ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
הטיפול הפסיכולוגי הדינמי המסורתי הוא אבן יסוד בעולם הטיפול. מלבד תמונתו האייקונית של פרויד, הדימוי הפסיכודינמי השני-הכי-נפוץ, הוא מטופל השוכב על ספה וצולל למעמקי נפשו, או שתי כורסאות, וביניהן קופסת ממחטות המוכנות לקראת מפגש משמעותי. הגישה הדינמית, על ראייתה המורכבת ועומקיה, שלטה בכיפה עשרות שנים ותרמה לשיכוך סבלם של רבים. יחד עם זאת, בעידן המודרני, עולה הצורך בגישה טיפולית אחרת, כזו אשר משלבת את היסודיות של הטיפול הדינמי אך מתחשבת גם בקצב החיים העכשווי. כאן נכנס לתמונה הטיפול הדינמי החווייתי המואץ.
טיפול דינמי חווייתי מואץ (AEDP - Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy) עושה שימוש באלמנטים מהגישה הדינמית המוכרת, ומשלב אותם עם טכניקות חווייתיות. מטרתו לסייע למטופלים להתמודד עם קשיים רגשיים באופן יעיל וממוקד יותר מהטיפול הדינמי המסורתי.
גישה זו מתבססת על התפיסה שנפשנו מוזנת על-ידי תחושות של חיוניות, וחיבור אל עצמנו ואל האחר. על כן היא רואה ברגשות מקור חשוב למידע, משמעות אישית והעשרת החיים, ועושה בהם שימוש אקטיבי וחוויתי בטיפול.
AEDP מתמקד ביצירת קשר רגשי עמוק ומשמעותי בין המטפל למטופל, תוך שימוש בטכניקות המעודדות חוויה רגשית מתקנת. הטיפול מבוסס על ההנחה כי שינוי עמוק מתרחש כאשר אנשים חווים את רגשותיהם באופן מלא ומעובד בסביבה תומכת, במקום להימנע מהם או לדכא אותם. בטיפול דינמי חוויתי מואץ, הדגש הוא על חוויה רגשית בזמן אמת, ולא רק על דיבור או ניתוח אינטלקטואלי של בעיות.
AEDP יכול להיות יעיל במגוון רחב של קשיים, כגון:
יתרונות:
חסרונות:
המטפל בגישה זו משתמש בטכניקות מיוחדות כדי לעזור למטופל להתחבר לרגשותיו. למשל, הוא עשוי לבקש מהמטופל לתאר את התחושות הגופניות שלו כשהוא חווה רגש מסוים, או לדמיין ולתאר סיטואציות המעוררות רגשות חזקים. כל זאת נעשה בסביבה תומכת ומקבלת, שמאפשרת למטופל להרגיש בטוח לחקור את עצמו.
כמו כן, חידוש מעניין בגישת AEDP הוא יישום תהליך ה"מטא-עיבוד התרפויטי". תהליך זה מתבצע לאחר שהמטופל חווה שינוי או התקדמות בנושא מסוים, כאשר המטפל והמטופל מקדישים זמן לדבר על החוויה של השינוי עצמו. פרקטיקה זו מסייעת למטופל להטמיע את השינוי ולחזק אותו ומהווה חלק אינטגרלי מתהליך הריפוי.
יתרונות:
חסרונות:
AEDP אינו מחליף טיפול תרופתי, אלא יכול לתמוך בו ולהוביל לשינויים משמעותיים יותר מאלו שיתקבלו רק מהטיפול התרופתי לבדו. החלטה לגבי נטילת תרופות צריכה להתקבל בהתייעצות עם פסיכיאטר.
משך הטיפול יכול להשתנות בהתאם לצרכי המטופל, אך בדרך כלל הוא קצר יותר מטיפול דינמי מסורתי. יכול לנוע בין מספר חודשים לשנה או יותר.
טיפול דינמי חווייתי מואץ יכול להיות יעיל עבור אנשים רבים, אך לא בהכרח מתאים לכל אחד. מטופלים הזקוקים לתמיכה ארוכת-טווח או כאלה המתקשים בחשיפה רגשית עשויים להפיק תועלת רבה יותר מגישות אחרות.
שרון, בת 35, פנתה לטיפול דינמי חווייתי מואץ (AEDP) בעקבות קשיים ביצירת ושימור זוגיות וחרדה חברתית. בפגישות הראשונות, המטפלת יצרה עבור שרון אווירה נינוחה ותומכת, מה שאפשר לשרון להתחבר לרגשותיה העמוקים, ולהצליח אט-אט לחשוף אותם במרחב הבטוח שנוצר בחדר.
באחת הפגישות, כאשר שרון דיברה על הקושי שלה ליצור קשרים קרובים, המטפלת הזמינה אותה להתמקד בתחושות הגופניות שעלו בה תוך כדי הדיבור על כך. שרון זיהתה תחושת כיווץ בחזה, וכשהתמקדה בה, צפו ועלו זיכרונות מילדותה של דחייה וביוש מצד הוריה.
המטפלת ליוותה את שרון בחווייתה הרגשית, עודדה אותה לבטא את הכאב והפחד, ובו בזמן סיפקה לה את התמיכה והקבלה שחסרו לה בילדותה. תוך כדי התהליך, שרון הצליחה לזהות את הדפוסים שפיתחה כהגנה מפני פגיעה, ולהתחיל לשחררם.
לאורך הטיפול, שרון למדה לזהות ולבטא את רגשותיה באופן יעיל יותר, מה שהוביל לשיפור משמעותי ביחסיה הבין-אישיים ולהפחתת החרדה החברתית. הקשר שנוצר בינה לבין המטפלת שלה שימש כמודל חדש ובריא יותר לקשר בין-אישי, והוכחה לכך שקשר משמעותי הוא אפשרי עבורה, מה שאפשר לשרון להתחיל ליישם את הכלים שרכשה בטיפול גם בחייה האישיים מחוץ לחדר הטיפולים.
טיפול דינמי חווייתי מואץ (AEDP) מציע גישה חדשנית ויעילה להתמודדות עם מגוון קשיים רגשיים ונפשיים. באמצעות שילוב של טכניקות דינמיות וחווייתיות, AEDP מאפשר למטופלים לחוות בזמן קצר יחסית שינוי עמוק ומשמעותי.
המידע באדיבות אתר Experts - ייעוץ פסיכולוגי, הורות ומשפחה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]