דלג לתוכן

טיפול באקנה - בחזרה לעור חלק ובריא

טיפול באקנה, אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר, במיוחד אקנה בפנים. בניגוד לשם העממי ״פצעי בגרות״, המחלה יכולה להופיע בכל גיל. מהם התסמינים, אילו סוגי אקנה קיימים, אילו נזקים המחלה יכולה לגרום, ומהן שיטות הטיפול? בדקנו

4 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

רוצה לקבל ייעוץ לתוכנית טיפול ומחירים?

אקנה - מה זה בכלל?

בלשון דיבור אנחנו קוראים לזה פצעי בגרות, בסלנג זה כבר הופך לחצ׳קונים, אבל שמה האמיתי והמדויק של מחלת העור שיכולה להופיע גם בגיל מבוגר היא אקנה. אקנה בפנים היא מחלה שכיחה במיוחד שמופיעה אצל גברים ונשים באופן שווה, וכ-60% מהאוכלוסייה סובלים ממנה בשלב כזה או אחר. אקנה היא למעשה דלקת בבלוטות החלב וזקיקי השערה. זקיקי השיערה נסתמים משיירי עור, שומן, וזיהום אוויר, האזור מפתח דלקת כדי להילחם במפגעים, וכך נוצרים החצ׳קונים. 

בעבר חשבו שהתפתחות אקנה בפנים היא תוצאה ישירה של תזונה עתירת סוכרים ושומנים וחוסר שמירה על היגיינה. אולם מחקרים מאוחרים יותר מצאו שיש לכך השפעה נמוכה עד לא קיימת על התפתחות המחלה ביחס להשפעה הורמונלית ותורשתית, שלהן משקל רב יותר. בנוסף, גם ניקוי יתר של העור עלול לגרות אותו ודווקא להחמיר את מצב האקנה. המחלה הנפוצה ביותר היא אקנה בפנים, אך פצעוני אקנה עלולים להתפתח גם על הגב, על הישבן ובמקומות אחרים בגוף.

האזור שבו מתפתחים הפצעונים מושפע באופן יחסי משגרת החיים. האזור הכי רגיש ובעייתי הוא כמובן אזור הפנים, ששם הופעת הפצעונים הכי בולטת ומשפיעה בצורה משמעותית על הביטחון והתפיסה העצמית. בגיל ההתבגרות כל שינוי קטן עלול להשפיע עלינו והתפתחות אקנה בפנים יכולה להיום גורם מכריע בהיעדר ביטחון עצמי. זה לא רק תמונות לאינסטגרם, זה עלול להיות כרוך בוויתור מוחלט על חווית חוויות, הימנעות מיציאות ובילויים, ושנאה עצמית, משום שאת הפנים שלנו אנחנו רואים לפחות פעמיים ביום מול המראה בחדר הרחצה, ולא ניתן להסתיר אותם עם בגדים. גם התפתחות פצעוני אקנה באזורים שונים בפנים מושפעת מגורמים סביבתיים. למשל, חצ׳קונים במצח עלולים להתפתח משימוש קבוע של תכשירי שיער שומניים או אפילו חבישת כובעים באופן תדיר. 

אקנה

סוגי אקנה

אקנה הורמונלי

תחת הקטגוריה הזאת יש לנו את האקנה שהופעתו מושפעת משינויים הורמונאליים בגוף. ישנם מספר סימנים שיכולים להצביע על כך שהאקנה ממנו סובלים הוא הורמונלי: אקנה שמופיע בפעם הראשונה בגיל ההתבגרות, פצעונים שיוצאים לנשים לפני קבלת המחזור החודשי, מחזור חודשי לא סדיר, עור פנים שומני במיוחד וערכי אנדרוגנים והורמונים גבוהים בדם.

אקנה בגיל ההתבגרות - זה מתחיל לפני תחילת גיל ההתבגרות סביב גיל 9-10 ולכן הסוג הזה של אקנה זכה לשם "פצעי בגרות" ונקרא גם אקנה וולגריס. בגיל הזה הגוף מתחיל לייצר אנדרוגנים והורמונים שמעוררים את בלוטות החלב ואלו מייצרות סבום – השמן הטבעי של העור. לכן בגיל ההתבגרות יש נטייה לעור שומני ופצעונים. (ההורמונים הזכריים הם אלו האחראיים על הפעולות הללו ומסיבה זאת בנים נוטים לסבול מאקנה יותר חריף מבנות). בגיל ההתבגרות אקנה בפנים מופיע בעיקר על המצח, אף וסנטר.

אקנה הורמונלי אצל מבוגרים – מופיע בעיקר אצל נשים, אבל לא רק... נשים רבות עוברות את גיל ההתבגרות ולהפתעתן, האקנה נשאר איתן. ישנן נשים שמפתחות אקנה אשר מושפע ממצבן ההורמונאלי רק בבגרות. מחקרים מראים שקרוב ל-50% מהנשים בגלאי ה-20 עדיין סובלות מאקנה וסביב ה-30% מהנשים בגילאי ה-40 גם הן מתמודדות עם התופעה. הגורמים העיקריים שמשפיעים על אקנה אצל נשים הם המחזור החודשי, הריון וגיל הבלות. אקנה הורמונלי אצל נשים הוא בד"כ לא חריף ומופיע בעיקר בחלק התחתון של הפנים באיזור הלחיים התחתונות ואיזור קו הלסת, ועשוי להופיע גם על החזה והגב.

אקנה רוזציאה

רוזציאה היא מחלת עור ובה מופיעים פצעים אדומים קטנים על הפנים, לרוב מתפתחת אצל נשים עם עור בהיר לאחר גיל 30. מצב של אקנה רוזציאה הוא יותר סוג של רוזציאה ולא של אקנה ומדובר במצב שבו מלבד אדמומיות, ישנם גם פצעונים קטנים. פצעוני הרוזציאה בדרך כלל קטנים יותר מפצעוני אקנה ואין להם קומודונים (ראשים שחורים או לבנים).

אקנה ציסטית

באקנה מהסוג הזה, מופיעים על הפנים חצ׳קונים מתחת לעור. הם נראים כמו בליטות קטנות בעור אבל ללא קומודונים. פצעים מסוג זה נקראים ציסטות. לרוב פצעוני אקנה מתרחשים עקב סתימת נקבוביות השיערה, במקרה הזה מדובר בזקיקי שיערה עמוקים יותר ולכן הפצע מתפתח בתוך העור. לרוב, אקנה מסוג זה מתפתח אצל מי שסובלים מאקנה בינוני עד חמור. אקנה ציסטית היא סוג האקנה עם הסיכוי הגבוה ביותר להתפתח לצלקות אקנה כשהמחלה אינה מטופלת. 

מאפיינים של אקנה בפנים

ישנה הפרדה בין נגעי אקנה דלקתיים ונגעי אקנה שאינם דלקתיים. פצעוני אקנה לא דלקתיים נקראים קומודונים. כשהקומדון נחשף לאוויר הוא מתחמצן והופך לשחור, מה שאנחנו מכנים בפשטות ״שחורים״. כשהקומדון לא חשוף לאוויר, הראש נשאר לבן. פצעוני אקנה דלקתיים יכולים להיות מוגלתיים ואז יהיו בעלי ראש לבן, אלה נקראים בלשון הדיבור חצ׳קונים, והם אלה שצריך, רגע - נהיה תקיפים יותר - חובה! להימנע מלפוצץ אותם כדי לא לגרום לצלקת. פצעונים מודלקים ללא מוגלה נקראים פפולה והם יהיו בעלי ראש אדום.

צלקות אקנה נגרמות מפיצוץ של חצ׳קונים בניסיון להוציא את המוגלה, ובמצב של אקנה לא מטופלת. ברגע שמתחילים להופיע פצעונים חשוב להתחיל לטפל במהרה כדי למצוא את דרך הטיפול המוצלחת ביותר עבור המטופל וכמה שיותר מהר. ככל שמקדימים לטפל, כך הסיכוי להתפתחות צלקות וכתמי פיגמנטציה שלא עוברים, קטן.

לקבלת ייעוץ והצעה לטיפול באקנה מלאו פרטיכם ונציג ממרפאת רפואה אסתטית יחזור אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

שיטות טיפול באקנה בפנים

הטיפול באקנה בפנים הוא תהליך ממושך ולא מיידי, כלומר לוקח זמן לראות תוצאות. אנחנו יודעים, כולנו רוצים תוצאות מיידיות עם הטיפול הראשון, אבל סבלנות היא שם המשחק כאן. במקרים קלים של פצעונים פה ושם שאינם דלקתיים (קומודונים), מומלץ לשטוף את הפנים עם תרחיץ פנים עדין ולא אגרסיבי יום-יום, ולמרוח משחה לטיפול בפצעונים (מסוג רטין A) או חומצה סליצילית. ככל שצפיפות הפצעונים ותדירות הופעת פצעונים חדשים גבוהות יותר, כך מתגבר הצורך לפנות לרופא עור כדי למצוא את הטיפול המיטבי. 

השלב הבא בטיפול, אם מצב האקנה חמור יותר והוא הופך דלקתי (אקנה פאפולרי או פוסטולוזי), הוא טיפול אנטיביוטי בשילוב עם תרופות רטינואידיות. כיוון שבטיפול באקנה, השימוש באנטיביוטיקה הוא לטווח ארוך יחסית, לרוב זו תהיה אנטיביוטיקה שמשלבת בתוכה בנזואיל פראוקסיד כדי להפחית את הסיכוי לפתח התנגדות אנטיביוטית. 

הטיפול הכי נפוץ נגד אקנה ציסטי הוא נטילת בתרופה בשם רואקוטן. רואקוטן היא גם תרופה רטינואידית המשלבת בתוכה ויטמין A והיא מגיעה בצורת קפסולות. המטרה בטיפול היא מניעת התפתחות של צלקות אקנה בפנים שעלולות להישאר כל החיים. ניתן לטפל ברואקוטן גם כשמצב האקנה לא חמור, במינונים נמוכים מיותר. כך גם תופעות הלוואי והמגבלות הידועות שמתלוות לטיפול ברואקוטן הן פחות חמורות. 

ישנם טיפולים ממוקדים לאקנה בפנים שניתן לעשות אצל קוסמטיקאיות או קליניקות שמתמחות בשיטות טיפול מותאמות אישית. יש לכך עלויות משתנות והטיפולים לרוב לא מכוסים במסגרת ביטוחי הבריאות, אך היתרון הוא שלא מדובר במוצר מדף שמנסים להתאים לכולם, למרות שכל אחד ואחת מאיתנו שונים. 

במצב שבו אקנה חמורה לא טופלה והתפתחו צלקות אקנה, ניתן לנסות טיפול לייזר. באמצעות לייזר משייף, מורידים שכבות עור בעדינות עד לטשטוש הצלקות. מדובר בטיפול קצר יחסית וללא כאב. טיפול אפשרי אחר בלייזר הוא תהליך של יצירת קולגן. זהו טיפול יותר ארוך טווח וצריך לחזור עליו פעם בחודש במשך כחצי שנה. במהלכו, פוצעים את שכבת העור החיצונית ותהליך הריפוי גורם למיצוק ומתיחת העור. 

חשוב לציין שהשימוש ברואקוטן לנשים בהריון - אסור. כיוון שתרופות רטינואידיות מסוכנות בהריון, אסור להמשיך איתם במהלכו ועקב הפסקת הטיפול, לכן קיים סיכוי גבוה להחמרה באקנה בהריון. בשליש הראשון חל איסור חמור להשתמש בכל תרופה לטיפול באקנה. החל מהשליש השני ולאחר התייעצות עם רופא הנשים, ישנה אפשרות לטפל באקנה בצורה מקומית בשימוש חומרים עם ריכוז נמוך של בנזואיל פראוקסיד, תמצית אריטרומיצין או חומצות אלפא הידרוקסיות.

לקבלת ייעוץ והצעה לטיפול באקנה מלאו פרטיכם ונציג ממרפאת רפואה אסתטית יחזור אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

טיפול באקנה שאלות ותשובות

באיזה גיל יכולים להופיע פצעי אקנה בפנים?

אנחנו קוראים להם ״פצעי בגרות״ כי לרוב ניתקל בהם לראשונה בגיל ההתבגרות, בין 12 ל-18, אבל לפעמים גם בגיל 9-10. למרות הכינוי, הפצעים יכולים להופיע בכל גיל, גם בגיל מאוחר יותר, ולא נדיר לראות אנשים בשנות ה-30 לחייהם תוהים מול המראה ״למה יש לי חצ׳קון״. 

אני אפוצץ את הפצעים וזה יעזור להחלמה, נכון?

ממש לא. לפעמים אנחנו חושבים שאם נעמוד מול המראה, נפוצץ את הפצעון ונוציא ממנו את המוגלה המצב ישתפר והפצע יחלים מהר יותר. הפעולה הזו גורמת לחלב שבפצעון לצאת, אך היא עלולה לגרום להחמרת הפצע, היווצרות פצעים חדשים, והצטלקויות באזורים שבהם אנחנו מפוצצים את החצ׳קון. 

אילו סוגים של אקנה בפנים קיימים?

אקנה הורמונלי הוא זה שאנחנו מכנים ״פצעי בגרות״ והוא נגרם משינויים הורמונליים שגורמים, בין היתר, לשומניות יתר של העור. אקנה רוזציאה הוא מצב של אדמומיות עם פצעונים קטנים שלרוב לא מופיעים עם ראשים שחורים או לבנים. סוג נוסף הוא אקנה ציסטית, אקנה בפנים עם פצעונים מתחת לעור שנראים כמו בליטות קטנות ללא קומודונים.

איך אפשר לטפל באקנה בפנים?

במקרים קלים ללא דלקת אפשר להסתפק ברחיצת פנים ומשחה ייעודית. ניתן לעשות טיפול קוסמטי ובמידת הצורך מומלץ לעשות טיפול שמשלב שימוש בלייזר עם טיפול בחומרים פעילים. ניתן גם לפנות לרופא עור להתאמת טיפול. במקרים של צלקות אקנה בפנים אפשר לטפל בלייזר. 

מידע נוסף על טיפול באקנה

פצעונים בגוף

סובלים מפצעונים בגב, פצעונים בישבן או פצעונים בחזה? תשמחו לדעת שאפשר לשים סוף למטרד האסתטי הזה. לפניכם כל מה שרציתם לדעת על הגורמים לתופעת האקנה...

טיפול בצלקות אקנה

צלקות אקנה - חטטים, צלקות מוגבהות, צלקות שקועות, פיגמנטציה וצבעים פוגמות במראה האסתטי, בביטחון העצמי, ולעיתים אפילו גורמות לכאבים ולגרד. בדקנו איך...

סוגי אקנה: איך לאבחן ולטפל באקנה שהופיע

בואו נודה בזה, אין אחד או אחת שלא חווה בעבר, חווה כיום או יחווה בעתיד הופעת פצעון או פצעונים בפנים או בגוף. למרות שזה מצב לא נעים, אין ממה להתבייש...