ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]
אם אתם עוברים דירה לעיר חדשה ואולי אפילו לאזור אחר לגמרי בארץ, זה הזמן המושלם לבדוק מה קופות החולים מציעות ואולי לעבור לקופת חולים חדשה. הכנו עבורכם רשימה של הדברים הכי חשובים שצריך לקחת בחשבון כששוקלים החלפת קופה, ואתם לא צריכים לעשות שום דבר חוץ מלהשאיר פרטים ולקבל הצעות מנציגי קופות החולים
מעבר לדירה חדשה הוא אירוע מרגש שבו אנחנו אוספים את הזיכרונות מדירה אחת ועומדים ליצור חדשים בדירה אחרת. טוב, הפתיח הזה מתאים יותר לסדרה אמריקאית מאשר למציאות, והמציאות היא שמעבר דירה הוא אירוע עם הרבה לחצים, המרוץ אחר המובילים הטובים ביותר, להתקשר לספקיות האינטרנט והטלוויזיה כדי להעביר את השירותים הקיימים, לשנות כתובת בדואר, בבנק, ובחברות הסלולריות, ואם יש גם ילדים בסיפור נוסף עוד מימד של לחץ עם הרשמתם והעברתם למסגרות חדשות.
בגלל כל הלחצים האלה, אנחנו מנסים לברוח כמה שאפשר מבירוקרטיות ולשמור ככל האפשר על שירותים ישנים ומוכרים. כך למשל, לא רבים חושבים על מעבר קופת חולים ורובנו נשארים עם קופת החולים הישנה והוותיקה, בסך הכול עוברים סניף. אבל מעבר דירה הוא ההזדמנות הטובה ביותר לבדוק מה מציעות קופות החולים המתחרות ומי יודע, אולי תמצאו שביישוב החדש שלכם או באזור החדש בעיר, דווקא קופת חולים אחרת תהיה טובה יותר עבורכם. כדי שיהיה לכם קל, הכנו רשימה של הדברים שצריך לבדוק כשעושים השוואה בין קופות חולים, והכי טוב - אתם לא צריכים להתקשר לאף אחד. בסך הכול להשאיר פרטים ונציגי הקופות כבר יצרו איתכם קשר כדי לענות על שאלותיכם ולהשלים את המעבר.
בישראל פועלות ארבע קופות חולים וכל תושב חייב להיות מבוטח באחת מהן - שירותי בריאות כללית, מכבי שירותי בריאות, מאוחדת, ולאומית שירותי בריאות. סביר להניח שרובכם מעולם לא התלבטתם בין קופות החולים השונות ופשוט המשכתם את החברות בקופה שבה הייתם חברים מלידתכם, אותה קופה שההורים בחרו עבורכם. אתם ממש לא לבד, כך רוב המבוטחים נוהגים, וגם אלה שמקטרים על איכות השירות בקופה שלהם אפילו לא בודקים מה הקופות האחרות מציעות. לכן מעבר דירה הוא הזדמנות מצוינת לבדוק מעבר קופת חולים, גם אם אתם מרוצים מהקופה שלכם.
כל תושב ישראל שחבר באחת מארבע קופות החולים שהזכרנו יכול לעבור לקופת חולים אחרת. יש הגבלה של עד שני מעברים בתקופה של 12 חודשים, ובהמשך נפרט עוד קצת על תקופות המעבר האפשריות. נדגיש שקופת החולים הישנה מחויבת להעביר את המידע הרפואי החיוני שלכם לקופה שאליה אתם עוברים. העברת המידע לצורכי טיפול רפואי מתבצעת ללא תשלום, אך עבור התיק המלא שהוא רכושה של קופת החולים ניתן לדרוש תשלום.
אז כבר הבנו כי מעבר דירה הוא זמן אופטימאלי לעבור קופת חולים, והנה שמונה פרמטרים שכדאי לקחת בחשבון כשאתם משווים בין הקופות:
1. זמינות תורים במרפאות: זה כנראה המדד החשוב ביותר כשאנחנו זקוקים לשירותי רפואה. חשוב לבדוק זמינות גם לרופא המשפחה וגם לרופאות ולרופאים מומחים בתחומי הבריאות שרלוונטיים עבור כל אחד ואחת מאיתנו. אם אנחנו חולים עכשיו לא יעזור לנו תור לרופא בשבוע הבא ואם אנחנו צריכים אורתופד בגלל כאבי גב, כדאי שזמן ההמתנה לתור הפנוי הבא לא יארך שבועות ואף חודשים. ודאו שהרופא או הרופאה שבכוונתכם ללכת אליהם מקבלים מטופלים חדשים.
2. פריסת מרפאות: הנטייה היא לחפש קופת חולים עם כמה שיותר מרפאות, אך מה שחשוב עבורכם זו קופה עם מרפאות בסביבה שלכם וזו לאו דווקא הגדולה ביותר. בדקו כמה המרפאה קרובה אליכם הביתה, עד כמה היא נגישה, האם שירותי המעבדה קרובים לביתכם אם תופנו לבדיקת דם, והאם הסניף נמצא במרחק הליכה קצרה או שתהיו חייבים להגיע ברכב.
3. איכות הטיפול הרפואי: הזכרנו בציניות את נושא ההמתנה לרופאים שעלולה להימשך חודשים, ועכשיו נציין את האיכות - מדד איכות הטיפול חשוב גם הוא, בעיקר אם המתנתם זמן ממושך לתורכם. הטיפול צריך להיות מלא, מדויק, והצוות צריך להתייחס אליכם בסבר פנים יפות ולא בחוסר סבלנות.
4. עלות הטיפולים: ביטוח הבריאות מספק סל שירותים בסיסי ושווה בין קופות החולים. עלויות ההשתתפות העצמית בביקורי רופא או מרפאות חוץ משתנים מעט בין הקופות, אבל הכיסויים פחות או יותר שווים. התחרות האמיתית נעשית בביטוחים המשלימים שבהם כל קופות החולים מעניקות הנחות והטבות על טיפולים שמחוץ לסל הבריאות. ההטבות בביטוחים המשלימים ניתנות על טיפולי שיניים, טיפול רפואי בחו"ל, בחירת מנתח, רפואה משלימה אימוני כושר, ועוד. השוו בין העלויות החודשיות שתשלמו בכל קופה וכמובן בדקו האם מדובר בשירותים שאתם צורכים או שהם מיותרים עבורכם.
5. שירותים דיגיטליים מתקדמים: אמנם השירות הדיגיטלי ניתן בכל מקום בארץ ולא קשור אל מעבר דירה, אך אם כבר אתם עושים סקר שוק צריך להתייחס גם לכך. קופות החולים בישראל נחשבות למובילות וחדשניות עם יישומונים מתקדמים שמציעים מגוון שירותים שכלל לא תצטרכו לצאת עבורם מהבית. השירותים החשובים שניתן לקבל באתרים ובאפליקציות כוללים קביעת תורים, קבלת טופס התחייבות (טופס 17), צפייה בתוצאות של בדיקות, בקשת וקבלת מרשמים או אישורי מחלה, הזמנת תרופות בבתי המרקחת של הקופות, התייעצות עם רופאים אונליין, ועוד. חלק מקופות החולים מפעילות יישומונים ייעודיים נוספים לנשים בהריון, ילדים, ואפליקציות ניהול תזונה וספירת קלוריות.
6. שירות טלפוני: גם הסעיף הזה פחות קשור למעבר דירה, איך עדיין חשוב כשאתם בוחנים קופת חולים חדשה. לאורך השנים קופות החולים הלכו וצמצמו את שעות הקבלה בסניפים ומנגד הרחיבו את השירות הטלפוני. מה חשוב לבדוק בסעיף הזה? זמני ההמתנה למוקד ושהמענה איכותי ולא שולח אתכם בכל שאלה קטנה בחזרה אל הסניף.
7. בירוקרטיה: טפסים, אישורים, כן קיבלנו, לא קיבלנו - הבירוקרטיה היא עומס מיותר על המטופלים שצריכים מענה כאן ועכשיו. אי אפשר להימנע לחלוטין מבירוקרטיה והמקומות שבהם תפגשו אותה יהיו בקשת טופס 17, קבלת הפניות, מתן אישורים לטיפול רפואי או תרופתי יקר, ועוד. בסעיף הזה כדאי לבדוק איזו קופה לא מייצרת ״עבודה״ מיותרת עבור מבוטחיה, לא מעמיסה שלבים שאין בהם צורך, היכן החלטת הרופא המטפל מספיקה ואין צורך בהעברה להנהלת המחוז, ובאיזו קופה לא ידחו את בקשתכם על סעיף טכני קטן.
8. שירותים מעבר לשעות הפעילות: השעות שבהן המחלה תוקפת או שפתאום יש מיחוש או שבר חס וחלילה לא תואמות לשעות קבלת המרפאה ולא לשעות פתיחת הסניף. כל אחד מאיתנו מכיר את זה - אנחנו בריאים ושלמים לאורך כל היום, אבל דווקא באמצע הלילה התסמינים מתחילים. בדקו איזו קופת חולים נותנת מענה גם בערב ובלילה, בסופי השבוע ובחגים. כדאי לבדוק מה מציעות הקופות בשירותי מרפאת לילה, ביקור רופא בבית, ומוקד ייעוץ טלפוני או מקוון.
מכיוון שמדובר בהליך מעט מורכב בירוקרטית מבחינת הרשויות, המעבר מתבצע בשישה מועדים בשנה. אתם מבחינתכם יכולים להגיש את הבקשה בכל אחד מימי השנה, לפני או אחרי מעבר הדירה, אך מעבר הקופה עצמו ייעשה על פי המועדים הבאים:
בקשות שהוגשו מתאריך 16 בספטמבר עד 15 בנובמבר ייכנסו לתוקף ב-1 בינואר.
בקשות שהוגשו מתאריך 16 בנובמבר עד 15 בינואר ייכנסו לתוקף ב-1 במרץ.
בקשות שהוגשו מתאריך 16 בינואר עד 15 במרץ ייכנסו לתוקף ב-1 במאי.
בקשות שהוגשו מתאריך 16 במרץ עד 15 במאי ייכנסו לתוקף ב-1 ביולי.
בקשות שהוגשו מתאריך 16 במאי עד 15 ביולי ייכנסו לתוקף ב-1 בספטמבר.
בקשות שהוגשו מתאריך 16 ביולי עד 15 בספטמבר ייכנסו לתוקף ב-1 בנובמבר.
את המעבר ניתן לעשות דרך אתר המוסד לביטוח לאומי ללא תשלום, ולבחור אם אתם מעוניינים בהעברת הוותק של הביטוחים המשלימים. לחלופין תוכלו לגשת לאחד מסניפי הדואר עם תעודת הזהות ולרכוש טופס מעבר קופת חולים ב-15 שקלים. לאחר בקשת המעבר אפשר לגשת עם הטופס לקופת החולים המיועדת להשלמת המעבר.
רובנו נשארים עם קופת החולים שלתוכה נולדנו ובניגוד לחברות סלולר, אינטרנט או טלוויזיה, אנחנו לא נוהגים להשוות בין קופות החולים. מעבר דירה ליישוב אחר או לאזור מרוחק בארץ הוא הזדמנות מצוינת לבדוק מה יש לקופות החולים האחרות להציע.
הדברים החשובים ביותר הם זמינות רופאי משפחה, רופאים מומחים בתחומי הבריאות שנוגעים אליכם, פריסת מרפאות, נגישותן, עלויות טיפולים, איכות השירות ושירות מחוץ לשעות פעילות המרפאות והסניפים. תוכלו לקרוא עוד על הקריטריונים האלו ופרמטרים נוספים בהרחבה בסקירה המלאה.
אין לכם מה לדאוג, קופת החולים הישנה מחויבת להעיר סיכום רפואי לקופת החולים שקולטת אתכם. העברת הסיכום הרפואי לצרכים רפואיים נעשית ללא תשלום.
מכיוון שמדובר בהליך בירוקרטי שעל שתי קופות החולים להיערך אליו, יש שישה מועדים בשנה שבהם מתבצע המעבר בפועל. את הבקשה תוכלו להגיש בכל יום. נסו לדאוג לכך שתאריך הקליטה בקופה החדשה יהיה כמה שיותר קרוב ליום מעבר הדירה, בין אם מדובר במעט אחריו ובין אם במעט לפניו.
ט.ל.ח. מצאתם טעות? כתבו לנו ל: [email protected]