ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
אם בחרתם לקרוא את המאמר הזה, כנראה שאתם עדיין מתחבטים בשאלה הזאת – וזה בסדר גמור. הבחירה במסלול לימודים היא מהחשובות והמורכבות ביותר שאנחנו מקבלים בחיים ולכן ראוי בהחלט להתלבט ולשקול אותה בכובד ראש. כדי לעזור לכם בזה, הכנו עבורכם את הסקירה הבאה
מה אתם רוצים לעשות כשתהיו גדולים? בשביל אנשים מסוימים, התשובה לשאלה הזאת ברורה עוד מגיל קטן. לאחרים זה יכול לקחת שנים ארוכות עד שיגיעו לתשובה שהם שלמים איתה ולפעמים אפילו בשלב מאוחר בחיים זה עדיין לא יהיה ברור ומדויק לגמרי. אם הגעתם לשלב שבו אתם מתלבטים בנוגע ללימודים אקדמיים או משווים בין מכללה לאוניברסיטה, הנה כמה שאלות שכדאי לבחון עם עצמכם לפני שתגיעו למסקנה הסופית.
בעיני רבים, תואר אקדמי הוא הגורם החשוב ביותר שמנבא הצלחה בקריירה. מנגד, יש מי שמאמינים שכיום העולם השתנה ואפשר להצליח בתחומים רבים גם ללא תואר או השכלה גבוהה. בדיון הזה אין תשובות נכונות או שגויות, רק את אלו שמתאימות לכם.
אז כדי להבין האם אתם בכלל זקוקים לתואר, הנה כמה היבטים שכדאי לשים לב אליהם:
יעדי הקריירה- מקצועות מסוימים דורשים תואר אקדמי כתנאי הכרחי לקבלה. אלו מקצועות כמו רפואה, עריכת דין, פסיכולוגיה, ראיית חשבון ועוד. עם זאת, במקצועות רבים אחרים, תואר אקדמי בהחלט יכול לעזור, אך רבים מצליחים לנהל קריירה מצליחה גם בלעדיו.
במקרים מסוימים, ניתן להחליף את התואר האקדמי בקורס מקצועי, בהכשרה מעשית או בהתלמדות בתוך ארגונים וחברות שונות. זה נכון בייחוד במקצועות אומנותיים, בעבודות מלאכה שונות וכן בחלק ממקצועות הטיפול, האימון וההדרכה.
עלות מול תועלת- השכלה אקדמית היא כידוע דבר שעולה הרבה מאוד כסף, בטח אם בוחרים ללמוד במכללה ולא באוניברסיטה. לכן, לפני הכול כדאי להבין במה באמת תרצו לעבוד (ונרחיב על זה בהמשך), לחשוב עד כמה התואר יעזור לכם לעשות זאת והאם ההוצאה הכספית והשנים שתקדישו לכך שוות את ההשקעה.
התפתחות אישית- בזמן הלימודים, השגת התואר נתפסת כמטרה העיקרית והחשובה ביותר, אך השנים האלו מעניקות לסטודנטים הרבה יותר מזה. זו תקופה שמאפשרת צמיחה והתפתחות אישית ובמהלכה מסגלים גם יכולות חברתיות, יכולות חשיבה מגוונות ותהליכי עבודה שיש להם ערך גדול לא פחות מהתואר הנכסף.
וכדי להקל עליכם קצת יותר, בואו נשווה בין שלוש האפשרויות המרכזיות שסקרנו כאן:
אוניברסיטה | מכללה | הכשרה מקצועית | |
עלות | למי שעומדים בתנאי הקבלה, הלימודים באוניברסיטה יהיו זולים יותר מלימודים במכללה | ברוב המקרים הלימודים במכללות יהיו יקרים יותר מלימודים באוניברסיטה | הכשרה בתוך חברה או ארגון בדרך כלל תתבצע כהתמחות ללא תשלום, או אפילו תוך קבלת משכורת התחלתית |
השתלבות בעבודה | קלה במקצועות רבים, תואר מאוניברסיטה מוכרת יספק יתרון מסוים בקבלה לעבודה. | בינונית בוגרי מכללות עלולים להתקשות יותר להתקבל לתפקידים מסוימים, אך בחלק מהמכללות ישנן תכניות השמה וליווי אישי למציאת עבודה. | קלה הכשרה מהסוג הזה מתבצעת לאחר קבלה לעבודה ולכן מבטיחה בסבירות גבוהה יותר שתעבדו בתחום בסופה. |
התפתחות אישית | רבה אוניברסיטאות נוטות להתמקד יותר בתיאורה ופחות בפרקטיקה, אם כי הלימודים עוזרים. | מעטה במכללות, הדגש בדרך כלל יהיה יותר מעשי ופחות תיאורטי, תוך צמצום הפעילויות שאינן קשורות לתחום שבו תרצו להשתלב. | מעטה ההכשרה נוגעת רק לעבודה שאתם מיועדים לבצע, בהתאם לצרכי הארגון והתפקיד. לכן, אם תרצו להשתלב בחברה אחרת בהמשך, ייתכן כי ההכשרה הזאת לבדה לא תספיק. |
גמישות ותנאים | מעטה אוניברסיטאות במקרי רבים מציעות פחות גמישות לסטודנטים, אשר לא פעם מתקשים לבצע שינויים והתאמות במסלול כדי שיתאים לצרכים ולמגבלות שלהם. | רבה במכללות רבות ניתנת מידה גדולה יותר של גמישות בזמן הלימודים ונעשים מאמצים כדי להתאים את תכנית הלימודים לצרכים ולדרישות של הסטודנטים. | מעטה הכשרה מקצועית היא כמו עבודה לכל דבר ולכן היא בדרך כלל לא מאפשרת יותר מידי גמישות ואפשרויות בחירה. |
השאלה "מה ללמוד" יכולה להיראות מורכבת ומלחיצה מאוד. לכן, בשלב הזה, בייחוד אם ההתלבטות הזאת מלווה אתכם זמן רב, ייתכן שתוכלו להפיק תועלת רבה מייעוץ לימודים של גורם מוסמך. בנוסף, תוכלו למצוא ברשת מגוון שאלוני אישיות שיעזרו לכם להבין מהם המסלולים המתאימים לכם ביותר.
אם אתם רוצים להבין בעצמכם איזה תואר הכי מתאים לכם, כדאי לשאול את עצמכם מה באמת מעניין אתכם. בחירת מסלול לימודים לא יכולה להיות רק החלטה כלכלית קרה. יש המון אנשים שבוחרים לדוגמה ללמוד הנדסה או רפואה כי "יש בזה כסף", אך בסופו של דבר לא מוצאים עניין בלימודים ולא מצליחים להשלים אותם.
אחד הגורמים המרכזיים שיבטיחו לכם הצלחה בקריירה הוא בחירת מקצוע שבאמת מתאים לתחומי העניין, לכישורים ולאופי שלכם. רק כך תוכלו לגייס את המוטיבציה הדרושה כדי ללמוד שעות ארוכות למבחנים, לכתוב עבודות מקיפות ובסופו של דבר גם לעבוד בתחום שבחרתם במשך רוב חייכם הבוגרים.
אז אחרי שהבנו מה מתאים לנו ללמוד, השאלה המתבקשת הבאה היא איפה ואיך. השאלות האלו יכולות להיראות פשוטות בתיאוריה, אך הן אורזות בתוכן כמה שיקולים שאנשים לא תמיד לוקחים בחשבון לפני שהם בוחרים במסלול לימודים:
לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן- כשתלמדו לתואר, מטבע הדברים תעשו הרבה יותר מרק ללמוד. אלו שנים שבהן תרצו לצאת, לבלות, לעבוד וכמובן גם להתנייד בקלות. לכן, כשבוחרים במוסד אקדמי, חשוב להתייחס למיקום שלו ולהבין האם הוא יספק לכם את סביבת המחייה שבאמת מתאימה לכם, או שלפחות תוכלו להגיע אליו בקלות ממקום המגורים הנוכחי שלכם.
לא רק הקנקן, אלא מה שבתוכו- לכל מוסד לימודים יש את האופי, התרבות וה"וייב" הייחודיים שלו. כאמור, כשבוחרים איפה ללמוד, בוחרים גם איפה לבלות חלק ניכר מהזמן שלנו בשנים הקרובות. לכן, כדאי לבדוק עד כמה המוסד מתאים לנו גם מהבחינות האלו, כי גם הן ישפיעו מאוד על המוטיבציה להשלים את התואר ועל איכות החיים בתקופה הזאת.
תוכנית הלימודים- רוב המוסדות האקדמיים מספקים תיאורים מפורטים של הקורסים שהם מציעים. את תוכנית הלימודים כדאי לבחון בקפידה ולוודא שהיא אכן מתאימה לכם ולציפיות שלכם. כדאי גם לבדוק האם המוסד שאתם חושבים ללמוד בו מציע גמישות מסוימת שאולי תעזור לכם בתקופה הזאת, כמו לדוגמה דרך למידה מרחוק או לימודים במשרה חלקית שיאפשרו לכם גם לעבוד אם תרצו.
כמה זה (באמת) עולה- ההוצאה הכספית על לימודים אקדמיים מטבע הדברים לא מסתכמת רק בגובה שכר הלימוד. לסל השיקולים הזה חשוב להכניס גם את יוקר המחיה באזור שבו תלמדו, הנסיעות, הזדמנויות עבודה באזור ועוד. בנוסף, כדאי גם לבדוק אם אתם זכאים למלגות או להטבות שונות במסלול הלימודים ובמוסד האקדמי שבו תרצו להשתלב.
אם קראתם עד כאן, אנחנו מקווים שהצלחנו לעשות לכם קצת סדר בראש ולפזר מעט את עננת הערפל סביב השאלה הגדולה של איפה ללמוד - אוניברסיטה, מכללה או קורס מקצועי. ואם אתם עדיין מתלבטים, קחו קצת יותר זמן ואל תקפצו להחלטה שאתם לא שלמים איתה במאה אחוז. אם אתם לא בטוחים, או רוצים לקבל עוד חוות דעת, כדאי להיעזר בייעוץ לימודים מקצועי על מנת למצוא את הנתיב שתשתלבו בו בצורה טבעית, עם כמה שפחות סימני שאלה.
נכתב בשיתוף צוות אקספרטס Experts – ייעוץ לימודים עם יועצים מומחים, מנוסים ומומלצים.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]