איך מטפלים בסוגי האקנה השונים?
אז נכון שעכשיו בידכם מידע רחב אודות סוגי אקנה אבל זה לא אומר שלא תצטרכו עוד חוות דעת. כדי להיות בטוחים מאיזה סוג אקנה אתם סובלים ולדעת איך לטפל בסוגי האקנה השונים צריך ללכת לייעוץ מקצועי עם רופא עור או אנשי מקצוע שמנוסים בתחום.
מבחינת טיפול, כל סוג אקנה לאחר שאובחן, יכול לקבל טיפול שונה. קיימים טיפולים תרופתיים מקומיים, משמע, משחות, תמיסות וג'לים המיועדים למריחה על הפצעים, חלקם אפילו מכילים אנטיביוטיקה בתוכם כדי להשמיד את החיידקים שגורמים לדלקת.
טיפול נוסף הוא טיפול תרופתי שניתן לבליעה, לעיתים בא בנוסף לתכשירים המקומיים (טיפול משולב). קיימים סוגי אנטיביוטיקה שונים שמסייעים להרג החיידקים שגורמים להתפרצות של אקנה. במקרים חמורים של אקנה שלא עובר עם טיפול תרופתי רגיל, הרופא יכול לתת את האיזוטרטינואין או בשמו המסחרי, רואקוטן, תרופה זו חזקה מאוד, בעלת תופעות לוואי מסוכנות, אינה ניתנת לנטילה בהריון ודורשת מעקב רפואי צמוד. כאשר מדובר בטיפול באקנה הורמונלי אצל נשים שנגרם עקב חוסר איזון בהורמונים, לעיתים ניתן לטפל בו באמצעות גלולות למניעת הריון, הגלולות שמכילות אסטרוגן ופרוגסטרון עוזרות להסדיר את רמת ההורמונים בגוף האישה וכך מסייעות להעלמת הפצעונים.
לרוב הטיפולים השונים, גם תרופתיים וגם באמצעות תכשירים, דורשים שימוש ממושך לפני שהתוצאות מופיעות ולעיתים המצב יכול להחמיר לפני שהוא נעשה טוב יותר.
ומה אם אני לא רוצה לקחת כדורים לאקנה? טיפולים נוספים לאקנה
מלבד לטיפול התרופתי באנטיביוטיקה וכדומה, צריך לשים לב לעוד לכמה דברים שיכולים לשנות את הופעת האקנה: רמת לחץ, כאשר האדם בלחץ מופרשים יותר הורמונים בגוף שלו, מה שגורם לבלוטת החלב לעבוד שעות נוספות ולהפריש יותר סבום, התוצאה היא נקבוביות סתומות והתפרצות אקנה, שימו לב אם אתם שרויים בלחץ ותנסו לעשות פעילויות שיפיגו לכם את הלחץ כמו: מדיטציה, אימון גופני, תרגול נשימות, שינה טובה ועוד.
היגיינה אישית, חשוב לשמור על ניקיון הפנים והגוף כדי לא לסתום את הנקבוביות וכך לגרום להופעת פצעונים. בנוסף, יש לשים לב אילו תכשירים לא מתאמים לעור שלי ולהפסיק את השימוש בהם, לדוגמה: תחליבי רחצה, קרמים שונים לגוף או לפנים, איפור ועוד, יכולים לא להתאים לעור וליצור גירוי שיוביל לפצעונים.
תזונה, לעיתים גם מה שאנחנו מכניסים לגוף יכול ליצור אקנה, ולכן ניתן לקחת תוספי תזונה, ויטמינים, לשתות הרבה מים ולשפר את התזונה במטרה להילחם באקנה.
חוץ משינויים בהרגלי החיים, ישנן קליניקות המציעות טיפולי פוטותרפיה לטיפול באקנה ובצלקות אקנה. שיטת הטיפול באור (פוטותרפיה) לעור אקנתי, היא שיטה בה משתמשים בגלי אור (אדום או כחול), ללא אור אולטרה סגול, כדי לטפל במקרי אקנה דלקתית קשה. הטיפול באמצעות גלי האור גורם להפחתה משמעותית בכמות החיידקים הגורמים לבעיית העור, הטיפול הוא אינו טיפול בודד ודרושה סדרת טיפולים כדי לצלוח ולראות תוצאות.
כמו כן, כיום קיימים מוצרים דרמוקוסמטיים (קוסמטיקה רפואית) שבעזרתם ניתן לטפל בפצעונים וגם בצלקות שנשארות לאחר היעלמות הפצעונים. העדיפות היא ללכת לקוסמטיקאי/ת או מומחה לבעיות עור, לעשות טיפולים אסתטיים וקוסמטיים באזור ולקבל תכשירים בהתאמה אישית להמשך טיפול ביתי לפי סוג ומצב העור.
הליכים נוספים לטיפול באקנה שייתכן ואנשי מקצוע ייעצו לכם לעשות אותם הם פילינג רפואי או לייזר. פילינג הוא הליך קוסמטי שתורם לקילוף שכבת העור העליונה שבה נמצאים תאי העור המתים, יש דרגות שונות לפילינג (על פני השטח או עמוק יותר), חומרים שונים ומכשירים שמשתמשים איתם במהלך הטיפול. הדרגה של הפילינג תהיה מותאמת לכל אחד באופן אישי ולסוג האקנה ממנו סובל המטופל.
הלייזר, למרות שכך הורגלנו לחשוב, לא נועד רק להסרת שיער. בטיפול בלייזר, קרני לייזר חודרות אל עומק העור, אל בלוטות החלב והורסות את החיידקים באזור שגורמים לאקנה להתפרץ. לכן הלייזר הוא טיפול גם בפצעונים קיימים וגם מונע את הופעתם של פצעונים נוספים. בנוסף, הלייזר יכול גם לסייע בהשטחת צלקות פוסט אקנה, להסיר תאי עור מתים ולעודד ייצור קולגן כדי שהעור יראה חלק יותר.