בואו נודה כבר על ההתחלה: זה ממש מפתה לפוצץ חצ׳קונים ברגע שהם מופיעים, במיוחד את זה שמופיע בנקודה בולטת על הפנים. אבל פיצוץ חצ׳קונים לא רק שלא עוזר לטיפול באקנה, הוא אף עלול לגרום להיווצרות צלקות בפנים באופן שקשה מאוד לטפל בהן. בפעם הבאה שיופיע לכם חבר חדש בדמות פצעון על הפנים, הניחו לו. אנחנו יודעים, הרבה יותר קל להגיד מלעשות, גם לנו. איך להעלים חצ׳קונים בלי לגרום לעצמנו נזק? ניתן להניח על החצ׳קון מדבקת פצעונים שעוזרת גם במניעת חיטוט בעור משום שהיא מכסה את הפצעון ומסתירה אותו מאיתנו. חלק מהמדבקות גם מכילות חומרים שמסייעים בניקוז הנוזלים מתוך הפצעון והפחתת האדמומיות בעור.
איך לטפל בחצ׳קונים בלי לגרום לצלקות
חצ׳קונים, פצעונים בעור, או אקנה נוצרים מזיהום של בלוטות החלב בגוף. אקנה יכולה להופיע על הפנים, אך גם באזורים אחרים בגוף בהם ריכוז גבוה של בלוטות חלב, כגון הישבן, הצוואר והגב. אמנם בסלנג ישראלי אנחנו קוראים לזה פצעי בגרות, אך חצ׳קונים סוררים יכולים להופיע עמוק אל תוך הבגרות שלנו, ובמיוחד בתקופות הורמונאליות כמו במהלך הריון. כאמור, פיצוץ פצעונים בצורה לא מקצועית, מפתה ככל שיהיה, עלול להותיר את העור פצוע ואף להשאיר צלקות שיהיה קשה מאוד לטשטש בשלב מאוחר יותר. עדיף להימנע מהתעסקות עם העור, אבל בשביל העצה הזו אתם לא צריכים אותנו. אז בשביל מה אנחנו כאן? כדי לתת לכם טיפים איך להעלים חצ׳קונים, אז הנה - מתחילים!
- שמרו על ניקיון הפנים: כשמופיע פצעון פה או פצעון שם, טיפול נקודתי כמו המדבקות, משחות, ניקיון קבוע של הפנים, יחד עם שמירה על לחות יכולים לסייע בהעלמת הפצעונים, במקרים של כמויות גדולות יותר של פצעונים, מומלץ להתייעץ עם רופא עור שימליץ על דרך טיפול שתהפוך את ההתמודדות עם האקנה להרבה יותר קלה.
- קרח להפחתת האדמומיות: אם אתם שואלים איך להעלים חצ׳קונים ומדובר בפצעונים בודדים, ממש אחד או שניים, כדאי לדעת שקרח עוזר בהפחתת האדמומיות סביב החצ׳קון והוא מגביר את זרימת הדם לאזור הפצעון. חשוב לעטוף את הקרח בבד ולא להניח אותו ישירות על העור כדי לא לגרום לכוויה, ולא לשים אותו לזמן ממושך באופן שגורם לכאב. ניתן לחזור עם הפעולה עם הפסקות.
- מיץ לימון מוסיף המון, אבל רק כשהוא טרי: אם אינכם סובלים מעור רגיש במיוחד, מעט מיץ לימון סחוט טרי, נדגיש שוב - טרי, לא מיץ משומר, יכול לסייע בהעלמת הפצעונים. הטיפול מומלץ לשימוש בלילה כי חשוב להימנע מחשיפה לשמש לאחר מריחת ויטמין C על העור.
- שמן עץ התה: הרכיב הזה מופיע ברשימת הרכיבים במוצרים שונים לניקוי הפנים ולטיפול באקנה, כך ששמן עץ התה בהחלט עונה על השאלה איך להעלים חצ׳קונים. בדומה ללימון טרי, שמן עץ התה לא מומלץ לבעלי עור רגיש. אל תשאירו אותו על הפנים יותר מ-20 דקות וחשוב לשטוף אותו היטב מהפנים לאחר השימוש.
- ערבבו סודה לשתייה ומים: אפשרות נוספת היא להשתמש במשחה שיוצרים מסודה לשתייה ומים. אבקת סודה לשתייה היא חומר בסיסי ולכן מורידה את רמת החומציות בעור, כך שהיא יכולה לסייע בטיפול בפצעונים אם רמת החומציות של העור מאוד נמוכה, כלומר מאוד חומצית. לא מומלץ לעשות שימוש קבוע באבקת סודה לשתייה בגלל שרמת החומציות האידיאלית לעור היא 5.5, אך אם אתם מחפשים איך להעלים חצ׳קונים תוך לילה או מספר ימים בודדים, זה יכול לעזור. אל תשאירו את המשחה על הפנים יותר מדקות בודדות ושטפו את הפנים היטב לאחר מכן, וכן נגבו אותם היטב עד ייבוש מלא.
איך להעלים חצ׳קונים כשמדובר בפצעים מרובים
קיימות שתי דרכי טיפול עיקריות בפצעונים מרובים, מקומית ודרך הפה. טיפול מקומי לרוב ניתן כטיפול ראשוני ובמקרים של אקנה קלה יחסית. הטיפול כולל משחה או ג׳ל שמכילים חומרים פעילים שונים שאותם מורחים בצורה ישירה על העור הנגוע.
- טיפול תרופתי: אם אתם מחפשים מידע איך להעלים חצ׳קונים בטיפול תרופתי, כדאי להכיר את הבנזואיל פרוקסיד, חומר שמעכב התפתחות של חיידקים ויכול אף לסייע בפירוק קומודונים, שהם נגעי אקנה לא דלקתיים. כשמדובר באקנה קלה, לעתים ניתן לטפל באמצעות בנזואיל פרוקסיד בלבד. במקרים קשים יותר, לרוב מומלץ לשלב עם טיפול אנטיביוטי.
- איך מטפלים באקנה עם אנטיביוטיקה: טיפול אנטיביוטי יכול להתבצע באמצעות משחה או כדורים שמכילים מינוציקלין שעוזר נגד החיידק שגורם לאקנה. אנטיביוטיקה מסוג זה מחייבת הגנה נרחבת מהשמש, בין אם מדובר בכדורים או במריחת משחה על האזורים הנגועים. בנוסף, השימוש בה מוגבל וילדים מתחת לגיל 12 כמו גם נשים בהריון לא יכולים להשתמש באנטיביוטיקה הזו לטיפול באקנה.
- איך להעלים חצ׳קונים עם תרופות רטינואידיות: הסוג השלישי של תרופות מקומיות לטיפול באקנה הוא חומרים מסוג רטינואידים, הנגזרות מוויטמין A. התרופות הללו נועדו לטיפול בנגעים לא דלקתיים (קומודונים) ודלקתיים כאחד, ולכם הן מתאימות לאלו שסובלים ממגוון סוגים של נגעי אקנה. תרופות רטינואידיות מגיעות כמשחות או ככדורים לבליעה, רואקוטן, למשל. בשתי צורות הטיפול, רטינואידים ניתנים במרשם בלבד. טיפול רטינואידי בכדורים הוא אינטנסיבי יותר ובעל יתר תופעות לוואי, כמו יובש בעור, רגישות לשמש, ואף עלייה בשומנים בדם. התרופה לא מאושרת לטיפול בנשים בהריון.