דלג לתוכן

באיזה מקרים כדאי לבקש חוות דעת רפואית ממומחה

כאשר אנו נמצאים בבירור רפואי חשוב במיוחד, פנייה לרופא מומחה יכולה לחולל את ההבדל. הרפואה מתפתחת בקצב מהיר וישנם מצבים רבים בהם פנייה למומחה בתחום רפואי כזה או אחר יכולה לשפר את הטיפול או להביא למטופלים תועלת בהליכים בירוקרטיים וכלכליים שונים (מול קופות החולים, בתי חולים ועוד).

2 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

במיוחד לאור העומס על מערכת הבריאות ישנם מקרים בהם חוות דעת רפואית שניה יכולה להציל חיים או לשפר את איכות החיים. כאשר מדובר בבעיה רפואית לא פשוטה, לאור אבחנה שאינה חד משמעית או חלילה טיפול כושל בעבר, פנייה לרופא מומחה יכולה לספק זווית ראייה חשובה מאין כמותה. 

חוות דעת מומחה בתביעות רשלנות רפואית

בתביעות רשלנות רפואית חוות דעת של רופא מומחה היא עניין חסר תחליף. לרוב, בית המשפט מסתמך על חוות דעת מקצועית כזאת כדי לקבוע האם אכן התרחשה רשלנות והאם נגרם נזק כתוצאה ממנה, נזק שמקנה פיצויים או סעד משפטי אחר. המומחה מתייחס לכל המסמכים הרפואיים, מזהה מה היו פעולות הצוות הרפואי ומשווה אותם לסטנדרט המקובל.

לדוגמא, מטופל בן 45 עבר ניתוח להסרת גידול שבמהלכו נפגע עצב מרכזי בגוף, מה שגרם לנכות קבועה. לאחר התייעצות עם עורך דין האיש פנה למומחה בנוירוכירורגיה שבדק את ההליך הרפואי וקבע כי הפגיעה נבעה מפעולה שלא על פי סטנדרט הטיפול הראוי למקרים כאלה. חוות הדעת היוותה ראיה לתביעה שהסתיימה בתשלום פיצוי משמעותי.

חוות דעת בתביעות מול הביטוח הלאומי

גם בהליכים מול המוסד לביטוח לאומי חוות דעת רפואית של רופא ממומחה עשויה להיות חשובה, במיוחד לשם קביעת זכאות לקצבאות נכות או במקרה של נפגעי עבודה. הועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי כוללות רופאים שאינם בהכרח מומחים מהמעלה הראשונה בתחום של הפגיעה. לכן, חוות דעת מפורטת ממומחה יכולה לשנות את התוצאה.

לדוגמא, מטופלת בת 38 שסבלה מפיברומיאלגיה, נפגעה בכושר העבודה שלה. בקשתה לקצבת נכות נדחתה, בטענה שמצבה אינו חמור דיו. פנייה למומחה בראומטולוגיה אפשרה להציג חוות דעת מפורטת שסיפרה על חומרת מצבה וההשפעה על תפקודה. בעקבות הגשת ערעור בצירוף חוות הדעת, הועדה הרפואית שינתה את ההחלטה הקודמת. 

סיוע בקבלת החלטה לקראת טיפולים מיוחדים או ניסיוניים

כאשר על הפרק עומדים טיפולים מיוחדים, יקרים או ניסיוניים, חוות דעת של רופא מומחה בעל ניסיון יכולה להיות יקרה מפז. קופות החולים וחברות הביטוח עשויות להתייחס לחוות דעת מפורטת כתנאי לאישור מימון הטיפול היקר והמיוחד. לדוגמא, מטופל בן 62 אובחן עם סרטן כבד מתקדם. האונקולוג המטפל ציין כי סיכויי הצלחה של הטיפול המקובל אינם גבוהים. המשפחה פנתה למומחה בעל שם עולמי בטיפולים חדשניים לסרטן בכבד, שהמליץ על טיפול ניסיוני שכולל תרופות ביולוגיות. חוות הדעת המנומקת של המומחה שכנעה לאשר את הטיפול היקר.