ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
חולים סיעודיים שמרותקים למיטה, או נכים בכיסא גלגלים חשופים להופעתם של פצעי לחץ. לא מדובר בפצעים רגילים, אלא לכאלה שמובילים לאלפי מתים בעולם מדי חודש ולכן יש להצטייד באביזרים כמו כרית לפצעי לחץ או מזרן נגד פצעי לחץ למניעתם. היכן ניתן לרכוש אביזרים, כמה הם עולים, ומה משרד הבריאות מממן?
אנשים שמרותקים למיטתם או לכיסא גלגלים לזמן ממושך, בין אם באופן זמני ובין אם קבוע, חשופים להופעת פצעי לחץ. התופעה חמורה במיוחד בקרב קשישים ומסכנת אותם בכל מסגרות האשפוז כמו בתי חולים, בתי אבות מכל הסוגים, ובבתיהם הפרטיים. במקרים רבים פצעי לחץ לא נרפאים והופכים לפצע כרוני. לא אחת החולים נפטרים בגלל סיבוכים שנגרמים כתוצאה מזיהום הפצע, תופעה ששכיחותה עולה בעשור האחרון בישראל ובעולם כולו.
הפתרון לטיפול בפצעי לחץ הוא בראש ובראשונה מניעתם. שני האביזרים המובילים הם כרית נגד פצעי לחץ ומזרן לפצעי לחץ, ושימוש בהם יכול להוריד תחלואה שגורמת כיום לאלפי מקרי תמותה בשנה מסביב לעולם. בדקנו אילו אביזרים קיימים, מהו טווח המחירים, מתי משרד הבריאות משתתף במימון, ולמה חשוב שתשימו לב כשאתם רוכשים אביזרים.
כרית נגד פצעי לחץ משמשת למניעת היווצרות הפצעים באזור הישבן או בעצם הזנב. פצעי לחץ באזורים אלה נגרמים בשל ישיבה ממושכת וקושי לשנות את התנוחה. כרית לפצעי לחץ מאפשרת ליושבים בכיסא גלגלים לפזר את הלחץ על פני כמה נקודות באזור הישיבה ובכך להפחית את הסיכון להיווצרות הפצעים.
קיימים סוגים שונים של כריות נגד פצעי לחץ מחומרים שונים, וכדאי להתייעץ עם מרפא בעיסוק מומחה בהושבה בנוגע לסוג הכרית שמתאימה למצב שלכם. הנה סוגים עיקריים של כרית למניעת פצעי לחץ:
כרית ביצים: כרית בצורה של תבנית ביצים ומגיעה בדגמים שונים על פי המצב שבו יש לטפל. יש כריות ביצים לכאבים בעצם הזנב ולפצעי לחץ, כרית עם חור באמצע לאנשים שסובלים מטחורים ומפצעי לחץ, וכרית למניעת פצעי לחץ באזור הישבן.
כרית סיליקון: כריות ממולאות בסיבי סיליקון עם חור שמונע מגע בין פי הטבעת למושב ובכך מונע כאב. הכרית יוצרת הגבהה בין המושב לישבן ובכך מצמצמת את הסיכון לפצעי לחץ.
כרית ויסקו: קיימים דגמים שונים של כריות ויסקו או ויסקו אלסטי שמסייע לפזר לחצים ולמנוע פצעי לחץ, עם או בלי חור באמצע בהתאם למצב שבו יש לטפל.
כרית טמפור: טמפור הוא חומר דחוס שמאפשר פיזור לחצים וחלוקת משקל הגוף כך שניתן לשבת בנוחות לפרק זמן ארוך. הכרית יכולה לעמוד במשקלים גבוהים יותר לעומת כריות ויסקו ויש לה זיכרון לטווח ארוך של מבנה הגוף.
כריות לגפיים: בנוסף לכריות ישיבה, ישנן כריות למניעת פצעי לחץ שמיועדות לידיים ולרגליים. כך למשל ניתן לרכוש כרית שמגיעה בדמות שולחן רך לכיסא גלגלים ואפשר להניח עליה את המרפקים באופן שמונע לחץ במפרקי הידיים. ישנן כריות לשמירת העקב באוויר בזמן שינה או שכיבה כדי שלא ייווצרו בו פצעי לחץ, וכריות הגבהה לרגליים בכיסא גלגלים למניעת אותה הבעיה.
גם בתחום המזרונים לפצעי לחץ יש סוגים שונים למניעה, טיפול, וריפוי, ויש לבחור במזרן לפצעי לחץ בהתאם למצב המטופל או המטופלת, רמת הסיכון להתפתחות פצע לחץ, או חומרת הפצע אם הוא כבר קיים. אם כבר יש פצע שכזה, לא ניתן לרפא אותו ללא הסרת הלחץ מהאזור ולכן יש צורך ברכישת מזרון נגד פצעי לחץ. הנה כמה דוגמאות לסוגים עיקריים של מזרונים:
מזרן ספוג ויסקו אלסטי: מתאימים למטופלים בסיכון בינוני עד גבוה להתפתחות פצע לחץ, או כאלה שכבר יש להם פצע בדרגת חומרה נמוכה. ספוג ויסקו אלסטי מתקדם מאפשר לגוף לשקוע בצורה נכונה אל תוך המזרן ולפזר את הלחץ באופן הטוב ביותר.
מזרן אוויר אקטיבי-דינמי: מתאים למטופלים בסיכון גבוה להיווצרות הפצעים ולכאלה שכבר יש להם פצע. המזרנים מסוג זה מתנפחים באוויר ומתרוקנים לסירוגין, מחצית מהגוף נמצאת באוויר, ובאופן הזה המזרן מדמה שינויי מנח הגוף.
מזרן אוויר ראקטיבי: מתאים למניעת פצעים ולטיפול בפצעים קיימים ברמת חומרה נמוכה. המזרנים מתאימים את עצמם לגוף, מפזרים את הלחץ, משפרים את רמת הנוחות, ומסייעים להפחתת כאבים.
מזרן טמפור: מזרן שפותח בטכנולוגיה מתקדמת ומונע פצעי לחץ על ידי פיזור הלחצים. המזרן עשוי מוויסקו ג'ל אלסטי ואנטי בקטריאלי, הוא לא חדיר לנוזלים אך כן מאפשר אוורור.
חברות רבות מוכרות אביזרים נגד פצעי לחץ ובחלקן ניתן גם לשכור או לקבל מוצרים בהשאלה. עמינח מדיק מספקת מזרנים נגד פצעי לחץ מסוגים מתקדמים, וציוד במכירה או השאלה ניתן לקבל מיד שרה. עוד חברות שפועלות בתחום כוללות את גולדפארם, אר-קיור מדיקל, מרפא לפצע, מדידנטה, וחברות נוספות ברחבי הארץ.
טווח המחירים רחב מאוד ומשתנה בין החברות, בהתאם לחומרים שמהם עשויים המזרן או הכרית, אם מדובר במזרן יחיד או זוגי, אם יש צורך במנוע או לא, ופרמטרים נוספים. הנה כמה דוגמאות למחירי מוצרים למניעת פצעי לחץ, כל המחירים בשקלים:
כרית ביצים למניעת פצעי לחץ: 95-185
כרית עם חור לטחורים ופצעי לחץ: 110-200
כרית ויסקו: 285-1050
כרית למניעת פצעי לחץ בעקבים: 245-500
כרית טמפור: סביב 1,200
מזרן טמפור: סביב 6,900
מזרן אוויר דינמי יד שרה: 380
מזרני ויסקו: 1,900-4,800
מזרני אוויר דינמי: המחיר מתחיל באלפי שקלים ויכול להגיע עד 20,000 לדגמים המתקדמים
יש מוצרים נוספים וטווח המחירים עצום, לרוב בין כמה מאות שקלים ועד אלפי שקלים, כך שההוצאה עשויה להיות לא מבוטלת.
במסגרת סל הבריאות הממלכתי, משרד הבריאות משתתף במימון כרית נגד פצעי לחץ. הציוד יינתן למבוטחים שמרותקים לכיסא גלגלים באופן קבוע, סובלים מליקוי בתחושה או חוסר בתחושה בפלג הגוף התחתון, או בעלי סיכון גבוה להיווצרות פצעי לחץ, או זקוקים לייצוב האגן לישיבה בטיחותית ותפקודית.
ישנם שני מסלולים לקבלת הזכאות: הראשון במסלול השתתפות עצמית שבו משרד הבריאות משלם 90% מהעלות עד 2,000 שקלים והמבוטח משלם 10% מהעלות, ועד גיל 18 לא תיגבה השתתפות עצמית כלל. המסלול השני הוא מסלול החזר, שבו משרד הבריאות מחזיר עד 90% מהעלות או מתקרת המחיר שנקבעה. שימו לב, אין לבצע רכישה לפני קבלת האישור ממשרד הבריאות כדי לקבל את הזכאות.
בנוסף, משרד הבריאות משתתף גם במימון מזרן למניעת פצעי לחץ מסוגים שונים:
מזרן ספוג בצורת תבנית ביצים: זכאות לאנשים שמתקשים בשינויי תנוחה בשל מגבלות מוטוריות או קוגניטיביות. ההשתתפות בסוג מזרן זה ניתנת למקבלי גמלת זקנה שמקבלים גם השלמת הכנסה, מקבלי גמלת שאירים שמקבלים גם השלמת הכנסה, מקבלי גמלת נכות
מזרן אוויר חשמלי או סטטי: הזכאות קיימת לאנשים עם מוגבלות פיזית לצמיתות שמרותקים למיטה מרבית היממה, זקוקים לעזרה מלאה בשינויי מנח, ושייכים לקבוצות נפגעי חוט שדרה, חסרי תחושה, בעלי תחושה לקויה כמו חולי סוכרת או אירוע מוחי, ובעלי מוגבלויות שלא מתקשרים עם הסביבה. גובה ההשתתפות הוא עד 90% והמבוטח ישלם את ה-10% הנותרים. יש לרכוש את המוצרים מספקים מורשים של משרד הבריאות ורק לאחר אישורו. המשרד משתתף במימון מזרן ליחיד בלבד.
כפי שראיתם, מבחר הכריות גדול וטווח המחירים גדול עוד יותר. וממש כמו שהסיכונים להיווצרות פצעי לחץ שונים מאדם לאדם, כך גם יש להתאים את הכרית הנכונה לפי הצורך של כל מטופל באופן אישי. הנה הדברים שיש לקחת בחשבון כשרוכשים כרית למניעת פצעי לחץ:
צורת הישיבה והיציבות: יש אנשים שנוטים קדימה ואחרים נוטים לצדדים, ועל פי הנטייה יש להתאים את הכרית.
סוג כיסא הגלגלים: על הכרית להיות מותאמת לסוג הכיסא שאליו המטופל או המטופלת מרותקים.
טיפול או מניעה: יש לקחת בחשבון האם כבר קיים פצע לחץ או שמדובר רק במניעה, ואם הכרית נרכשת למניעה - מהו הסיכון של האדם הספציפי לפתח פצע שכזה.
עיטוף הכרית: כדאי לבחור בכריות שמאפשרות עיטוף מלא של הישבן.
יציבות: על הכרית להיות יציבה ובעלת חומר מונע החלקה.
אפשרויות כוונון: יש כריות מרובעות, עגולות, עם חור באמצע, טבעתיות - יש לבחור בכרית שמפחיתה מגע באזור הלחץ או עם הפצע כשזה כבר קיים.
אחריות: בדקו את האחריות על המוצר, לכמה זמן היא ניתנת, אם מגיעה כרית חלופית בתקופת האחריות, וכיסויים נוספים שחשובים במיוחד במוצרים היקרים יותר.
מזרנים נגד פצעי לחץ מתחילים בכמה מאות שקלים ועשויים להגיע לכ-20 אלף שקלים. אמנם מדובר במוצר יקר אבל בעל יעילות גבוהה למניעת היווצרותם של הפצעים הטורדניים והמסוכנים. חשוב להתייעץ עם מומחה להתאמת המזרן הנכון עבור המצב הייחודי שלכם.
שני סוגי האביזרים העיקריים הם מזרנים וכריות. ניתן לרכוש כרית לפצעי לחץ מסוגים שונים ובהם ספוג ביצים, כרית סיליקון, ויסקו או ויסקו אלסטי, כרית טמפור מתקדמת, וכריות לגפיים. סוגי מזרן לפצעי לחץ כוללים מזרן ספוג ויסקו אלסטי, מזרן אוויר ראקטיבי ומזרן אוויר אקטיבי-דינמי.
משרד הבריאות מממן כריות נגד פצעי לחץ בשני מסלולים - השתתפות עצמית או החזר. במסלול השתתפות עצמית משלם המשרד 90% מעלות הכרית עד 2,000 שקלים והמבוטח משלם 10% מהעלות הנותרת. במסלול החזר משלם המבוטח את העלות כולה ומשרד הבריאות מחזיר עד 90% מהתשלום. ברכישת מזרן אוויר משרד הבריאות משתתף בעד 90% מעלות המזרן.
משרד הבריאות משתתף בעלות כרית נגד פצעי לחץ עבור מבוטחים שזקוקים באופן קבוע לכסא גלגלים. זכאות למזרן יחיד ניתנת לאנשים שנמצאים רוב הזמן במיטה וזקוקים לעזרה מלאה בשינויי תנוחה. את פירוט הזכאויות והתנאים תוכלו לקרוא בסקירה המלאה.
טווח המחירים אדיר והוא משתנה בהתאם לשורה ארוכה של פרמטרים ובהם החומר שממנו עשויים הכרית או המזרן, האם מדובר במזרן זוגי או יחיד (שימו לב שהשתתפות משרד הבריאות ניתנת למזרן יחיד בלבד), ואם יש צורך במנוע להפעלת האביזר או לא. דוגמאות למחירים שמתחילים בכמה מאות שקלים ומגיעים לאלפים תוכלו לראות בסקירה המלאה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]