ולידה, רשלנות הקשורה באיחור באבחון של סרטן, וברשלנות בניתוחים
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
במקרים שבהם הצוות הרפואי שמלווה את ההריון והלידה מתרשל במסגרת תפקידו ובכך נגרם נזק לאם או ליילוד, תיתכן עילה להגשת תביעה וקבלת פיצויים. מתי תהיה רשלנות בהריון, באילו מקרים ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית בלידה, ואיך עושים את זה?
אין דבר משמח יותר בחייה של משפחה מלידה של תינוק או תינוקת חדשים וחמודים. כבר בתקופת ההריון נמצאת האישה תחת פיקוח הדוק ומעקב שכולל עשרות בדיקות כדי לוודא בריאות תקינה עד הלידה ולאחריה. אבל מה קורה אם הלידה לא מסתיימת בחיוך של הקלה? מקרים של רשלנות רפואית בהריון או בלידה עשויים להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית שמזכה בפיצויים.
כבר בשלב תכנון ההריון נשים עוברות בדיקות גנטיות במטרה למנוע רשלנות רפואית בייעוץ גנטי. במהלך ההריון הרופאים צריכים להמליץ על מגוון בדיקות, לזהות ממצאים שעלולים להתריע על מומים, ולשלוח להפניות המתאימות. הנה כמה דוגמאות למקרים שבהם תיתכן רשלנות רפואית בהריון:
מקרים של רשלנות רפואית בלידה מתרחשים אם הצוות הרפואי שיילד את האישה התרשל בבחירת סוג לידה לא מתאים, התעלם מסימני מצוקה עוברית או לא טיפל בהם נכון, והתרשלויות נוספות שכתוצאה מכך האם או התינוק נפגעו. הנה דוגמאות לרשלנות בלידה:
רשלנות רפואית בהריון ובלידה כפופה לתקופת ההתיישנות בדיני נזיקין שעומדת על שבע שנים. המשמעות היא שאם במקרה שלכן יש עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית, ניתן לעשות זאת עד שבע שנים מקרות המקרה הרשלני. היילוד יכול להגיש תביעה עד שבע שנים לאחר שמלאו לו 18, כלומר עד גיל 25. לכן חשוב מאוד להתחיל כמה שיותר מהר באיסוף המסמכים וההוכחות שנגרמה רשלנות רפואית כדי להגדיל את הסיכויים לפסיקה לטובתכם ולפיצויים. בכך יכול לעזור עורך דין לדיני נזיקין שמומחה במקרי רשלנות רפואית בהריון ולידה.
כדי להוכיח שנגרם נזק כתוצאה מרשלנות רפואית בלידה או בהריון יש להוכיח כי הצוות הרפואי התרשל, נזק נגרם לתינוק, וכי קיים קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק. כלומר לא מספיק רק שהאם או העובר טופלו בהתרשלות, יש להוכיח שנגרם נזק ויש קשר סיבתי בין מעשה ההתרשלות לנזק שנגרם. אם נעשה מעשה התרשלות אך לא נגרם נזק - לא ניתן להגיש תביעה לפיצוי. אם נגרם נזק אך הוא נעשה בגלל גורם אחר שאינו התרשלות הצוות, גם במקרה כזה לא ניתן להגיש תביעה.
בכל מקרה, אם קיים חשד שנגרם נזק לאם או לעובר כתוצאה של פעולה רשלנית של הצוות הרפואי, יש להתחיל מיד באיסוף כל המסמכים, האישורים, והטפסים הרלוונטיים. עורך דין רשלנות רפואית יוכל לסייע באיסוף וניתוח החומרים, ולהעריך את סיכויי ההצלחה של התביעה והאם ניתן להמשיך אותה ובאיזה אופן. חשוב לציין כי תביעות מסוג זה עשויות להתנהל זמן ממושך וחולף זמן רב בין התחלת התהליך עד לקבלת הפיצויים, ולכן כדאי להתחיל באיסוף החומרים מהר ככל הניתן.
השופטים קובעים מהו גובה הפיצוי בהתאם לכל מקרה ונסיבותיו. בין הפרמטרים הרבים שאליהם מתייחסים, כלולים גם מידת הרשלנות הרפואית שבוצעה, מידת הפגיעה באם או בעובר, גובה ההוצאות הרפואיות כתוצאה מהרשלנות, מידת הכאב והסבל, עוגמת נפש, קיצור תוחלת החיים, אובדן הנאות החיים ועוד. ישנם מקרים שעשויים להסתכם בפסיקה של יותר ממיליון שקלים, וישנם מקרים שמסתיימים בכמה מאות אלפי שקלים.
בין המקרים הרבים נכללים גם אי הפניה לייעוץ גנטי כבר בשלב תכנון ההריון, אי מתן הפניה לבדיקות מתאימות כמו שקיפות עורפית, חלבון עוברי, מי שפיר, סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת, ועוד בדיקות אפשריות, אי מתן הפניה לבדיקות בזמן, פענוח שגוי של ממצאי הבדיקות, חוסר אבחון מומים בבדיקת אולטרסאונד, ועוד.
אם הצוות הרפואי שיילד את האישה התרשל בבחירת סוג לידה לא מתאים, התעלם מסימני מצוקה עוברית או לא טיפל בהם נכון, אי ביצוע או מעבר מאוחר לניתוח קיסרי, רשלנות בהליך הרפואי, שימוש בציוד רפואי שאינו מתאים, טעות בפירוש המוניטור שמתריע על מצוקה עוברית, מינונים שגויים של משככי כאבים או מזרזי לידה, כליאת כתפיים, ופגיעה לאחר הלידה.
רשלנות רפואית בהריון ובלידה כפופה לתקופת ההתיישנות בדיני נזיקין שעומדת על שבע שנים. כלומר ניתן לעשות זאת עד שבע שנים מקרות המקרה הרשלני, אולם היילוד יכול להגיש תביעה עד שבע שנים לאחר שמלאו לו 18, כלומר עד גיל 25.
השופטים מתייחסים למגוון פרמטרים ובהם: מידת הרשלנות הרפואית שבוצעה, מידת הפגיעה באם או בעובר, גובה ההוצאות הרפואיות כתוצאה מהרשלנות, מידת הכאב והסבל, עוגמת נפש, קיצור תוחלת החיים, אובדן הנאות החיים ועוד. כל מקרה נקבע לגופו, אך ישנם מקרים שעשויים להסתכם בפסיקה של יותר ממיליון שקלים, וישנם מקרים שמסתיימים בכמה מאות אלפי שקלים.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]