נשירת שיער והתקרחות אצל נשים היא תופעה רווחת הרבה יותר ממה שרבים חושבים, אבל רבות כבר יודעות שזה קורה. נכון, זו לא תופעה נפוצה באותה רמה של ההתקרחות הגברית וכמובן שהמאפיינים שונים, אבל התופעה בהחלט קיימת. אחד הפתרונות להתמודדות עם הבעיה היא השתלת שיער לנשים. השתלת שיער נשים, בניגוד לפאות, היא קבועה ולא מצריכה התעסקות והתארגנות ארוכה לפני חבישת הפאה או הטופר (פאה חלקית). בנוסף, העובדה הידיעה שמתחת לפאה עדיין מסתתר שיער דליל, יכולה עדיין להשפיע לרעה על הביטחון העצמי, ונשים רבות רוצות שיהיה להן שיער שופע ויפה כל הזמן.
סיבות לנשירת שיער נשים
בניגוד לגברים, הסיבות התקרחות אצל נשים לרוב לא קשורות בגנטיקה, אלא בנסיבות סביבתיות כמו שימוש בחומרים כימיים שמזיקים לשיער ולקרקפת בטווח הארוך. כך למשל החלקות, חימום תדיר ומשיכת השיער באמצעות מחליקים, פן, מברשת, מסרק ואיסוף שיער לקוקו מתוח. ישנן גם סיבות פיזיות להתקרחות ולנשירת שיער אצל נשים, כמו למשל חוסר איזון בפעילות בלוטת התריס, הימצאות במתח נפשי מתמשך, טראומה גופנית כמו תאונה או ניתוח, תזונה לא מאוזנת ומזיקה, הפסקת נטילת גלולות נגד הריון, הריון, דיאטות כסאח, ועוד.
סוגי השתלת שיער לנשים
השתלת שיער נשים היא הליך רפואי לכל דבר ועניין, ויש מספר גישות ודרכים להגיע לתוצאה המבוקשת. כל אחד מההליכים מתבצע באופן אחר, עם יתרונות ומגבלות שונות, וייתכן שלא כל תהליך יתאים לכולן. לכן יש לבצע אבחנה וייעוץ מסודר לפני תחילת הטיפול.
FUT - Follicular Unit Transplantation: בשיטה הזו, חותכים פיסת עור קטנה מהחלק הצדדי או האחורי של הקרקפת, וממנה מחלצים זקיקי שיער בריאים ומשתילים אותם באזורים הדלילים יותר. לאחר מכן, המנתח יתפור את הקרקפת. בסוף ההליך נוצרת צלקת שאפשר לראות אם השיער קצר או קצוץ, אך ניתן להסוות זאת באמצעות הארכת השיער. ההליך הזה מעט יותר מהיר מ-FUE (שמיד נעמיק גם בו) ומתבצע לרוב בהרדמה מקומית. לעיתים יש אפשרות לבקש גם חומר מרדים. השיער באזור התורם חייב להיות מגולח לאורך של 2 מ״מ ומי שגם ככה חוות קושי עם נשירת שיער נשים, עלולה להרגיש שלא בנוח.
FUE - Follicular Unit Extraction: בתהליך הזה זקיקי שיערה בריאים נאספים על ידי שימור במכשיר בשם מחורר. המכשיר יוצר חתך בעור, שולף זקיקי שיערה בריאים ושותל אותם באזורי הקרקפת שבהם הופיעו קרחות או דילול. מדובר בהליך כירורגי לא קצר שאורך בין ארבע לשמונה שעות, או שמתבצע במספר מפגשים קצרים יותר במשך מספר ימים סמוכים. השיטה נחשבת בטוחה, אין לה הרבה תופעות לוואי ואם יש - מדובר בתופעות זמניות שחולפות. לרוב, השיער מתחיל לצמוח באזור החדש כשלושה או ארבעה חודשים לאחר ההליך וממשיך להתמלא במהלך השנה שלאחריו. השיטה לא מתאימה למי שסובלת מתפקוד לקוי של בלוטת התריס, חוסר איזון הורמונלי או מאלופציה אראטה.
DHI - Direct Hair Implantation: שתלת שיער ישירה הזו היא פיתוח של השיטה הקודמת, ובה במקום שהמנתח ייצור את התעלות שאליהן יושתלו הזקיקים, משתמשים במכשיר בצורת עט שיוצר את התעלות ומשתיל את הזקיקים בו זמנית. בהשתלת שיער לנשים ישירה תהליך ההחלמה מהיר יותר משום שלא מבצעים חתכים בקרקפת, אלא מחדירים את הזקיקים ישירות. יתרון נוסף לשיטה זו לטיפול בהתקרחות אצל נשים הוא שאין צורך לגלח את כל הראש לפני ההליך, אלא רק את האזור התורם. מלבד זאת, ניתן להשתיל הרבה יותר זקיקי שיער לכל מילימטר קרקפת ממה שניתן להשתיל בשיטות הקודמות.
השתלת שיער סינטטי: ישנו הליך נוסף נגד נשירת שיער נשים שלא משתמש ברעיון הכללי של השתלת זקיקי שיער בריאים באזור הדליל, והוא השתלת שיער סינתטי. חלק מהנשים לא יכולות לעבור השתלת שיער טבעית מהסיבות שהזכרנו ואחרות מעדיפות אפשרות שלא מחייבת גילוח הראש או המתנה לתוצאות מספר חודשים. השתלת שיער סינתטי לנשים היא פיתוח ישראלי המאפשר יציאה מההליך עם שיער שופע ומלא מהמרפאה. בתהליך נעשה שימוש בשיער סינתטי מסגסוגת חומרים שהושאלה מתחום הקרדיולוגיה הכירורגית וקיבלה אישור מהאיחוד האירופי על כך שהיא בטוחה לשימוש בהשתלות שיער.
היתרון העיקרי בשיטת השתלת שיער לנשים זו הוא, כמובן, שאין צורך לגלח את הראש, אך בנוסף, היא מתאימה לכ-93% מהאוכלוסייה, אחוז גבוה משמעותית ממי שנמצאו מתאימות להשתלת שיער טבעי. השיטה הזו חדשה מאד בשוק אך נראה שעתידה מבטיח. לפני שמבצעים השתלת שיער סינתטי, חשוב לדעת שלא ניתן לצבוע אותו עם צבעים אגרסיביים. מצד שני, השיער הסינתטי לא מאבד פיגמנט אז הוא לא בהכרח מצריך צביעה.