דלג לתוכן

סוגי אקנה: איך לאבחן ולטפל באקנה שהופיע

בואו נודה בזה, אין אחד או אחת שלא חווה בעבר, חווה כיום או יחווה בעתיד הופעת פצעון או פצעונים בפנים או בגוף. למרות שזה מצב לא נעים, אין ממה להתבייש וחשוב לחנך את עצמכם בנושא לפני שאתם ניגשים למראה. לפניכם כל מה שרציתם לדעת על סוגי אקנה שונים ועל איך לטפל בפצעונים

5 דקות קריאה כותב: מערכת כמהזה,

רוצה לקבל ייעוץ לתוכנית טיפול ומחירים?

גם אנחנו מכירים את ההרגשה שכל פצעון נראה דומה לאחר והתחושה המציקה, היא אותה תחושה וכל מה שמתחשק לעשות זה לסיים את זה בפיצוץ. אז רגע, עצרו הכל ותנשמו עמוק, זה לא פתרון יעיל לבעיה, הרי יש סוגים שונים של אקנה שניתן לזהות אותם על פי סימנים מסוימים וכמו הסוגים השונים כך יש גם מגוון טיפולים. אז פירקנו ופשטנו את הנושא ונתחיל מהשאלה העיקרית.

אקנה- מה זה?

העור שלנו בנוי משלוש שכבות: שכבה חיצונית – אפידרמיס, שכבה פנימית- דרמיס ומתחתיה שכבת שומן- היפודרמיס. שכבת הדרמיס שנמצאת מתחת לשכבה החיצונית של העור כוללת בתוכה כלי דם, בלוטות זיעה, זקיקי שיער, בלוטות חלב שמפרישות חומר שומני (סבום) שמכסה את העור וקולטני תחושה. 

במקרים בהם בלוטת החלב מפרישה יותר שומנים ובשילוב תאי עור מתים או מזהמים אחרים, נסתם זקיק השיער. הפרשות השומן אינן מפסיקות ומצטברות מתחת לנקבובית שנסתמה, הסביבה שנוצרת היא סביבה אופטימלית להתרבות חיידק האקנה שהתוצאה של התהליך היא דלקת בזקיק. אז בעצם אקנה (בעברית חטטת) היא דלקת של בלוטות החלב וזקיקי השערות. לרוב היא מופיעה בגיל ההתבגרות ואנחנו נוהגים לכנות אותה פצעי בגרות או חצ'קונים, אבל לא רק, בעצם בכל גיל ומסיבות שונות הדלקת יכולה להיווצר ופצעונים יכולים להופיע בפנים ובאזורי הגוף השונים.

סוגי אקנה

לא רק פצעוני בגרות: סוגי אקנה 

כפי שאמרנו גם בהתחלה, פנים רבות לאקנה ולעיתים מופיע יותר מסוג אקנה אחד בפנים או בגוף, אז איך ניתן לדעת מהו ולזהות אותו? כמובן שאבחנה מלאה צריך ומומלץ לעשות אצל רופא עור או קליניקה שמתמחת בתחום האקנה, אבל חשוב גם לחנך את עצמך בנושא, אז שנצלול פנימה?

אקנה וולגריס או פצעי בגרות- שם כללי לדלקת של זקיק השיערה ובלוטת החלב, מתבטא בהופעת פצעונים בפנים, חזה וגב. האקנה יכול הופיע בצורה דלקתית ובצורה לא דלקתית. הדלקת נפוצה מאוד בגיל ההתבגרות, אבל יכולה להופיע בכל גיל. למרות שהגורם המרכזי הוא שינויים הורמונליים שמגבירים את ייצור והפרשת הסבום בבלוטות החלב, קיימים גם גורמים נוספים שכולים להשפיע כמו: חומרי קוסמטיקה שונים שאוטמים את הנקבוביות, תזונה לקויה ועוד.

אקנה קומדונלי (אקנה שאינו דלקתי)- הופעת נגעים לא דלקתיים הנקראים קומודונים. השלב ההתחלתי הוא הופעת פצעונים פנימיים בעור והם הבסיס להתפתחות קומודונים. לקומודונים שתי צורות, צורה ראשונה, קומודונים לבנים וצורה שניה, קומודונים שחורים. אם מופיע קומודון לבן סימן שהוא סגור ולא נחשף לחמצן, ברגע שהוא נפתח ונחשף לחמצן הוא מקבל צבע כהה, מה שאנחנו נוהגים לכנות בשפה היום יומית- "שחורים". 

אקנה דלקתי- פצעונים דלקתיים שהחלו כמיקרו קומודונים או קומודונים, יכולים להופיע בצורה שטחית או עמוקה, ונכנה אותם פפולות או פוסטולות. פפולה היא קומודון מודלק שיוצר גבשושית אדומה על פני העור, יכול להופיע כאזור אדמומי וגבשושי. פוסטולה היא גם קומודון מודלק אך נראה כראש לבן ומסביבות טבעת אדומה מורמת, בפצעון זה מתחת לפני העור תהיה הצטברות של מוגלה.

 אקנה נודולרי- סוג של אקנה דלקתי שמופיע בצורת נגע שגודלו יותר מ5 מ"מ, הנגע נמצא מעל ומתחת (בעומק) לפני השטח ולרוב אין לו ראש שחור או לבן, אלא, הוא נראה כפצע סגור וקשה עם הצטברות של מוגלה ובקטריה. האקנה הנודולרי יכול להופיע כבודד או להתפשט על פני שטח גדול. 

אקנה ציסטית-  סוג נוסף של אקנה דלקתי הגורם להיווצרות פצעונים כואבים, מלאי מוגלה בעומק העור. בעקבות זאת, נראים גם נפיחות ואודם בעור. ההבדל בין סוגי אקנה נודולרי לאקנה ציסטית הוא שלעומת אקנה נודולרי שהוא קשיח יותר למגע, אקנה ציסטית רך יותר למגע כי הוא מכיל נוזלים ומוגלה. זהו סוג האקנה חמור שחייב להיות מטופל על ידי רופא עור. 

אקנה רוזציאה-  רוזציאה היא מחלת עור המתבטאת בעיקר בכלי דם הנראים לעין, באדמומיות ובכתמים אדומים, היא מופיעה בפנים באזורי המצח, העיניים, הלחיים, האף והסנטר ומלווה בעור מגורה (רגיש וצורב), גבשושיות ופצעונים עם או בלי מוגלה. היא מופיעה לרוב אצל בני 30 ומעלה ולכן נקראת אקנה של מבוגרים. אקנה רוזציאה היא מצב כרוני אבל יכולה להופיע לסירוגין, בתקופות של התפרצות ודעיכה. הגורם העיקרי למחלה הוא גורם גנטי והיא נפוצה יותר אצל אנשים בעלי גוון עור בהיר. 

אקנה הורמונלי- אקנה שנובע מתנודות הורמונליות בגוף האדם הקשורות להורמונים שמשפיעים על רמת הפעילות של בלוטות החלב. למרות שנשמע שהוא קשור לגיל ההתבגרות בשל השינויים ההורמונליים שהגוף עובר, לא כך המצב, שכן הוא יכול להשפיע על כל אחד ובכל גיל. אקנה הורמונאלי ניתן לראות בעיקר אצל נשים וניתן לייחס זאת לווסת או לגיל הבלות. נשאלת השאלה איך ניתן לזהות אקנה הורמונלי? לעיתים ניתן לזהות אקנה מסוג זה בגלל שפצעים הורמונאליים יופיעו יותר באזור הסנטר וקו הלסת, בנוסף פצעים מסוג זה לפעמים יכולים להגיע בתקופות שבהן יש שינוי הורמונאלי ניכר כמו: מחזור לא סדיר, נשירת שיער וכו'.

אקנה בהריון- נגזרת של אקנה הורמונלי, נגרם מחוסר איזון הורמונאלי בתקופת ההיריון ומתבטא לרוב בהופעת פצעונים בפנים בהריון של האישה ובשינוי המרקם של העור. בנוסף, חצקונים בהריון יכולים גם להופיע בגוף באיזור הגב, בחזה, בישבן ובזרועות. 

לקבלת ייעוץ והצעה לטיפול באקנה מלאו פרטיכם ונציג ממרפאת רפואה אסתטית יחזור אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

איך מטפלים בסוגי האקנה השונים?

אז נכון שעכשיו בידכם מידע רחב אודות סוגי אקנה אבל זה לא אומר שלא תצטרכו עוד חוות דעת. כדי להיות בטוחים מאיזה סוג אקנה אתם סובלים ולדעת איך לטפל בסוגי האקנה השונים צריך ללכת לייעוץ מקצועי עם רופא עור או אנשי מקצוע שמנוסים בתחום. 

מבחינת טיפול, כל סוג אקנה לאחר שאובחן, יכול לקבל טיפול שונה. קיימים טיפולים תרופתיים מקומיים, משמע, משחות, תמיסות וג'לים המיועדים למריחה על הפצעים, חלקם אפילו מכילים אנטיביוטיקה בתוכם כדי להשמיד את החיידקים שגורמים לדלקת. 

טיפול נוסף הוא טיפול תרופתי שניתן לבליעה, לעיתים בא בנוסף לתכשירים המקומיים (טיפול משולב). קיימים סוגי אנטיביוטיקה שונים שמסייעים להרג החיידקים שגורמים להתפרצות של אקנה. במקרים חמורים של אקנה שלא עובר עם טיפול תרופתי רגיל, הרופא יכול לתת את האיזוטרטינואין או בשמו המסחרי, רואקוטן, תרופה זו חזקה מאוד, בעלת תופעות לוואי מסוכנות, אינה ניתנת לנטילה בהריון ודורשת מעקב רפואי צמוד.  כאשר מדובר בטיפול באקנה הורמונלי אצל נשים שנגרם עקב חוסר איזון בהורמונים, לעיתים ניתן לטפל בו באמצעות גלולות למניעת הריון, הגלולות שמכילות אסטרוגן ופרוגסטרון עוזרות להסדיר את רמת ההורמונים בגוף האישה וכך מסייעות להעלמת הפצעונים.

 לרוב הטיפולים השונים, גם תרופתיים וגם באמצעות תכשירים, דורשים שימוש ממושך לפני שהתוצאות מופיעות ולעיתים המצב יכול להחמיר לפני שהוא נעשה טוב יותר.

 ומה אם אני לא רוצה לקחת כדורים לאקנה? טיפולים נוספים לאקנה

מלבד לטיפול התרופתי באנטיביוטיקה וכדומה, צריך לשים לב לעוד לכמה דברים שיכולים לשנות את הופעת האקנה: רמת לחץ, כאשר האדם בלחץ מופרשים יותר הורמונים בגוף שלו, מה שגורם לבלוטת החלב לעבוד שעות נוספות ולהפריש יותר סבום, התוצאה היא נקבוביות סתומות והתפרצות אקנה, שימו לב אם אתם שרויים בלחץ ותנסו לעשות פעילויות שיפיגו לכם את הלחץ כמו: מדיטציה, אימון גופני, תרגול נשימות, שינה טובה ועוד.

היגיינה אישית, חשוב לשמור על ניקיון הפנים והגוף כדי לא לסתום את הנקבוביות וכך לגרום להופעת פצעונים. בנוסף, יש לשים לב אילו תכשירים לא מתאמים לעור שלי ולהפסיק את השימוש בהם, לדוגמה: תחליבי רחצה, קרמים שונים לגוף או לפנים, איפור ועוד, יכולים לא להתאים לעור וליצור גירוי שיוביל לפצעונים. 

תזונה, לעיתים גם מה שאנחנו מכניסים לגוף יכול ליצור אקנה, ולכן ניתן לקחת תוספי תזונה, ויטמינים, לשתות הרבה מים ולשפר את התזונה במטרה להילחם באקנה.

חוץ משינויים בהרגלי החיים, ישנן קליניקות המציעות טיפולי פוטותרפיה לטיפול באקנה ובצלקות אקנה. שיטת הטיפול באור (פוטותרפיה) לעור אקנתי, היא שיטה בה משתמשים בגלי אור (אדום או כחול), ללא אור אולטרה סגול, כדי לטפל במקרי אקנה דלקתית קשה. הטיפול באמצעות גלי האור גורם להפחתה משמעותית בכמות החיידקים הגורמים לבעיית העור, הטיפול הוא אינו טיפול בודד ודרושה סדרת טיפולים כדי לצלוח ולראות תוצאות. 

כמו כן, כיום קיימים מוצרים דרמוקוסמטיים (קוסמטיקה רפואית) שבעזרתם ניתן לטפל בפצעונים וגם בצלקות שנשארות לאחר היעלמות הפצעונים. העדיפות היא ללכת לקוסמטיקאי/ת או מומחה לבעיות עור, לעשות טיפולים אסתטיים וקוסמטיים באזור ולקבל תכשירים בהתאמה אישית להמשך טיפול ביתי לפי סוג ומצב העור.
הליכים נוספים לטיפול באקנה שייתכן ואנשי מקצוע ייעצו לכם לעשות אותם הם פילינג רפואי או לייזר. פילינג הוא הליך קוסמטי שתורם לקילוף שכבת העור העליונה שבה נמצאים תאי העור המתים, יש דרגות שונות לפילינג (על פני השטח או עמוק יותר), חומרים שונים ומכשירים שמשתמשים איתם במהלך הטיפול. הדרגה של הפילינג תהיה מותאמת לכל אחד באופן אישי ולסוג האקנה ממנו סובל המטופל.

הלייזר, למרות שכך הורגלנו לחשוב, לא נועד רק להסרת שיער. בטיפול בלייזר, קרני לייזר חודרות אל עומק העור, אל בלוטות החלב והורסות את החיידקים באזור שגורמים לאקנה להתפרץ. לכן הלייזר הוא טיפול גם בפצעונים קיימים וגם מונע את הופעתם של פצעונים נוספים. בנוסף, הלייזר יכול גם לסייע בהשטחת צלקות פוסט אקנה, להסיר תאי עור מתים ולעודד ייצור קולגן כדי שהעור יראה חלק יותר. 

מעוניינים בייעוץ וטיפול באקנה ובצלקות אקנה? מלאו פרטיכם ונציג יחזור אליכם בהקדם

יש להזין שם
יש להזין טלפון בספרות בלבד

סוגי אקנה: שאלות תשובות

ממה נוצר אקנה?

אקנה זהו שם לדלקת של בלוטות החלב וזקיקי השערות שנוצרת כתוצאה מהפרשה מוגברת של סבום (נוזל שומני) בבלוטות החלב ובעקבות כך סתימת נקבוביות. מחלת העור, אקנה, יכולה להיווצר בעקבות שינויים הורמונליים או חוסר איזון הורמונאלי, גנטיקה, חוסר היגיינה ותזונה לקויה. 

איך מטפלים באקנה?

תחילה ניגשים לרופא, קוסמטיקאית שמתמחה באקנה או מומחה לבעיות עור כדי לקבל אבחון וטיפול שמדויק לסוג האקנה. טיפול באקנה יכול לנוע החל מטיפול חיצוני באמצעות משחות ועד לטיפול "פנימי החוצה" הכולל נטילת כדורים. ניתן לטפל באקנה גם באמצעות שינוי הרגלים, טיפולים אצל קוסמטיקאית, תכשירים דרמוקוסמטיים, פילינג רפואי, טיפול באור וטיפול באמצעות לייזר. ייתכן ותצטרכו שילוב של כמה משיטות הטיפול כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר.

אקנה זה לא רק אצל מתבגרים?

לא. אמנם הרוב נוהגים לכנות אותם פצעי בגרות אבל פצעונים או חצ'קונים, בשפת היום יום, יכולים להופיע אצל כל אחד ובכל גיל. הרבה תלוי בשינויים ההורמונליים שהגוף עובר או בגורמים אחרים שמובלים לסתימת נקבוביות ופעילות מוגברת של בלוטות החלב. דוגמה להופעת פצעונים בתקופה מאוחרת יותר בחיים היא אקנה בהריון, שנוצר בשל שינויים הורמונאליים שגוף האישה עובר.

עוד מידע על אקנה וטיפול באקנה

טיפול באקנה - בחזרה לעור חלק ובריא

טיפול באקנה, אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר, במיוחד אקנה בפנים. בניגוד לשם העממי ״פצעי בגרות״, המחלה יכולה להופיע בכל גיל. מהם התסמינים, אילו סוגי ...

פצעונים בגוף

סובלים מפצעונים בגב, פצעונים בישבן או פצעונים בחזה? תשמחו לדעת שאפשר לשים סוף למטרד האסתטי הזה. לפניכם כל מה שרציתם לדעת על הגורמים לתופעת האקנה...

טיפול בצלקות אקנה

צלקות אקנה - חטטים, צלקות מוגבהות, צלקות שקועות, פיגמנטציה וצבעים פוגמות במראה האסתטי, בביטחון העצמי, ולעיתים אפילו גורמות לכאבים ולגרד. בדקנו איך...