ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
לא מצליחים להירדם? מתעוררים מספר פעמים בלילה? מרגישים שהשינה שלכם קצרה או לא איכותית? אתם כנראה סובלים מבעיות שינה. החדשות הטובות: אפשר לטפל בזה
הפרעות שינה הן סוגים שונים של הפרעות רפואיות שגורמות לבעיות בשינה. חלק גדול מהאוכלוסייה הבוגרת סובל מהן, והן יכולות לנבוע מגורמים שונים, כמו למשל, מחלות, כאבים מתמשכים, שינויים הורמונליים, ועודף משקל, או גורמים שניתן לטפל בהם במהירות כמו כריות לא ראויה או מזרן לא נוח. הפרעות שינה יכולות לפגוע באיכות החיים, ובמקרים מסוימים להוות סכנה ממשית ואף להיות סימן מקדים למחלות כמו דמנציה ואלצהיימר, ולכן אסור להזניח בעיות שינה.
קיימים יותר מ-70 סוגים של בעיות שינה שמתחלקים בין שתי קטגוריות עיקריות:
• הפרעות שינה פראסמוניות: בעיות במהלך השינה, כמו למשל דיבור וצעקות תוך כדי שינה, התקפי חרדה במהלך השינה, סהרוריות שמתרחשת במהלך השלב הרביעי של השינה, וסיוטי לילה במהלך של תזוזות העיניים המהירות - REM.
• הפרעות שינה דיסומניות: בעיות שמשפיעות על תזמון השינה, כמותה ואיכותה, כמו למשל נדודי שינה, נרקולפסיה, הפרעת נשימה כמו דום נשימה בשינה, והפרעות במעגל השינה.
לא נלאה אתכם בכל עשרות סוגי הפרעות השינה, אבל הנה כמה דברים שחשוב לדעת על העיקריות שבהן:
נדודי שינה (אינסומניה): בעיות הירדמות, יקיצות מרובות במהלך הלילה והתעוררות השכם בבוקר ללא יכולת להירדם שוב. נדודי שינה נגרמים מלחץ, ג׳ט לג, הרגלי שינה לקויים, הפסקות נשימה בשינה, או נחירות של בן או בת הזוג.
נחירות: אחת מבעיות השינה הקשות לשינה איכותית, והן נגרמות מנושאים כמו תנוחת שינה לא נכונה, עודף משקל, מבנה לקוי של הגרון, או היצרות דרכי אוויר. מקרים קלים ניתן לפתור באמצעות שינוי תנוחה או הפחתת משקל, ומקרים קשים צריכים לבדוק ולאבחן.
הפרעות נשימה בשינה (sleep apnoea): הפרעה שמכונה גם דום נשימה שעלולה להיות מסכנת חיים. גברים סובלים מהפרעות אלה יותר מנשים, והתסמינים כוללים הפסקות נשימה תכופות במהלך השינה, נחירות חזקות או תחושת חנק שגורמת להתעוררות עם נחירה חזקה, עייפות גם אחרי שנת לילה ארוכה. אלו בעיות שינה קשות שבמהלכן חל רפיון שרירים שגורם לקריסת קנה הנשימה, וכך נוצרת חסימת מעבר האוויר לעד 60 שניות. המוח מעיר את הסובל מהבעיה כדי שיפעיל את השרירים מחדש ויתאפשר מעבר אוויר. במקרים קלים הפסקות השינה חוזרות על עצמן עד 15 פעמים בשעה, מקרים בינוניים חוזרים על עצמם 16-30 פעמים בשעה, ומעל 30 פעמים בשעה זו הפרעת שינה קשה.
הפרעות בתזמון שינה: השעון הביולוגי שלנו פוקד עלינו ללכת לישון בהתאם לשעון של היממה, אך לעיתים עלול להיוותר חוסר תיאום בין שני השעונים. הסטייה מהאיזון גורמת להירדמות מאוחרת וקושי להתעורר בבוקר, או הירדמות מוקדמת מדי והתעוררות מוקדמת בהתאם.
תסמונת רגליים חסרות מנוחה: גירויים, תחושת נימול ועקצוצים שמפריעים בזמן ששוכבים ומנסים להירדם. הסובלים מהתסמונת חשים בצורך לא נשלט להזיז את הרגליים כדי להקל על התחושות וזה מוביל לנדודי שינה. התסמונת יכולה להפריע בכל גיל, אך היא נפוצה בתחום הפרעות שינה בגיל השלישי.
היפרסומניה: ישנוניות מחלתית שנגרמת משימוש בתרופות והיא גורמת לישנוניות מוגברת ביום גם לאחר שנת לילה סדירה. הגורמים לכך שונים ויכולים להיות קשורים למחלות כמו מחלת הנשיקה, תסמונת התשישות הכרונית, ועוד.
נרקולפסיה: הפרעה נוירולוגית נדירה מאוד של התקפי שינה פתאומיים גם במצבים שאמורים להיות ערים. ההירדמות מהירה וכך גם ההגעה לשלב החלום והסובלים ממנה עלולים לסכן את עצמם ואת הסובבים אותם, במיוחד אם התקף השינה מגיעה בשעת נהיגה או עבודה עם כלים כבדים.
לכל הפרעת שינה יש תסמינים משלה, אך יש מאפיינים משותפים שאם אתם חשים בהם - זה הזמן להתייחס לבעיות שינה ברצינות. שימו לב שלא מדובר בעייפות בתקופת מבחנים או לפני הגשת מצגת, אלא אירועים כרוניים - כלומר מתמשכים. התסמינים הליליים כוללים לרוב קושי להירדם, נחירות, התעוררות תכופה במהלך השינה לזמנים קצרים. בבוקר תתקשו להתעורר, וכשאתם מתעוררים תמשיכו להיות עייפים ותיתכן תחושת יובש.
ישנם גם תסמינים במהלך היום שאם אתם מזהים שניים מבין הבאים, כנראה שאתם סובלים מהפרעות שינה, ובהם תחושת נמנום, נטייה להתעצבן בקלות מדברים זניחים, קושי להישאר ערים בזמן צפייה בטלוויזיה או קריאה, תחושת עייפות מוגברת בזמן נהיגה, קושי להתרכז, תגובות איטיות, חברים או קולגות אומרים לכם שאתם נראים עייפים, חווים התפרצויות רגשיות, זקוקים לשנת צהריים מדי יום, זקוקים למשקאות עתירי קפאין.
ככל שהגיל עולה חלה עלייה בשכיחות בעיות שינה אצל מבוגרים. יש כאן ממש המחשה של ״מה קדם למה״, משום שהפרעות שינה תורמות לתחלואה, אך גם להיפך - מחלות רקע תורמות להפרעות שינה בגיל השלישי. השימוש בכדורי שינה עולה בגיל הזה ויש להכיר היטב את הסוגים השונים, היעילות והמינונים, וכמובן את תופעות הלוואי. הפרעות שינה בגיל השלישי מגיעות לעד 60% מהאוכלוסייה המוגרת, הנפוצה שבהן היא נדודי שינה כרוניים. שכיחות ההפרעה בקרב בני 65 ומעלה כפולה בהשוואה ליתר האוכלוסייה, ופי 2 נשים סובלות מהבעיה בהשוואה לגברים.
בעיות שינה אצל מבוגרים בני הגיל השלישי מאופיינות בעיקר בשעות הלילה, עם קושי להירדם ושינה לא רציפה. השינה קלה מאוד וכל רעש קל עלול להעיר ולהוביל להפסקת שינה. בשל כך מבוגרים רבים סובלים מעייפות במהלך היום ו״משלימים״ שינה בנמנומים מרובים על הספה.
החל מגיל ההתבגרות והלאה נוצרים הבדלים משמעותיים בשינה בין גברים לנשים. זה קורה ממגוון סיבות החל מהורמונים שקשורים לפוריות ועד רמת הסטרס בגלל ריבוי התפקידים בחיי האישה, עד כדי דיכאון וחרדה. הפרעות שינה אצל נשים מתעוררות בימים שקודמים לקבלת הווסת, במהלך ההריון, במקרי דום נשימה, התעוררויות של התינוק עבור אימהות טריות, ולאחר הפסקת הווסת עולה השכיחות הפרעות השינה אצל נשים בשל גלי החום בלילה.
קיימים כמה סוגי טיפולים להפרעות שינה. בחלק מהמקרים שינוי פשוט של הרגלי שינה עשוי להיות הצעד הראשון בדרך לשינה איכותית יותר. למשל, סידור מחדש של היממה שלכם ולהתחיל ללכת לישון בשעה קבועה ולהתעורר בשעה קבועה במקום יום ככה ויום אחרת. לעיתים הרופא המטפל יבקש מכם לנהל יומן שינה במשך שבועיים, ויבוצעו בדיקות דם למעקב אחר פעילות בלוטת התריס. במקרים מסוימים תתבקשו לשהות לילה אחד במעבדת שינה כדי לנטר באופן מלא את השינה שלכם, כולל גלי מוח, פעילות הלב, אופן הנשימה שלכם במהלך השינה, ועוד.
טיפול התנהגותי בבעיות שינה: ההמלצה היא להתחיל בטיפול התנהגותי לפני שפונים לטיפול תרופתי. הטיפול כולל הקניית הרגלי שינה טובים, כלים להרגעה עצמית, יכולת שליטה על גירויים, וטיפול פסיכולוגי-קוגניטיבי.
טיפול תרופתי להפרעות שינה: כדורי שינה מסוגים שונים יכולים לסייע בפתרון הבעיה, אולם הם עלולים לגרום להתמכרות. לרוב ההמלצה היא לא ליטול כדורי שינה יותר ממספר שבועות, אך כיום יש תרופות מתקדמות יותר שניתן להסתמך עליהן לזמן ממושך. במצבים קלים ניתן ליטול מלטונין.
סדנה להפרעות שינה: קיימות סדנאות לטיפול בהפרעות שינה, חלקן ניתנות על ידי פסיכולוגים קליניים במשך מפגש אחד או יותר, שבהן מסבירים על תהליכי השינה, גורמים שמשבשים את השינה, ואיך ניתן לטפל בהם. סדנאות אחרות ניתנות על ידי מכונים כמו אלן קאר, שמקנה כלים להירדמות מהירה ולשינה איכותית במפגש אחד ובמנוי למפגשי לילה למשך שישה שבועות.
יש הרבה מאוד גורמים ובהם מתח, חרדה, ודיכאון. גם תרופות מרשם עלולות להשפיע כמו למשל תרופות נגד אלרגיה או ריטלין. שתיית קפאין מרובה כמו קפה, תה, קולה ומשקות אנרגיה מעוררים ולכן לא מומלצים לפני השינה. גורמים נוספים: בעיות רפואיות, הרגלי שינה רעים, הפרעות שינה נרכשות, הורמונים בתקופה שלפני הווסת ובהריון, גלי חום לאחר הפסקת הווסת, שינוי דפוסי השינה בגיל השלישי, דום נשימה, וגורמים רבים נוספים.
שילוב של כמה מהתסמינים הבאים עלול להצביע על הפרעות שינה: קושי בהירדמות, התעוררות תכופה במהלך השינה, התעוררות בשעה מוקדמת, תחושת עייפות לאחר השינה, עייפות במהלך היום, דיכאון וחרדה, רגזנות מהירה גם מדברים פעוטים, קשיי ריכוז, שגיאות ותאונות, כאבי ראש, הצורך בשנת צהריים, ומחשבות שחוזרות על עצמן בנוגע לחוסר היכולת לישון לאורך כל היום.
השינה מייצבת ומווסתת את מערכות הגוף שצריכות לייצר תהליכים מורכבים ומסובכים לאורך כל היום. המערכות זקוקות למנוחה כדי להמשיך לתפקד היטב ביום הבא. בזמן השינה המערכת החיסונית מתחזקת, המוח מתפתח, וחסך קיצוני בשינה עלול לגרום למחלות ובמקרים קיצוניים גם למוות.
קיימות מספר דרכים לטיפול בבעיות שינה, החל מהרגלי שינה קבועים, דרך הפחתת שינה בצהריים, הימנעות מארוחות ערב כבדות, ויתור על מסכים ושתיית קפאין לפני השינה. ניתן להוסיף תרגילי הרפיה כמו יוגה ומדיטציה לפני השינה ולהשתדל ככל הניתן לנקות את הראש ממחשבות וטרדות יומיות. בהמלצת רופא ניתן לשלב טיפול תרופתי, נטילת הורמון מלטונין, או להירשם לסדנה לטיפול בהפרעות שינה.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]