ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
מה עושים כשמרגישים שאין מספיק אוויר? או שחשים מצוקה בנשימה? כרן תוכלו לקרוא על קשיי נשימה ואיך מטפלים בהם
רוב הזמן אנחנו כלל לא מודעים לנשימה שלנו. זהו תהליך טבעי ואוטומטי שאינו מחייב כל פעולה אקטיבית. למרות שעל הנשימה אפשר לשלוט. הנשימה נעשית בקצב קבוע, קצב איטי במנוחה וקצב מהיר במאמץ. בנשימה רגילה שואפים לריאות 500-600 מיליליטר של אוויר. האוויר נכנס דרך האף והפה, עובר לדרכי האוויר העליונות, הקנה והסמפונות, ומגיע לריאות. ומה קורה בעת קשיי נשימה וכיצד ניתן לטפל בהם? על כך אתם מוזמנים לקרוא במאמר שלפניכם.
קשיי נשימה או קוצר נשימה זהו מצב בו מרגישים שאין מספיק אוויר. קיים קושי לספק לגוף את האוויר הדרוש וחשים תחושת מחנק. זהו מצב בו קיימת הפרעה בתהליך הנשימה האוטומטי והשגרתי. התסמינים לכך הם בראש ובראשונה דיווח על קושי לנשום. קיים מאמץ בכל שאיפה ושימוש בשרירי עזר כדי לשאוף אוויר רב יותר.
במצוקת נשימה חמורה שרירי הצוואר בולטים, נחירי האף מתרחבים והעור הופך לכחול. המוח מושפע באופן מיידי מקשי נשימה בשל המחסור בחמצן והעלייה ברמת הפחמן הדו-חמצני ועלולים להיווצר בלבול ואי-שקט.
מהו המדד לקוצר נשימה? כדי להעריך מצוקת נשימה בודקים את קצב הנשימה ואת עומק הנשימה .אדם מבוגר נושם במצב רגיל 12-16 נשימות בדקה. האוויר נשאף פנימה במשך כשתי שניות, לאחר מכן יש הפסקה של כשנייה ואז הוא נפלט לאיטו. כאשר קצב הנשימה מגיע ל-30-40 נשימות בדקה, בעת מנוחה, ברור שיש משהו שמפריע לנשימה.
קודם כל צריך להירגע. לחץ מגביר את הקושי לנשום. מומלץ לשחרר את הגוף ולהפסיק פעולה שהיא לא נעימה או מלחיצה ולחשוב מחשבות חיוביות. אם יש חמצן, מומלץ לתת. לא תמיד יש נכונות מצד המטופל לשים מסכת חמצן ואז אפשר לתת חמצן בדרך אחרת, למשל באמצעות צינור המניחים בסמוך לאף.
כדאי גם לנסות תנוחות שעוזרות לשחרור ולרפיון ומסייעות במצבים של קשי נשימה. בכל מקרה כדאי שאזור בית החזה יישאר פתוח ולא מכווץ וסגור. אפשר לשבת ולהישען קדימה על שולחן. לעמוד ולהישען על הקיר או לשכב על הרבה כריות שמגביהות את פלג הגוף העליון.
במקרה של קשיי נשימה כתוצאה מהצטברות נוזלים בראיות נעשה ניקוז של הנוזל בבית חולים. במקרה של דלקת ריאות ניתנת אנטיביוטיקה ומדללי דם אם מדובר בקריש דם בריאה. טיפול במרחיבי סמפונות וסטרואידים ניתנים במקרה של אסטמה ותרופות נגד חרדה אם חרדה היא הגורם.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]